Enkeltaksjer i 2018

Publisert 19. januar 2019

Jeg har gått gjennom min fondsportefølje for 2018, men jeg vil også gå litt mer gjennom de handlene jeg har gjort for enkeltaksjer gjennom det siste året. Her vil jeg skille litt mellom de handlene jeg gjorde før sommeren og de jeg gjorde etter, siden det var først etter sommeren jeg lagde mitt eget rammeverk for å velge ut aksjer. Før dette var det mer tilfeldig med vurdering av moment, anbefalinger og andre mindre gjennomtenkte faktorer. Slik jeg ser det nå var eventuelle vinnere her forholdsvis tilfeldig.

Siden det er aksjene jeg har kjøpt som en del av prosjektet med å få meravkastning (alfa) utover indeksen hvor jeg har hatt en fornuftig tilnærming til aksjene, er det disse jeg vil se mest på. Men jeg vil også ta med andre aksjer som jeg har kjøpt og solgt i det siste året, for å få en litt bedre totaloversikt.

Apple

Kjøpt 02.07.15 for $126.43, solgt 12.11.18 for $194.53 – Pris per 18.01.19: $156.82

Apple har vært en av de store taperne i 2018, og da jeg tok min evaluering av aksjen kom jeg frem til en fundamentalverdi på rundt $185. Allikevel valgte jeg å fortsette å holde på aksjen til tross for at prisen var langt over dette. Da jeg startet min alfaportefølje var prisen på topp på rundt $225, så Apple har vært en aksje som har gjort at den har gjort det dårligere enn indeks. Allikevel fikk jeg en fin avkastning på de tre årene jeg satt på den.

Når man nå leser om Apple, virker det nesten som de skal gå under. Jeg tror nok Apple vil være en god investering igjen, og vil nok følge med for å se om jeg kan kjøpe meg en del aksjer igjen. Det var nære på da prisen var på under $145, men rakk aldri å gjøre en full analyse da.

Totalt sett en god investering, men angrer på at jeg ikke satte en tight stop loss da den gikk godt over beregna fundamentalverdi.

Bank Norwegian

Kjøpt 13.06.18 for 90.60 kr – Pris per 18.01.19: 70.55 kr

Til tross for gode resultater og en PE på under 8 har Bank Norwegian og andre forbruksbanker gått dårlig på børsen i år. Jeg har et lite urealisert tap i aksjen, men kommer til å sitte på den videre. Forbruksbankene er pengemaskiner med gode marginer, som har blitt straffet hardt på grunn av myndighetenes lovnader om restriksjoner. Bank Norwegian vokser fortsatt, og kan etter hvert få lov til å betale utbytte. Jeg kommer nok til å vurdere å øke min andel i Bank Norwegian eller en annen forbruksbank.

Smart Global Holdings

Kjøpt 20.07.18 for $32.86 og 10.01.19 for $24.20 – Pris per 18.01.19: $22.70

Et lite halvlederselskap som handles til PE under 5 og med stor vekst. De ble straffet hardt etter siste kvartalsrapport som satte en lav guiding på resultatene i neste kvartal, og jeg valgte å kjøpe meg opp. Jeg tror fortsatt at Smart Global Holdings vil være en veldig bra investering over noen år, men så langt har ikke dette innfridd.

Norwegian Cruise Line Holdings

Kjøpt 20.07.18 for $49.36, solgt 20.09.18 for $54.87 – Pris per 18.01.19: $47.49

NCLH er et cruiserederi som så forholdsvis bra ut, og som jeg vurderte til en verdi på $56. Da den nådde denne prisen i midten av september satte jeg et stop loss som gjorde at jeg solgte meg ut rett under $55. Det har vist seg å være en bra vurdering, for det ble toppen for aksjen i den omgangen. Den var nede på $40 i jula, og har hentet seg litt inn igjen etter nyttår. Alt i alt en bra investering med 10 % fortjeneste på to måneder.

Facebook

Kjøpt 09.08.18 for $185.58 – Pris per 18.01.19: $149.86

Et stort selskap med stor vekst, og som jeg mente måtte være en god investering. Når jeg gjorde min analyse kom jeg frem til at det var en bra investering, men at verdien var rundt $140. Jeg kjøpte Facebook etter at den hadde stupt på guidingen i sommer, og valgte å ikke selge til tross for at jeg kom frem til en verdi langt under prisen da. Det viste seg å være feil, og den fortsatte ned til $125, før den nå har snudd opp igjen. Jeg har fortsatt tro på facebook fremover, og vil kjøpe til riktig pris, og satt og ventet på at den skulle falle til $110 rundt nyttår. Det gjorde den ikke, og jeg sitter med min opprinnelige posisjon. Nå har den gått over min beregna verdi, og jeg må gjøre en ny analyse når de kommer med neste kvartalsrapport og årsrapport for å se om jeg fortsatt skal sitte med aksjene mine. Det er den eneste aksjen jeg har i dag som er priset over min beregna verdi.

Solaris Oilfield Infrastructure

Kjøpt 24.08.18 for $17.04 – Pris per 18.01.19: $15.54

SOI er et bittelite serviceselskap for fracking-industrien i USA (oljeutvinning). De er forholdsvis nye, og har ikke tjent penger lenge. Jeg kjøpte fordi tallene så veldig bra ut og de har en veldig stor vekst. Etter hvert som oljeprisen har falt, har også SOI falt, og var nede på under $11. Nå begynner de å klatre opp mot min kjøpspris, og jeg det virker som de fortsatt tjener godt med penger og vokser raskt. Jeg kommer til å sitte videre, og ta en ny vurdering på selskapet i løpet av året.

PBF Energy

Kjøpt 24.08.18 for $49.35 – Pris per 18.01.19: $36.32

PBF Energy er et selskap med oljeraffinerier, og spesialiserer seg på lett diesel med lavt svovelinnhold. Jeg kjøpte det blant annet på grunn av de nye reglene for shipping, som krever lavere svovelinnhold fra 2020. Aksjen er forholdsvis syklisk, og mitt verdiestimat på $70 var nok veldig optimistisk. Når jeg har tatt litt grundigere gjennomgang kommer jeg nærmere $40, så om den går over dette vil jeg ta en grundigere vurdering og potensielt selge med tap.

Walt Disney

Kjøpt 24.08.18 for $112.08, solgt 12.11.18 for $117.00 – Pris per 18.01.19: $111.04

Disney er en spennende aksje som jeg tror er bra å holde på lang sikt, men tilfredsstilte ikke kriteriene mine. Solgte derfor i november, som viste seg å være omtrent på topp. Om den går langt under fundamentalverdi vil jeg absolutt vurdere å kjøpe Disney igjen, og fikk noen prosent fortjeneste på handelen.

Micron Technology

Kjøpt 24.08.18 for $50.02 og 10.01.19 for $35.19 – Pris per 18.01.19: $35.76

Micron er blant de mest sykliske aksjene jeg eier, og jeg kjøpte den nok litt for tidlig på vei ned første gang. Nå har den vært nede på under $30 og med en PB på litt over 1 tror jeg nedsiden er liten. Jeg har derfor akkurat økt litt i Micron, og har stor tro på at denne kan doble seg om et par år, og håper den er tilbake på $50 iallefall i løpet av 2019.

Intel Corp

Kjøpt 24.08.18 for $47.21 og solgt 16.11.18 for $48.96 – Pris per 18.01.19: $49.19

Intel er nok et selskap jeg har tro på for langsiktig investering, men som jeg så på som korrekt priset og solgte meg derfor ut av igjen. Kommer til å følge med og vurdere igjen hvis den komme runder $40, men fornøyd med at jeg flyttet pengene over i andre selskaper. Fikk en liten fortjeneste.

MiMedx Group

Kjøpt 24.08.18 for $4.25 og solgt 13.09.18 for $4.92 – Pris per 18.01.19: $2.49

MiMedx er et lite bioteknologiselskap som kom opp i den første gjennomgangen av interessante aksjer som jeg gjorde, og som jeg kjøpte da jeg startet alfaporteføljen. Når jeg fulgte selskapet litt, viste det seg at tallene jeg baserte verdien på var utdaterte og at de ikke hadde levert regnskap de siste kvartalene. Da jeg oppdaget dette solgte jeg meg ut forholdsvis fort, siden jeg ikke hadde noe grunnlag for å verdisette selskapet.

Den gikk litt videre opp, men det viste seg i ettertid å være en meget god beslutning. Prisen raste fra over $6 til $1.15 fra november til desember, og er fortsatt på halvparten av det jeg solgte for. Et selskap med så uryddig regnskap er ikke noe jeg ønsker å være investert i, og er godt fornøyd med å faktisk tjene 15 % på aksjen i løpet av en måned. Men det var flaks. De ble tatt av Nasdaq-børsen på grunn av dette.

Sina

Kjøpt 24.08.18 for $69.81 – Pris per 18.01.19: $61.72

Sina er et kinesisk medieselskap, og som har fått hard medfart sammen med mange andre kinesiske aksjer i 2018. Jeg kjøpte ikke på bunnen, men de har ikke gått så mye ned etter at jeg kjøpte. Jeg har satt en verdi på $75 på aksjen, og har tro på at den skal oppover etter hvert. Selskapet vokser forholdsvis fort, blant annet på grunn av eierskapet i Weibo, men har ikke de beste tallene. Kommer nok ikke til å øke, men har tro på at aksjen kommer tilbake etter hvert.

Celgene

Kjøpt 09.11.18 for $74.58 – Pris per 18.01.19: $86.27

Celgene var det første selskapet jeg kjøpte etter å ha startet med mine strukturerte analyser, og har vist seg å være et veldig bra kjøp. I år ble det kjent at Bristol-Myers Squibb ønsket å kjøpe Celgene til en pris på $50 pluss en BMY-aksje, som da var verdsatt til rundt $52. I tillegg en mulighet for $9 hvis en del kliniske studier på medisiner som Celgene holder på med går gjennom.

Så langt tyder prisen på aksjen på at markedet har litt tvil på om handelen vil gå gjennom, men jeg kommer til å sitte på aksjen til den går gjennom. Det vil i så fall trolig gi en oppside på rundt 15 % utover året. Så får jeg vurdere senere om jeg ønsker å sitte med BMY-aksjen, eller selger denne. Om handelen ikke går gjennom vil jeg også være fornøyd, siden jeg har verdsatt Celgene til $130 og har tro på at aksjen skal oppover uansett.

YY Inc

Kjøpt 12.11.18 for $64.44 – Pris per 18.01.19: $73.97

YY er et kinesisk streamingtjeneste, og som har gått bra så langt. Nå skal det sies at jeg kun har hatt den i to måneder, så det er veldig tidlig enda. Jeg verdsetter den til rundt $100, og har selvsagt tro på at den skal opp dit i løpet av året. Nok et kjøp som ser bra ut så langt, men selvsagt alt for tidlig å si noe sikkert.

Winnebago Industries

Kjøpt 16.11.18 for $25.18 – Pris per 18.01.19: $30.62

Winnebago er en bobilprodusent med meget bra fundamentale tall og vekst. Så langt fint opp, men selvsagt veldig tidlig. Har et kursmål på $42, så om den når det må jeg se nærmere på om jeg skal selge meg ut eller holde den langsiktig.

LGI Homes

Kjøpt 16.11.18 for $40.33 – Pris per 18.01.19: $55.60

LGI Homes er en liten husprodusent som det kan virke som jeg klarte å kjøpe omtrent på bunnen, iallefall så langt. Den er opp 37 % nå, og var tidligere oppe i $58. Med et kursmål på $60 må jeg vurdere om jeg skal redusere posisjonen om den går over dette nivået. Nok et kjøp som ser veldig bra ut så langt.

Det var altså aksjene som jeg har kjøpt som en del av forsøket på å slå indeksen. Aksjene jeg hadde da jeg startet prosjektet, og mange av de jeg kjøpte rett før uten å analysere de grundig, har ikke gått så bra. De selskapene jeg har kjøpt i løpet av høsten har derimot gått veldig bra. Jeg synes det er spennende og lærerikt å forsøke å finne vinneraksjene, og gleder meg til nye vurderinger og investeringer i 2019.

Jeg har også kjøpt og solgt en del andre aksjer i 2018, og tenkte å gå litt gjennom disse for å se hvordan jeg gjorde det før jeg fikk et skikkelig rammeverk for investeringene mine.

Tesla

Kjøpt 11.06.15 for $252.25, solgt 19.07.18 for $316.73 – Pris per 18.01.19: $302.26

Tesla er en spennende aksje, men passer ikke i min portefølje nå. De tjener (omtrent) ikke penger og har hatt et veldig turbulent år. Jeg fikk ok grei avkastning på 26 % de tre årene jeg eide den. I dag synes jeg den er alt for dyr, usikker og ikke aktuell å investere i.

Ctrip.com International

Kjøpt 29.05.18 for $46, solgt 07.08.18 for $40.82 – Pris per 18.01.19: $32.4

Jeg kjøpte Ctrip basert på andres analyser om at Kina er i stor vekst og at et reiseselskap derfra derfor vil være en bra investering. Jeg sjekket ikke det fundamentale, og ville ikke investert i dag. Bra vekst, men for dårlig inntjening og egenskapitalavkastning. Dessuten har kinesiske aksjer gått dårlig i år, og Ctrip var helt nede i $25. Om de begynner å tjene mer penger kan det hende jeg vil vurder aksjen igjen. Solgt med tap, men tapet ville vært større senere, så godt valg.

iQiyi Inc

Kjøpt 11.05.18 for $21, solgt 07.08.18 for $30.48 – Pris per 18.01.19: $18.5

Jeg kjøpte iQiyi, som ofte omtales som Kinas svar på Netflix, forholdsvis kort tid etter lanseringa på børsen. I løpet av noen få måneder eksploderte prisen opp til $45, men gikk så nedover igjen. Jeg solgte meg ut med nesten 50 % fortjeneste, og kursen har fortsatt nedover derfra. Aksjen er i dag ikke så interessant, siden de ikke leverer en inntjening som gjør at jeg ønsker å eie aksjen. En investering som jeg med litt flaks kom veldig godt ut av. Kunne vært interessant som et vekstcase, og jeg blir ikke overraska om dette er en aksje som kan tidoble seg på 10 år.

Funcom

Kjøpt 29.05.18 for 20.88 kr, solgt 07.08.18 for 19.35 kr – Pris per 18.01.19: 13.08 kr

Jeg har flere ganger tidligere eid Funcom med hell opp mot en spillansering (Age of Conan, Secret World), og satset på det samme i år da Conan Exiles ble lansert og fikk forholdsvis gode slagstall. Funcom har nesten alltid falt etter en spillansering, og det skjedde også denne gangen. Jeg solgte med et lite tap, men kunne tapt mye mer om jeg hadde sittet med aksjen. Med min metode i dag er ikke Funcom en aktuell aksje å investere i, med mindre jeg vil spekulere opp mot neste spillansering.

Netflix

Kjøpt 29.05.18 for $351.61, solgt 19.07.18 for $372.00 – Pris per 18.01.19: $339.1

Da jeg investerte basert på selskaper jeg hadde tro på uten noen analyse av verdi og fundamentale forhold, var Netflix et naturlig selskap å investere i. Etter hvert som jeg leste meg opp på verdibasert investering, fant jeg ut at det ikke var et selskap jeg kunne eie siden jeg ikke fant noen verdi som kunne måle seg med prisen. Jeg liker fortsatt Netflix som produkt, men vil nok ikke investere i selskapet så lenge det har en PE på 100, og brenner av mer og mer penger. Fikk en grei fortjeneste på 2 måneder, men igjen på grunn av flaks.

Baozun

Kjøpt 05.07.18 for $56.12, solgt 13.08.18 for $51.91 – Pris per 18.01.19: $33.29

Baozun er et kinesisk nettbutikkselskap, som jeg kjøpte basert på anbefalinger. Når jeg fikk analysert selskapet litt mer, fant jeg ut at det ikke passet inn i min investeringsmetode, og solgte meg ut med en lite tap. Har vist seg å være et godt valg, men trolig mest fordi alle kinesiske selskaper har fått hard medfart på børsene. Som iQiyi er det et selskap med stor vekst, og som kan doble seg mange ganger. Som en vekstaksje kan det være interessant, men jeg har ikke en slik portefølje i dag.

Ford Motor

Kjøpt 20.07.18 for $10.58, solgt 13.08.18 for $9.73 – Pris per 18.01.19: $8.58

Et selskap som definitivt ikke er noen vekstaksje er Ford. Jeg kjøpte denne fordi den virket så lavt priset, og tror fortsatt den kan være en interessant investering på sikt. De har en PE under 6 og et utbytte på 7 % av aksjekursen. Allikevel solgte jeg meg ut i sommer, på grunn av at høy gjeld, lav RoIC og en dårlig trend. Det kan hende jeg vurderer aksjen på nytt i fremtiden, men denne gangen solgte jeg meg ut med et tap.

Pilgrims Pride Corp

Kjøpt 20.07.18 for $18.19, solgt 13.08.18 for $17.73 – Pris per 18.01.19: $19.16

Denne store kyllingprodusenten hadde gode fundamentale tall som jeg kjøpte selskapet basert på, men verdivurderingen gjorde at jeg solgte meg ut igjen ganske snart. Den har gått forholdsvis flatt etterpå, med en bunn rundt nyttår på $15. Et selskapet med forholdsvis gode nøkkeltall, og som jeg muligens vurderer en gang i fremtiden igjen.

Det var de mer ustrukturerte kjøpene mine, som jeg må si jeg kom forholdsvis greit ut av. En del gav god avkastning, mens de fleste som jeg solgte med tap fikk jeg forholdsvis små tap på. Allikevel må jeg si jeg føler meg veldig mye mer komfortabel med investeringene mine i dag, med en full analyse, et kursmål og en langt bedre kjennskap til både selskapene og økonomien i bunn. Jeg ønsker å videreutvikle metoden min, men synes jeg har kommet godt på vei det siste året.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *