Fondsporteføljen i 2018

Publisert 15. januar 2019

Nå er 2018 historie, og jeg tenkte å gå gjennom hvordan jeg har investert i fond i 2018. For alfaporteføljen som handler om å plukke enkeltaksjer som slår indeksen så legger jeg ut rapporter om hvordan det går hver måned, mens for fonds-porteføljen tenkte jeg å legge ut kun en gang i blant. Trolig en gang i året for å gå gjennom litt hvordan jeg sparer og dokumentere litt valgene jeg tok slik at jeg kan se tilbake på de i fremtiden.

Det siste året har vært det året som har tent spare- og investeringsinteressen hos meg utover det å spare litt fast per måned. Derfor startet jeg denne bloggen, og derfor har jeg begynt å prøve å både dokumentere og evaluere valgene jeg tar. Dessuten planlegge litt hvordan jeg skal investere videre.

I løpet av 2018 har jeg kjøpt og solgt unødvendig mange fond og enkeltaksjer, både fordi jeg har endret på kontostrukturen min hos Nordnet og fordi jeg ønsket å starte opp en egen portefølje med enkeltaksjer. Litt mer om hvordan jeg bruker de forskjellige kontotypene hos Nordnet vil jeg skrive om senere, og porteføljen med enkeltaksjer kan du følge hver måned. For 2019 tror jeg nok jeg kommer til å være flinkere til å ikke holde på med så mye utskiftinger.

Når det gjelder sparingen, så sparer jeg fast per måned inn på ASK og IPS. I tillegg sparer jeg ekstra i måneder hvor jeg sitter igjen med penger, og når jeg får utbetalt ekstra mye som f.eks. feriepenger eller om jeg får igjen penger på skatten.

Brede indeksfond

Det meste av det jeg sparer går inn på indeksfond, og da har jeg valgt ut KLP AksjeGlobal Indeks V. Årsaken til at jeg har vært dette er at det er et rimelig fond med kun 0,2% forvaltningskostnad, og reflekterer aksjemarkedet i utviklede land som USA, Europa og Japan. Det meste fra både min langsiktige pensjonssparing og min månedlige sparing inn på aksjesparekonto blir satt inn dette fondet. Fondet er ikke valutasikret, så det svinger noe basert på valutakursene, men siden dette er langsiktig sparing fokuserer jeg på lavest mulig forvaltningskostnader.

De andre fondet som jeg setter inn penger på månedlig er KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II. Dette er et indeksfond som fokuserer på fremvoksende markeder, som Kina, Sør-Korea, Brasil og mange andre land. Dette fondet er heller ikke valutasikret, og har en lav forvaltningskostnad på 0,3%. Fremvoksende markeder har gjerne større risiko enn utviklede markeder, men kan også gi større avkastning. Det har også gått litt tregt de siste årene, og jeg har derfor valgt å øke innskuddet til såkalte EM-fond (emerging markets) det siste året.

Om jeg ikke hadde vært veldig interessert i både fond og aksjer, så hadde trolig disse to vært et utmerket valg for min fremtidige sparing. Jeg kunne også valgt KLP AksjeVerden Indeks som kombinerer disse to fondene for å forenkle sparingen. Men så har det seg jo sånn at jeg synes plukking av både mer spissa fond og enkeltaksjer er veldig spennende.

Det eneste fondet jeg har akkurat nå som også er et bredt indeksfond med et bias er ETF’en iShares MSCI World Small Cap. En ETF kan sammenlignes med et fond, men som handles som en aksje. Dette betyr at du kan selge den på markedet akkurat som med enkeltaksjer. De har noen ganger lavere forvaltningskostnader, f.eks. 0.35% som denne har, og det gjør investeringsuniverset en del større utover de fondene som tilbys i Norge. Du finner ETFer for overraskende mange forskjellige bransjer. Siden det er en europeisk ETF som handles på den tyske børsen, kan jeg ha den på aksjesparekonto. Selve fondet er som et globalt indeksfond, men med kun små selskaper. Det er mye som tyder på at en indeks av små selskaper vil slå en indeks med alle selskaper over tid. Derfor gir jeg fondsporteføljen min dette biaset, på samme måte som jeg overvekt mot fremvoksende markeder. KLP har et tilsvarende fond som fokuserer på små selskaper, og til samme forvaltningspris, som kan være et godt alternativ til ETF’en.

Sektorfond

Gjennom året har jeg hatt en del forskjellige sektorfond, altså fond som fokuserer på spesielle forretningsområder eller markeder. Når året nå er omme sitter jeg igjen med to, som begge har prestert forholdsvis dårlig siden det er fond jeg kjøpte omtrent på toppen i sommer, og som har gått betydelig ned i verdi siden da. Jeg har allikevel tro på de på sikt, og tror de vil være gode investeringer over 20 år (de er en del av min pensjonssparing). Disse brede sektorfondene er vekstbransjer som jeg ikke har noen planer å selge med det første.

Det første fondet er iShares Automation & Robotics som er fond som forsøker å følge en indeks av selskaper som fokuserer på automatiseringsprosesser og roboter. Det er investert i over 100 forskjellige selskaper, men har ikke overvekt i de store teknologigigantene som mange andre tilsvarende fond har. Det har en lav forvaltningskostnad på 0,4%. Jeg tror dette er en bransje som vil vokse fenomentalt utover de neste 10-20 årene, og satser med denne investeringen på dette.

Det andre fondet er iShares Healthcare Innovation som er et fond som følger en indeks av selskaper som forsøker å gjøre innovasjon innen helseteknologi. Dette er en sektor som jeg ikke føler jeg har kunnskap nok til å plukke enkeltselskaper i, men som jeg tror vil være veldig viktig fremover med en stadig eldre befolkning i den utviklede verden. Fondet er investert i 81 forskjellige selskaper, og har også en lav forvaltningskostnad på 0,4% i året.

Dagens portefølje

Dette er altså status for min portefølje i starten av 2019. En solid basis i globalt aksjefond med ekstra fokus på fremvoksende markeder og småbedrifter for å forsøke å få bedre avkastning. I tillegg noen sektorfond som forhåpentligvis vil gi god avkastning på lang sikt.

Planer for 2019

Jeg kommer til å fortsette å sette inn månedlig sparing i KLP sine globale indeksfond. Dette gir meg en mulighet til å få markedets avkastning med jevne innskudd. Jeg håper også å få litt penger som jeg kan spytte inn i alfaporteføljen min, men siden jeg så langt ikke har klart å slå markedets avkastning med den virker det mest fornuftige å fokusere på indeksen.

Jeg kommer fortsatt til å ha en fokus på fremvoksende markeder, og da kanskje et ekstra fokus på enkeltmarkeder jeg har tro på. Det kan være fordi de har hatt en større nedgang den siste tiden og ser rimelige ut slik som Tyrkia, Kina og Russland, og det kan være markeder som har en stor vekst slik som India og Kina. Siden Kina både har gått ned og jeg tror vi fortsatt vil se stor vekst der, er det en naturlig kandidat å vurdere å fokusere ekstra på.

Når det gjelder sektorfond så har jeg fortsatt tro på teknologi og vil vurdere å gå inn i noe nye fond som fokuserer på trender som digitalisering, roboter og digital sikkerhet. Helse er også en sektor jeg har tro på. Blackrock har mange interessante indeksnære sektorfond som jeg har på listen over potensielle kjøp når jeg har ekstra penger å investere.

Det er også noen sektorer jeg synes virker underpriset, som jeg allerede nå har satt opp på ønskelisten. Dette gjelder blant annet halvleder-selskaper som jeg tror fortsatt vil ha en stor vekst i mange år fremover. Teknologirevolusjonen har bare så vidt begynt, og med stadig økende maskinkraft, utvikling innen automatikk, roboter og droner, og en Internet of Things-revolusjon på trappene tror jeg lønnsomheten i denne bransjen vil være veldig bra lenge fremover.

Jeg vurderer også ETF’en First Trust NASDAQ Global Auto Index Fund, som er et indeksfond med alle billeverandører. Særdeles mange bilselskaper handles veldig billig for tiden, på grunn av utfordringer med miljø, selvkjørende biler, utfordrere som Tesla og helt sikkert andre ting. Jeg tror allikevel det vil ta mange år før vi ser noen nedgang i antallet biler i verden, og fremover nå vil de tradisjonelle billeverandørene komme med elektroniske biler som utfordrer f.eks. Tesla. Jeg vet ikke hvem av de tradisjonelle bilprodusentene som vil gjøre det best, men med gode overskudd hvert år ser jeg på det som er fornuftig investering i en indeks med de alle. Totalt har fondet en P/B på 0.93 og en P/E på 7.97, som tilsier at nedsiden er liten.

Den siste sektoren jeg ønsker å investere i en fornybar energi, og her er jeg litt usikker på hvilket fond jeg skal fokusere på. Et alternativ her er Global X Uranium ETF som fokuserer på atomkraft. Jeg tror at vi med en stadig større miljøtrussel og samtidig et stadig økende behov for elektrisitet i verden har behov for et større fokus på atomkraft fremover, og dette fondet ser ut til å være et godt valg. Historikken på fondet ser ikke så bra ut, men det kan snu om atomkraft blir et mer aktuelt ikke-fossilt alternativ. Jeg vil også se etter andre fond som fokuserer på fornybar som sol, vind og vann.

Det siste punktet for 2019 er at jeg ønsker å diversifisere meg litt mer enn jeg gjør i dag. Jeg har alt i tradisjonelle aksjer. Jeg ønsker å investere en viss prosentdel i eiendom, og en del i renter. Da vil jeg fokusere på høyrente, siden jeg ikke ser poenget med lavrentefond for langsiktig sparing. Dette kan også brukes som litt tørt krutt ved en eventuell større korreksjon eller resesjon. Det kan også hende at jeg setter en del i det nye allværsfondet til Nordnet, Smart 15, som gir diversifisering i både renter og råvarer. Jeg vil også vurdere å ha noe penger i et hedgefond som f.eks.
DNB TMT Absolute Return eller Sissener Canopus.

Det var altså en oppsummering av min forholdsvis enkle fondsportefølje per 1. januar 2019, og litt om hvordan jeg ønsker å utvikle porteføljen videre for langsiktig og god sparing. Om et år kommer forhåpentligvis en rapport om hvordan fondsinvesteringene i 2019 faktisk ble.

Godt fondsår!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *