Nedgang gjør vondt

Publisert 18. juni 2022

Det sies at hvis man ikke tjener penger i markedet, så kan man i alle fall tjene erfaringer. Dette året har vel de fleste blitt rikere på erfaringer enn på penger. Her samler jeg litt tanker rundt markedssituasjonen vi er inne i, og hvordan jeg har forberedt meg.

Fear and Greed Indes fra CNN Business

Vi er inne i en tid med stor usikkerhet. Russland er i direkte krig med Ukraina, med vesten som en slags skyggemotstander som forsyner Ukraina med det de kan av våpen og informasjon. Kina rasler med sablene mot Taiwan, samtidig som USA har sagt at de vil forsvare med våpenmakt. Det er energikrise i verden, med underskudd på drivstoff som presser prisene opp til nivåer vi aldri før har sett. Inflasjonen er høyere enn på mange tiår, og sentralbankene haster for å prøve å bremse økonomien med renteøkninger.

Vil det fungere? Jeg aner ikke, og det gjør nok ikke noen andre heller. Som jeg har skrevet før, bør vi bare være klare for hva som helst. Jeg bruker dette innlegget for å samle tanker nå som det virkelig svir, slik at jeg kan lese det igjen neste gang vi ser nye topper på S&P500 og verdensindeksen. Når alt ser lyst og fint ut.

For det er da man må forberede seg på et slikt marked som vi ser nå. Interessen for å hedge seg, kjøpe råvarer, kjøpe olje og kjøpe gull har blitt utrolig stor nå etter at nedturen er kommet, men når oppturen sto på for fullt var det gearing av aksjer de fleste var opptatt av.

Porteføljerapport hos Nordnet for 1 år tilbake i tid

Så, hvor godt forberedt var jeg på en nedtur? Jeg er fornøyd, og synes porteføljen har klart seg greit. Men det gjør vondt å se verdien (porteføljeverdien er ca 1,8 mill per i dag) synke med over 300 000 kr det siste året – opp til flere månedslønner den siste uka. Men jeg har sittet stille i båten med aksjene mine – som DNs Thor Chr. Jensen sikkert kunne ledd godt av.

Jeg har faktisk kjøpt meg opp utover våren, etter hvert som fallet har kommet. Nå er jeg fullinvestert, så jeg får ikke utnyttet en videre nedgang i markedet. Jeg har solgt meg ut av eller ned i noen selskaper som har gjort det godt i det siste, og hvor jeg tror pengene kan vokse bedre i andre selskaper de neste årene.

Under reflekterer jeg rundt noen av de valgene jeg har tatt det siste året.

Okea

Jeg har lenge vært oppmerksom på at markedet var høyt priset, og jeg var også av den oppfatningen av at råvarer var et smart sted å sitte. Men mange av disse selskapene solgte jeg alt for tidlig.

Kjøp (blå) og salg (rødt) i Okea siste 3 år

Et av oljeselskapene jeg satt med lenge, fra mars 2020 til sommeren 2021, var Okea. Jeg hadde gått gjennom regnskapet, og mente at selskapet ville tjene gode penger når oljeprisen returnerte til «normale verdier» etter pandeminedturen. Jeg kjøpte gjennom hele 2020 til jeg satt med rundt 2500 aksjer. Prisen jeg hadde regnet meg frem til var at med de forventingene til oljeprisen som markedet hadde, burde selskapet være verdt rundt 30 kr. Jeg ventet utover i 2021, men prisen stabiliserte seg rundt 15 kr, og jeg solgte meg helt ut i løpet av sommeren 2021, fordi jeg antok markedet hadde rett.

Omtrent tre måneder etterpå var kursen dobla seg, til 30 kr, og i det siste har den eksplodert opp til 50-60 kr – altså en ny dobling. Var det feil å selge på 15 kr? Sommeren 2021 var oljeprisen oppe i 75 dollar, som jeg trodde var en god langsiktig pris. Jeg skulle nok vært litt mer tålmodig, og ventet lengre på at markedet skulle prise Okea riktig. Jeg hadde nok aldri sittet til i dag, men hadde jeg vært litt mer tålmodig kunne jeg fått solgt aksjer på 25-30 kr, og kanskje tjent 70-80% mer enn jeg gjorde.

Okea tjente greit med penger med en oljepris rundt 75 dollar, så det var ingen god grunn til at jeg skulle selge meg ut på dette tidspunktet – bortsett fra utålmodighet.

Erfaringen jeg har tjent får bli at jeg må være tålmodig når jeg mener en aksje billigere på børsen enn den egentlig er verdt.

Samtidig som jeg solgte meg ut av Okea, solgte jeg også en del andre oljeaksjer jeg hadde mindre posisjoner i. Dette gjaldt blant annet Lundin Energi og Tethys Oil.

Kjøp (blå) og salg (rødt) i Lundin Energy siste 3 år

Disse traff jeg mye bedre med, når teorien min var at oljeselskapene trolig var priset der de skulle være med en oljepris på 75 dollar. Begge disse har jo også steget mye i 2022, men den oljeprisen vi ser i dag hadde jeg aldri regnet med uansett.

Russiske aksjer

Jeg solgte meg altså ut av en del nordiske oljeaksjer, men mente fortsatt at utsiktene for at energiprisene skulle holde seg stabilt høye var store. Hvor plasserte jeg pengene? Jo, Russland. Jeg kjøpte Gazprom, Lukoil og russisk indeks-ETF. Faktisk var jeg såpass overbevist om at faren for krig var overdrevet at jeg kjøpte russisk indeks rett før angrepet kom.

Kjøp (blå) og salg (rødt) i Lyxor MSCI Russia UCITS ETF siste år

Når jeg ser på bidragene til den negative avkastningen fra russiske aksjer i porteføljen min, så utgjør tapene der nå 25000 kr i Gazprom, 11000 kr i Lukoil og 40000 kr i russisk indeks. Da forutsetter jeg at hele beløpet er tapt. Det utgjør ca 5% av porteføljeverdien, og jeg mener derfor at det ikke var noen stor feil av meg å gjøre dette. Jeg var diversifisert nok til at det at alle mine russiske posisjoner går i null ikke har noen katastrofal påvirkning på porteføljen.

Her får erfaringen bli at diversifisering på tvers av land, selskaper, sektorer og aktivaklasser er verdifullt for å beskytte nedsiden.

Kryptovaluta

En aktivaklasse som virkelig har fått kjørt seg i det siste er kryptovaluta. Bitcoin har mer enn halvert seg i år, og Ethereum er ned 70%. Jeg synes det er vanskelig å avgjøre hvor mye, og om man skal ha, kryptovaluta. For meg er det en slags opsjon på teknologien bak, siden det ikke er mulig å regne på noen fundamentalverdi.

Utvikling i min Firi-konto siden starten

Jeg kjøpte meg inn i kryptovaluta i august 2020, da Ether sto i ca 400 dollar (er i dag ca 1000 dollar) og Bitcoin sto i ca 11000 dollar (er i dag ca 20000 dollar). I mai 2021 solgte jeg meg ned slik at jeg kunne ta ut omtrent det dobbelte av det jeg hadde skutt inn. Selv om alt skulle nulles ut har jeg altså tjent penger på krypto.

Det har vært en forholdsvis beskjeden del (3-5%) av totalporteføljen, og jeg vil fortsett med det. Siden toppen i november har porteføljen i krypto rast fra 85 000 kr til 35 000 kr, og da har jeg også skutt inn 10 000 kr som jeg har kjøpt krypto for de siste månedene. Altså har krypto bidratt med tap på rundt 60 000 kr det siste halve året. Da er det greit å tenke på at totalt sett er er fortsatt i pluss.

Har jeg fortsatt tro på krypto som aktivaklasse? Ja, jeg kommer til å fortsette å kjøpe. Da jeg kjøpte krypto i august 2020, var det mest flaks at vi fikk en stor oppgang rett etterpå, for da hadde det vært forholdsvis flatt i 2 år og kryptovaluta var på ingen måte populært. Skal denne kryptotrenden fortsette, kan det hende det er 2-4 år før vi ser en ny topp, og det kan bli mange kjøpsmuligheter før den tid. Det er spennende å se hva som skjer nå som prisen nærmer seg toppen vi så tilbake i jula 2017.

For meg er kryptovaluta en spekulativ aktivaklasse, akkurat som gull, kunst og andre aktivaklasser som ikke skaper verdier over tid. Jeg kommer aldri til å sette store deler av porteføljen min i krypto, men kommer trolig til å vekte meg rolig oppover nå som andelen krypto stadig blir mindre.

Det jeg tar med meg av erfaring her er Buffetts mantra; kjøp på frykt og fortvilelse, selg på optimisme og eufori.

Det siste jeg tenkte å nevne som erfaring er at i desember fikk jeg forskudd på arv eller gave fra mine foreldre, som jeg skrev om i status for januar. Jeg brukte riktig nok noe av det for å investere i aksjer med en gang, men valgte å spre det meste utover. I dag er jeg fullinvestert, som betyr at jeg brukte omtrent fem måneder på å investere det i markedet. Kanskje var dette for raskt, og jeg skulle satt av mer penger til en eventuell nedtur.

Jeg vet ikke om vi nærmer oss bunnen nå, eller om vi skal ned 20-50% til. En videre nedgang vil helt klart gjøre vondt, men det som motiverer meg er å tenke på selskapene jeg eier i dag. De fleste tjener gode penger, og jeg er ikke bekymra for at de ikke vil se nye toppnoteringer innen fem år.

Denne nedgangen gjør mer vondt enn nedgangen i februar/mars 2020. Da var det litt som å dra plasteret av raskt, mens nå piner vi oss med å dra det sakte av. Som langsiktige investorer får vi fortsette å fokusere på selskapene vi eier, og hvordan de vil se ut om fem og ti år.

Som Peter Lynch sier: The real key to making money in stocks is not to get scared out of them.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *