Status for mai 2022

Publisert 23. mai 2022

I april fortsatte nedgangen på børsene, og vi har med det et av de verste første kvartalene i historien. Spareplanen min gjorde det ikke så mye bedre, og er ned rundt 100 000 kroner i april, i all hovedsak grunnet børsfall.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 626 421 kr

Porteføljefordeling per 1. mai 2022

Lite lystig å se i porteføljen i løpet av april, og jeg har brukt en del tid på å gå gjennom mange av posisjonene jeg har i mer detalj. Det ble ikke så mange handler i april, men når jeg nå skriver dette godt ut i mai har gjennomgangen medført en del kjøp og salg.

Jeg har stoppet med å investere i nye crowdlending-prosjekter, fordi jeg ser en større oppside i aksjer. Jeg føler også at jeg begynner å finne min stil for investering, som jeg har skrevet litt mer om i Q1-oppdateringen av enkeltaksjeporteføljen min. Det handler om å finne rimelige aksjer med en del vekst, ofte kalt GARP – Growth at reasonable price. Men jeg har nok mer fokus på pris enn mange som definerer seg som GARP-investorer.

Endringer i porteføljen i april 2022

Jeg har kjøpt aksjer for rundt netto 25 000 kr denne måneden, i tillegg til fast sparing i indeksfond i Kron. Ingen endringer i crowdfunding eller krypto. Jeg vurderer etter hvert å kjøpe noe mer krypto, nå som pessimismen er økende, men så lenge jeg føler det finnes gode kjøp av aksjer kommer jeg nok til å fokusere på det.

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Sparebank 1 SMN siste tre år

06.04.22 – Solgte 200 aksjer i Sparebank 1 SMN på 138,91 kr (27 739 kr)
Jeg kjøpte egenkapitalbevis i Sparebank 1 SMN helt på bunnen av korona-duppen i mars 2020, og traff forholdsvis klokkerent på bunnen da. Som grafen over viser, kjøpte jeg og solgte jeg i starten av året, men det var kun for å flytte posisjonen fra investeringskonto zero til aksjesparekontoen, altså ingen netto endring da.

Nå har jeg valgt å selge meg ut i underkant av 140 kr, fordi jeg mener pengene kan vokse bedre andre steder. Sparebanken prises nå en del over 1 på P/B, som tradisjonelt sett har vært litt dyrt for sparebanker. Jeg tror banken på lang sikt kan være en trygg og stabil investering, men jeg tror ikke vi kan forvente mer enn 5% avkastning i året fremover, da i hovedsak utbytte.

Jeg har derfor solgt posisjonen min i Sparebank 1 SMN for denne gang, for å omplassere pengene i et annet selskap som jeg skriver om under.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Elmera Group siste tre år

06.04.22 – Kjøpte 1000 aksjer i Elmera Group på 32,68 kr (32 729 kr)
08.04.22 – Kjøpte 800 aksjer i Elmera Group på 26,86 kr (21 520 kr)

Elmera Group var frem til tidligere i år kjent som Fjordkraft, og byttet navn nå i det siste. Jeg begynte å kjøpe meg inn med en mindre posisjon rundt 50 kr, og har kjøpt meg videre opp på veien ned mot 40 kr. Når aksjen ble brutalt straffet etter kapitalmarkedsdag i starten av april, valgte jeg å øke posisjonen min betydelig.

En av de som lenge har forsvart aksjen har vært Thomas Nielsen i fondet First Veritas, som annonserte 8. april at han hadde solgt seg helt ut av selskapet. Det trigga mitt andre kjøp i selskapet på rundt 27 kr. Jeg anså ikke det Fjordkraft annonserte på kapitalmarkedsdagen som elendig, og med dagens prising har selskapet en P/FCF på 6-7 og P/E på godt under 10.

Selskapet har en utrolig bra historikk, med svært god avkastning på kapital og gode resultater. Det at selskapet nå prises som om det nesten skal gå under mener jeg er en feil av markedet. Jeg tror ikke selskapet har en stor moat, men de har bevist at de er flinke til å skape avkastning. Jeg er også positiv til den nye sjefen i Fjordkraft, Magnar Øyhovden, som blant annet har vært CEO i Sbanken.

Jeg har derfor bygd opp Elmera Group til å bli en av mine største posisjoner. Jeg kjøpte litt mer enn jeg tenkte å eie for, fordi aksjen snart skulle gå ex utbytte, så i praksis ble økningen på rundt 44 000 kr, men det gjør fortsatt at dette nå er en av de største posisjonene jeg eier, med en markedsverdi på rundt 65 000 kr.

Femårsmål: 55 kr (19% CAGR + utbytte)
Min kjøpsgrense: 30 kr / Min salgsgrense:  48 kr

Jeg skal prøve å jevnlig dele mine tanker rundt hva verdien til selskapene jeg kjøper er, og har skrevet mer om disse tallene i Q1-oppdateringen for aksjeporteføljen. Kort oppsummert er femårsmålet prisen jeg tror aksjen kan nå i løpet av de neste fem årene, og avkastningen dette i så fall vil gi meg. Kjøpsgrense og salgsgrense definerer den rekkevidden jeg tror dagens fundamentalverdi ligger, altså jeg tror aksjer er verdt mellom 30 kr og 48 kr i dag.

Fordeling av investeringer per 1. mai 2022

Resultatet for april ble dermed -100 549 kr. Alt rødt denne måneden, og resultatet ble deretter. Klarte forholdsvis høy sparing denne måneden ser det ut til, med 10 000 kr. I praksis ble resultatet marginalt bedre, fordi Elmera Group handlet uten utbytte, og utbyttet var ikke kommet inn. Det er på 10 000 kr og vil dermed komme med i mai-resultatet.

Aksjer– 103 000 kr
Rentefond 0 kr
Crowdlending 900 kr
Miniaksjer 0 kr
Råvarer 0 kr
Krypto– 8 000 kr
Sparing 10 000 kr
Resultat:– 100 100 kr
Porteføljerapport for april 2022 fra Nordnet

Som jeg allerede har sagt, så blir det en betydelig endring av porteføljen i mai, og jeg kommer trolig også til å være aktiv i juni. Jeg prøver å spisse porteføljen litt, og jeg mener også at en del av aksjene jeg eier begynner å bli billige. Derfor har jeg kjøpt meg opp i seks selskaper jeg allerede eier i mai, og kjøpt et nytt. Fire selskaper har forsvunnet ut av porteføljen så langt.

Mai ser faktisk ikke ut til å gå så dårlig, og jeg er relativt lite ned så langt. Jeg får også overskuddsdeling fra selskapet jeg jobber i utbetalt, som gjør at spareplanen nok kommer til å få seg et solid byks oppover!

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *