Status for januar 2022

Publisert 9. januar 2022

Desember ble en god måned for spareplanen, spesielt på grunn av aksjespareprogrammet til arbeidsgiveren. Jeg har jo allerede oppsummert hele året under ett, men her kommer detaljene og valgene jeg tok i løpet av desember.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 807 419 kr

Porteføljefordeling per 1. januar 2022

Hvis noen følger spareplanen fra måned til måned, så vil de se at det er betydelig hopp fra desember 2021 til januar 2022. Årsaken til det er at jeg har fått en gave eller forskudd på arv fra mine foreldre. Det vil uten tvil bidra til at jeg kan nå økonomisk uavhengighet tidligere enn planlagt, men skaper også noen luksusproblemer.

Teorien tilsier at det fornuftige i et slikt tilfelle er å putte alt inn i aksjemarkedet med en gang, rett og slett fordi «time in the market» slår «timing the market». Jeg skulle altså smørt alt utover de posisjonene jeg har mest tro på.

I praksis er det ikke like enkelt fordi gleden av å få absolutt maksimal avkastning er ikke så stor som smerten hvis jeg nå går inn med alt, og det viser seg at vi får et krakk i løpet av året eller null-avkastning det neste tiåret.

Derfor velger jeg heller å sette inn deler av beløpet i dag i aksjer, betale ned aksjebelåningen jeg har, og ellers investere resten når jeg finner en skikkelig god case eller spre det utover de neste 2-3 årene. Det gir meg tørt krutt for en eventuell nedtur, samtidig som jeg har stor nok andel investert til å nyte godt av det om markedet skal videre oppover.

En tanke bak spareplanen er at jeg skal være forberedt uansett hvilket marked som kommer, bull eller bear. Hvordan Mr Market tenker er ikke noe jeg kan styre, det eneste jeg kan passe på er å være forberedt uansett hva som skjer. Dette er den metoden jeg føler jeg er best forberedt.

Endringer i porteføljen i desember 2021

I motsetning til det meste av året, så har kryptovalutaen virkelig fått en nedtur nå i desember. Jeg har ikke kjøpt eller solgt noe den siste måneden, så hele endringen er prisendring i bitcoin og ethereum jeg eier. Nå som andelen er under 4%, vurderer jeg å øke litt snart.

Jeg har investert i fem nye crowdlending-prosjekter i desember, for å plassere en del av kontantene i lån som kan gi 7-9 % avkastning i året frem til jeg finner gode selskaper å investere i. Jeg har tenkt å investere 20-30000 kroner til de neste månedene, for å holde andelen oppe i 7-8 %.

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Mini L Gull Nordnet N03 siste tre år

15.12.21 – Kjøpte 600 Mini L Gull Nordnet N03 for 39,44 kr
Dette er en belånt mini-future for gull som Nordnet tilbyr. Det vil i praksis bety at jeg har kjøpt gull med belåning. Jeg kjøpte for ca 24000 kr, og den har en innebygd gearing på rundt 3,9x. I praksis betyr det at jeg har kjøpt gull for rundt 95 000 kr, med en stoploss rundt 72 000 kr. Ut fra det jeg klarer å beregne er lånekostnaden rundt 7.5% per år – 0.02% per dag, pluss tegningsomkostninger.

Hvis jeg har forstått det riktig medfører det en kostnad på ca 2% pr år når vi tar med gearingen – men her er jeg ikke 100% sikker på at jeg har forstått kostnadene riktig. Uansett, dette er en kortvarig posisjon for å hedge mot inflasjon de neste månedene.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Global X Uranium ETF siste tre år

15.12.21 – Kjøpte 100 Global X Uranium ETF for $22,89
Jeg tror at uran og atomkraft vil bli en viktig del av løsningen på klimaproblemet fremover, og posisjonerer meg for dette. Dette er ETFen jeg har valgt som atomkraft-eksponeringen min, og består hovedsakelig av de store utvinnerne av uran i verden. Har nå 250 andeler av ETFen, til en verdi rundt 53 000 kr.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Cambria Global Real Estate ETF siden oppstart

15.12.21 – Kjøpte 85 Cambria Global Real Estate ETF for $32.21
Fondene til Meb Faber utgjør et fundament i porteføljen min, og nå går jeg inn i REIT-ETFen hans. Den investerer med et verdifokus på eiendom. Jeg liker investeringsfilosofien, og jeg ønsker meg eksponering mot eiendom for å beskytte mot inflasjon. Derfor startet jeg en posisjon i dette fondet.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Roundhill Acquirers Deep Value ETF siste tre år

15.12.21 – Kjøpte 60 Roundhill Acquirers Deep Value ETF for $35.88
Den andre forvalteren jeg har har som fundament i porteføljen min er Tobias Carlisle, og her er hans fond som investerer i små selskaper som er underpriset basert på hans Acquirers Multiple. Dette er tredje gangen jeg kjøper fondet, og jeg har nå 180 andeler som gjør det til min største posisjon utenom Bouvet. En posisjon jeg håper å eie til pensjonsalder – hans eller min.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i KLP Obligasjon 1 år siste tre år

16.12.21 – Kjøpte KLP Obligasjon 1 år for 150 000 kr
For første gang på lang tid eier jeg igjen rentefond, og valget falt på dette. Det har gitt 2% rente de siste 10 årene i snitt, og vil med det trolig ikke klare å holde tritt med inflasjonen. Dette er en plassering som et alternativ til å ha de på bankkonto.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Sissener Corporate Bond siste tre år

16.12.21 – Kjøpte Sissener Corporate Bond rentefond for 50 000 kr
En mindre del av «kontantbeholdingen» valgte jeg å sette inn i et høyrentefond. Sisseners rentefond har hatt en avkastning på 7-8% per år siden oppstart, og kan gjøre at jeg slipper å tape penger mot inflasjonen på rentedelen min. Det medfører selvsagt en langt større risiko enn å ha pengene i kontanter eller korte rentepapirer, men jeg velger å ta den risikoen.

I tillegg til aksjene over så har jeg fått nye Bouvet-aksjer gjennom aksjespareprogrammet. Her har jeg fått bonusaksjer som tilsvarer antallet jeg kjøpte for tre år siden, som er et betydelig antall. Sammenlagt for bonusaksjer (ekstra aksjer fra langsiktig eierskap i aksjespareprogrammet) og årets aksjespareprogram gav 899 aksjer til en verdi av 67 500 kr. Betaling for aksjene i aksjespareprogrammet trekkes fra lønnen over det neste året.

Fordeling av investeringer per 1. januar 2022

Resultatet for desember er dermed +35 790 kr. I tillegg kommer 500 000 kr i gave/forskudd på arv. Nedgang i kryptovaluta bidro med -17 000 kr, aksjer bidro med +9000 kr og crowdlending bidro med ca +700 kr. Sparing bidro dermed med ca 28 000 kr, hvor alt i praksis er aksjespareprogrammet til arbeidsgiveren.

Porteføljerapport for desember 2021 fra Nordnet

Jeg er klar og motivert for et nytt spareår, men som jeg har vist dette året vil jeg definitivt bruke penger på det jeg synes er verdt å bruke penger på. Jeg er privilegert som i praksis har råd til alt jeg ønsker meg, og ikke trenger å bekymre meg for økonomien.

Allikevel skal jeg prøve å nå målet jeg satte meg for 2022 med 160 000 kr i ren sparing, så får markedet gjøre som det vil. Jeg holder på med en gjennomgang av alle enkeltaksjene jeg eier, og vil presentere de i løpet av januar.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

2 kommentarer

Morten A ():

Artig og interessant framstilling. Det hadde vært fint om du i grafene kunne skille på hva som er sparing (innskudd til porteføljen fra lønn/arv/gave) og hva som er verdiøkning av investeringene.

    Spareplan.no ():

    Takk for det! Jeg skal se om jeg får skilt mellom egen sparing og arv/gave på en eller annen måte, men problemet er at jeg egentlig ikke har noe graf som viser fordeling av innskudd, bortsett fra i oppsummeringa og i årsrapporten (https://spareplan.no/sparearet-2021/). Det vil også være umulig å vise skille avkastningen fra arv/gave og egen sparing.

    Men som sagt skal jeg tenke på om jeg får fremstilt det på en måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *