Status for juni 2022

Publisert 24. juni 2022

Selv om resultatet for mai ser veldig bra ut, er det på grunn av mye sparing. Aksjene gikk omtrent i null gjennom måneden, mens krypto gikk i minus. Jeg gjorde forholdsvis mange endringer i løpet av mai.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 697 288 kr

Porteføljefordeling per 1. juni 2022

Denne gangen har jeg lagt til to forskjellige grafer for porteføljeendring. Den første er det jeg har hatt før, altså hvor endringen i de forskjellige aktivaklassene har utviklet seg i mai i forhold til april. Den andre er bidragene for hvorfor porteføljen er opp eller ned den siste måneden. Dette skal forhåpentligvis gi et bedre innblikk i hvilke valg jeg har tatt i løpet av måneden.

For å ta noen eksempel: Endring i aksjer fra april til mars er på +88 000 kr, mens bidrag til endring i porteføljen for aksjer er bare +1200 kr. Det betyr at aksjeporteføljen min var omtrent flat i løpet av måneden, men jeg har bruttokjøpt en god del aksjer.

Vi ser også at endring i krypto fra april til mai er på -8300 kr, mens bidrag til porteføljeendring for krypto er -13 000 kr. Det betyr at kryptoverdiene er ned 13 000 kr, men jeg kjøpte ny krypto for ca 5000 kr.

Som vi ser er den store bidragsyteren til det positive resultatet for måneden kontanter, altså sparing. I mai får vi i min bedrift utbetalt en overskuddsdeling, hvor en viss del av overskuddet for regionen deles likt på alle ansatte.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i mai 2022
Bidrag til porteføljenendringen i mai 2022

Kryptovalutaer har jo fått seg en skikkelig nedtur i løpet av året, og i mai var dette også en viktig bidragsyter til lavere spareplan-resultat. Jeg tenkte å skrive et eget innlegg om hva jeg tenker om sparing i kryptovaluta, men kort oppsummert kommer jeg til å rolig kjøpe meg inn i krypto til jeg når 4-5% av porteføljeverdien. Ved utgangen av mai var andelen litt under 3%.

Mesteparten av kryptoen jeg har er i bitcoin og ether, men jeg har også begynt å kjøpe meg inn i noen mindre alt-coins som tilbys gjennom Firi. I slutten av mai kjøpte jeg Bitcoin for 1500 kr, Ether for 1500 kr, Solana for 1000 kr og Polkadot for 1000 kr. Jeg har også Ripple og Cardano i tillegg. Jeg vurderer å gjøre nok et kjøp i løpet av juli.

Under er en kort oppsummering av de forskjellige aksjene jeg har kjøpt i mai. Siden vi snart er ferdig med juni og jeg snart skal i gang med en ny gjennomgang av alle enkeltaksjene jeg eier, blir dette en forholdsvis rask gjennomgang.

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Alphabet siste tre år

02.05.22 – Kjøpte 2 aksjer i Alphabet på $2284,89 (43 435 kr)
Alphabet er etter min mening et av de best attraktive selskapene i verden, med fantastiske muligheter for videre vekst. Det selges nå til under P/E 20, og vokser trolig med 15% i året fortsatt. Selskapet virker som meg som den perfekte kombinasjon av vekst, verdi og kvalitet, og blir med dette en av de største posisjonene mine.

Femårsmål: $6500 (24% CAGR)
Min kjøpsgrense: $3200 / Min salgsgrense:  $5100
(Det betyr at jeg tror fundamentalverdien for aksjen er et sted mellom der)

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Meta Platforms siste tre år

02.05.22 – Kjøpte 12 aksjer i Meta Platforms på $203,8 (23 248 kr)
Meta har fått skikkelig nedtur i år, og dette er tredje gang i år jeg kjøper. Kanskje blir det nok et kjøp i løpet av sommeren, siden selskapet har falt videre til rundt $155 siden jeg kjøpte i mai.

Det er nok frykten for at kontantstrømmen skal forsvinne ned i et sort metaverse-hull som har gjort at Meta har gått så mye ned. Jeg ser på selskapet som svært attraktivt, og en pengemaskin som vil trykke penger i flere tiår fremover. I tillegg har de en enorm satsing på metaverset som i tillegg kan gi ny vekst i løpet av det neste tiåret. Selskapet handles nå på en P/E på under 15, til stross for svært god avkasting på kapital og potensial for videre vekst. Nok en tekgigant som blir en av mine største posisjoner.

Femårsmål: $500 (20% CAGR)
Min kjøpsgrense: $250 / Min salgsgrense:  $390

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Solaris Oilfield Infrastructure siste tre år

02.05.22 – Solgte 500 aksjer i Solaris Oilfield Infrastructure på $11,62 (54 656 kr)
Jeg solgte meg ut av Solaris Oilfield Infrastructure, som er et av selskapene jeg har eid lengst. Jeg selger meg ut av oljesensitive aksjer nå som prisen på olje er så høy som den er, og ser heller etter andre muligheter. Denne aksjen fortsatte noe opp etter at jeg solgte, men har utover i juni falt ned og ligger nå lavere igjen.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Sprouts Farmers Market siste tre år

02.05.22 – Solgte 200 aksjer i Sprouts Farmers Market på $30,01 (56 462 kr)
Jeg solgte meg også ut av Sprouts Farmers Market, etter en ny vurdering av selskapet etter Q1-gjennomgangen. Da mente jeg at jeg hadde for høye forventinger til vekst i min forrige vurdering, og at verdien på aksjen lå et sted mellom 23-37 dollar. Siden den lå omtrent midt i, solgte jeg meg ut av selskapet før kvartalsrapporten. Det viste seg å være en god avgjørelse, siden prisen falt mye på lavere vekstforventninger. Jeg følger med på dette selskapet og vil nok vurdere en ny inngang om den kommer under 23 dollar.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Palantir Technologies siste tre år

02.05.22 – Solgte 140 aksjer i Palantir Technologies på $10,59 (13 939 kr)
Noen ganger er jeg ikke flink nok til å tenke godt gjennom en investering, og kjøper kun basert på at et selskap har falt mye. Heldigvis er det lenger mellom slike innfall i dag enn før, men Palantir var definitivt slik. Etter å tatt en skikkelig vurdering av selskapet etter Q1, innså jeg at jeg ikke klarer å regne meg frem til en positiv verdi for selskapet, og solgte meg ut igjen med en forholdsvis lite tap. Får sette det på kontoen for en erfaring rikere, noen kroner fattigere.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Intel siste tre år

02.05.22 – Kjøpte 50 aksjer i Intel på $44,43 (21 114 kr)
Intel har vært et selskap jeg kjøpt meg jevnt inn i gjennom det siste året, på fallende kurser. Jeg mener selskapet har en svært lys fremtid, spesielt om noen år når de får bygd nye fabrikker i USA. Jeg synes den nye CEOen virker god, men har ikke gjort en grundig nok analyse til å sette opp 5-årspris og kjøps/salgsgrense nå. Håper å få gjort det i Q2-rapporten.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Prosus siste tre år

03.05.22 – Kjøpte 50 aksjer i Prosus på €46,20 (23 020 kr)
Jeg kjøper Prosus som en proxy-investering i Tencent, som jeg synes virker veldig attraktivt prisa nå. Gjennom Prosus får jeg Tencent til rabatt, selv om det ikke er noen garanti for at denne rabatten noen gang blir redusert. Tencent vokser stødig, og er svært attraktivt prisa nå. Helt klart en viss politisk risiko med kinesiske aksjer, men en risk/reward jeg mener det er verdt å ta.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Semler Scientific siste tre år

04.05.22 – Kjøpte 60 aksjer i Semler Scientific på $38,00 (21 573 kr)
Semler Scientific er en aksje jeg kjøpte helt i starten av aksjeraset, og som har halvert seg siden da. When in trouble, double? Nei, ikke alltid, men jeg anser Semler Scientific som en aksje som vil komme tilbake. Prisen ser ut til å ha stabilisert seg rundt 30 dollar nå, så jeg vurderer et nytt kjøp i løpet av sommeren. Jeg vil prøve å få en full verdivurdering i sommer.

Semler Scientific sitt hovedprodukt er PAD-testen QuantaFlo, som er en effektiv test for å måle blodsirkulasjon i beina. Denne teknologien er allerede i bruk, og potensialet for vekst mener jeg er stort. Selskapet tjener godt med penger og er gjeldfritt.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Swedish Match siste tre år

10.05.22 – Solgte 450 aksjer i Swedish Match på 95,14 kr (40 915 kr)
Swedish Match ser ut til å bli kjøpt opp av Phillip Morris, og jeg solgte meg ut av posisjonen da dette ryktet ble kjent. I etterpåklokskapens navn skulle jeg ventet en dag til, og fått 5% ekstra når budprisen ble kjent, men jeg trodde ikke det ville komme så fort og ville gjerne frigi midlene til nye posisjoner. Har hatt en god reise i aksjen som jeg kjøpte i løpet av 2021 på 60-80 kr. Trist at et av de mest spennende selskapene i Norden forsvinner fra børsen.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i PayPal siste tre år

11.05.22 – Kjøpte 40 aksjer i PayPal på $77,89 (30 199 kr)
PayPal er et selskap jeg har fulgt med på siden jeg for alvor begynte å investere tilbake i 2018. Nå som prisen er tilbake på nivået som aksjen var på tilbake i slutten av 2017, velger jeg å kjøpe meg inn. Jeg er ikke ferdig med full analyse, men en pris på rundt 17 på EV/FCF og 21 EV/EBIT for et selskap med god kapitalavkastning og en vest på rundt 20% i året synes jeg er attraktivt nok til å starte en forholdsvis stor startposisjon.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Europris siste tre år

13.05.22 – Kjøpte 300 aksjer i Europris på 49,70 kr (14 939 kr)
Europris er en av få aksjer jeg fortsatt sitter igjen med siden supersalget i mars 2020, og jeg velger å øke nå som aksjen falt under 50 kr. Jeg ser på Europris som et kvalitetsselskap, som er flinke med oppkjøp og butikkdrift. De har kjøpt lekekassen.no tidliger,e og kjøpte seg inn som majoritetseier i Strikkemekka nå i juni. I tillegg mener jeg Europris-butikkene kan gjøre det godt også i nedgangstid, siden Europris sees på som en billigbutikk.

Aksjen gir nå over 5% i utbytteyield, og prises til 7-8 EV/EBIT og under 1 i P/S som er førte gang siden våren 2020.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Seritage Growth Props siste tre år

19.05.22 – Kjøpte 270 aksjer i Seritage Growth Props på $7,98 (21 094 kr)
Seritage Growth Properties er eiendommene etter Sears-konkursen, og en investering basert på at selskapet skal klare å enten leie ut, renovere og/eller selge eiendommene. En del «superinvestorer» har vært inne i denne, blant annet Mohnish Pabrai, men har gått ut igjen. Jeg tror selskapet ikke vil gå konkurs, men det er definitivt et mulighet for det. Selve eiendommene tror jeg kan være verdt 20-30 dollar per aksje, som er målet mitt over fem år. En special situations-investering der det kan hende jeg blir mer rik på erfaring enn på penger. Aksjen har falt videre under $6 i juni.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Dropbox siste tre år

25.05.22 – Kjøpte 100 aksjer i Dropbox på $19,89 (19 237 kr)
Dropbox er en skylagringstjeneste jeg selv bruker, og som jeg mener er det beste tjeneste for private. Selskapet vokser jevnt, og har i dag en EV/FCF på rundt 10. Derfor valgte jeg å kjøpe meg inn og omtrent doble posisjonen min når aksjen falt under 20 dollar. Er etter min mening også en stor oppkjøpskandidat som hvem som helst av de store tek-selskapene fort kan finne på å kjøpe opp. Håper da de må opp i minst 40 dollar.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Baidu siste tre år

26.05.22 – Kjøpte 17 aksjer i Baidu på $126,88 (20 797 kr)
Baidu er det tredje kinesiske selskapet jeg eier, sammen med Alibaba og Tencent (gjennom Prosus). De har Kinas største søkemotor, men satser også mye på teknologi innen kunstig intelligens. Kan fort få en ny vekstfase, og prises til rundt 12 på EV/FCF.

Fordeling av investeringer per 1. juni 2022

Resultatet for mai ble dermed +70 867 kr. Krypto bidro negativt, aksjer var omtrent flatt og sparing sørget for at resultatet ble positivt denne måneden.

Aksjer 1 200 kr
Rentefond 0 kr
Crowdlending 900 kr
Miniaksjer 0 kr
Råvarer 0 kr
Krypto– 13 000 kr
Sparing 81 000 kr
Resultat: 70 100 kr
Porteføljerapport for mai 2022 fra Nordnet

Jeg har gjort få handler så langt i juni, så neste måneds oppdatering blir nok ikke så omfattende som denne gangen. Jeg ser fortsatt etter muligheter, og håper å kunne finne noen gode investeringer i løpet av sommeren. Jeg ser på 2-3 nye selskaper, samtidig som jeg vurderer å øke i de jeg har. Nå som juni snart er over, skal jeg i gang med en ny full gjennomgang av enkeltselskapene i porteføljen, så får vi se hvor motivert jeg blir til å se på dette i sommerferien.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *