Status for september 2022

Publisert 26. september 2022

August ble en måned midt på treet, hvor det ikke ble så store endringer. Totalt endte spareplanen ned med 10 000 kr, hvor nedgangen fordeler seg omtrent likt mellom aksjer og kryptovaluta.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 703 988 kr

Porteføljefordeling per 1. september 2022

Det blir en forholdsvis kjapp oppdatering denne gangen, siden vi nærmer oss september. Dermed vet jeg jo at spørsmålet jeg stilte i forrige oppdatering, om vi nådde bunnen i sommer, eller vi skulle en ny tur ned. Vi skulle definitivt en ny tur ned, og med en uke igjen av september vet jeg at dette trolig blir den dårligste måneden jeg har opplevd.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i august 2022
Bidrag til porteføljeendringen i august 2022

Jeg fortsetter med å følge planen, og leter etter selskaper jeg tror kan gi meg 15% avkastning årlig over de neste fem årene – som gir en dobling på fem år. Jeg har ikke lenger kontanter som ikke er puttet inn i aksjemarkedet, og det er en lærdom jeg må ta med meg til senere. Jeg var litt for aggressiv med kjøpene mine i vår etter hvert som børsene begynte å synke.

Det jeg prøver å gjøre nå, er å finne de selskapene jeg mener er absolutt mest oversolgt og undervurdert, og øke i de posisjonene. Det blir også noen nye selskaper som kommer inn i porteføljen utover høsten, blant annet ett denne måneden.

Jeg prøver å følge noen regler for å unngå at jeg går for mye all-in over en kort periode, blant annet ved at jeg skal kun gjøre ett kjøp eller salg hver uke, og ett nytt selskap inn i porteføljen hver måned. På den måten håper jeg å unngå de kjøpsrusha jeg har hatt en tendens til å gjøre nå og da. Det gjør også at jeg må vurdere grundig hvilke av selskapene jeg synes ser bra ut som er verdt å øke i, og hvilke selskaper som ser aller best ut av de jeg ikke har.

Ingen endringer i noen andre aktivaklasser enn aksjer denne måneden.

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Capri Holdings siste tre år

03.08.22 – Kjøpte 50 aksjer i Capri Holdings på $49.50 (24 152 kr)
Jeg kjøpte ett nytt selskap i august, og det var Capri Holdings som jeg har sett på siden jeg fant det tilbake i mai da jeg så etter billige kvalitetsselskaper. Selskapet har merkene Versace, Jimmy Choo og Michael Kors, og har svært gode tall på båe marginer, vekst og kapitalavkastning. I tillegg handles den rundt 7-8 EV/EBIT og en PE på rundt 11.

Håpet mitt er at det kan utvikle seg til å bli et slags mini-LVHM, med berømte merker som gir selskapet en moat. Selskapet het før Michael Kors, men kjøpte opp Jimmy Choo i 2017 og Versace i 2019. Det har gitt en betydelig økning i gjelden, men selskapet har en veldig god inntjening og fri kontantstrøm som gjør at jeg tror de klarer ut med det. Vil vurdere å øke ytterligere hvis prisen kommer ned mot $35, men vil vente til november eller desember før det blir aktuelt.

Femårsmål: $120 (20% CAGR)
Min kjøpsgrense: $60 / Min salgsgrense: $94

Kjøpt (blå) og salg (rød) i iRobot Corporation siste tre år

05.08.22 – Solgte 50 aksjer i iRobot på $59.60 (29 061 kr)
Et selskap jeg har hatt stor sans for er iRobot, som produserer robotstøvsugerne i Roomba-serien. I starten av august ble det klart at Amazon ønsker å kjøpe selskapet for rundt $60 per aksje. Dermed solgte jeg aksjene jeg satt med for å plassere de i andre selskaper.

Jeg synes det er synd selskapet ble kjøpt, fordi jeg mener det er verdt mye mer enn det Amazon har bydd. Totalt har jeg gitt 35 000 kr for aksjene jeg solgte, som gir et tap på 6000 kr i dette selskapet.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Ice Fish Farm siden borsnotering

08.08.22 – Kjøpte 1000 aksjer i Ice Fish Farm på 29 kr (29 058 kr)
Pengene fra salget av iRobot ble brukt til å kjøpe et nytt selskapet, det islandske oppdrettsselskapet Ice Fish Farm. Selskapet holder på med lakseoppdrett utenfor Island, og øker stadig produksjonen. Selskapet ble slått sammen med Laxar i vår, og har solide Måsøval-familien fra Frøya på eiersiden. Selskapet har en kvote på 18 000 tonn laks i år.

Jeg har ikke konkrete prismål for dette selskapet, men det virker veldig billig i forhold til mange av de store norske lakseprodusentene. Det er en lite likvid aksje som jeg faktisk måtte bruke to dager på å kjøpe meg inn i. Derfor tror jeg det blir litt oversett av større investorer, og tror dette er et selskap som godt kan 4-doble seg på ti år. Jeg liker også å diversifisere meg litt bort fra norske oppdrettere, som jeg allerede eier gjennom Austevoll og Grieg Seafood.

Jeg skal følge utviklinga til selskapet fremover, og vurdere å øke posisjonen hvis prisen holder seg lav og jeg ikke ser noe som bekymrer meg i kvartalsrapportene. Neste rapport for Q2 2022 er 29. september.

Fordeling av investeringer per 1. september 2022

Resultatet for august ble dermed -10 878 kr. Både aksjer og krypto bidro negativ, og jeg ser fortsatt at vi har et forbruk som gjør at jeg ikke får spart penger. Det er nok noe jeg må se på nå som både matvarepriser og renta går oppover. Det begynner å bli en stund siden jeg gikk gjennom husholdningsregnskapet for å få oversikt over hvor pengene blir av.

Aksjer– 5 500 kr
Rentefond 0 kr
Crowdlending 700 kr
Miniaksjer 0 kr
Råvarer 0 kr
Krypto– 4 500 kr
Sparing– 1 500 kr
Resultat:– 10 800 kr
Porteføljerapport for august 2022 fra Nordnet

Siden denne oppdateringen kommer sent i september, vet jeg at markedet har fått seg en kraftig nedtur, og jeg er spent på hvordan september vil se ut når jeg gjør opp regnskapet. Jeg er nok ganske sikker på at det ikke ser så bra ut.

Jeg fortsetter med å kjøpe meg opp i det jeg anser som undervurderte selskaper, og har en ny posisjon og har økt i en annen så langt i september, og vurderer ett kjøp til den siste uka.

Planen min om å få gått gjennom alle kvartalsrapportene til enkeltselskapene mine holdt nok en gang ikke, så jeg vil nok legge ut Q2-rapporten nå snart før Q3 er ferdig og jeg kan begynne med den.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *