Status for oktober 2022

Publisert 30. oktober 2022

September ble den verste måneden noen sinne for spareplanen, og mange av aksjene mine har rast i verdi. Jeg holder fast på strategien, og kjøper selskaper jeg mener nå er veldig underprisa.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 537 925 kr

Porteføljefordeling per 1. oktober 2022

Nok en kjapp oppdatering denne måneden, siden jeg rett og slett ikke har att tid til å skrive dette før vi er over i november. Som tallene viser, har jeg opplevd den verste måneden noen gang. Korona-nedgangen var nok større prosentmessig, men den gangen hadde jeg ikke så mye investert.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i september 2022
Bidrag til porteføljeendringen i september 2022

Aksjeverdiene har gått ned med 163 000 kr, og jeg har brukt ganske mye penger på å kjøpe meg opp i selskaper jeg nå mener begynner å bli betydelig underprisa.

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Porsche Automobil Holding SE siste tre år

19.09.22 – Kjøpte 40 aksjer i Porsche Automobil Holding på €68.98 (28 400 kr)
Porsche Automobil Holding er et investeringsselskap som eier Volkswagen, og børsnoterte nylig Porsche-produsentselskapet. Alt tyder på at de verdiene som holdingselskapet sitter på, er langt mer verdt enn det selskapet prises til i dag.

Jeg hadde håpt at dette skulle komme til syne ganske raskt, men da børsnoteringen ble gjennomført, falt faktisk Porsche Automobil Holding betydelig. Risikoen er selvsagt at holding-selskaprabatten aldri blir mindre, men jeg håper da at de vil begynne å selge de børsnoterte selskapene for å realisere gevinst slik vi har sett Prosus (Tencent-eier) gjøre.

Har ikke et presist kursmål, men anser det som sannsynlig at aksjen skal kunne nå 140-150 euro i løpet av fem år.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Elmera Group siste tre år

23.09.22 – Kjøpte 1000 aksjer i Elmera Group på 15,51 kr (15 539 kr)
Elmera Group, eller Fjordkraft som det var kjent som før, har vært en fallende kniv jeg har prøvd å ta i mot mange ganger nå, uten at den har stoppet å falle. Dette kjøpet på litt over 15 kr gjør at snittet kommer under 30 kr.

En viss politisk risiko er det i å investere i en strømleverandør, men historien har vist at selskapet har en utrolig evne til å både skaffe og beholde kunder, og skape overskudd av det. Mens Tibber og andre sliter med lønnsomhet, klarer Elmera Group å tjene penger. Derfor tror jeg de også vil gjøre det i fremtiden. Prismålene under er fra våren 2022.

Femårsmål: 55 kr (19% CAGR + utbytte)
Min kjøpsgrense: 30 kr / Min salgsgrense:  48 kr

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Intel siste tre år

30.09.22 – Kjøpte 85 aksjer i Intel på $26.29 (24 435 kr)
Intel har virkelig rast i verdi, og halvert seg det siste året. Jeg har tro på at de vil reise seg igjen, og kjøper derfor gjerne på disse nivåene. Jeg tror vi vil se Intel et sted mellom 50-60 dollar innen et år eller to.

Fordeling av investeringer per 1. oktober 2022

Resultatet for september ble dermed -166 063 kr.

Aksjer– 163 000 kr
Rentefond 0 kr
Crowdlending 700 kr
Miniaksjer 0 kr
Råvarer 0 kr
Krypto 1 200 kr
Sparing– 5 000 kr
Resultat:– 166 100 kr
Porteføljerapport for september 2022 fra Nordnet

En fryktelig måned, men jeg håper at vi som kjøper på disse nivåene vil sitte og se tilbake på slutten av 2022 som en god kjøpsmulighet og noe som gjorde at vi bygde opp store posisjoner i gode selskap.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

2 kommentarer

Ronny Oswold ():

Hei! Venter litt ekstra nå på tampen av året for status nov og des. Meget lærerikt og følge deg , godt nyttår mvh Ronny

    Spareplan.no ():

    Takk for det, hyggelig å høre at noen følger med!
    Det har vært mye som har skjedd de siste månedene, så det ble litt forsinka. Men de er på vei og skal ut før jeg tar oppsummeringa for året og januar-rapporten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *