Screening etter billig kvalitet

Publisert 15. mai 2022

Det å lete etter nye investeringsmuligheter er alltid noe av det jeg synes er mest spennende med å investere, og i helga har jeg tatt en gjennomgang av en liste selskaper som potensielt både kan være av høy kvalitet og billig prisa.

Normalt tar jeg denne screeninga uten å skrive noe om det, og jeg går nok gjennom i snitt 10-20 forskjellige selskaper i uka. Det er mange forskjellige måter å finne idéer til nye investeringer, men denne gangen ser jeg altså etter selskaper av høy kvalitet og som er billige i dagens marked.

En screening vil ikke gi noen garanti for at det er et godt selskap, men jeg tenkte å dele litt hvordan jeg går frem for å forkaste et case. Forkaste? Ja, jeg mener forkaste. Formålet med med screening for meg er å finne årsaker til hvorfor jeg ikke ønsker å utforske selskapet nærmere.

Skal jeg investere i et selskap, bruker jeg normalt minst 10 timer på å bli kjent med selskapet, og det er for å bli komfortabel nok til å initialisere en mindre posisjon. Dette innebærer å lese årsrapport, se noen kvartalspresentasjoner, gå gjennom 8-10 år med regnskap, prøve å bli kjent med ledelsen (altså lese om de og se intervju) og prøve å finne artikler som har et negativt syn på selskapet og aksjen.

Dette tar mye tid, som Peter Lynch sier: «The person that turns over the most rocks wins the game.» Får jeg sett på 10 selskaper i uka, betyr det 500 selskaper i året. Med god screening, kan det hende jeg finner 20-30 selskaper jeg dykker dypt ned i og at jeg investerer i noen av disse. Dette gjør at jeg lærer om mange selskaper, bransjer og får litt oversikt over selskapene som jeg ønsker å være investert i.

Men la oss gå over til kveldens screening. Jeg ønsker å se på selskaper som kan være av høy kvalitet, definert av høy egenkapitalavkastning (RoE), har vekst i omsetningen (omsetningsvekst på over 5% fra 2014-2019), har positiv fri kontantstrøm gjennom mange år (2016-2019) og er priset på under 10 i P/FCF. Det siste betyr at de har en fri kontantstrøm på minst 10% av markedsverdien til selskapet siste 12 måneder.

Dette setter jeg opp i Tikr-screeneren, som jeg har veldig sansen for, og får dette resultatet.

Screener-resultat fra app.tikr.com

I tillegg begrenser jeg søket til de aksjene jeg kan kjøpe, som vil si aksjer notert i USA, Norge og Tyskland (Xetra). Jeg kunne i tillegg tatt med Canada (som var 3 selskaper), men glemte det. Mulig jeg tar en titt på dem utenom.

De tre sidene jeg bruker for å raskt bli kjent med selskapene og se om det er noe for meg er selskapets egne Investor Relations-sider (presentasjon, årsrapport), Wikipedia (ofte bra for kort beskrivelse av selskapet), Tikr.com (regnskap og historikk), Finviz.com (nøkkeltall, nyheter og StockTwits), QuickFS.com (nøkkeltall og oversiktlig historikk), GuruFocus.com (nøkkeltall, verdsettelse, innsidekjøp) og Seeking Alpha (artikler og bear-cases). Jeg har altså alle disse sidene åpne, og skriver inn tickeren jeg ser på.

Jeg starter øverst (alfabetisk), og skal prøve å oppsummere tankerekkene mine under.

AMC Networks Inc (Nasdaq: AMCX)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS

AMC Networks fikk et voldsomt byks i starten av 2021, trolig på grunn av navnelikheten til meme-aksjer AMC Entertainment. AMC Networks er et underholdingsselskap med en rekke kanaler, og er kanskje mest kjent for å ha serien The Walking Dead. De prøver seg for tiden streaming-tjenesten AMC+.

Gjeld og FCF, fra Tikr.com

For meg er det først og fremst gjelden som setter en stopper for videre undersøkelser. Til tross for positiv fri kontantstrøm over mange år, ønsker jeg ikke å kjøpe et selskap som har gjeld som er tre ganger så stor som markedsverdien til selskapet. Jeg unngår gjeld når det er mulig, og i alle fall på et selskap som trenger mange år med fri kontantstrøm for å betjene gjelden sin.

Next…

Autohome Inc (NYSE: ATHM)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

Autohome er et kinesisk selskap som drifter noen av de største bilinformasjon-sidene i Kina. De selger leads både for salg og vedlikehold av biler ser det ut til. Det ser ut til å ha vært prisa som et vekstselskap tidligere, men fikk en skikkelig nedtur i 2021.

Omsetning og FCF

Selskapet så en nedtur i omsetningen i 2021, og har blitt straffet veldig hardt for dette. Som grafen over viser så har fri kontantstrøm holdt seg bra, og den prises lavt i forhold til FCF. Det er jo derfor den ble med i screeninga.

Et annet poeng er at selskapet ikke har gjeld av betydning (720 mill usd i total liabilities) og sto andel cash og short-term investments (3 250 mill usd). Markedsverdien er 3185 mill usd, noe som gjør at under ca 2500 mill usd så blir det et net-net, altså et selskap som er verdt med enn likvideringsverdien. Dette kan begrense nedsiden i investeringen.

Det er viktig å poengtere at jeg ikke har satt meg inn i hvilke short-term investment selskapet har, og at det er en viss risiko for regnskapene er «pyntet». I tillegg medfører det at selskapet er kinesisk en viss politisk risiko som jeg fikk kjenne med mine russiske investeringer tidligere i år.

Men et selskap som kan være verdt å se nærmere på, og jeg noterer meg neste kvartalsrapport som kommer 24. mai.

bet-at-home.com (XTRA: ACX)

Kursutvikling fra Nordnet.no

bet-at-home.com er et bettingselskap som ble startet i Østerrike, men har i dag hovedkontor i Tyskland. Det er forholdsvis lite, med 260 ansatte, og har de siste årene slitt med tillatelsene til å drive med betting blant annet i Østerrike og Polen.

Cash from operations og omsetning, fra tikr.com

Selskapet gjorde det godt frem til 2019, som jeg screena for hovedsaklig, men har fått betydelig redusert omsetning de to siste åra. Dette, sammen med at jeg synes det er vanskelig å finne informasjon om europeiske småselskaper, gjør at jeg ikke går noe videre med selskapet.

Capri Holdings Limited (NYSE: CPRI)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

Capri Holdings er nok mer kjent under det tidligere navnet Michael Kors Holdings, og er et motemerke med de tre merkene Versace, Jimmy Choo og Michael Kors. Med tanke på at slike luksusmerker (som LVHM) gjerne har gode muligheter for å øke prisene uten at kundene forsvinner, så virker dette umiddelbart litt interessant med dagens inflasjon.

Faksimile fra investor relations

Selskapet har ikke hatt god avkastning på kapital i 2020 og 2021, men dette ser ut til å ha kommet noe tilbake til tidligere verdier (over 15% RoE) siste 12 måneder. Michael Kors-konsernet kjøpte opp Jimmy Choo i 2017 og Versace i 2019, så det kan ha vært integreringen av disse selskapene som skapte problemer i 2020 og 2021. I tillegg har nok pandemien hatt betydning disse årene, som kan gjøre at selskapet kommer godt tilbake nå som samfunnet er åpnet igjen?

Totalt gjeld og FCF

Som grafen over viser så ble gjelden betydelig økt i forbindelse med oppkjøpene av disse selskapene, men selskapet klarer å ha en fri kontantstrøm som håndterer det. Current ratio er over 1 akkurat nå.

Capri Holdings er interessant. Det er et selskap med kjente brands og har historisk klart å skape god avkastning på kapitalen. Hvis selskapet klarer å utnytte de nye merkene på samme måte, og kanskje kjøpe nye, kan det bli et slags mini-LVHM, og da blir det fort interessant.

2022 Q4-rapporten kommer 1. juni, og det kan godt hende jeg dykker litt lenger ned selskapet. Ut i fra historisk egenkapitalavkastning og fri kontantstrøm ser det absolutt interessant ut. Jeg ser de guider mot $6,6 EPS i 2023, som høres veldig bra ut med en aksjepris på $43.

Diamond Hill Investment Group (Nasdaq: DHIL)

Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

Diamond Hill Investment Group er et investeringsselskap og fondsforvalter, og alt av nøkkeltall ser veldig bra ut. Selskapet handler for kun litt over det som var høyeste kurs i 2015, og har siden da vokst med over 50%. Selskapet har ikke gjeld, og kan dekke all gjeld med kontanter.

Selskapet har 31 milliarder dollar under forvaltning i sine fond, og det er forvaltningen av dette fortjenesten kommer fra. Selskapet ser ut til å ha en value-approach i fondene sine, som gjør det imponerende at de har klart å vokse såpass mye i et marked med såpass stort fokus på vekstaksjer.

Jeg synes også at det er positivt å se at selskapet har kjøpt tilbake mest aksjer i de periodene hvor aksjeprisen har vært lavest, som kan tyde på god kapitalallokering. Her har jeg nok funnet nok et selskap det kan være interessant å se nærmere på, og da vil jeg nok starte med å kartlegge hvor inntektene kommer fra og risikoen for å ikke kunne opprettholde eller øke dette i fremtiden.

Dick’s Sporting Goods (NYSQ: DKS)

Fra Finviz.com

Dick’s Sporting Goods er en av USAs største sportsutstyrforretninger, med 850 butikker og 50 000 ansatte. De har et spesielt fokus på golf, etter oppkjøpet av Golfsmith i 2016, den største golfutstyr-forretningen i USA.

Det fikk en vanvittig opptur fra pandemibunnen og til midten av 2021. Dette var nok på grunn av at folk hadde mye penger å bruke, litt på samme måte som vi så med XXL i Norge. Det skal sies at dette selskapet også tjente penger alle de siste ti årene, i motsetning til nevne norske selskap.

Det som gjør at jeg ikke ønsker å undersøke dette selskapet ytterligere, er at det har hatt en utrolig opptur både på børsen, i omsetning og inntjening de siste årene. Også 2022 ser veldig bra ut, enda bedre enn 2021, men jeg anser det som risikabelt å satse på at dette er den nye normalen for selskapet. Selv tror jeg på «reversion to the mean», og at både aksjekurs, omsetning og inntjening vil gå ned når folk begynner å handle og oppføre seg med som før pandemien. Jeg tror omsetninga bærer preg av at folk har hatt uvanlig mye penger, men jeg skal innrømme at det overrasker meg at omsetninga fortsatt er stigende siste kvartal.

Europris (OB: EPR)

Kursutvikling, fra Nordnet

Europris er eneste norske innslag på listen, og dette er et selskap jeg allerede eier, og dermed kjenner forholdsvis godt. Det er en lavpriskjede hovedsakelig etablert i Norge med rundt 270 butikker, men som også utvider til resten av Norden. De kjøpte for ikke lenge siden også Lekekassen.no, som jeg har stor tro på kan bidra til ytterligere vekst. Med barn selv er det en nettbutikk jeg stadig vekk vender tilbake til.

Topplinje, bunnlinje og fri kontantstrøm, fra tikr.com

Som grafen over viser, har Europris vist en veldig flott vekst både i omsetning og fortjeneste over de siste årene, og fikk et betydelig byks i pandemiåret 2020. Jeg var heldig og kjøpte da, og har fylt på nå denne uken faktisk etter at den falt under 50 kr igjen.

RoE, fra tikr.com

Selskapet har også hatt en solid kapitalavkastning, som bare har økt i det siste. Jeg aner Europris som et kvalitetsselskap som er på salg, og eier derfor dette. Men det er ingen grunn til å gå videre med selskapet i screeninga.

Hello Group (Nasdaq: MOMO)

Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

Dette selskapet het før Momo, og er et selskap jeg har sett på før fordi det alltid har screena godt på billige, kinesiske selskaper. Det sosiale nettverk for søk og meldinger de har under. Jeg har tidligere eid flere slike kinesiske sosiale nettverksselskaper som Sina Weibo og YY (JOYY). Dette har gjort at jeg har forstått at det er utrolig vanskelig å forstå hvordan slike kinesiske selskaper. Derfor er jeg i utgangspunktet skeptisk til Momo som jeg har vært nær ved å kjøpe tidligere.

Selskapet tjener fortsatt penger i følge regnskapet, men kontantstrømmen har gått ned til en tredjedel i forhold til for tre år siden. Dette går i min «too hard»-pile, og man må nok kjenne både kinesisk kultur, rammebetingelser og sosiale nettverk for å kunne si noe om hvordan dette ser ut fremover. Jeg har nok eksponering til Kina gjennom Prosus (Tencent) og Alibaba, som jeg synes er med forståelige og oversiktlige.

Marcus & Millichap Inc (NYSE: MMI)

Fra Finviz
Fra Finviz
Fra QuickFS

Marcus & Millichap er et meglerforetak med fokus kommersielle eiendommer i USA. Selskapet ble startet tilbake i 1971, men gikk på børs først i 2013. Fra IPO fikk det en svært god reise, men har siden midten av 2015 vært forholdsvis flatt.

Dette ser umiddelbart veldig bra ut, med stor vekst over de siste årene, helt uten gjeld og med kapitalavkastning på over 20% i snitt. Den prises også svært lavt både på P/E, EV/EBIT og EV/FCF. Det er også svært få analytikere som følger selskapet ser det ut til, og lite debatt rundt selskapet på Seeking Alpha. Det er alltid positivt siden det kan være en oversett diamant.

Omsetning og FCF fra Tikr

Som grafen over viser så fikk selskapet et voldsomt byks i både omsetning og fri kontantstrøm, som er noe man bør sette seg godt inn i hvis man skal investere. Det å se om dette er et engangstilfelle er viktig å ta stilling til hvis man skal investere.

Det skal sies at Q1 2022-rapporten også ser veldig bra ut, med stor vekst år over år. Dette kan være et selskapet det er verdt å se nærmere på, men er nok utenom min «circle of competence», så jeg måtte satt meg grundig inn i markedet for kommersielle eiendommer og selskapets utsikter innen dette. Kan altså være et selskapet det er verdt å sette på liste for oppfølging.

Paramount Global (Nasdaq: PARA)

Fra Finviz
Fra Finviz
Fra QuickFS

Paramount Global er et underholdingsselskap som frem til tidligere i år het ViacomCBS. De har Paramount Picture-studioet, CBS-gruppen og en rekke andre kanaler som MTV, Nickelodeon, Showtime og Comedy Central. De har også en streamingtjenenste, Paramount+, som jeg selv har tenkt å se den nye serien Star Trek: Strange New Worlds på. Altså andre selskap på listen med en streamingtjeneste.

EPS og FCF per aksje, fra Tikr

Som grafen over viser, så har FCF gått ned de siste årene, mens EPS har gått opp. Dette er alltid et rødt flagg for meg, fordi det kan tyde på at de «pynter på regnskapet». Fra det jeg kan se i årsrapporten så går produksjon av innhold inn i regnskapet som inventory, som gjør at EPS er høy og FCF lav, men her må jeg si at jeg ikke har satt meg godt inn i det. Hva som er avskrivings-hastigheten på det (virker å være svært høy?) er verdt å se på.

Jeg vet jo at de har lagd den nye Star Trek-serien i det siste, så det kan ha bidratt til den lave cash flowen? Selskapet har en del gjeld, som også er verdt å se nærmere på. Dette er nok en selskap jeg kan dykke nærmere inn i, men jeg synes de mange sammenslåingene med Viacom, CBS og Paramount er litt kaotisk å få oversikt over. Litt samme som WarnerMedia, Discovery og AT&T. Setter det på kanskje-listen, fordi det er en den innhold er som er interessant. den nye Top Gun: Mavering-filmen fra Paramount kommer i slutten av mai.

Primerica (NYSE: PRI)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS

Primerica er forsikringsselskap som fokuserer på livsforsikring i USA og Canada. De har en forretningsmodell for MLM (mulit-level marketing), noe som jeg har hatt suksess (Educational Development Corp) og fiasko (Lifevantage) med å investere i tidligere. Det betyr at jeg kjenner litt av utfordringene som selskapet trolig har i dag.

Prisgrafen for aksjen minner om en skikkelig god compounder slik som Apple og Microsoft, med nesten kontinuerlig prisoppgang de siste 10 årene. Kapitalavkastninga har også gått stabilt oppover de de siste, og holdt seg over 20% de siste fem åra.

Omsetning og FCF, fra Tikr.com

Avkastningen har steget godt de siste årene, og selskapet har hatt god lønnsomhet. Selskapet har også redusert antallet aksjer utestående fra 73,6 mill i 2010 til 39,2 mill i 2021. Det har også betalt noe utbytte, men dette har vært på mellom 1-2% og forholdsvis lite i forhold til kontantene de har brukt på tilbakekjøp av aksjer.

Utestående aksjer, fra Tikr.com

Forsikring er en industri jeg kjenner lite til, men selskapet ser veldig spennende ut. Dette kan nok være en kandidat for videre utforskning. De andre MLM-selskapene jeg følger med på har hatt store problemer under og etter pandemien fordi mange har fått penger fra staten og derfor forkaster ambisjonene om å være selger for et MLM-selskap.

For å utforske dette selskapet videre, ville jeg bok lest årsrapporten for å bli bedre kjent med industrien, og sett hvordan selgerne deres opererer. Har de et godt produkt så mener jeg MLM kan være en bra modell. Selskapet er forholdsvis lite med en markedsverdi på 5 mrd dollar, så det har potensiale for å vokse. Et selskap det er verdt å se nærmere på.

ProSiebenSat.1 Media (XTRA: PSM)

Aksjepris-graf, fra Nordnet
Omsetning, FCF og nettoinntekt, fra Tikr.com

ProSiebenSat.1 Media (P7S1) er et tysk mediaselskap som opererer innen underholding, dating og «commerce and ventures». De har kanaler i Tyskland, Østerrike og Sveits.

Kjøp av intangible assets, cash from operations og capex, fra Tikr.com

Det jeg reagerte mest på var gapet mellom nettoinntekt og FCF. Det viste seg at kjøp av intangible assets (trolig kjøp av innhold til telekanalene) ikke gikk under capex men under andre investeringer. Dette gir en unaturlig høy fri kontantstrøm. Selskapet ser veldig stabilt ut, har god kapitalavkastning over tid, så det kan være interessant.

Årsrapporten er på engelsk, så det er faktisk mulig å sette seg litt inn i selskapet. Analytikerne forventer ikke noe vekst i selskapet, som gjør at avkastningen trolig kommer fra utbytte og multippelekspansjon. Dette kan være en interessant aksje om man ønsker en trygg utbytteaksje som kan gi 8-10% i årene fremover, men siden kildeskatt gjør utenlandske utbytteaksjer uattraktive kommer jeg nok trolig ikke til å se nærmere på selskapet.

Pzena Investment Management (NYSE: PZN)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

Pzena Investment Management er et lite investeringsselskap startet av verdi-investor Richard Pzena. Selskapet har hatt forholdsvis god vekst, men en avkasting på egenkapital som er litt under det jeg normalt ser etter (rundt 10%). Selskapet har rundt 50 mrd dollar som de forvalter, og har en markedsverdi på rundt 500 mill dollar.

Omsetning og FCF, fra Tikr.com

Et rødt flagg for meg er at selskapet har forholdsvis store utgifter til aksjebaserte kompensasjoner, altså at de deler ut aksjer til ansatte. Dette vanner faktisk ut aksjene betydelig, og under er en graf som sammenligner nettoinntekt med «kostnadene» med utdeling av aksjer.

Nettoinntekt og Stock-based compensation, fra Tikr.com

Som vi ser så er utdelingen av aksjer lik eller høyere enn nettoinntektene de fleste årene, som er en svært rødt flagg for meg. Skal jeg se nærmere på dette selskapet, er det å se om det meste av inntektene til selskapet går til ansatte gjennom aksjebasert kompensasjon, og om de ansatte i så fall blir sittende med aksjene. Brukes dette for å gi det meste av overskuddet til de ansatte og ikke til eierne, er dette en klar no-go. Jeg får se om jeg undersøker selskapet videre i fremtiden.

RE/MAX Holdings Inc (NYSE: RMAX)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

RE/MAX Holdings er et eiendomsmegler-selskap som opererer i USA og Canada, og har i tillegg noe utlånsvirksomhet og programvare – men dette er ubetydelig del av virksomheten i dag.

FCF per aksje og EPS, fra Tikr.com

Som FCF per aksje og EPS over viser, og nøkkeltallene lenger opp, så er ikke selskapet profitabelt i dag, og det har hatt en betydelig nedgang de siste åra. Omsetningen er riktignok opp, så det kan være noe å dykke lenger ned i her. Det ser ut som de gjorde et betydelig oppkjøp på 180 mill dollar i 2021, som kan ha påvirket resultatet.

Med negativt resultat er dette ikke et selskap som jeg ønsker å dykke mer ned i akkurat nå, men det kan være interessant å se nærmere på en gang i fremtiden. Selskapet har historisk god kapitalavkastning, inntjening og et bra utbytte, så hvis man ønsker å se nærmere på dette så er det nok lurt å prøve å avdekke hva som har endra seg de to siste åra. Pandemien kan selvsagt ha vært utslagsgivende her, og at det kan være at selskapet kommer sterkt tilbake fremover. Setter det på kanskje-lista for potensielt dypere dykk.

Sprouts Farmers Market (Nasdaq: SFM)

Kursutvikling, fra Nordnet. Mine kjøp (blå prikker) og salg (røde prikker) er med
Fra Finviz.com
Fra Finviz.com

Sprouts Farmers Market er et supermarked-selskap med fokus på grønn og organisk mat, og som jeg har vært investert i det siste året. Jeg solgte faktisk hele posisjonen min nå helt i starten av mai, fordi jeg var redd for at veksten ikke ville bli som jeg tidligere hadde anslått. Og akkurat det guidet selskapet på kvartalspresentasjonen uka etterpå, som gjorde at aksjen falt 20%.

Dette er et selskap jeg allerede har satt meg godt inn i, og med det fallet vi så nå i starten av mai, så må jeg ta en vurdering på om jeg skal kjøpe meg inn igjen. Det jeg ser på som faren, er at veksten til selskapet skal stoppe opp som en konsekvens av at folk blir mer og mer prisbevisste, og den organiske og noe dyrere maten ikke klarer å ta unna inflasjonen. Jeg har ikke hørt kvartalspresentasjonen fra selskapet enda, så jeg skal ta en ny vurdering når jeg har hørt på den.

T. Rowe Price Group (Nasdaq: TROW)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

T. Rowe Price er et investeringsselskap med et fokus på vekstaksjer, og regnes av mange som grunnleggeren av filosofien rundt vekstaksje-investering. Vekstaksjer og interessen for å investere i vekstaksjer har jo hatt en utrolig bra periode de siste 10-12 årene siden finanskrisen, som jeg vil tro selskapet har nytt godt av.

Med økte renter kan vi fort se et skifte over til verdiaksjer, og analytikerne forventer negativ vekst over de neste årene. Dette er nok en viktig grunn til at aksjen har falt mye det siste året.

Utbytte utbetalt, tilbakekjøp av aksjer og aksjebasert kompensasjon, fra Tikr.com

Når det er sagt er langsiktig vekst god, det samme er marginene og avkastingen på kapital. Selskapet bruker omtrent like mye på tilbakekjøp av aksjer og utbytte. Utbytte-yield har i snitt vært rundt 3%, og tilbakekjøp har redusert utestående aksjer fra 260 mill i 2014 til 228 mill i starten av i år.

Selskapet selges nå på multipler det ikke har blitt solgt for siden finanskrisen, og kan derfor være et bra sted å parkere pengene sine om man tror at selskapet klarer å unngå alt for mye nedgang i omsetning og inntekter de neste årene. Denne går på kanskje-listen, og kan være verdt å regne litt på. Faller den ned mot 100 dollar tror jeg dette kan være en veldig interessant investering.

Williams-Sonoma (NYSE: WSM)

Fra Finviz.com
Fra Finviz.com
Fra QuickFS.com

Williams-Sonoma er en amerikansk butikk-kjede som selger møbler, interiør og kjøkkenutstyr i butikker som Williams Sonoma, West Elm og Pottery Barn. Totalt har de 625 fysiske butikker, og de er i tillegg store på e-handel. Faktisk er hele 66% av omsetningen e-handel.

Akkurat som norske interiørbutikker, så tror jeg kjeden har hatt en veldig bra effekt av at folk har vært hjemme gjennom pandemien, og fornyet møbler og pusset opp. Fra bunnen i mars 2020 til toppen rundt nyttår gikk aksjen fra under $40 til over $200, men har falt en del tilbake. Selskapet kan få en utflating eller nedgang i omsetning og inntekt fremover, men verken selskapet selv eller analytikerne ser ut til å tro dette.

Utenom faren for nedgang i omsetning og inntekt, ser jeg ingen store problemer med selskapet. Det ser ut til å være et solid selskap som tjener penger uansett, og med god kapitalavkastning. For videre research ville jeg satt meg mer inn i butikkene deres, og om målet om å nå 10 milliarder dollar i 2024 er realistisk (opp 25% fra toppåret 2021). Jeg ville også satt meg inn i hvor varene blir produsert, og hvilke utfordringer økte fraktkostnader kan gi. Møbler er store og kostbare å frakte hvis de f.eks. blir produsert i Asia, og det tar lang tid å få de hit. Men et selskap jeg ønsker å se nærmere på.


Det var altså en gjennomgang av 17 selskaper som screener godt på billig kvalitet. Det var flere kategorier av selskaper her jeg hadde forventet å finne på forhånd, inkludert kinesiske selskaper og selskaper som har nytt godt av pandemien. Felles for de fleste selskapene er at de har hatt god vekst, positiv og økende fri kontantstrøm og veldig godt egenkapitalavkastning – naturlig siden det var dette jeg screena etter.

Jeg har notert meg følgende selskaper jeg ønsker å dykke nærmere ned i:

  • Capri Holdings Ltd, mote (tidligere Michael Kors)
  • Diamond Hill Investment Group, fondsforvalter
  • Marcus & Millichap, eiendomsmelgerforetak
  • Primerica, livsforsikringselskap
  • Williams-Sonoma, møbel og interiørbutikk

Normalt når jeg screener aksjer er det langt flere som blir avvist veldig raskt på grunn av at jeg finner svakheter jeg ikke liker, som stor gjeld, fallende inntekter, manglende kontantstrøm eller andre røde flagg. Det at jeg denne gangen brukte en screener som passer så godt til min investeringsfilosofi gjorde nok at det tok lenger tid enn vanlig å komme gjennom, og at jeg fant flere interessante selskaper.

Det jeg vil gjøre videre er å lese mer i årsrapportene, prøve meg på en fundamentalpris-beregning, høre en eller flere presentasjoner og kanskje se om jeg finner mer informasjon om CEO eller ledelse. Er det interesse for det, kan jeg også dele videre utforsking i disse selskapene på bloggen, og kanskje ta flere sånne screening-runder i fremtiden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *