Status for oktober 2021

Publisert 3. november 2021

September ble en svært aktiv måned, med mange salg og en del nye posisjoner. Resultatet ble ikke så bra, og årsaken var både at aksjene falt og at jeg har gjort en investering i gull til langt over spotpris.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 216 949 kr

Porteføljefordeling per 1. oktober 2021

Som for september-oppdatering, vil denne oppdateringen hovedsakelig være en kjapp gjennomgang av «tingenes tilstand». Jeg håper å få brukt litt mer tid på å skrive oppdatering i november, inkludert litt om mine planer for videre oppdateringer og hvorfor oppdateringene for alfaporteføljen har forsvunnet.

Endringer i porteføljen i september 2021

Som endringene i porteføljen over viser, så har det blitt betydelig mer handel i september enn i august. Jeg har valgt å ta en liten opprydding i mange av de mindre posisjonene, og solgt meg ut av de som typisk kun utgjør rundt 1% av porteføljen, altså rundt 10-12 000 kr.

Min langsiktige plan nå er å redusere antall posisjoner i porteføljen til et antall jeg kan følge bedre med på, og så heller plassere mer penger i mer brede sektor- eller strategifond jeg har troen på.

De siste tre årene har jeg vært svært opptatt av investering, og interessen er absolutt fortsatt tilstede. Men den er ikke så overveldende som den har vært før, og jeg har ikke lenge interesse av å prøve ut en rekke forskjellige strategier og eie opp mot 40-50 forskjellige selskaper.

Jeg tror faktisk jeg har kommet til det punktet hvor jeg kjenner meg selv bedre og vet mer om hvilke type selskaper og posisjoner jeg ønsker. Samtidig ønsker jeg å ha tid til å følge med alle enkeltselskaper nok til å lese kvartalsrapportene og følge andre nyheter – rett og slett kjenne selskapene bedre.

Jeg kommer nok til å skrive mer om dette i november-oppdateringen, så jeg går heller over på endringene denne måneden.

I det som jeg har kalt alfaporteføljen har jeg økt i tre posisjoner jeg allerede eier. Solaris Oilfield Infrastructure er et serviceselskap for den amerikanske skiferoljeindustrien, som jeg tror vil få en ny opptur de neste årene. Sprouts Farmer Market er en voksende supermarkedkjede med et fokus på økonogiske og ferske råvarer. iRobot er produsenten av blant annet Roomba-støvsugeren.

På aksjesparekontoen valgte jeg å selge Sparebank1 Nordmøre. Årsaken er rett og slett en gjennomgang av nøkkeltallene, og jeg mener det finnes bedre banker der ute. Akkurat eier jeg Sparebank1 SMN, som jeg synes ser bedre ut. Sparebank1 Nordmøre er akkurat sammenslått av to banker, så det kan nok være interessant å ta en ny analyse av banken om et par år for å se om de har klart å gjøre en godt sammenslåing og bevart kundemassen.

På IPS-kontoen har jeg valgt å selge en del av de minste posisjonene, og heller øke i de andre som jeg har mest tro på. Jeg solgte Electronic Arts og Embracer Group, og kjøpte meg opp i Spotify og Alibaba. Alibaba har jo blitt en verdiynding som alle mener er for billig, mens Spotify er den vekstaksjen jeg har tro på at kan bli dominerende innen lydunderholding. Måten de har tatt over tronen på podcasting foran Apple er imponerende, og jeg har tro på at de også vil gjøre en offensiv mot lydbøker på sikt.

Jeg solgte også Paradox Interactive i IPS-kontoen, med en plan om å kjøpe tilbake og øke posisjonen på aksjesparekontoen. Dessverre glemte jeg at Paradox er registrert på First North Sweden som ikke er mulig å handle på ASK, så derfor ble det i stedet en dobling av posisjonen på Zero-kontoen i stedet.

På Zero-kontoen gjorde jeg også en rekke salg, og kuttet posisjonene jeg hadde i Walgreens Boots Alliance, Kroger Company, AT&T, Altria Group, Okeanis Eco Tankers og Royal Dutch Shell. Med andre ord en skikkelig opprydding og reduksjon av antall selskaper jeg er investert i. Det kan godt hende jeg vi se på flere av disse selskapene igjen i fremtiden.

Det eneste selskapet jeg har kjøpt meg meg opp i på Zero-kontoen (bortsett fra Paradox som beskrevet før) er Intel Corp. Ellers har jeg kjøpt meg inn i tre verdifokuserte ETFer, alle som Meb Faber og Cambria står bak. Dette er Cambria Global Value som jeg også eide fra før, i tillegg til Cambria Foreign Shareholder Yield og Cambria Emerging Shareholder Yield.

Sammen med Tobias Carlisle sitt Acquirers Deep Value-ETF og Global X Uranium ETF utgjør disse nå en betydelig andel av porteføljen. Dette er posisjoner jeg forhåpentligvis kan sitte med i ti år uten å røre, og jeg har tro på at strategiene som Meb Faber styrer fondene sine etter på sikt vil gjøre det svært bra. Det er svært verdifokuserte fond, som jeg kanskje skal ta en gjennomgang av senere.

Et crowdlending-lån er tilbakebetalt denne måneden, som gjør at verdien på crowdlending-delen av spareplanen er noe redusert. Jeg skal vurdere å gå inn i noen nye lån når andelen kommer under 5-6% av porteføljen.

Kryptoporteføljen er litt ned i løpet av september etter en liten nedgang i verdien på bitcoin og ethereum som jeg sitter med.

Fordeling av investeringer per 1. oktober 2021

Resultatet for september er dermed -63 094 kr. Nedgang i aksjekurser bidro med -38 600 kr og nedgang i kryptovaluta bidro med -5000 kr. Rente på crowdfunding gav rundt 600 kr, som gjør at sparingen denne måneden ble på -20 000 kr.

Hva betyr egentlig det? Jo, jeg har brukt 20 000 kr mer enn jeg tjente denne måneden. Det har seg nemlig sånn at vi har planlagt og betalt bryllup denne måneden, og jeg har måttet bruke penger både på å investere i litt fysisk gull (langt over spotpris), i ny dress, transport og selskap.

Porteføljerapport for september 2021 fra Nordnet

Det ble mange handler denne måneden, og et tydelig skifte mot færre og større posisjoner. Jeg kommer til å skrive mer om dette senere, men fra januar 2022 satser jeg på å ha et litt nytt format på disse månedsoppdateringene, som kan sees litt på som en kombinasjon av alfaporteføljeoppdateringene og spareplan-oppdateringene.

Denne måneden har jeg gått betydelig inn i aksjer igjen, og er mer belånt enn jeg har vært på flere måneder. Jeg begynner å få stor tillitt til at de selskapene jeg har valgt meg ut vil være svært gode investeringer de neste årene.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *