Status for november 2022

Publisert 18. desember 2022

Oktober ble heller ikke noen god måned for porteføljen, og den fortsatte nedover med 50 000 kr. Jeg fortsetter å kjøpe meg opp i selskaper jeg mener har stor oppside og liten nedsiden på disse nivåene.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 487 937 kr

Porteføljefordeling per 1. november 2022

En særdeles kort oppdatering denne måneden, siden jeg legger ut denne på overtid. Jeg husker nesten ikke hva som skjedde i oktober, siden det var såpass lenge siden.

Det ser ut som lite endringer i porteføljen bortsett fra at jeg har handlet mer aksjer, i et marked som fortsetter nedover. I alle fall de aksjene jeg eier.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i oktober 2022
Bidrag til porteføljeendringen i oktober 2022

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Austevoll Seafood siste tre år

05.10.22 – Kjøpte 250 aksjer i Austevoll Seafood på 69,21 kr (17 331 kr)
Jeg har sett mye på lakseaksjer i tiden etter at grunnrenteskatten ble annonsert, og jeg synes Austevoll virket veldig rimelig på disse nivåene. Austevoll er hovedeier i Lerøy, i tillegg til at de har fiske på pelagiske fiskearter i Sør-Amerika og Atlanterhavet.

Siden Austevoll Seafood er et holdingselskap, er det ikke like enkelt å regne ut en rekkevidde hvor jeg tror fundamentalverdi ligger, men jeg har stor tro på at den skal opp på 150 kr igjen i løpet av de neste fem årene. Så langt kan det se ut som jeg traff bunnen her, men det er i så fall ren flaks.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Microsoft siste tre år

05.10.22 – Kjøpte 10 aksjer i Microsoft på $248.11 (26 252 kr)
Microsoft er et selskap jeg har hatt lyst til å kjøpe, men alltid har syntes vært for dyrt. Det er fortsatt forholdsvis dyrt, men to faktorer i min strategi har gjort at jeg nå har tatt Microsoft inn i porteføljen.

Det første er at dette er midt i min Circle of Competence. Jeg sitter og jobber med Microsoft sin teknologi hver eneste dag, og ser hvordan det stadig blir viktigere både for offentlige og private aktører. Jeg sitter og programmerer i deres rammeverk .Net 6.0 med programmeringsspråket C#, lagrer koden på Github som de eier, kommuniserer med team og kunde over Teams og jobber med å få løsningen over på Azure, Microsoft sin skyløsning.

Det andre er at jeg har fokus på selskaper jeg mener er solide, og vil være relevante i lang tid fremover. Microsoft har en moat gjennom sine løsninger som nesten bare kan sammenlignes med Apple. De er flinke til å holde på konkurransefortrinnene sine og gjøre strategiske oppkjøp.

Prisen er fortsatt stiv, og jeg håper at prisen kan komme ned mot 170 dollar hvor jeg mener det er virkelig billig, men når jeg klarer å regne meg frem til en avkastning på 15% over de neste 5 årene, så har jeg tro på dette.

Femårsmål: $480 (15% CAGR + utbytte)
Min kjøpsgrense: $252 / Min salgsgrense:  $400

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Meta siste tre år

21.10.22 – Kjøpte 16 aksjer i Meta på $128.32 (21 736 kr)
Sist gang jeg kjøpte Meta var i mai, og siden da har prisen dalt videre nedover. Jeg tror Meta nå er blant de beste investeringene man kan gjøre i dag, og håper at det vil vise seg i løpet av de neste fem årene. Reality Labs anser jeg som ikke nødvendig for at dette kan realiseres, jeg tror det er nok med plattformene de eier – Instagram, WeChat og Facebook. Mye tyder på at de har ansatt for mange de siste årene, og at det er mye unødvendige ansatte, men den plattformen for markedsføring som de tilbyr er det få andre som kan sammenligne seg med. Noe motvind er det, men dette er pengetrykkeri.

Merk at jeg har justert ned noe målene mine fra tidligere, ved å justere ned noe på fortjenestemargin, forventet vekst og endelig multippel om fem år. For øvrig veldig irriterende at den datt til under 100 dollar rett etter at jeg kjøpte, men jeg holder meg til regelen om at jeg må vente 3 måneder før jeg kan kjøpe igjen i samme selskap. Det skulle jeg også gjort da jeg kjøpte regelmessig i vår.

Femårsmål: $410 (28% CAGR)
Min kjøpsgrense: $203 / Min salgsgrense:  $320

Fordeling av investeringer per 1. november 2022

Resultatet for oktober ble dermed -49 988 kr.

Aksjer– 60 000 kr
Rentefond 0 kr
Crowdlending 600 kr
Miniaksjer– 1 500 kr
Råvarer 0 kr
Krypto900 kr
Sparing 10 000 kr
Resultat:– 50 000 kr
Porteføljerapport for oktober 2022 fra Nordnet

Utover analysene av aksjene jeg har kjøpt, har jeg ikke mye mer fornuftig å skrive om. Jeg må få skrevet desember-rapporten og så kommet i gang med januar-rapporten og årsrapport!

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *