Status for desember 2022

Publisert 22. desember 2022

November ble endelig en god måned, med solid oppgang i porteføljeverdien. Jeg har fortsatt med å kjøpe meg opp i attraktivt prisa selskaper, og får en nykommer i porteføljen denne måneden.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 580 790 kr

Porteføljefordeling per 1. desember 2022

I november gjorde mange av aksjene mine det godt, i tillegg til at jeg handlet for ca 50 000 kr netto. Det at jeg stadig kjøper, betyr at jeg også benytter meg av kreditt, altså belåning, hos Nordnet. Siden jeg har kjøpt ganske aggressivt det siste halvåret, har jeg nå belåning på ca 250 000 kr. Med en rente på 5,69% betyr det en rentekostnad på 14 000 kr pr år, som jeg mener er verdt muligheten til å øke i et stadig lavere priset aksjemarked. Jeg er klar for å geare porteføljen ytterligere hvis vi faller videre, i tillegg til at jeg selvsagt sparer månedlig og ved større utbetalinger.

Jeg må få poengtere at man skal være svært forsiktig med å belåne aksjer, men jeg har fokus på å kjøpe aksjer av høy kvalitet og liten nedside nå, samt at jeg vet at jeg vil ha mulighet for betale hele belåningen hvis det virkelig kniper. Renten jeg betaler er fortsatt rundt inflasjonen, så det er fortsatt i nesten gratis å låne, spesielt når man tar med skattefradraget. Hvis jeg sammenligner med å investere i eiendom, så er en gearing på 20% veldig lite sammenlignet med å kjøpe en utleieenhet med gearing på 300-400%.

Men jeg skal være veldig forsiktig med å fortsatt ha gearing hvis markedet får en opptur og vi får en ny all-time-high. Jeg øker belåningen så lenge vi faller, men vil fokusere på å betale den ned og kanskje bygge opp en cash-posisjon eller alternative investeringer-posisjon når vi ser et nytt bullmarked.

Jeg traff veldig godt på kjøpene mine med belåning under nedturen våren 2020, og håper at jeg også gjør det godt denne gangen. Selv om det nå har tatt mye lenger tid før vi har sett bunnen.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i november 2022
Bidrag til porteføljeendringen i november 2022

Kjøp og salg av aksjer

Kjøp (blå) og salg (rød) i Ice Fish Farm siste år

09.11.22 – Kjøpte 600 aksjer i Ice Fish Farm på 24,07 kr (14 469 kr)
Ice Fish Farm er et islandsk lakseoppdrett-selskap som kontrolleres blant annet av Måsøval Eiendom (som også kontrollerer børsnoterte Måsøval) på Frøya. Driften er fortsatt i oppstartsfasen, men jeg tror at med Måsøval-familien og deres kompetanse på eiersiden kan dette bli en veldig god investering over tid.

Jeg har ikke et presist intervall for fundamentalverdi jeg har regnet ut enda, men når jeg sammenligner med de norske oppdretterne, så synes jeg ikke selskapet er spesielt dyrt priset. Når vi i tillegg tar med grunnrenteskatten i Norge, som dette selskapet ikke trenger å bekymre seg for, så anser jeg også det som en stor oppkjøpskandidat for noen av de store aktørene.

Jeg har i dag 1600 aksjer til en verdi av rundt 45 000 kr, og satser på å kjøpe en gang til løpet av 2023 hvis prisen igjen kommer under 25 kr. Stor tro på at denne vil ligge på over 50 kr i 2028 som vil gi meg 15% avkastning per år.

Kjøp (blå) og salg (rød) i Alibaba siste tre år

14.11.22 – Kjøpte 35 aksjer i Alibaba Group på $72.51 (25 536 kr)
Jeg har fulgt Alibaba nedover siden januar 2021, hvor jeg gjorde mitt første kjøp. Det var nok litt vel høy pris å betale for kinesisk aksje, men på den tiden hadde jeg ikke så mye erfaring med politisk risiko som jeg har etter 2022.

Nå er det fundamentale fortsatt på plass for Alibaba, og selv om det er litt nedgang de siste kvartalene, har vi fortsatt en vekst på over 20% per år i omsetningen. Når aksjen er priset som om det ikke finnes vekst, mener jeg det er verdt å bygge opp en stor posisjon i dette selskapet, som kan bli en virkelig vinneraksje om veksten fortsetter noe og kinesiske aksjer igjen prises på noe høyere multipler.

Sammen med Tencent (gjennom Prosus), er Alibaba nå min største enkeltaksje. Jeg er ferdig kjøpt akkurat nå og håper dette vil bli en posisjon som virkelig vil gjøre en forskjell over de neste årene.

Femårsmål: $280 (26% avkastning per år)
Min kjøpsgrense: $140 / Min salgsgrense:  $220

Kjøp (blå) og salg (rød) i Adobe siste tre år

28.11.22 – Kjøpte 10 aksjer i Adobe på $329.86 (33 189 kr)
Adobe er en posisjon jeg vil sammenligne med Microsoft som jeg kjøpte forrige måned. Det er et selskap jeg møter daglig i jobben min, og til tross for at markedet reagerte veldig negativt på at de kjøpte opp Figma tidligere i høst, tror jeg dette er et bra trygt kjøp på disse nivåene.

Adobe er enda dyrere enn Microsoft når man ser på multipler, men de har en utrolig kapitallett og profitabel forretning. Dette er nok ikke en posisjon jeg vil øke i med mindre vi ser priser ned mot 200 dollar, men som jeg tror det er liten nedside i. Som kjøpsgrensen min tilsier, så skulle jeg kjøpt tidligere da prisen var under 315 dollar, men ventet altså til den steg til 330 dollar før jeg kjøpte. På det laveste var den på 270 dollar, hvor jeg tror det ville vært et godt kjøp.

Femårsmål: $630 (13% avkastning per år)
Min kjøpsgrense: $315 / Min salgsgrense:  $490

Kjøp (blå) og salg (rød) i Perdoceo Education siste tre år

28.11.22 – Solgte 250 aksjer i Perdoceo Education på $14.27 (35 576 kr)
For å finansiere kjøpet av Adobe, solgte jeg Perdoceo Education, et selskap som eier for-profit-universiteter i USA. Dette er et selskap jeg kjøpte på grunn av lav multippel, men som jeg nå begynner å mistenke vil handle til en lav multippel til evig tid. P/E har holdt seg godt under 10 de siste årene, men jeg ser ikke noe initiativ fra ledelsen i å enten betale ut dette til eierne eller på andre måter få aksjekursen oppover.

Jeg byttet derfor ut dette selskapet med Adobe nås om vi fikk en økning i prisen på rundt 50% på noen måneden. Jeg kommer til å følge med på Perdoceo Education fremover, for å se om jeg ser noen verdi i å gå inn igjen.

Fordeling av investeringer per 1. desember 2022

Resultatet for november ble dermed +92 853 kr i november.

Aksjer 100 000 kr
Rentefond 0 kr
Crowdlending 500 kr
Miniaksjer– 3 000 kr
Råvarer 0 kr
Krypto– 9 000 kr
Sparing 4 500 kr
Resultat: 93 000 kr
Porteføljerapport for november 2022 fra Nordnet

Snart tid for årets siste oppdatering. Selv om november ble en veldig bra måned, så tror jeg nok at når jeg oppsummerer 2022 nå de neste dagene (jeg skriver dette i juleferien), så blir det nok forholdsvis røde tall.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *