Status for november 2021

Publisert 26. november 2021

Oktober ble en bra måned, godt hjulpet av høyere kurser på aksjene og spesielt høyere kryptovalutapriser. Det har vært lite handler og aktivitet i oktober, med kun ett kjøp.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 264 760 kr

Porteføljefordeling per 1. november 2021

Jeg publiserte tidligere i måneden en oppdatering for aksjeporteføljen Q3, hvor jeg fortalte litt om planene mine fremover. Jeg har droppet de månedlige oppdateringene av alfaporteføljen, og kjører derfor kun denne totaloppdateringen hver måned.

Her vil jeg fremover gå gjennom alle kjøp og salg av aksjer på den måten som jeg tidligere har vist de i kvartalsoppdateringene. Kvartalsoppdateringene vil i langt større grad fokusere på selskapene jeg eier, og hva som har skjedd med de det siste kvartalet.

På den måten håper jeg å få fokusert mer på å få ned tankene rundt kjøp og salg raskere enn tidligere, mens tankene om hvorfor jeg kjøper fortsatt er forholdsvis ferske. Og jeg får fokusert på det som jeg ønsker kvartalsvis, nemlig å følge selskapene jeg eier tettere enn jeg gjør i dag. Hvordan prisene oppfører seg fra måned til måned og kvartal til kvartal har mindre å si.

Endringer i porteføljen i oktober 2021

Både bitcoin og ethereum steg mye i oktober, og bidro med en betydelig del av verdiøkningen på spareplanen. Kryptoandelen er på litt over 5% nå, som jeg er fornøyd med.

Det er også en liten justering opp på miniaksjer, det vil si unoterte aksjer. Det er fordi jeg har prisa Gulating Gruppen-aksjene mine til NOTC-listeprisen, hvor de har blitt notert.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Betsson AB siste tre år

20.10.21 – Kjøpte Betsson AB for 57,6 kr
Betsson har jeg vært interessert i å eie en god stund, og jeg startet å kjøpe i sommer. De siste månedene har aksjen gått mye ned, etter å ha gått mye på slutten av sommeren etter rykter om oppkjøp. Nå er det regulatoriske årsaker og uro rundt ledelsen som presser prisen nedover.

For meg er et kvalitetsselskap på billigsalg det beste jeg liker, og man får ikke et slikt selskap til en slik pris uten litt FUD (fear, uncertainty and doubt). Har nå blitt en betydelig del av porteføljen.

Selskapet har en P/S på 1,1, P/E på 6,1, utbytteyield på over 7%, jevnt stigende omsetning og bokverdi, og avkasting på kapitalen på over 20%. Faller den videre vil jeg nok skyte inn mer penger her.

Fordeling av investeringer per 1. november 2021

Resultatet for oktober er dermed +47 811 kr. Oppgang i kryptovaluta bidro med ca 20 000 kr, og oppgang i aksjeverdi bidro med ca 30 000 kr. Rente på crowdfunding er rundt 700 kr og oppjustering i verdi av unoterte aksjer på ca 2000 kr. Det betyr at sparingen ble på -5000 kr, altså et overforbruk for andre måned på rad.

Porteføljerapport for oktober 2021 fra Nordnet

Flere utgifter i forbindelse med bryllupet ble betalt i oktober, som bidro til at vi hadde et høyt forbruk. Spareraten blir trolig noe dårligere i år, men vet at jeg får spart en del ekstra de to siste månedene med aksjespareprogrammet på jobben og halv skatt i november. Dessuten er vi omtrent kjøpt alt av julegaver allerede.

Jeg har ingen planer om store endringer i porteføljen fremover, men jeg vil nok vurdere å vekte meg litt ned i aksjer fremover, for å ha litt tørt krutt om vi skulle få en nedtur igjen snart. Selskapene jeg eier virker for meg som gode investeringer, så da er jeg komfortabel med å være litt belånt.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *