Status for mars 2022

Publisert 20. mars 2022

Februar ble måneden da det ble krig i Europa, og vi er nærmere tredje verdenskrig enn på lenge. Da har en statusoppdatering av spareporteføljen lite betydning i det store bildet, men her er altså mars-oppdateringen.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 674 239 kr

Porteføljefordeling per 1. mars 2022

Nedgangen i aksjemarkedet har fortsatt utover i året, og etter to måneder har vi sett en av de verste startene på året gjennom historien. Det vi får trøste oss med er at de fleste av disse årene så vi en tydelig oppgang i løpet av resten av året.

Det meste blir ubetydelig når den stormannsgale herren fra øst begynner å rasle med atomvåpen, og markedet har vært veldig preget av dette de siste ukene. Nå skriver jeg dette noen uker ut i mars, når krigen allerede har rast i tre uker. Hva Putin nå tror han kan få ut av dette er vanskelig å se for seg, men det bekymrer meg at jeg alltid har sett på han som den som ville gjøre rasjonelle og fornuftige avgjørelser. Det å lyve vestlige ledere rett i fjeset og angripe et demokratisk naboland gjør at jeg ikke lenger kan se på han som rasjonell – og det er bekymringsverdig.

Jeg ser etter handler som i dagens situasjon ser gode ut, og jeg tror at krigen vil være over før sommeren. Det som jeg er spent på, er hva som da skjer med russisk økonomi og spesielt mineraler, olje og gass derfra.

Endringer i porteføljen i februar 2021

Som endringsoversikten over viser, så har jeg vektet meg kraftig opp i aksjer i løpet av februar. Jeg har kjøpt en rekke forskjellige selskaper som jeg oppsummerer under, og i tillegg har jeg ryddet ut selskapene som lå i det jeg kalte kvanteporteføljen (eiermarginporteføljen).

Utenom dette har jeg investert i tre eller fire nye crowdfunding-lån. Jeg opplevde at nok et slikt lån ble misligholdt denne måneden, så jeg tenkte å ta en full evaluering av denne typen investeringer for å se om det er noe jeg ønsker å fortsette med. Jeg har nå investert i sånne lån i tre år, og i tillegg er det en del historikk på misligholdsraten. Det betyr at jeg kan kjøre meg litt erfaringer på hva den effektive avkastningen faktisk blir.

Jeg har en investering i gull gjennom Nordnets sertifikater, som har gitt bra avkastning på 5200 kr denne måneden. I tillegg er krypto-porteføljen opp ca 5500 kr i februar. Jeg gjorde ikke noen handler i verken gull eller kryptovaluta.

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Semler Scientific siste tre år

02.02.22 – Kjøpte 30 aksjer i Semler Scientific på $80 (21 161 kr)
Jeg benyttet starten av året til å kjøpe noen aksjer jeg har fulgt med på en stund. Først ut ble Semler Scientific, et selskap som har måleverktøy for å overvåke trange blodårer i beina, såkalt PAD-test. Produktet heter QuantaFlo, og skal gi raskere og enklere testing og overvåkning for slike pasienter.

Selskapet ventes å vokse mye i årene som går, og har et stort potensiale i pasientmassen. Estimatene jeg har sett anslår vekst på 20-30% i året fremover. Selskapet er nå priset på rundt 16-17 EV/EBIT og PE på rundt 25. Et mikrocap-selskap ($361 mill) som er veldig spennende for fremtiden, ønsker å følge selskapet tett og har derfor begynt å kjøpe meg inn. Har falt betydelig siden jeg kjøpte meg inn, så vurderer å øke i løpet av våren.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Johnson Outdoors siste tre år

02.02.22 – Kjøpte 40 aksjer i Johnson Outdoors på $90.15 (31 785 kr)
Et annet selskap jeg har hatt på listen min i flere år er Johnson Outdoors, et lite selskap ($834 mill) som produserer avansert fiskerutstyr. Jeg har gått gjennom produktene deres og sett omtaler på både nettbutikker og youtube, og har et inntrykk av at dette er produkter av høy kvalitet.

Selskapet har jeg fulgt en stund på grunn av stabil høy avkasting på egenkapital (over 15%), og når prisingen nå kom ned på EV/EBIT på 7 og PE på 11 valgte jeg å investere. Fikk et stort salgsløft i pandemiåret, men forventes fortsatt å vokse godt også fremover. Etter mine vurderinger et kvalitetsselskap på salg.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Lifevantage siste tre år

02.02.22 – Kjøpte 300 aksjer i Lifevantage på $5.60 (14 837 kr)
Lifevantage ($67 mill markedsverdi) har blitt den fallende kniven jeg stadig vekk forsøker å fange. Jeg begynte å kjøpe meg inn litt under $10, og kjøpte nå litt under $6. Har fortsatt stor tro på selskapet på grunn av at produktene deres får god omtale. Utfordringen til selskapet er nok å få selgere, nå som arbeidsledigheten er lav. Selskapet benytter seg av såkalt MLM, altså multi-level marketing med «salgsagenter» – kjent f.eks. fra Herbalife.

Veksten fremover forventes å bli omtrent som inflasjonen, og selskapet prises på rundt 5 EV/EBIT og 6 P/FCF. Selskapet har levert positivt resultat i 10 år, så jeg anser nedsiden som liten her nå – men hvem vet. Selskapet har nedgang i USA-salget, men kompenserer litt med økning i internasjonalt salg.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Asos siden notering i desember 2021

02.02.22 – Kjøpte 100 aksjer i Asos PLC på €26.01 (25 943 kr)
Den britiske netthandelgiganten Asos har jeg fulgt med på siden jeg ble kjent med selskapet på grunn av Nick Sleep, og når jeg oppdaget at det ble notert på den tyske børsen jeg kan handle på via Nordnet, har jeg vurdert å kjøpe meg inn.

Selskapet vokser betydelig, og forventes å vokse 15-20% de neste fem årene. Det prises under 10 på EV/EBIT og har en PE rundt 14. Selskapet er priset til en tredjedel av prisen for et år siden, og jeg tror dette kan være et godt tidspunkt å kjøpe seg inn i. Det har levert positivt resultat og positiv fri kontantstrøm de siste 5 årene. God avkasting på kapital også med et snitt på 15-20% de siste fem årene.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Meta siste tre år

03.02.22 – Kjøpte 8 aksjer i Meta Platforms (Facebook) på $241 (16 981 kr)
Meta Platforms har vært i fritt fall de siste månedene, og jeg har begynt å kjøpe igjen. Jeg begynte å kjøpe på 241 dollar, og som vi ser over så kjøpte jeg mer når den falt under 200 dollar, som er samme nivå som jeg kjøpte på for to år siden.

Jeg er positiv til både metaverse-satsningen til selskap, og jeg ser på de «gamle» delene som Instagram og Facebook som rene pengemaskiner. Facebook og Instagram er i dag synonymt med sosiale nettverk, og selv om «kidsa» hopper over til nye apper som TikTok, som kommer ikke generasjonen som lærte seg internett gjennom Facebook å skifte over til det nye hotte. Instagram og Facebook er også så mye bedre annonseplattformer enn Twitter, Snap og TikTok at det alltid vil være en pengemaskin.

Metaverse-satsningen er mer risikabel, men Meta er flinke til å tiltrekke seg flinke utviklere og gjøre gode oppkjøp. Får de ikke til å gjøre metaversesatsningen til en suksess, kommer det uansett til å være en god kontantstrøm fra de tradisjonelle applikasjonene. Blir det en suksess kan Meta bli en ny vekstmotor. Dette er en investering jeg fort kan gjøre til min største posisjon om prisen holder seg rundt 200 dollar.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Seritage Growth Properties siste tre år

07.02.22 – Kjøpte 280 aksjer i Seritage Growth Prop på $9.69 (23 988 kr)
Seritage Growth Properties ($517 mill markedsverdi) er et eiendomsselskap som eier eiendommene til Sears som gikk konkurs for noen år siden. Den har vært på radaren min på grunn av at Mohnish Pabrai har hatt den i porteføljen sin.

Tidligere har jeg ikke sett verdien i selskapet, men etter å ha sett en del videoer med gjennomganger av eiendomsporteføljen, så ser jeg liten nedsiden i selskapet på en pris under $10. Jeg mener riktig pris her trolig er nærmere $30, og håper at utviklingen av selskapets eiendommer vil synliggjøre verdien over de neste årene.

Dette er definitivt en komplisert investering, og så jeg kommer nok ikke til å øke mye i selskapet med mindre den faller betraktelig tilbake.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Danimer Scientific siden 1. juni 2020 (da som en SPAC)

08.02.22 – Kjøpte 400 aksjer i Danimer Scientific på $4.03 (14 305 kr)
Danimer Scientific ($570 mill) er en utypisk investering for meg, et selskap som ikke tjener penger. Jeg så på selskapet for noen år siden, og syntes det virket interessant. Selskapet har nemlig en teknologi for miljøvennlig bioplastikk, og gikk på børs for to år siden gjennom en SPAC.

Prisen suste godt over $60, men har nå sunket mer enn 90%. Da syntes jeg risk/reward så såpass bra ut at jeg gjorde en mindre investering. Klarer selskapet å tilby god og rimelig nedbrytbar plastikk, ser jeg for meg at dette kan bli en svært god investering. Det er stor vekst i selskapet, og det estimeres at det kanskje kan være profitabelt i 2026.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Palantir Technologies siden IPO 1. okt 2020

08.02.22 – Kjøpte 140 aksjer i Palantir på $12.94 (16 070 kr)
Palantir Technologies er nok et vekstselskap jeg nå har kjøpt meg en bit av etter den betydelige nedgangen vekst har hatt det siste året. Palantir Technologies tilbyr løsninger for big data, altså store datamengder, og har så langt hatt amerikansk etterretning som sin viktigste kunde.

Selskapet er startet av blant annet Peter Thiel, kjent som en av de som utviklet Paypal sammen med Elon Musk og har en suksessfull historikk i startups. Selskapet er ikke profitabelt i dag, men vokser betydelig og har et svært stort potensiale om det blir en suksess. En markedsverdi på 26 mrd dollar i dag og kan 10-100-doble seg om det blir markedsledende innen big data de neste 10-20 årene.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Sea ADR siste tre år

08.02.22 – Kjøpte 13 aksjer i Sea ADR på $156.31 (18 019 kr)
Sea er et asiatisk selskap fra Singapore som fokuserer på underholdning, netthandel og digital betaling. Jeg sammenligner det litt med latin-amerikanske MercadoLibre, som jeg så på for mange år siden og som siden da nesten tidoblet seg inntil den falt tilbake de siste månedene.

Sea Ltd tjener heller ikke penger, men vokser betydelig og har en omsetningsvekst på 30-50% per år. Et selskap jeg ønsker å bli bedre kjent med, og som jeg håper sammen med Palantir og Danimer kan gi meg en potensiell mangedoblingskandidat over de neste ti årene.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Orca Energy Group siste tre år

08.02.22 – Solgte 300 aksjer i Orca Energy Group på $5.20 (10 760 kr)
Orca Energy Group er et selskap jeg kjøpte i forbindelse med eiermargin-porteføljen sommeren 2021. Jeg har mistet troen på at den siste utvelgelsen av disse selskapene vil gi meg noen merverdi, og solgte derfor disse for å kjøpe meg inn i noen vekstaksjer som har falt mye. Kjenner ikke selskapets forretning siden dette er en kvantitativ investering, men kom ut omtrent i null etter utbytte.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Majestic Gold siste tre år

08.02.22 – Solgte 25 000 aksjer i Majestic Gold på $0.065 (11 210 kr)
Majestic Gold er også en aksje i eiermarginporteføljen som jeg nå selger. Det er et gullgruveselskap som opererer i Kina, og som jeg ellers ikke har satt meg inn i. Kom meg ut med en liten profitt.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Happiness Development Group siden 28. okt 2019

08.02.22 – Solgte 800 aksjer i Happiness Development Group på $0.40 (2 766 kr)
Happiness Development Group er et selskap som operer i Kina og holder på med kosttilskudd. En elendig investering i eiermarginporteføljen som har gitt et tap på ca 75%.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i QIWI plc siste tre år

08.02.22 – Solgte 120 aksjer i QIWI plc på $7.28 (7 636 kr)
QIWI plc er et selskap som driver russiske betalingsløsninger, og som jeg også solgte i starten av februar som en del av likvideringen av eiermarginporteføljen. Solgte med tap, men hadde jeg holdt det til i dag så ville den nok vært null verdt. Ikke handlet på børsen etter russernes invasjon, så der var jeg nok heldig som kom meg ut.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Skillful Craftsman Educ Tech siden 23. juli 2020

08.02.22 – Solgte 600 aksjer i Skillful Craftsman Educ Tech på $1.36 (7 129 kr)
Skillful Craftsman Education Technology hadde det merkeligste navnet i porteføljen, og holder på med kinesisk opplæring. Nok en eiermarginportefølje-posisjon jeg gikk ut av med en lite tap. Det kan godt hende at noen av de kinesiske selskapene i eiermarginporteføljen vil komme godt tilbake, men jeg lært at ensidig investering i selskaper basert på kvantitative vurderinger er noe jeg outsourcer til gode ETFer i stedet.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Lyxor MSCI Russia UCITS ETF siste tre år

22.02.22 – Kjøpte 50 aksjer i Lyxor MSCI Russia på $39.06 (19 283 kr)
Månedens siste, og dårlige, handel gjorde jeg to dager før invasjonen startet. Russiske indeksfond hadde falt en del tilbake, men jeg trodde ikke Russland ville invadere Ukraina. Derfor kjøpte jeg meg opp i russisk indeks, og som grafen over viser så er det vel ikke mye verdier igjen på papiret etter de første dagene.

Jeg er som sagt spent på hva som vil skje med russiske aksjer når krigen en gang tar slutt, og vil nok se om det blir mulig å investere i f.eks. Gazprom som fortsatt selger gass til det europeiske markedet, som det er totalt avhengig av. Jeg har vært klar over den politiske risikoen som lå i russiske aksjer, så heldigvis er det en forholdsvis liten del av totalporteføljen som er i Russland.

Fordeling av investeringer per 1. mars 2022

Resultatet for februar ble dermed -73 079 kr. Aksjeporteføljen er ned rundt 100 000 kr, mens råvarer (gull) og kryptovaluta bidrar med en verdiøkning på rundt 5000 kr hver. Sparingen denne måneden ble altså rundt 15 000 kr, som er betydelig mer enn jeg hadde forventa.

Aksjer– 100 000 kr
Rentefond– 200 kr
Crowdlending1 100 kr
Miniaksjer0 kr
Råvarer5 200 kr
Krypto5 500 kr
Sparing15 300 kr
Resultat:– 73 100 kr
Porteføljerapport for februar 2021 fra Nordnet

Februar ble vel så volatil som januar, men jeg fortsetter å kjøpe meg inn i selskaper jeg tror vil gi god avkastning de neste 5-10 årene. Akkurat som for to år siden er frykten stor nå, og jeg ser stadig folk som tar pengene ut av markedet. CNN sin Fear and Greed-indeks var nede i 13 nå i midten av mars, som er det laveste siden pandemi-bunnen for to år siden.

Jeg tror vi kommer gjennom denne krisen, og at det om vi om noen år vil se tilbake på mars i 2022 som en god kjøpsmulighet. Derfor fortsetter jeg å putte penger inn i markedet der jeg tror det er gode muligheter. Så får jeg heller ta ned til tail-risk ved å kjøpe hermetikk og sølvmynter.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *