Status for april 2022

Publisert 22. april 2022

Mars ble en overraskende bra måned for spareplanen, til tross for alle bekymringene som henger over aksjemarkedet. Jeg har kjøpt aksjer i tre selskaper jeg eier fra før, samt flyttet litt penger ut fra noen aktivaklasser.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 726 970 kr

Porteføljefordeling per 1. april 2022

Det er fortsatt mye mørke skyer som truer verdiene som ligger i spareplanen. Inflasjonen er rekordhøy spesielt i utlandet, og rentene er på vei opp. I tillegg er det krig i Europa og sikkerhetssituasjonen er skumlere enn den har vært på flere generasjoner. Aksjene har overrasket positivt i mars og gikk oppover, men siden jeg skriver dette godt ut i april vet jeg at neste måned så blir det nok negative tall på aksjeavkastningen.

Det kan jeg gjøre fint lite med, bortsett fra å fokusere på det jeg skal gjøre. Det jeg derimot kan påvirke selv, er min egen helse. Dette var et av de store målene for 2022, og selv om de første månedene var forholdsvis slappe, har jeg nå kommet i gang med #fintwit fatloss challenge. Det er en ekstra motivasjon når man er flere som samarbeider, og vil du følge med hvordan det går kan du følge @SpareParet på twitter som jevnlig gir oppdatering.

Endringer i porteføljen i mars 2022

Som endringene over viser, så solgte jeg både KLP Obligasjon 1 år (100 000 kr) og Sissener Corporate Bond (50 000 kr) denne måneden. Dette er for å frigjøre kapital, og betale ned belåning. KLP Obligasjon 1 år sannsynligvis lavere avkastning enn lånerenten hos Nordnet (2.95%), så da betaler jeg ned litt mer av lånet. Jeg har fortsatt en del kontanter liggende (på Nordnet) siden betaling av belåning på Zero-kontoene ikke kan betales uten at det låser pengene.

Et crowdlendinglån ble tilbakebetalt i løpet av måneden, og kryptoverdiene mine gikk noe oppover. Fordelingen er nå slik at jeg vurderer å øke i begge i løpet av året, men jeg ønsker å ta en full gjennomgang av crowdlendinga mi, og se om jeg ønsker å fortsette med dette. Det blir en del mislighold, og jeg lurer på om det kan være bedre å bare ha disse pengene i aksjer.

Kjøp og salg av verdipapirer

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Mini L Gull Nordnet N03 siste tre år

09.03.22 – Solgte 600 Mini Long Gull Nordnet N03 på 63.03 kr (37 818 kr)
Jeg plasserte en del penger i en belånt gull-future i slutten av forrige år, og bestemte meg for å selge denne med 50% fortjeneste denne måneden. Dette fordi gullprisen hadde fått et kraftig hopp oppover, og jeg ønsket å kjøpe aksjer for pengene i stedet.

Det kan godt hende jeg vil starte en ny gull-posisjon i løpet av de neste månedene som et alternativ til kontanter for å få litt bedre beskyttelse mot inflasjon.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Alibaba siste tre år

09.03.22 – Kjøpte 25 aksjer i Alibaba Group på $99.78 (22 323 kr)
Jeg har kjøpt Alibaba seks ganger de siste tre årene, og spesielt det siste året. Det begynner å bli en av de største posisjonene mine, og jeg har tro på at selskapet fortsatt vil vokse betydelig.

Når prisen nå er under 100 dollar, betyr det en EV/EBIT på under 15 og en P/FCF på under 14. Det er helt vilt for et selskap som forventes å vokse 20-30% i året også de neste fem årene. Det er selvsagt en betydelig politisk risiko også i Kina, som mine russiske aksjer har vist, men jeg er komfortabel med å ha en posisjon på 10-20% i kinesiske aksjer.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Meta Platforms siste tre år

09.03.22 – Kjøpte 10 aksjer i Meta Platforms på $197.84 (17 715 kr)
Et annet selskap som har sett betydelige fall i år er Meta, bedre kjent som Facebook. Også dette selskapet forventer jeg skal vokse med 15-20% i året, og prises nå på EV/EBIT på 11 og P/E på under 15.

Jeg mener Meta har en betydelig moat innen sosiale nettverk, og at de vil være et svært profitabelt selskap i tiår fremover. Om satsningen innen metaverset fungerer i tillegg, kan det fort bli verdens største selskap.

Kjøpt (blå) og salg (rød) i Prosus siste tre år

09.03.22 – Kjøpte 40 aksjer i Prosus NV på $53.43 (21 077 kr)
Prosus er et investeringsselskap med en stor posisjon i kinesiske Tencent, som er årsaken til at jeg eier selskapet. Det er mye samme argumentasjon for å eie Tencent som Alibaba, og gir meg litt mer diversifisering innen de kinesiske teknologigigantene.

Tencent forventes også å vokse rundt 20% fremover, og prises til en P/E på under 15. Gjennom Prosus kjøper jeg Tencent til en betydelig rabatt.

Fordeling av investeringer per 1. april 2022

Resultatet for mars ble dermed +52 731 kr. Alt gikk opp denne måneden, selv om verden ser forholdsvis dyster ut. Sparingen gikk i minus denne måneden, fordi vi måtte betale leiebil på grunn av at bussen smadret bakluka på bilen vår. Det blir litt utgifter de neste månedene både med feriebestilling og litt reising, som nok vil bidra negativt til sparingen.

Aksjer 42 500 kr
Rentefond– 600 kr
Crowdlending 1 100 kr
Miniaksjer 0 kr
Råvarer 8 000 kr
Krypto 6 000 kr
Sparing– 5 000 kr
Resultat: 52 000 kr
Porteføljerapport for mars 2022 fra Nordnet

Jeg har ikke kjøpt noen nye selskaper i mars, men fylt på noen av de selskapene jeg mener har mest potensiale til å gi avkastning over indeks fremover.

Nå jobber jeg med en Q1-gjennomgang av alle selskapene jeg eier, hvor jeg går gjennom årsrapporter og prøver å finne mitt estimat for fundamentalverdi for selskapene. Dette gjør at jeg finner noen selskaper jeg mener ikke har så stort potensiale til å gi avkastning over indeks de neste årene, og håper at denne prosessen gjør at jeg får slanket antallet aksjer noe.

Et selskap har jeg allerede solgt, og satt de pengene inn i et selskap som i likhet med selskapene jeg har kjøpt denne måneden virkelig har fått kjørt seg på børsen i år.

Det er også noen nye selskaper jeg ser på, men jeg håper å få solgt noen av de selskapene jeg eier om jeg tar inn noen nye, for å unngå at det blir for mange enkeltselskaper jeg eier. Det å ta en kvartalsvis gjennomgang av alle gir meg også motivasjon til å holde listen litt kort.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *