Status for mars 2020

Publisert 2. mars 2020

Dette ble en måned hovedsaklig preget av en ting, Corona-viruset. Markedet reagerte ikke på dette før den siste uken, men da kom også en av de raskeste korreksjonene gjennom historien. Porteføljen er noe ned i løpet av februar, til kr 551 946.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 551 946 kroner

Porteføljefordeling per 1. mars 2020

Etter å ha startet veldig bra, fikk markedene seg en virkelig nedtur den siste uken. Årsaken til dette var selvsagt at Corona-viruset har begynt å bryte ut over hele verden, og faren for en pandemi er blitt langt mer virkelig. Når vi i tillegg vet for lite om dødelighet og smittehastighet er det tydelig at mange tar ned risikoen og selger seg ut av markedene. Det resulterte i en korreksjon med knallrøde tall hver dag.

Min strategi står fast, og jeg har ikke solgt meg ned i aksjer. I min langsiktige spareplan er hovedtanken er å være minst 70 % investert i aksjer til enhver tid. Tidligere denne uken skrev jeg om min plan om å kjøpe meg inn mer og mer for hver 8% nedover. Om jeg gjør kjøp utover dette avhenger nok mye om hvordan Corona-nyhetene utvikler seg de neste månedene.

Endringer i porteføljen i februar 2020

Som vi ser i porteføljeendringene over, så har både rentefond, crowdlending, råvarer og krypto hold seg forholdsvis stabilt den siste måneden. Dette stabiliserer porteføljen i ruskevær. Det er ikke gjort noen endringer i disse aktivaklassene siste måned, men jeg har kjøpt en ny miniaksje. Det får jeg ta mer om neste måned når de skal betales.

Jeg har som vanlig satt 4000 kroner inn i aksjefond, men siden fondene har falt en del så er nedgangen i verdi på aksjefondene rundt 9000 kroner. Jeg har gjort en endring som vil ha effekt nå i mars, og det er å ikke lenger putter den månedlige IPS-sparingen min i Nordnet Smart 15. Eksisterende eiendel på rundt 30 000 kroner beholder jeg inntil videre, men jeg tenker å også omfordele dette på sikt.

Årsaken er rett og slett at jeg ikke synes at jeg forstår fondet godt nok. Jeg tror jeg forstår risikopariteten, men selv om jeg prøver å få lest alt av bakgrunnsdokumenter på fondet, så føler jeg at jeg ikke har oversikt over hvordan det handler. Det at jeg skal forstå alle investeringene mine, er et grunnkrav som Nordnet Smart 15 ikke klarer å oppfylle. Da velger jeg heller å plassere pengene i investeringer jeg forstår bedre. Det har også klart seg dårlig de siste dagene, så det blir interessant å se om rentedelen veier opp dette de neste ukene om vi får rentekutt.

Som porteføljeendringene over viser, så har verdien på aksjer gått opp 23 000 kroner siste måned, men det er kun på grunn av innskudd. På topp i februar var porteføljeverdien min på 620 000 kroner, godt hjulpet av Bouvet-aksjen som klatret helt opp på 480 kroner før den sammen med omtrent alle andre aksjer ble med på nedturen. Jeg valgte å selge en liten porsjon av Bouvet-aksjene mine, for å utjevne litt hvor stor del av porteføljen. Dette er min arbeidsgiver, hvor vi hvert år får kjøpt aksjer gjennom aksjespareprogrammet.

Jeg har også kjøpt en aksje til utenfor de vanlige porteføljene, og det er shippingselskapet Hunter Group. Hovedeier her er Arne Fredly, og de har satset på nybygde og grønne skip som frakter olje. Totalt skal det bygges mellom 7-8 skip tror jeg, hvor 2-3 er levert så langt. De leverte gode tall for kvartalet som ble rapportert forrige uke, og jeg tror dette er en god investering over de neste årene, og jeg valgte å ta en posisjon når prisen sank under fire kroner etter å ha vært nesten på seks kroner i januar.

I utbytteporteføljen valgte jeg å gjøre to kjøp denne uken, som en del av strategien om å kjøpe for hver 8% ned. Da valgte jeg to selskaper jeg har fulgt lenge, og som jeg tror vil gi en god kontantstrøm i form av utbytter i mange år fremover. Dette er sigarettprodusenten Altria Group, og oljeselskapet Royal Dutch Shell. Det er fortsatt noen måneder til jeg kommer til å presentere utbytteporteføljen min og utbyttestrategien min, men dette langsiktige posisjoner som jeg skal holde i minst fem år.

Det siste kjøpet denne måneden er Educational Development Corp, som er det første selskapet jeg analyserte i alfaporteføljens nye analysemal. Mer om dette selskapet og alfaporteføljen kan du lese på aksjesparer.no. Jeg synes prisingen er såpass god på dette, at det kan godt hende denne også ender opp i utbytteporteføljen.

Nå er jeg i tydelig minus for kontanter, som betyr at en del av aksjene mine er belånt. Det skal sies at belåningsgraden er svært lav, og at jeg vet at det kan betales litt senere på året. Hvis nedgangen fortsetter, så er nok sjansene store for at belåningen går videre oppover i mars og april.

Fordeling av investeringer per 1. mars 2020

Status for februar blir dermed -16 503 kroner. Dette er bare noen få prosent ned, og egentlig ganske mye mindre enn jeg hadde forventet da jeg startet med månedsoppdateringen.

For mars kan jeg ikke si så mye om hva jeg vil foreta meg. Planen er at jeg iallefall vil kjøpe to nye aksjer basert på eiermargin, og dermed utvide kvanteporteføljen min med to nye selskaper. Dette krever at jeg går gjennom Q4-rapportene til alle selskapene på Oslo Børs, så det vil ta en del tid. Jeg er også usikker på om alle rapportene er klare i løpet av mars, eller om noen også først rapporterer i april.

Jeg er veldig spent på hvilke selskaper som etter eiermargin-regelen er billigst nå. De to selskapene som var billigst i desember, Elkem og Equinor, har falt mye siden jeg kjøpte de og er ned hele 20% i år. OSEBX-indeksen ned 7.61% så langt i år, og har altså gjort det langt bedre.

Jeg vil nok også vurdere å fremskynde kjøpene jeg har planlagt senere i år, hvis børsene fortsetter å falle mye. Dette inkluderer både flere utbytteaksjer, noen utbyttefond og fullinvestering av alfaporteføljen.

Forrige måned avsluttet jeg med at «ellers blir det spennende å se om vi får en større nedtur i aksjemarkedet slik at litt flere aksjer kommer på tilbud.» Det ble jo sannelig sant, så denne får jeg si at det blir spennende å se om vi får en brems i virussmitten, en vaksine som fungerer og en rekyl i markedet og oljeprisen. 🙂

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *