Warren Buffett

Midt i stormen

Publisert 13. mars 2020

De siste ukene har vært mer krevende for de som har penger i markedet enn noe vi har sett siden finanskrisen. Vi ser endringer i indeksene som normalt tar måneder og år. Alt av aktivaklasser raser, inkludert krona som du nå må ut med ti av for en dollar.

Det er viktig å merke seg at dette er en økonomisk blogg. Verden er i en unntakstilstand, hvor samfunnet er stengt ned og grensene mellom land stenges. Trolig vil hundretusener eller millioner av mennesker dø om vi ikke får kontroll på det. Dette er selvsagt en større bekymring enn hvordan spareplanen min går. Når det er sagt, kan du lese om samfunnskrisen på alle nettaviser i verden – dette innlegget vil handle om hva jeg gjør i markedet.

Dette er for å samle egne tanker, for å ha det i fremtiden når jeg ser tilbake på denne tiden som jeg tror vi vil huske i mange år fremover. Dette blir noe annet enn svineinfluensa eller SARS, både på grunn av konsekvensene for samfunnet og markedene.

Resesjonenen kommer

Det er få som fortsatt tror vi kommer gjennom dette uten en verdensomfattende resesjon. Det betyr at vi får et fall i bruttonasjonalproduktet i minst to kvartaler. Vestlige land vil være stengt hele mars, og trolig godt ut i neste kvartal – det er ikke mulig å unngå en resesjon etter dette. Og trolig en av de verste resesjonene siden 1930-åra.

Hvordan markedet vil oppføre seg er vanskeligere å forutse. I Norge er vi allerede ned 30%, og priser nok inn en resesjon som vil gi høyere arbeidsledighet og mye konkurser. Jeg tror en del markeder, og da spesielt det amerikanske, fortsatt undervurderer Corona-virusets effekt på samfunnet.

Alltid beredt

Min investeringsfilosofi er at jeg ikke vet hvordan det vil gå. Selv om jeg ikke tror det, kan nedgangen til 10% i går og oppgangen på 10% i dag markere bunnen. Kanskje skal vi ned 50% til før det snur. Jeg vet ikke – og klarer ikke å så det.

Hvis det snur nå, greit, jeg er fullinvestert og vel så det i markedet nå. Skal vi videre ned, så har jeg og får jeg kapital til å skyte inn stadig mer i markedet. Alt tyder på at rentene skal ned videre, etter å ha blitt senket med 0,5% i dag.

Formuer skapes og fordufter

Det er i slike perioder som dette at formuer skapes og fordufter. Jeg hadde ikke fri kapital i 2008 da finanskrisen herjet, men fulgte spent med markedet. Det er hvis man har kapital å skyte inn i slipe perioder at man kan akselerere spareplanen sin, og jeg tror dette kan være tiårets store mulighet.

Les mer om markedssyklusen

Hvor vi er i nedgangen vet jeg ikke. Derfor har jeg en plan for å kjøpe mer og mer når det faller. Amerikanske børser er fortsatt over det nivået vi var på rundt jula 2018, og dermed ikke fryktelig mye ned. Hvis jeg skal gjette, så skal S&P 500 skal ned på 2000 før det snur, kanskje lavere. Men jeg kjøper hele veien ned.

Fordi jeg tror dette kan være tiårets store mulighet for å finne aksjer på salg, kommer vi til å benytte litt av boligkreditten for å skyte inn i aksjer. Vi nærmer oss 50% nedbetalt hus, og har derfor en del fleksibilitet. Jeg gjetter at rentene kuttes noen ganger til i løpet av året, som gjør at vi trolig får lavere låneutgifter til tross for høyere lån. I tillegg utbetaler bedriften jeg jobber i overskuddsbonus til alle ansatte i mai, som også vil gå rett inn i markedene.

Det gjør at jeg har mye tørt krutt det neste halvåret, og jeg kommer til å porsjonere det utover med maksbeløp for hver uke og nye innskudd når markedene faller til nye bunnivå. Det er vel sjelden sitatet i toppen fra Warren Buffett har passet bedre enn starten av 2020.

Jeg tror på mange turbulente uker og måneder fremover. Det at denne nedgangen er en av de raskeste i historien, gjør at også oppturen kan komme like fort. De siste dagene har alt falt – gull, rentepapirer, aksjer og krypto. Det betyr at trolig har mange som har levd på marginen blitt presset ut, og må nå selge alt. Folk er livredde for at verden ender.

Det vi ser fra Asia gjør at det er håp, kanskje må vi ikke sitte på hjemmekontor frem til jul. Hvis vi alle er flinke til å ha minst mulig sosial kontakt og vasker hendene regelmessig, tror jeg vi kommer gjennom dette på en grei måte. Lykke til både i livet og med investeringene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *