Status for januar 2024

Publisert 31. januar 2024

Et nytt spareår er over, og før jeg skriver årsoppdateringen er det på tide å se på hva jeg gjorde i spareporteføljen i desember. Det ble nok en bra måned som avrundet et godt år.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 2 255 961 kr

Porteføljefordeling per 1. januar 2024

Porteføljen består i all hovedsak av aksjer fortsatt, med en vektig på ca 90%. Dette er ca 2,2 millioner, og av dette vil jeg tro at ca 80% er i forskjellige enkeltaksjer. Det resterende er i indeksfond, atomkraftfond og forskjellige verdifokuserte, kvantitative fond. Jeg har belåning som gjør at spareplanens verdi ikke er så høy.

Kryptovaluta ligger på 3,6% som jeg er fornøyd med. Jeg har ingen planer om å verken selge meg ned eller kjøpe meg opp i krypto for tiden, men spent på om det kommer en ny oppgangsperiode i Bitcoin som er min største posisjon.

En spekulativ posisjon som jeg har økt i den siste måneden er råvarer, og da spesifikt i gull og sølv. Jeg har tenkt å ha rundt 1% i gull og 1% i sølv, og tok denne økningen nå. Som for kryptovaluta ser jeg på dette som en spekulativ hedge og ikke noen investering.

Andelen jeg har hatt i crowdlending har vært synkende de siste tre årene, og jeg er nå neste helt ute. Jeg har ingen planer om å øke i denne klassen, som jeg ser på som svært risikofull. Jeg tror rentefond, som har blitt en større posisjon enn crowdlending, er en langt bedre alternativ.

Miniaksjer, som jeg kaller crowdfunda aksjer, har også stått stabilt de siste årene. Jeg avskrev halvparten av verdien på disse investeringene med en gang, fordi jeg vet at det sannsynligvis ikke er verdt noe. Det at tre av investeringene mine har gått konkurs viser akkurat dette.

Det har også vært en del frustrasjon rundt administrasjon av slike aksjer som ikke er børsnotert, så jeg ingen planer om å investere i dette med mindre noe svært, svært attraktivt dukker opp. Gulating, som er et av selskapene som gikk konkurs, må jeg betale Nordnet for å oppbevare hvert kvartal frem til konkursoppgjøret er gjennomført. Det beste for meg er om jeg kunne gitt de bort eller strøket de!

Det er noen selskaper jeg er investert i som jeg tror kan ha en verdi som er større enn det jeg kjøpte det for under crowdfundinga, og det er Norquant, Horde og Solgt.no. De andre har jeg nok mer eller mindre avskrevet som «fan»-investeringer. Det er snakk om f.eks. FiskHer (Fishbuddy) og e-sportsenteret Jotunheimen i Trondheim. Ingen av disse forventer jeg noe avkastning fra.

Endring i porteføljesammensetningen i desember 2023
Bidrag til porteføljes verdiendring i desember 2023

Kjøp og salg av aksjer

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Meta Platforms siste 5 år

07.12.23 – Solgte 20 aksjer i Meta Platforms på $326.69 (70 750 kr)
Siden bunnen for litt over et år siden har Meta-aksjen 3-4-doblet seg, og jeg klarte ikke lenger å regne hjem en avkasting på over 10%. Selskapet har en fantastisk posisjon innen sosiale medier og reklame, men selv med en vekst på 10-15% så begynner Meta å se for dyrt ut. Siden jeg hele tiden ser etter posisjoner å selge meg ut av, valgte jeg her å selge Meta.
Når vi er kommet til slutten av januar, ser jeg jo i etterpåklokskapens lys at jeg burde ha fulgt regelen min med å selge meg ned sakte, siden aksjen er opp 20% siden jeg solgte meg ut.

Femårsmål: $590 (8% CAGR)
Fundamentalverdi: $294-$450

Kjøp (grønn) og salg (rød) i British American Tobacco siste 5 år

07.12.23 – Kjøpte 80 aksjer i British American Tobacco på $29.13 (25 481 kr)
For andre gang kjøper jeg meg inn i British American Tobacco, som er en typisk verdi- og utbytteaksje. Selskapet prises på en P/E rundt 6-7 og gir et utbytte på 9-10% på dagens pris. Jeg ønsker normalt ikke å eie utenlandske utbytteselskaper, men siden dette er et britisk selskap så er det ikke kildeskatt, og dermed kan jeg allikevel eie det uten å bli dobbeltbeskattet.
Dette er nok ikke noen vekstaksje, men jeg tror selskapet kan vokse med inflasjonen, og dermed få en vekst på 2-3% i året i tillegg til 9-10% utbytte. Får vi ett oppsving i aksjekursen neste gang rentene faller, kan det nok godt hende dette er den første aksjen som forsvinner ut av porteføljen.

Femårsmål: $64 (16% CAGR + 5-10% utbytte)
Fundamentalverdi: $43-$70

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Liberty Global siste 5 år

07.12.23 – Kjøpte 150 aksjer i Liberty Global på $16.57 (27 174 kr)
Liberty Global er nok en posisjon jeg startet i høst, men siden de trikser med innbytte av aksjer, vises ikke tidligere kjøp på grafen. Jeg doblet posisjonen min i desember, og dette er nok et selskap uten store vekstmuligheter, men som genererer masse kontanter.

Selskapet har Seth Klarman og John Malone (fra boka Outsiders) som store eiere, og kjøper tilbake aksjer med den fri kontantstrømmen. Stor tro på at dette på sikt vil presse verdien på selskapet oppover. Håper å få kjøpt en gang til, gjerne under $20, i løpet av våren.

Femårsmål: $63 (29% CAGR)
Fundamentalverdi: $32-$51

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Aurora Eiendom siden børsnotering

15.12.23 – Solgte 600 aksjer i Aurora Eiendom på 75 kr (44 973 kr)
Valgte å selge meg ut av Aurora Eiendom, som eier mange kjøpesenter rundt om i Norge. En av grunnene er at aksjen er svært lite omsatt, slik at det er vanskelig å komme inn og ut selv for en mini-investor som meg. Det andre er at jeg ikke ser en vei til høyere aksjekurs med det første. Selskapet tjener gode penger, og drives godt, men jeg tror selskapet vil måtte sitte og betale ned på gjeld i mange år fremover, og det er ikke så kursdrivende som f.eks. et utbytte ville vært.
Ønsker å følge selskapets kvartalspresentasjoner fordi en eventuell trigger for høyere kurs hadde vært veldig interessant.

Femårsmål: 154 kr (16% CAGR)
Fundamentalverdi: 77-120 kr

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Marine Products siste 5 år

15.12.23 – Kjøpte 300 aksjer i Marine Products på $10.90 (34 376 kr)
Jeg kjøpte Marine Products etter at jeg i november vurderte veldig om jeg skulle kjøpe meg inn i selskapet. Det var et av selskapene jeg skrev at jeg vurderte i november, men da endte jeg opp med å investere i Crocs i stedet. Klarte ikke helt å gi slipp på båtprodusenten Marine Products, som virker som et kvalitetsselskap på tilbud. Etter å ha lest litt mer om selskapet og sett på historikken, valgte jeg å gå inn men en posisjon som jeg håper å øke i løpet av dette året. Jeg tror dette selskapet skal opp mot $20 i løpet av fem år, som vil gi meg en svært fin avkastning på denne investeringen.

Femårsmål: $24 (17% CAGR)
Fundamentalverdi: $12-$20

Fordeling av investeringer per 1. januar 2024

Resultatet for desember ble dermed +49 282 kr. Det meste av månedens resultat kom fra sparing, og da i all hovedsak aksjespareprogrammet til selskapet jeg er ansatt i. Kryptovaluta bidro godt i forhold til hvor liten andel av porteføljen det er, mens aksjene mine er marginalt opp denne måneden.

Aksjer16 000 kr
Rentefond500 kr
Crowdlending200 kr
Miniaksjer0 kr
Råvarer0 kr
Krypto7 600 kr
Sparing25 000 kr
Resultat:49 300 kr
Porteføljerapport for desember 2023 fra Nordnet

Interessen for å bruke mye tid på investering går i bølgedaler, og akkurat nå er ikke interessen på topp. Fokuset er å få skrevet årsrapporten for 2023, og se litt fremover. Jeg føler jeg har begynt å finne min investeringsstil nå, selv om jeg fortsatt har litt mange posisjoner og forskjellige posisjoner.

Det er sjelden jeg finner en ny bok som gir meg helt nye ideer innen investering, så jeg prøver nå heller å stabilisere strategien min. Jeg ser også tilbake på de siste fem årene med investeringer, for å se hvilke feil jeg har gjort og hva jeg kan lære av disse.

Typiske lærdommer er at med mindre jeg selv har satt meg godt inn i en aksje, og det ser bra ut på omtrent alle måter (kvalitet og verdi), så er det trolig en aksje jeg ikke bør kjøpe. En annen lærdom er at jeg kanskje bør betale mer for litt høyere kvalitet, siden som langsiktig investor så har jeg da tiden på min side. Derfor vurderer jeg å f.eks. selge Grieg Seafood og kjøpe Salmar eller Mowi i stedet, som jeg anser som bedre drevne selskaper.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *