Status for januar 2021

Publisert 17. januar 2021

Desember ble nok en svært bra måned for spareplanen, og den er svært nær å passere den første millionen. Det betyr at etter ett år med slike oppdateringer har spareplanen gått fra 573 750 kr helt opp til 980 456 kr.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 980 456 kr

Porteføljefordeling per 1. januar 2021

Dette markerer slutten på det første året hvor jeg har rapportert månedlig om målet om økonomisk uavhengighet i 2035. Allerede første år kom det en stor endring i planen, nemlig at vi byttet bolig over til en enebolig. Det gjør at det nye boliglånet ikke vil være ferdig nedbetalt til 2035.

Det har egentlig ikke så mye å si. En plan er utdatert det sekundet du publiserer den, og skal kun være et verktøy å styre etter fremover. Dette står fortsatt fast, ved at det langsiktige målet er å ha en økonomisk trygghet i 2035, gjennom å investere 100 000 – 200 000 kroner hvert år.

Som jeg skrev i oppdateringen om Spareåret 2020, så har det vært et helt fantastisk spareår for meg, med over 300 000 kroner i avkastning, og over 400 000 kroner økning selv etter boligkjøp med økt egenkapital.

Det har vært en travel start på året, så dette ble vel en av de seneste månedsoppdateringene så langt. Det betyr også at endringene jeg gjorde i desember begynner å forsvinne fra hukommelsen, men jeg skal prøve å gå en oppdatering her.

Endringer i porteføljen i desember 2020

I det siste har jeg hatt noe belåning, og lite fri kapital som jeg kunne kjøpt aksjer for hvis markedet skulle snu. På grunn av novembers, og forøvrig desembers, store oppgang har jeg valgt å vekte meg ned, som porteføljeendringene over viser.

Siden porteføljeverdien av aksjene jeg har er minimalt ned, betyr det at aksjeporteføljen har gått svært bra i desember – opp rundt 60 000 kroner. I alfaporteføljen solgte jeg G-III Apparel Group, som jeg har skrevet mer om i alfaportefølje-oppdateringen.

I utbytteporteføljen har jeg solgt to selskaper, svenske Essity og PBF Energy. Essity solgte jeg rett og sett fordi det var det selskapet jeg syntes hadde minst oppside og potensiale, mens PBF Energy sitter jeg med en stor posisjon på i alfaporteføljen. Siden den gikk veldig bra på vaksinenyhetene, valgte jeg å selge andelen i utbytteporteføljen på $8.14.

På aksjesparekontoen valgte jeg å selge Aker BP etter å ha fått en gevinst på ca 40% på noen måneder. En andel av dette puttet jeg inn i Okea rett før jul, som dermed ble det eneste kjøpet i løpet av desember. Når vi nå har kommet godt ut i januar, ser dette ut til å være et svært godt kjøp – Okea har gått fra 9.59 kr da jeg kjøpte til 13.80 kr i dag. Jeg vurderer å selge meg noe ned i Okea snart, som har blitt en betydelig andel av porteføljen med den siste oppgangen.

Selv om aksjer har gått veldig bra den siste måneden, så har Bitcoin og Ethereum som jeg også sitter med virkelig beveget seg. Jeg kategoriserer ikke dette som investering, men plasseringer som et alternativ til kontanter eller edle metaller. Krypto-beholdingen har økt med 10 000 kroner sist måned, helt uten kjøp. Det utgjorde ved månedsskiftet 3,4% av beholdingen, men har med de siste ukenes oppgang gått opp til 5%. Dette er det langsiktige målet, og om Bitcoin fortsetter oppover de neste ukene, er det sannsynlig at jeg kommer til å selge en andel av beholdningen min.

Jeg har også puttet nye 5000 kroner inn i crowdfunding-lån hos Monner, hvor jeg også har et mål om å ha minst 5% av porteføljen. Jeg anser dette som risikokapital, for å få 8-10% rente på pengene sine er ikke noe man får uten risiko i dag. Dette har jeg også sett i 2020, hvor f.eks. et reiseselskap jeg har gitt lån til har unnlatt å betale avdrag siden pandemien tok til. Jeg håper det ordner seg for de, og vil nok være en veldig fleksible långiver om jeg hadde hatt et valgt rundt det.

Fordeling av investeringer per 1. januar 2021

Status for desember er dermed +71 127 kr, totalt 980 456 kr. Jeg vet at 15 000 kr av dette er sparing gjennom arbeidsgivers aksjespareprogram, og 5000 kroner er innskudd til crowdfunding. Ca 10 000 kr er verdiøkning på kryptovaluta, mens resten – ca 40 000 kr – dermed er verdiøkning på aksjene.

En endring jeg har startet med denne måneden er at jeg ikke regner med forbrukskonti og kredittkort. Det gjør det langt enklere å regne på innskudd og uttak, siden spareplanen kun inneholder konti som jeg anser som sparing.

Som jeg skrev forrige måned, og har skrevet om i «En verdifokusert portefølje», så vil jeg gå bort fra begrepene kvanteportefølje, teknologiportefølje og utbytteportefølje. Alt dette vil være deler av verdiporteføljen, og kun alfaporteføljen vil være en tydelig adskilt del.

Det gjør det mer fleksibelt med tanke på hvilke konti jeg kan kjøpe hvilke typer selskaper i, og jeg kan i stedet fokusere på den totale sammensetningen. Intel, som i dag ligger i teknologiporteføljen (IPS), vil jeg heller karakterisere som en GARP eller verdi-aksje. Jeg ønsker også å ha mulighet for å investere i kvantitativt spennende aksjer (net nets for eksempel) på en investeringskonto, siden mange av disse ikke kan handles på aksjesparekonto.

Hvordan jeg kommer til å rapportere om dette, har jeg ikke bestemt meg for, men jeg kommer definitivt til å fortsette med månedlige oppdatering om alfaporteføljen og spareplanen generelt.

Bildet i toppen er av Michael75 på Unsplash.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *