Status for februar 2021

Publisert 19. februar 2021

Februar er her, og millionen er passert. Verdien på spareplanen fortsetter å øke jevnt og trutt. Jeg synes markedene virker dyre, og det er vanskelig å finne gode kjøp. Derfor har jeg redusert aksjeandelen en del denne måneden.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 007 431 kr

Porteføljefordeling per 1. februar 2021

Da jeg var 18 år, drømte jeg om å en dag bli millionær. I løpet av januar passerte jeg grensen som gjør at jeg kan kalle meg det, basert på verdiene jeg har investert i aksjer, kryptovaluta og utlån.

Påvirker dette egentlig livet mitt slik jeg tenkte at det skulle gjøre som 18-åring? Nei, ønsket da var å kjøpe en svart Porsche 911 Carrera, kjøre rundt i Diesel-jeans og dyre pilotbriller. Vi har familiebil, og jeg føler fortsatt en stor glede når et uforutsett tilbud reduserer prisen på en vare på Coop Obs, fremfor behov for dyre jeans.

Men en million betyr en god buffer, og økonomisk sikkerhet. Mister en av oss jobben eller vi må plutselig kjøpe ny bil, trenger vi ikke bekymre oss økonomisk for at vi ikke har råd til det. Det er verdt mer enn en Porsche 911 Carrera.

Som 18-åring la jeg en forbruksplan, nå er det spareplanen som gjelder. Jeg bruker penger til det vi trenger og ønsker oss, men resten investeres for å få den fantastiske rentes rente-effekten.

Snøballen ruller, og jeg er klar for å ta fatt på den neste millionen!

Endringer i porteføljen i januar 2020

I alfaporteføljen foretok jeg hele tre salg i januar. Jeg solgte hele posisjonen i Micron Technology og Movado Group, etter at de nådde en pris jeg ikke lenger kunne forsvare å holde de. Siden det var de aksjene jeg mente hadde minst potensiale eller mest risiko fremover, og jeg ønsket å redusere aksjeeksponeringen, ble det disse jeg kvittet meg med.

I tillegg reduserte jeg posisjonen i raffineriselskapet PBF Energy med ca 30%, på grunn av de fikk en stor opptur i forbindelse med den store short-squeezen i januar. Jeg sitter nå med over 100 000 kroner på alfaportefølje-kontoen, og leter med lys og lykter etter gode investeringer. Jeg har funnet ett selskap jeg har investert i allerede i februar, og håper å finne ett til.

I utbytteporteføljen (snart verdiporteføljen) har jeg også redusert eksponeringen noe, og solgt den resterende posisjonen i Educational Development Corporation. I tillegg solgte jeg det indiske råvareselskapet Vedanta Ltd, som hadde gått ca 100 % opp siden jeg kjøpte.

Jeg foretok også to kjøp, og var med i en emisjon. Jeg kjøpte i apotekkjeden Walgreen Boots Alliance, og supermarkedkjeden Kroger. Begge disse tjener godt med penger, og jeg anser de som gode, defensive verdiaksjer med liten nedside og brukbar oppside.

I tillegg var jeg med i emisjon i Tui, hvor jeg fikk tegningsretter for å kunne nesten doble posisjonen. Det kostet litt over 1 dollar pr aksje for å være med i emisjonen, og disse aksjene er nå verdt rundt 4,12 dollar. Jeg tror reiseselskapene som overlever kan få en solid opptur de neste årene, og synes det er en veldig god risk-reward i selskapet.

Det siste kjøpet jeg har foretatt meg i løpet av januar, er Alibaba i teknologiporteføljen, hvor jeg tredoblet posisjonen i mens CEO Jack Ma var forsvunnet. Jeg tror på fortsatt stor vekst i Kina, og at Alibaba og de tilknytta selskapene også vil få større innflytelse i resten av verden.

Det er ikke mulig å komme utenom krypto denne måneden heller, og kryptovalutaene mine har steget nesten 12 000 kroner i verdi i løpet av januar. Ingen kjøp eller salg, men siden andelen krypto nå nærmer seg 5% av spareplanen, er det absolutt noe jeg vurderer å selge. Fordelingen er 2/3 bitcoin og 1/3 ethereum.

Jeg har investert 10 000 kroner til i crowdlending denne måneden, fordelt likt på Kameo og Fundingpartner. Jeg kommer til å fortsette å øke litt her, siden jeg foretrekker å få 8-10% rente fremfor å ha penger på sparekonto med rundt 1% rente. Litt høyere risiko tåler jeg, men jeg prøver selvsagt styre unna de mest spekulative prosjektene.

Jeg har også gjort en crowdfunding-investering, i selskapet FiskHer. Dette er en app som bruker kunstig intelligens og dataanalyse for å informere om gode fiskeplasser. Crowdfunding-investeringene mine er nok ofte mer styrt av hjertet enn av hjernen, men jeg har testet appen og synes den virket veldig bra. Den har også fått god omtale.

Ved investering i crowdfunding-selskaper, skriver jeg ned 50% av verdien av investert beløp med en gang, fordi det ofte er spekulative og risikable investeringer. I løpet av januar ble det derimot omsatt aksjer i et av selskapene jeg allerede eier, og da setter jeg verdien på aksjen lik dette. Selskapet heter Norquant, og har denne måneden faktisk lansert sitt fond gjennom blant annet Nordnet. Et veldig spennende selskap jeg er svært spent på hvordan vil gjøre det fremover.

Fordeling av investeringer per 1. februar 2021

Resultatet for januar er dermed +26 975 kr, totalt 1 007 431 kr. 12 000 kroner av dette er økning i krypto-beholdningen, 5000 kroner er oppjustering av verdien på Norquant og 4000 kroner er friske penger satt inn. Resten er avkastning på aksjene, og siden jeg har skrevet av ca 3 300 kroner i forbindelse med FiskHer, så blir det ca 10 000 kroner. Dette stemmer godt overens med Nordnets porteføljerapport, som sier at aksjeporteføljen er opp 1,06% i januar.

Porteføljerapport for januar 2021

Jeg kommer til å lete etter gode investeringer fremover, men vil nok også vurdere å ha nok fri kapital til å kunne utnytte eventuelle fall. Jeg tror selskapene jeg eier er solide, og vil klare seg godt gjennom en nedtur.

Kryptovaluta fortsetter oppover, og jeg må nok vurdere å redusere posisjonene mine i Bitcoin og Ethereum om det nærmer seg 10% av spareplanen. Jeg har tro på kryptovaluta over tid, men på kortsikt kan vi fort se et fall på 50-90% igjen, som tidligere. Det vil nok føles godt å selge nok til å dekke innskuddet, som gjør at jeg vil kunne sitte med kryptovalutaen helt uten å risikere noe totalt tap på posisjonen.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

2 kommentarer

Indeed ():

Når du sier en million, er dette før eller etter skatt? Etter skatt snakker vi «lusne» 700 000,- slik at skal man faktisk ha en million mellom henda, må man opp i halvannen million.

    Spareplan.no ():

    Det er før hovedsakelig før skatt. Nå har jeg ikke regnet på hvor mye av det som er fortjeneste og innskudd, men det er klart at hvis jeg hadde tatt ut alt i dag så hadde jeg måtte satt av noen 100 000 kr til skatt.

    Men dette er penger som skal være inne i ASK og Investeringskonto Zero, og gi den fine rentes rente-effekten i mange tiår fremover håper jeg. Når jeg en gang trenger å bruke de, vil jeg måtte betale skatt av fortjenesten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *