Guruenes investeringer

Publisert 17. mars 2020

Jeg har etter hvert funnet meg mange måter å screene etter aksjer på, og en av disse er å se hva verdi-investeringsguruene gjør. De som har store porteføljer, er pålagt å rapportere hva de eier, som gjør at vi amatører kan følge med – riktig nok litt på etterskudd.

Denne nedturen gir oss verdifokuserte investorer muligheten for å finne selskaper til gode priser i forhold til underliggende verdi. Ingen vet hvor bunnen vil være, den kan være nær, eller det kan være langt ned enda. Dette har gjort at jeg må intensivere jakten på gode investering, og det at samfunnet er stengt ned gjør jo at man har muligheten til det.

Korona-pandemien kommer trolig til å føre til en katastrofe med potensielt millioner av døde, men de fleste tror ikke at den vil vare så lenge. Personlig tror jeg det fortsatt vil gå en del ned frem mot sommeren, hvor toppen av epidemien forhåpentligvis er nådd. Børsen kan fort snu før dette, og jeg håper å få investert en god del fremover.

Akkurat nå er det viktigste for oss alle å unngå en rask epidemi-topp som vil overbelaste helsevesenet vår, slik vi ser i Nord-Italia nå. Derfor er det viktig at vi isolerer oss og unngår kontakt med andre i så stor grad som mulig. Ikke nødvendigvis fordi viruset er så farlig for oss, men fordi det smitter utrolig fort, og vi ikke skal spre viruset videre. Har du ikke fått med det hvorfor, les denne artikkelen.

De neste ukene tenkte jeg å gå gjennom litt av den screeningen av selskaper som jeg normalt gjør uten noen logg på bloggen. Denne gangen skal jeg se raskt på tre selskaper fra fem kjente verdiinvestorer.

En slik screening er hovedsaklig for å få ideer til selskaper som jeg vil se videre på, og målet er å finne årsaker til å ikke investere, slik at jeg slipper jobben med å dykke dypere. Her vil jeg se på selskaper som kjendisinvestorene har kjøpt i det siste, og som trolig har gått ned betydelig i pris siden de kjøpte. På den måten kan jeg få en bedre inngang enn de.

Grafene under er hentet fra finviz.com, mens nøkkeltall er hentet fra QuickFS.net. I tillegg bruker jeg Yahoo Finance, Seeing Alpha, GuruFocus, Stockrow og selskapenes egne rapporter for å bli litt kjent med selskapene.

Carl Icahn

Carl Icahn er en aktivist-investor som gjerne prøver å aktivt endre selskapene han investerer i. Han gjorde det svært godt under forrige finanskrise, og økte verdiene sine fra under 3 milliarder dollar i 2009 til over 30 milliarder dollar i 2014. Forrige kvartal var verdiene nede i 25 milliarder, så de neste kvartalene blir interessante for å se hva han velger å satse på.

Occidental Petroleum Corporation (OXY)

OXY er en av de største aktørene innen skiferoljen, og har smertelig fått erfare oljekrigen innad i OPEC+. Ikke nok med det, i 2019 foretok selskapet et stor toppkjøp av Anadarko Petroleum, et annet selskap innen amerikansk oljeindustri.

Dette gjør at selskapet mangedoblet gjelden sin, som nå er på 40 mrd dollar. OXY har nå er markedsverdi på i overkant av 10 mrd dollar. Selskapet er har tjent godt med penger over de siste tjue årene, og handles til en verdi på 10% av toppen i 2011.

Det har vært mye innsidekjøp de siste månedene, og flere guruer har eid selskapet. Carl Ichan har redusert sin posisjon de siste kvartalene, mens Warren Buffett har kjøpt seg opp. Joel Greenblatt kjøpte i høst, men solgte kvartalet etterpå. Alle disse posisjonene er tatt på priser på 40-50 dollar, så om man kjøper på 12 dollar nå vil man få en utrolig god inngang.

Selv kommer jeg nok ikke til å vurdere det, fordi jeg ser på mange andre oljeselskaper som sikrere. Dessuten har jeg allerede stor nok oljeeksponering. Gjeldsgraden deres er også for høy til at jeg hadde vært komfortabel med å investere i de i dette markedet.

Hertz Global Holdings (HTZ)

Hertz driver med bilutleie verden over. De har slitt noe med lønnsomheten, og har i dag en markedsverdi på 1 mrd dollar og neste 19 mrd dollar i lån. Altså nok et svært gjeldstynget selskap, som fort blir uaktuelt for meg å investere i.

Etter å ha kommet opp på 20 dollar i februar, har prisen ramlet helt ned på 6 dollar nå. Både Carl Icahn og Joel Greenblatt kjøpte Hertz i siste kvartal før jul, til priser et sted mellom 12-17 dollar. Med andre ord kan man komme inn til halvparten av prisen hvis man har tro på dette. Carl Icahn eier faktisk halvparten av Hertz, og har etter det jeg kan se også kjøpt mer etter dette. Det kan bety at han i praksis har full kontroll.

Hertz kan være interessant når man vet hva Carl Icahn har fått til med selskaper før, men jeg må se nærmere på caset og se hva Icahn eventuelt har sagt må gjøres. Hertz har utvilsomt et verdifullt merkenavn, men med så mye gjeld kan det være vanskelig å holde ut en resesjon.

Herbalife Nutrition (HLF)

Herbalife er trolig kjent for de fleste, de selger kosttilskudd, hovedsaklig gjennom provisjonsselgere. For de som ikke kjenner selskapet anbefaler jeg filmen Betting on Zero, hvor den bitre striden mellom Carl Icahn og Bill Ackman blir beskrevet. Bill Ackman mente Herbalife var null verdt, og var short selskapet, men måtte gi seg.

Herbalife er utvilsomt et veldig lønnsomt selskap, men med lite vekst. De betaler heller ikke utbytte. Prisen er ned over 50% fra toppen i starten av 2019, etter det jeg kan se er det nye lover i USA som kan gi selskapets forretningsmodell problemer.

Carl Icahn eier rundt 15% av aksjene, men har kun redusert posisjonen de siste årene. Det kunne vært interessant å sett litt på mer på selskapet, kanskje spesielt for å se hvordan de bruker inntektene sine og gjelden sin når veksten er såpass lav som den er.

Joel Greenblatt

Joel Greenblatt er en investor som har skrevet flere bøker som jeg har sansen for, blant annet «The little book that beats the market» og «You can be a stock market genius». Han er en deep value-investor, som har forholdsvis mange selskaper.

Booking Holdings (BKNG)

Booking Holdings er selskapet bak en rekken reisesider, blant annet Booking.com og Momondo. De har naturlig nok blitt svært skadelidende etter Corona-epidemien, men har ikke den samme risikoen som hoteller, flyselskaper og cruiseselskaper. Selskapet er nemlig ikke så kapitalintensivt, siden det ikke selv har store eiendeler, men lever på kommisjoner.

Dette er et selskap som jeg har sett på lenge, og har hatt lyst på. Det har ligget på rundt 2000 dollar de siste årene, noe jeg synes var for dyrt. Nå har derimot prisen gått ned til under 1300 dollar, en pris som den nådde allerede i 2014.

Selskapet har god vekst, og er svært profitabelt. Det kan godt hende dette er blant de beste kjøpene innen reise, som trolig kommer godt tilbake når denne krisen er ferdig. Jeg tenkte å se nærmere på flere reiseselskaper, men Booking Holdings er absolutt en kandidat for nærmere analyse.

Transdigm Group Incorporated (TDG)

Transdigm Group produserer komponenter til flyindustrien, med omtrent 70% av omsetningen etter at flyene er satt i drift. Naturlig nok har det fått en kraftig smell nå som de fleste fly i verden blir satt på bakken. De har hatt en svært god vekst over tid.

Fra toppen rundt årsskiftet har den flat rundt 50%, men er fortsatt på nivå med utgangen av 2018. Altså ikke svært mye ned. Selskapet har svært stabil vekst, både i inntekter, gjeld og aksjekurs (frem til de siste månedene).

Det er på ingen måte et billig selskap, og man må nok beregne videre vekst. Det virker dog som et veldig stabilt og sikkert selskap, som man kan få til en grei pris nå. Men det er nok ikke et selskap jeg vil investere i, siden jeg ser etter selskaper som har mer inntekt og er mer «out of favor».

LyondellBasell Industries (LYB)

LYB er et kjemikalieselskap, det tredje største i USA. Jeg kan for lite til å si nøyaktig hva de produserer, så om det ser interessant ut er det noe jeg må dykke nærmere ned i.

Selskapet ser veldig profitabelt ut, spesielt til den prisen vi ser i dag. Det er også mye innsidekjøp i det siste. Dette kan være en aktuell kandidat å se nærmere på, spesielt som en utbytteaksje. De siste årene har selskapet gitt et utbytte som tilsvarer en yield på 10% på dagens kurs. Dog vet jeg for lite om hva risikoen til selskapet er, og hvorfor det har få mye de siste månedene.

Mohnish Pabrai

Mohnish Pabrai er en verdiinvestor med en fokusert portefølje. Jeg kan anbefale hans bok «Dhandho Investor», hvor han lærer oss å fokuserer på lav nedside og stor oppside.

Micron Technologies (MU)

Micron er et selskap jeg eier i dag, og som jeg kan vurdere å øke i hvis prisen går videre ned. De produserer minne, både RAM og flash-minne, og er verdensledende på dette.

Minne-markedet er svært syklisk, og jeg kjøpte mens den gikk ned i 2018. Hvis selskapet når 30-tallet igjen kan det godt hende jeg kjøper mer, men det kan også hende at jeg i dette markedet finner enda bedre kjøp.

Fiat Chrysler Automobiles (FCAU)

Fiat Chrysler er en bilprodusent bak merker som Fiat, Chrysler, Dodge, Jeep, Alfa Romeo og Maserati. Som flere andre bilselskaper, er de priset svært lavt, og absolutt en sektor jeg ser muligheter for gode kjøp i. EV/EBIT er nede på 2.5, og de har også godt fri kontantstrøm.

Selskapets balanse ser veldig bra ut, med 15 mrd euro i cash. Det vokser nok ikke så mye, og har gått ned mye i pris de siste årene. Om man får denne inngangen vil man ha bedre inngang en Mohnish Pabrai. Også Joel Greenblatt har kjøpt siste kvartal.

Fiat Chrysler kan være en god kandidat innen bilindustrien, med sin gode balanse. Et annet bilselskap som kan være interessant å se nærmere på er Porsche SE, som blant annet har en stor eierandel av Volkswagen.

GrafTech International (EAF)

GrafTech er et industrikonsern som blant annet produserer grafitt og andre karbonbaserte produkter. Selskapet ble i 2015 kjøpt av Brookfield Asset Management, men gikk på børs igjen i 2018 gjennom en IPO.

Pabrai bygde hovedsakligsin posisjon i 2019, med priser rundt 10-14 dollar. Om man kjøper nå vil man med andre ord får en inngang på i overkant av halvparten.

Det ser ut som selskapet tjener stabilt med penger, og har god fri kontantstrøm de siste årene. Kan være aktuelt å se nærmere på, men virker som et litt avansert selskap å analysere.

Seth Klarman

Seth Klarman er en investor som fokuserer på både rene verdiinvesteringer, og mer spesialtilfelle-investeringer. Han er forfatter av en bok som heter «Margin of Safety», som i praksis er nesten umulig å få tak i.

ViacomCBS Inc (VIAC)

ViacomCBS ble til i 2019 etter at CBS og Viacom slå seg sammen. Det er mediakonsern som står bak blant annet CBS, Paramount Pictures, MTV, Nickelodeon, Showtime og en rekke andre kanaler.

Selskapet har forholdsvis god fri kontantstrøm, men en stadig økende gjeld. Det siste kvartalet er det svært mange guruer som har kjøpt seg inn i selskapet, inkludert Seth Klarman. Siden da har prisen nesten gått ned til en tredjedel, så det kan godt hende det er en bra inngang om man har tro på selskapet fremover.

De kan se interessant ut, men jeg måtte undersøkt nærmere hvilke planer de har for å tjene penger nå som som stadig mer går over på streaming. Det virker ikke som de har noen stor satsing på egen platform.

Eldorado Resorts (ERI)

Eldorado Resorts eier hoteller, kasino og lignende, og er dermed veldig hardt rammet av Corona-viruset. Det har hatt en svært høy vekst de siste årene, og har derfor også opparbeidet seg en høy gjeldsgrad.

Som vi ser har selskapet stupt siden nyttår, ned til under en fjerdedel av prisen i januar. Både Seth Klarman og Joel Greenblatt kjøpte i slutten av forrige år, og om man har troen på at selskapet skal komme seg gjennom dette vil man kunne få en svært god inngang på 2016-nivå.

Det man må vurdere er altså om selskapet kommer seg gjennom krisen. Som sagt har selskapet en forholdsvis høy gjeldsgrad, og ser heller ikke ut til å kunne betale kortsiktige forpliktelser. Dette kan være en gamblingaksje man kan gamble i, mulig jeg ser på denne og en del andre hotell/kasino-aksjer etter hvert.

HP Inc (HPQ)

HP Inc produserer blant annet datamaskiner og printere under sitt merke. Det er et kjent merke, og selskapet tjener bra med penger etter det jeg kan se. Selskapet har også forholdsvis lav gjeldsgrad, som jeg ser på som svært positivt. Fri kontantstrøm er også god og positiv siste 10 år.

Seth Klarman kjøpte siste kvartal, og flere andre investorer som Carl Icahn og Joel Greenblatt eier også andeler i selskapet. Ut far det jeg kan se, så forsøker Xerox å kjøpe selskapet, og disse forhandlingene pågår fortsatt. Det ser ut som de har bydd 24 dollar pr aksje, men om dette fortsatt er aktuelt etter viruset vet jeg ikke.

HP kan være et selskap det kan være verdt å se nærmere på. Selskapet har forholdsvis lav gjeld, god inntjening og skal etter det jeg forstår klare seg godt også gjennom corona-krisen.

Warren Buffett

Warren Buffett er selve nestoren blant verdiinvestorer i dag, og har et stort fokus på langvarige investeringer i kvalitetsselskaper. Hans selskap Berkshire Hathaway har store eiendeler i mange av verdens største selskaper.

Suncor Energy (SU)

Suncor er et kanadisk energiselskap som utvinner olje fra oljesand. Med andre ord nok et selskap som har fått kjenne på den lave oljeprisen. Etter det jeg kan se så har de en break even på rundt 29 dollar, altså rundt prisen på olje nå.

Som de fleste andre oljeselskaper, så har Suncor Energy får en skikkelig knekk den siste måneden. De har også forholdsvis høy gjeld, som gjør at jeg nok vil se andre steder for eventuelle flere oljeinvesteringer.

Warren Buffett kjøpte selskapet rundt 30 dollar, så hvis man har tro på at oljeprisen skal opp igjen, så har man mulighet for å få en langt bedre inngang enn Buffett i dette selskapet.

General Motors (GM)

General Motors er en bilprodusent bak merker som Buick, Cadillac, Chevrolet, Holden og flere andre. Dette er typiske amerikanske biler, som vi ikke kjenner så godt til her i Norge. Sammen med Ford er det blant de store, tradisjonelle bilindustriselskapene i USA.

Warren Buffett har eid GM lenge, men har også økt siste kvartal. Det samme har blant annet Joel Greenblatt. Buffett kjøpte da et sted mellom 34 og 39 dollar, og en inngang nå vil være langt bedre enn det Buffett hadde.

For min del så er jeg ikke interessert i GM. De har høy gjeld og ingen fri kontantstrøm. For min del synes jeg både Fiat Chrysler og Porsche, og flere andre selskaper ser bedre ut.

Restoration Hardware (RH)

Restoration Hardware, eller bare RH som de nå heter, er et selskap som handler om ting til hjemmet og møbler – et slags ekslusivt Ikea. Dette er et interessant selskap for meg, fordi jeg eier en konkurrent i Hooker Furniture.

Buffetts siste kjøp var på mellom 165-242 dollar, og den er nå mulig å kjøpe på 94 dollar. Med andre ord en stor rabatt i forhold til Buffett. For min egen del, så synes jeg ikke den ser like attraktiv ut som Hooker Furniture som jeg alt eier, men kan nok se litt nærmere på den for å forstå industrien bedre.


Det var en kjapp gjennomgang av femten selskaper som guruene har kjøpt seg opp i eller eier, og som det nå er mulig å få til en langt bedre pris enn de fikk. Dette er hovedsaklig for at jeg selv skal få en logg over noen selskaper jeg ser nærmere på, og får å vise litt hvordan jeg screener selskaper.

Det å kopiere guruer kan være en god måte å investere på, men det er fortsatt viktig å ta en egen vurdering og finne sine egne grunner til å investere.

Av de selskapene jeg har sett på nå, så ser jeg på Hertz, Booking Holdings, LyondellBasell, Fiat Chrysler og Eldorado Resorts som de mest aktuelle å se videre på. Kanskje vil jeg ta en full analyse av ett eller flere av disse. Fiat Crysler og LyondellBasell kan være aktuelle å putte rett inn i utbytteporteføljen også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *