Ha tid til å gjøre det man vil

Publisert 13. februar 2020

Forrige uke hadde jeg et gjesteinnlegg hos Nordnet, hvor jeg skrev litt om min plan for å oppnå økonomisk uavhengighet. Jeg tenkte å bruke noen innlegg på denne bloggen for utdype litt noen av de momentene jeg tok for meg i det innlegget, og først ut er hva jeg legger i økonomisk uavhengighet.

For meg handler økonomisk uavhengighet om å ha muligheten til å gjøre det man vil, i stedet for det man må. Som jeg skrev i innlegget, så har jeg en jobb jeg både vil og må gå til i dag. Sånn sett er jeg heldig, og jeg håper jo at dette vil vare helt til jeg ikke er i stand til å jobbe lenger.

Men hvem vet, kanskje finner jeg en ny lidenskap om 15 år som gjør at jeg det jeg vil og det jeg må ikke lenger stemmer overens. Det å prøve seg som indie-spillutvikler, bo et halvår på en hytte i Femundmarka eller starte opp et mikrobryggeri for øl er alle innenfor rimelighetens grenser.

Dette er aktiviteter jeg i dag ikke kan hoppe rett over i, både fordi jeg har forpliktelser med småbarn, men også fordi jeg ikke har noen sikker inntekt som gjør at jeg kan betale regningene. Hvis jeg om femten år oppnår økonomisk uavhengighet og et nedbetalt hus, kan jeg faktisk ta valget om å starte et mikrobryggeri hvis det er det jeg ønsker.

Det er dette jeg drømmer om å ha muligheten til å gjøre, og som motiverer meg til å spare til økonomisk uavhengighet. Kanskje går lidenskapen rundt sparing og investering over om noen år, men da har jeg i det miste en solid investeringsportefølje som resultat.

Tidligere har jeg skrevet om de seks nivåene mot økonomisk frihet som jeg har identifisert. Der legger jeg vekt på at det er viktig at man ikke setter seg et uoppnåelig mål. Det å spare seg opp en økonomisk buffer vil gi en trygghet til din egen økonomi som er langt mer verdt enn det du kunne kjøpt for pengene.

Økonomisk fleksibilitet kan være et nivå på veien mot økonomisk uavhengighet, eller rett og slett det nivået du ønsker å nå. Har du spart opp 1 million, vil du normalt kunne ta ut 40 000 kroner av dette hvert år, som omtrent vil tilsvare en månedslønn. Det gjør at du kan gå ned i stilling og ta en måned ekstra ferie eller avspasering i løpet av året. Lag din egen 6-timers arbeidsdag uten å gå ned i lønn.

Selv om jeg tror de aller fleste av oss har økonomiske rammer til å spare en del, vet jeg godt at det også er mange som ikke har det. Er man aleneforeldre eller ufør, kan det rett og slett være vanskelig å få det man får utbetalt til å dekke utgiftene. Dette er ikke min målgruppe, men kanskje kan det være sparetips også for de på siden min.

De jeg henvender meg til er den jevne mann og kvinne med gjennomsnittlig god inntekt. Mine tips vil være fokusert på de som har en inntekt som dekker utgiftene og vel så det. Mitt mål vil være å forsøke å bidra til at man blir flinkere til å vurdere alternativkostnaden.

Alternativkostnaden, eller opportunity cost, er nemlig det mitt neste innlegg i denne serien vil ta for seg. Stay tuned!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *