Å plukke enkeltaksjer

Publisert 10. desember 2019

Jeg har så langt blogget om mine forsøk på å bruke mindre penger, kjøpe aksjer og fond, og investere sparepengene på andre måter på spareplan.no. Nå har interessen for det å plukke enkeltaksjer kommet så langt at jeg har valgt å ta dette ut i en helt egen blogg.

Oppdatering desember 2020:
Dette ble skrevet som en intro til bloggen på aksjesparer.no, men etter et år har jeg i stedet valgt å gjøre all blogging her på spareplan.no. Aksjesparer.no vil i stedet bli brukt for et utviklingsprosjekt.

Mens jeg på spareplan.no vil fokusere på min reise mot økonomisk uavhengighet, samt alle andre aspekter rundt det å spare penger, vil jeg på denne bloggen kun fokusere på det å finne de gode aksjene.

De siste to årene har jeg lest et utall forskjellige bøker om investering og relaterte tema, og jeg har fortsatt mange igjen. Det å finne vinneraksjen som kan slå markedet på lang sikt har blitt min nye hobby, som jeg koser meg med.

Da jeg startet opp med å fordype meg i temaet, var en av de første bøkene jeg leste «A random walk down Wall Street». Hovedpoenget med denne boken er at markedet er effisient, altså korrekt priset til enhver tid. Skal man være investert i aksjer skal man altså kjøpe seg et indeksfond, og holde seg til månedlig sparing i det.

Dette er et tips som passer de aller fleste, men for meg var dette en skuffelse, som gjorde at jeg hold på å gi opp å fordype meg videre. Heldigvis valgte jeg å lese mer, og blant annet «How to make money in stocks» av William J. O’Neil gav meg ny tro på at det å plukke enkeltaksjer var mulig. Dette er en bok som prøver å finne noen likhetstrekk mellom aksjer som har gått mye på forholdsvis kort tid, og kan nok sammenlignes litt med Peter Lynch sin metode for å finne vekstaksjer til en god pris.

Min store frelse innen investering var derimot da jeg begynte å lese om Warren Buffet og Benjamin Graham. Verdiinvestering – og spesielt konseptet fundamentalverdi – var noe som intuitivt gav mening for meg. Siden da har jeg ikke sett meg tilbake, og har prøvd å fått lest alt som er skrevet av både klassiske og moderne verdiinvestorer.

Som utvikler og matematikkfokusert, har kvantitative vurderinger av selskaper alltid appellert til meg. Men jeg har også innsett, og blitt svært fokusert på, at for å bli en flink aksjeplukker må man både se på kvantitative og kvalitative vurderinger.

Derfor lagde meg mitt eget rammeverk for å evaluere selskaper på i fjor høst, som jeg brukte for å kjøpe selskaper til den såkalte alfaporteføljen. Dette er en portefølje av 10-15 enkeltaksjer som jeg har kjøpt (med virkelige penger), og som jeg tror kan slå en benchmark som jeg har definert som verdensindeksen representert med Vanguard Total World Stock ETF.

Så langt er jeg foran indeksen, og dette året har jeg slått indeksen med over 14 prosentpoeng. Jeg har det siste halvåret revidert rammeverket mitt for å ta inn de erfaringene og kunnskapene jeg har tilegnet meg det siste året. Forhåpentligvis gir dette meg et enda bedre grunnlag for å plukke enkeltaksjer fremover.

I tillegg til alfaporteføljen har jeg også en utbytteportefølje som jeg holder på å bygge opp. Målet med denne porteføljen er høy kontantstrøm ved å kjøpe verdipapir og aksjer med høy utbyttegrad, og forhåpentligvis til en god pris. Jeg vil ofte ta en full analyse av selskapene jeg kjøper inn i utbytteporteføljen også, men det kan også komme noen «slengere».

Jeg har også planer om å starte noen flere porteføljen, og våren 2020 har jeg tenkt å etablere en faktorportefølje som fokuserer på hovedindeksen på Oslo Børs. I denne porteføljen skal det kun være en liste av regler som sier hvilke aksjer som skal tas med i porteføljen, og når de skal selges. Altså en faktorportefølje som kun styres av markedet. Jeg planlegger for tiden hvordan disse reglene skal være i utgangspunktet, og håper å kjøpe de første aksjene allerede nå i desember.

Dette ble en slags introduksjon til meg og hva jeg tenker at aksjesparer.no skal være fremover. Hvis du vil være med å lære, diskutere og se hvordan en amatør velger ut selskaper å investere, håper jeg du følger med bloggen fremover. Du kan også følge meg på twitter eller på shareville.

2 kommentarer

Thomas ():

Hei, først og fremst vil jeg si takk for det du deler med oss, dette er veldig nytte ideer.
Hvordan foretar du screening/valg av aksjer?

På forhånd takk

    Spareplan.no ():

    Jeg har flere forskjellige måter å gjøre det på. Jeg screener gjerne på f.eks. tikr.com, borsdata.se eller stockrow.com etter f.eks. høy RoE, lav EV/EBIT og vekst. Ellers prøver jeg å følge med hva forvaltere og investorer jeg har stor tro på foretar seg, og prøver å se om de kan gi meg noen ideer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *