Kjøpe etablerte nettsider

Publisert 9. desember 2019

Hvis man skal ha blogger og andre nettsider som inntektskilde, er det to måter å oppnå dette. Du kan bygge den fra bunnen av, eller du kan kjøpe en ferdig nettside. Det er definitivt en del fallgruver du bør unngå om du ønsker å kjøpe nettsider, og her vil jeg ta opp en del av disse.

Merk: Dette er et innlegg flyttet over fra en tidligere blogg, og referanser til «denne bloggen» er derfor i dag upresise.

Min plan for å skaffe meg en passiv inntekt handler om å bygge nettsider fra bunnen av, med eget domene, eget design og eget innhold. Dette tar gjerne lang tid å bygge og gir lite igjen i starten. Men det krever lite kapital og potensielt mange timer.

Det er også mulig å kjøpe etablerte sider, enten som allerede tjener penger eller som har innhold. En etablert side som tjener penger og har hatt en stabil inntekt en stund er det greieste å prissette. Disse har normalt blitt solgt for mellom 20-30 ganger månedsinntekten. Det betyr at man bør forvente å tjene inn prisen på en slik side i løpet av tre år.

Merk at dette er et cirkatall, og at det helt sikkert varierer mellom forskjellige nicher, språk og andre ting. Potensialet for videre vekst, eller optimalisering av annonser og innhold kan gjøre at en side går for langt høyere enn 30 ganger månedsinntekten.

Hvis siden ikke er skikkelig «monetized», altså at det ikke blir brukt annonser i så stor grad, er det besøkstallene man bør se på. Her må man rett og slett prøve å regne seg frem til hva en sidevisning eller et besøk er verdt. En fallgruve her er at trafikktall er langt enklere å «pynte på» enn faktiske inntekter. Det er vanskelig å estimere godt hvor verdifull trafikken til nettsiden er, og hvilken modus de besøkende er i.

En side som ikke har trafikk, kun innhold, eller rett og slett kun et domene, er enda vanskeligere å finne riktig pris for. Her må man rett og slett bare prøve å komme frem til hva man tror man kan få ut av siden eller domenet.

Hvis man skal kjøpe en etablert side, eller domene, er det en del ting man må passe på. Nedenfor skal jeg liste opp en del av disse fallgruvene, slik at du kanskje står litt bedre rustet til å finne en god deal.

Du bør finne ut hvor mye tid du er avhengig av å legge ned for å bevare dagens trafikknivå. Prøv å få en oversikt over hvor mye innhold det er nødvendig å generere hver måned, og lag et estimat på hvor mye tid dette vil ta for deg. Skal du kjøpe en nettsiden som genererer 1000 kroner pr måned i inntekt, men som krever ti timer månedlig vedlikehold og innholdsproduksjon, er det kanskje ikke en veldig attraktiv deal.

Finn ut hvordan trafikken kommer inn til nettsiden, og om du har noen grunn til å tvile på om den vil fortsette fremover. For å finne ut av dette, bør du få tilgang til Google Analytics for siden. Det du ønsker er søkemotortrafikk, som kommer gjennom SEO-arbeid.

Hvis trafikken er direkte, via sosiale medier eller kjøpt trafikk, vil trafikken sannsynligvis stoppe opp. Det kan være at den som selger har kjøpt seg trafikk for å få statistikken til å se bra ut. Hvis den kommer fra facebook, må du undersøke om dette er naturlig deling av innholdet, eller om det hører til en facebook-page som du også bør få kontroll på.

Siden trafikken vi ønsker er søkemotortrafikk, sjekk om det er noen problemer med søkemotorrangeringene til siden. Det kan være at nettsiden har fått høy rangering på grunn av noen kjøpte lenker, eller lenker som forsvinner så fort du tar over siden fordi det var selgerens sider som lenket inn til den. Dette vil jeg ta for meg mer i dybden senere. Det er også viktig å sjekke at domenet ikke er straffet i google, og at den fortsatt rangerer godt der du forventer at den skal det.

Du må sjekke at innholdet på siden er lovlig, og at du vil ha rett til å bruke dette videre. Sjekk at innholdet er originalt, ikke er brukt andre steder, og at ikke den du kjøper siden fra har rett til å bruke samme innholdet videre eller selge innholdet til andre. Pass også på at du får eller har rett til å bruke bilder og andre medier som hører med nettsiden.

Det siste punktet jeg vil trekke frem er at du bør være sikker på at du klarer å vedlikeholde avtalene som gjør at du får den inntekten som har vært tidligere. Dette er viktigst om du kjøper en etablert side med inntekt. Det tryggeste er om inntektene kommer fra store, etablerte affiliatenettverk, mens for eksempel direkte annonsesalg er langt vanskeligere å videreføre, og krever gjerne mye mer jobb. Kjøper du et domene eller en side uten innhold, vær sikker på at du klarer å tjene penger på den på sikt – noe annet vil være å kaste penger ut av vinduet.

Den mest populære nettsiden for engelske nettsider er Flippa.com, hvor du finner både etablerte sider med inntekt, og sider med innhold uten trafikk. Du kan også finne domener på Flippa.com, men det mest populære stedet for rene domener er auksjoner på godaddy eller sedo. Det norske markedet er forholdsvis lite, men det foregår nå og da noen hander på webforumet.

Har du erfaring med å enten selge eller kjøpe etablerte sider med inntekt, vil jeg gjerne høre dine erfaringer under. Jeg har selv ikke kjøpt like sider, men vil vurdere det på sikt for å teste det ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *