Veien mot en passiv inntekt

Publisert 8. september 2019

Formålet mitt med denne bloggen er hovedsaklig å dokumentere min egen reise mot en passiv inntektskilde. Årsaken til at jeg deler dette er både for å gjøre det mer virkelig for meg selv, og at andre forhåpentligvis kan lære noe av det.

Merk: Dette er et innlegg flyttet over fra en tidligere blogg, og referanser til «denne bloggen» er derfor i dag upresise.

Min bakgrunn

Jeg jobber i dag i en fast jobb i 100% stilling som programmerer. Da jeg studerte og et år etterpå prøvde jeg som frilanser med fokus på affiliate marketing, altså å tjene penger på å lage nettsider. Det jeg da lærte var at det å bygge opp blogger og nettsider som skal gi inntekter tar tid, gjerne lang tid. Jeg ble etter hvert nødt til å få meg en mer tradisjonell jobb, hvor jeg får betalt for hver time jeg jobber.

Det at inntekt skal kobles opp mot antall timer man bruker på en jobb har alltid føltes litt rart for meg. Da jeg var ungdom og jobbet med å klippe plen syntes jeg det var mer naturlig at jeg fikk betalt det samme for en jobb, uavhengig om jeg brukte 3 eller 5 timer på den. Med timelønn var det slik at jeg tapte penger hvis jeg var effektiv og klipte plenen på 3 timer i stedet for 5 timer.

Jeg skjønner jo at dette også handler om arbeidsmoral. Det at man får betalt en fast sum for en jobb bør også innebære at man har høy nok arbeidsmoral til å fortsatt gjøre en god jobb. Noe man risikerer ved å betale en fast pris er at man får noen som gjør det absolutt minste for at jobben skal bli godkjent.

Passive inntektskilder

Det å ha en passiv inntekt er noe annet enn både fastpris og timebetaling. Ved fastpris får en viss sum for en viss jobb, og ved timebetaling får en viss sum for å jobbe et visst antall timer. Har man en passiv inntekt får man betalt over tid for en jobb eller investering man har gjort i fortiden.

Den mest vanlige formen for passiv inntekt er investering i aksjer og fond. For å få denne formen for passiv inntekt er man avhengig av kapital for å kjøpe aksjene, og det er gjerne noe man normalt ikke har som ung eller forholdsvis nyetablert.

Derfor vil jeg her fokusere på den andre formen for passiv inntekt, hvor man investerer tid for å få igjen inntekter i fremtiden. Ofte er ikke disse inntektskildene helt passive, f.eks. er man gjerne med blogging avhengig av å vedlikeholde bloggen og følgerne sine.

Min motivasjon

Årsaken til at jeg har lyst til å prøve å bygge opp passive inntektskilder er at jeg fortsatt har en av sidene jeg bygde opp for 10 år siden, og med kun 12 artikler gir den meg fortsatt inntekter på 1000 kroner i året. Det er etter å ikke ha blitt vedlikeholdt eller oppdatert på over fem år.

La oss si at jeg investerte 24 timer på å bygge opp disse sidene, og over tid har tjent rundt 6000 kroner på de. Det betyr en timepris på 250 kroner, og jeg har stor tro på at disse fortsatt vil gi tilsvarende inntekter også fremover. Om de gir det samme over de neste 10 årene betyr det at jeg plutselig har en timepris på 500 kroner.

Det er dette som er så fascinerende med slike passive inntektskilder. Over tid blir sidene man bygger mer kjente og kommer høyere på google. Selv om jeg det første året kanskje bare hadde en timelønn på 50 kroner for å bygge sidene, kan den ha vokst til 500 kroner på noen tiår.

En treårsplan

Jeg starter derfor et eksperiment nå som jeg kaller «Prosjekt Passiv Inntekt», hvor jeg har som mål å skrive 2 artikler eller blogginnlegg hver uke. Over tre år bør dette bli omtrent 300 stykk, som trolig vil bli fordelt på mellom 5 og 10 forskjellige sider og domener.

Målet er å bruke rundt 4 timer å uka på dette, som betyr omtrent en 10% stilling. Normalt ville jeg forventet å tjene 4000-5000 kroner i måneden for en slik stilling, men nå forventer jeg kun 5000 kroner i året, eller 50 kroner i timen de første årene. Dette tallet baserer seg på erfaringene fra sist jeg holdt på med dette.

Det som er annerledes denne gangen er at jeg ikke er avhengig av disse inntektene for å leve. Jeg har en god jobb som jeg trives godt med, og tjener godt nok på. Alle pengene fra dette vil altså gå rett inn i andre passive inntektskilder som investeringer eller nye nettsider.

På sikt håper jeg at hver time investert i Prosjekt passiv inntekt skal gi meg 50 kroner pr år i inntekt. Det betyr at etter 3 år skal jeg forhåpentligvis tjene rundt 30 000 kroner i året, eller 2500 kroner i måneden. Dette begynner å bli en brukbar ekstra inntekt, og den vil forhåpentligvis vedvare videre og vokse videre.

Jeg skal sette opp litt mer eksplisitte målsetninger fremover, men jeg håper absolutt du har lyst til å følge min reise. Forhåpentligvis kan det både være til motivasjon for å bygge dine egne inntektskilder, evt. til advarsel om det ikke går så godt som jeg håper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *