Status for september 2023

Publisert 6. oktober 2023

August ble en måned på det jevne. Forholdsvis store endringer i porteføljen denne måneden, siden jeg rydder i porteføljen. Årsaken er at det er fem år siden jeg startet denne reisen!

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 2 134 290 kr

Porteføljefordeling per 1. september 2023

Som nevnt i ingressen, er det nå fem år siden jeg begynte denne bloggen, med det store spørsmålet «Er det mulig å slå indeksen?». Deretter startet jeg alfaporteføljen, som var et forsøk på å se om aksjene mine klarte å slå indeksen. På de fem årene har jeg lært utrolig mye, både om investering, psykologi, markedet og økonomisk frihet.

Jeg kommer til å skrive noen innlegg utover høsten hvor jeg går gjennom hvor jeg står i dag, og hvordan investeringsfilosofien min har utviklet seg de siste fem årene. Jeg tror på ingen måte jeg er utlært, og er spent på hva jeg lærer over de neste fem årene!

Jeg håper jeg har blitt en mye bedre investor, og tror jeg vet bedre hvilke aksjer som er gode investeringer. Derfor har jeg gjort en liten rydding i porteføljen denne måneden.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i august 2023
Bidrag til porteføljeendringen i august 2023

Kjøp og salg av aksjer

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Johnson Outdoors siste 5 år

08.08.23 – Solgte 40 aksjer i Johnson Outdoors på $56.95 (23 353 kr)
Johnson Outdoors selger friluftsutstyr, hovedsaklig fiskeutstyr, og fikk en fantastisk oppgang i koronaperioden. Etter at aksjen hadde halvert seg, kjøpte jeg selskapet i starten av 22, men jeg overvurderte nok litt fremtidig vekst basert på de siste årene.

Selskapet handles fortsatt på rundt 9-10 EV/EBIT, men har egentlig alltid gjort det. Det er også forventet svært lav vekst fremover, og jeg har ingen grunn til å tro at det ikke stemmer. Da tror jeg ikke det er så mye oppside her at jeg ser for meg at det er mulig å få 15% avkastning i året – altså en dobling på fem år.

Selger meg derfor ut, og plasserer pengene der jeg tror det er større sjans for å få den avkastningen. Tapte ca 8000 kr på denne investeringen.

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Capri Holdings siste 5 år

11.08.23 – Solgte 50 aksjer i Capri Holdings på $53.54 (27 770 kr)
Capri Holdings er et moteselskap som har merkene Michael Kors, Jimmy Choo og Versace. Jeg kjøpte det fordi det handler mye billigere enn tilsvarende selskaper tilbake i sommeren 2022, og satt egentlig og ventet på å øke posisjonen min nå i sommer.

Men så kom det et bud fra Tapestry på hele selskapet, og jeg velger da å selge meg ut med en gevinst på ca 3000 kr. Budet var på 57 dollar, men jeg valgte å selge meg ut og plassere pengene andre steder. Det er forholdsvis liten oppside ved å holde på pengene, og en betydelig nedside hvis salget ikke går gjennom.

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Austevoll Seafood siste 5 år

15.08.23 – Kjøpte 300 aksjer i Austevoll Seafood på 77,50 kr (23 285 kr)
Austevoll, eller egentlig Lerøy, har blitt min største lakseaksje nå. Ved å eie Lerøy gjennom Austevoll får jeg all den andre businessen til Austevoll nesten gratis. Jeg har planlagt å skrive en litt lengre avhandling om denne posisjonen snart, for å få full oversikt over posisjonen.

For meg virker Lerøy som en av de beste lakseaksjene å eie akkurat nå, og gjennom Austevoll eier jeg den med holdingselskap-rabatt. Austevoll har for tiden et utbytte på 7,5% siste år, og med grei vekst i tillegg tror jeg dette er en veldig bra investering på disse nivåene.

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Europris siste 5 år

15.08.23 – Kjøpte 300 aksjer i Europris på 63,20 kr (18 989 kr)
Europris er etter min mening den perfekte retail-aksjen, og dette er fjerde gang jeg øker min posisjon. Det virker som Europris klarer å utnytte ethvert markedsklima til å bli bedre og større. Mens andre retailere virkelig har slitt det siste året, både fysiske butikker (Elektroimporten og XXL) og nettbutikker (Komplett), så har Europris-aksjen klart seg greit.

Europris er ikke blant de selskapene jeg tror vil gi mest avkastning de neste fem årene, men jeg har tro at når man inkluderer utbytte så vil vi nærme oss en dobling på 5 år.

Femårsmål: 100 kr (10% CAGR + 5%+ utbytte)
Min kjøpsgrense: 58 kr / Min salgsgrense: 93 kr

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Aurora Eiendom siden børsnotering januar 22

22.08.23-29.08.23 – Kjøpte 300 aksjer i Aurora Eiendom på 70 kr (21 060 kr)
Aurora Eiendom er et eiendomsselskap som eier kjøpesenter rundt om i Norge, og som prises svært lavt i dag. Det har nesten ikke omsetning på børsen, så jeg måtte faktisk bruke en uke på å få kjøpt de 300 aksjene jeg hadde tenkt å kjøpe.

Selskapet betaler i dag ikke utbytte, men fokuserer på vekst og nedbetaling av gjeld. Prisen anser jeg som svært lav i dag, og tror dette er en svært god doblingskandidat over de neste fem årene.

Femårsmål: 150 kr (17% CAGR)
Min kjøpsgrense: 77 kr / Min salgsgrense: 123 kr

25.08.23 – Solgte 20 aksjer i Microsoft på $324.56 (69 062 kr)
Så kommer vi til en av de vanskeligste beslutningene denne sommeren. Jeg solgte meg ut av Microsoft (og Adobe som kommer etterpå). Jeg har hatt et fokus på å kjøpe selskaper jeg både kjenner godt, og som har høy kvalitet, og Microsoft har toppscore på begge disse kriteriene. Det er også vind i seglene med AI-interessen som er for tiden.

Allikevel så kom jeg frem til at prisen i dag er for høy til at jeg kan forsvare investeringen. Jeg regner på vekst på 15% på inntjening og 10% vekst i omsetning, fremtidig P/FCF-multippel på 25 og margin på 30-35%, og kommer da frem til en årlig avkastning på ~8%. Da mener jeg det er forholdsvis optimistiske tall. Siden kravet mitt til investeringer er på 15% i året, så ble det blant annet Microsoft som forsvant ut denne gangen. Om det var en god avgjørelse får vi se om fem år.

Femårsmål: $470 (8% CAGR)
Min kjøpsgrense: $233 / Min salgsgrense: $369

25.08.23 – Solgte 10 aksjer i Adobe på $526.49 (56 015 kr)
Adobe er i samme situasjon som Microsoft. Et kvalitetsselskap jeg kjenner godt, men prisen er rett og slett for høy nå. Jeg har regnet på en vekst på 12-15% og en margin omtrent som i dag, og da kommer jeg frem til en avkastning på rundt 10% i året. Litt høyere enn Microsoft, men samtidig anser jeg moaten til Adobe som litt dårligere.

Jeg kjøpte Adobe i november i fjor, og kan notere meg en fortjeneste på 23 000 kroner, som er svært bra på under et år. Er veldig interessert i å kjøpe Adobe igjen om den nærmer seg kjøpsgrensen min.

Femårsmål: $818 (10% CAGR)
Min kjøpsgrense: $407 / Min salgsgrense: $645


Kjøp (grønn) og salg (rød) i Prosus siden september 19
Selskapet har gjort noen endringer i aksjestrukturen, som gjør at prisene er feil nå i forhold til mine kjøp, men grafen representerer utviklinga korrekt.

29.08.23 – Solgte 110 aksjer i Prosus på €63.93 (80 965 kr)
Prosus er et nederlandsk holdingselskap som jeg eier hovedsakelig for å få eksponering mot Tencent. De har de siste månedene redusert «rabatten» litt, men det er fortsatt en betydelig rabatt. Prosus eier samtidig en del vekstbedrifter som ikke tjener penger, som jeg egentlig ikke er interessert i.

Jeg gjorde en ny vurdering av Tencent, og kom frem til at jeg ikke forventer mer enn 10% årlig oppgang i den aksje fremover, som gjør at jeg velger å selge meg ut av Prosus. Jeg har i stedet valgt et nytt kinesisk selskap jeg tror kan være like bra.

Når det er sagt, så kan det hende jeg kjøper meg inn i Prosus igjen en gang i fremtiden, hvis jeg kommer frem til at Tencent er en aksje jeg vil ha.

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Ebix siste 5 år

29.08.23 – Kjøpte 75 aksjer i Ebix på $15.30 (12 397 kr)
Ebix er et indisk fintech/ecommerce-selskap. De har i det siste jobbet med en IPO for deres EbixCash, og jeg har tidligere skrevet at denne aksjen trolig er et forholdsvis binært utfallsrom, ved at den dobler seg eller kræsjer innen et år. Det halverte seg omtrent i august, uten at det kom noen nyheter som bekymret meg, så jeg økte posisjonen min litt. Jeg tror det hører med å ta med et bilde av hva som har skjedd siden da:

Ebix-aksjer siste 3 måneder (per 4. oktober)

Uten at det har kommet mye nyheter, så tyder vel mye på at det er kræsj som gjelder. Det er ikke så mange aksjer jeg har brent meg på, men Ebix har definitivt vært en feil å investere i. Jeg har valgt å sitte stille med tapet mitt på 35 000 kr, så får vi se om det kommer noen nyheter som skremmer de store mengdene shortere (25%+ av aksjene er short) til dekke inn. Jeg tror fortsatt denne kan mangedoble seg fra dagens nivå hvis det kommer gode nyheter fra selskapet om børsnoteringen, men jeg ønsker ikke å kaste flere penger etter et selskap jeg helt klart ikke kjente godt nok.

Kjøp (grønn) og salg (rød) i Brookfield Corporation siste 5 år

29.08.23 – Kjøpte 80 aksjer i Brookfield på $33.38 (28 612 kr)
Jeg brøt min egen regel om å vente 3 måneder mellom hvert kjøp, siden jeg også kjøpte Brookfield tilbake i starten av juli. Årsaken er at dette var det stedet hvor jeg mente pengene kunne vokse best mulig over de neste årene. Typisk nok har den falt til $30 etter at jeg kjøpte, så jeg skulle ha ventet.

Jeg har skrevet mer om Brookfield i august-oppdateringen, så les gjerne den for å få oversikt over tankene mine rundt selskapet. Er nok en posisjon jeg vurderer å øke en gang til i løpet av det neste halvåret.

Femårsmål: $78 (19% CAGR)
Min kjøpsgrense: $39 / Min salgsgrense: $62

Kjøp (grønn) og salg (rød) i DAQO siste 5 år

29.08.23 – Kjøpte 50 aksjer i DAQO New Energy på $36.45 (19 558 kr)
Nok en aksje jeg ikke fulgte regelen om 3 måneder for er DAQO, som jeg kjøpte i midten av juni. Hadde jeg ventet, ville jeg fått den betydelig billigere, og nå har den gått ned til $26. Har fortsatt tro på at dette kan være en fantastisk posisjon over tid, så jeg håper å få kjøpt en porsjon til på lavere nivåer.

31.08.23 – Kjøpte Sissener Corporate Bond for 50 000 kr
Jeg har en del penger stående inne på investeringskonto zero, og velger å sette disse inn i et high yield-fond som jeg kan forvente rundt 10% rente på uten større fall i markedet. Dette er første gang på lenge at jeg har rentefond, men siden jeg ønsker å ha litt tørt krutt, så satser jeg på dette. Vurderer også å kjøre inn noe mer i rentefond, og vil nok da fordelen mellom høyrente og mer trygge obligasjoner som også gir rundt 5% rente nå.

Valget av Sissener Corporate Bond er litt tilfeldig, men jeg synes Philippe Sissener virker veldig kompetent. Det meste er obligasjoner med flytende rente, slik at det ikke skal falle så mye ved et eventuelt børsfall.

Fordeling av investeringer per 1. september 2023

Resultatet for august ble dermed +10 937 kr. Det er utrolig vanskelig å finne rom for sparing i månedsbudsjettet for tiden, spesielt med mange høye regninger. Bare de to siste månedene har vi måttet betale 17 000 kr for reparasjon på bil, og 19 000 kr for takstige og plattform til feieren. Da blir det ikke mye igjen til sparing dessverre. Aksjene var litt opp i løpet av måneden, mens krypto var ned. Crowdlending-inntektene begynner å avta siden de fleste er tilbakebetalt, og jeg har ikke tenkt å investere noe mer der.

Aksjer17 000 kr
Rentefond0 kr
Crowdlending400 kr
Miniaksjer0 kr
Råvarer0 kr
Krypto– 5 000 kr
Sparing– 1 500 kr
Resultat:10 900 kr
Porteføljerapport for august 2023 fra Nordnet

Mange oppdateringer i løpet av august, og jeg har tatt ned eksponeringen en del. Jeg bruker mye tid på å finne min investeringsstil nå, og må derfor passe på at jeg ikke gjør for store endringer i løpet av en måned. Det gjorde jeg kanskje i løpet av august.

Det kommer straks en oktober-oppdatering, hvor jeg vil lage en oversikt over enkeltaksjene jeg har nå.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *