Status for oktober 2020

Publisert 15. oktober 2020

September gikk fort, og endte med at vi fikk solgt boligen vår for omtrent det vi hadde håpt på. Nå har vi både kjøpesum og salgssum, som gjør at vi kan begynne å planlegge litt for hvordan boligbyttet vil påvirke spareplanen.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 793 075 kr

Porteføljefordeling per 1. oktober 2020

I august kjøpte vi ny enebolig, og brukte september til å klargjøre rekkehuset vi har i dag for salg. Helt i slutten av september, rett før vi dro på høstferie, fikk vi solgt det og kan dermed begynne å regne litt på hva det vil koste oss å oppgradere bolig.

Vi kjøpte rekkehuset vi har i dag for 3,2 millioner, og fikk nå solgt det for 3,85 millioner. Det nye huset kjøpte vi for 5,3 millioner, noe som betyr at etter omkostninger rundt kjøp og salg så vil lånet vårt øke med omtrent 1,65 millioner.

For å komme under 75% belåning, og dermed få den beste LO Favør-renten på 1.53% effektiv rente, bruker vi cirka 200 000 kroner av oppsparte midler og investeringer. Dette gjør at lånet øker med omtrent 1,5 millioner, som hver måned utgjør ca 6000 kroner, hvorav 2000 kroner er renter og 4000 kroner er avdrag.

Dette vil utvilsomt gjøre at jeg får satt inn mindre hver måned til den langsiktige spareplanen, men i praksis betyr det en kostnadsøkning på 2000 kroner i renteutgifter hver måned. Dette forutsetter selvsagt at rentene ikke stiger veldig mye.

Det var en kort oppsummering av boligkjøp og boligsalg, som har vært fokuset vårt i september. Jeg kommer nok med en litt større oppdatering etter hvert, som handler både om erfaringene rundt kjøp og salg, valg av megler, bytte av bank og erfaringene med Bulder Bank hvor vi har hatt boliglånet det siste året. Jeg må også lage en revidert FI2035-plan, siden budsjettene våre må oppdateres med tanke på at vi har fått ny bolig.

Endringer i porteføljen i september 2020

September har vært nok en måned hvor jeg har kjøpt noen få aksjer, men hvor jeg ellers ikke har gjort noen endringer i de andre typene investeringer.

De eneste kjøpene er at jeg har økt to posisjoner i alfaporteføljen, som jeg har beskrevet i mer detalj i oppdateringen på aksjesparer.no. Dette er i oljeraffineriselskapet PBF Energy og lakseoppdretteren Grieg Seafood.

Dette er totalt kjøp på 18 000 kroner, og siden kontantbeholdningen sank med 19 000 kroner betyr det at jeg ikke sparte noe som helst denne måneden. Årsaken til dette er rett og slett at vi har vært i en slagsunntaktstilstand med visninger, vasking oppussing og tilhørende innkjøp. Jeg er nok også bekymra for at oktober vil se omtrent tilsvarende ut.

Fordeling av investeringer per 1. oktober 2020

Status for oktober er dermed +17 176 kroner, totalt 793 075 kroner. Som sagt er hele økningen her verdiøkning på aksjer og fond, og sparingen har vært negativ. Oktober kommer nok også til å bli dyr, siden vi både skal betale en del regninger på oppussing og rydding (elektrikere og søppelsekk.no – det siste er for øvrig en genial tjeneste). I tillegg skal vi i gang med flytting og innkjøp av noen nye hvitevarer til det nye huset.

Som jeg har beskrevet tidligere, så økte vi boliglånet med 200 000 kroner i mars for å kjøpe aksjer, og jeg har siden det hatt dette som «lån» i spareplanen. Nå som vi bruker en del av dette til å øke egenkapitalen i ny bolig, må jeg frigjøre en del kapital for å unngå å ta opp for mye lån i Nordnet.no.

Det betyr at oktober vil få en del salg, men at selve sparebeløpet for spareplanen ikke blir påvirket.

Bildet i toppen er av Timothy Eberly og hentet fra Unsplash.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

2 kommentarer

Tobias ():

Spennede, hva tenker dere rundt oppgradering av bolig? Ser dere på investeringer som energieffektivisering osv?

    Spareplan.no ():

    En av årsakene til at vi kjøper ny bolig, er at vi ikke trenger å gjøre mye oppgraderinger. Kjeller og vaskerom er nylig oppussa, og vindu er bytta. I boligen vi selger hadde vi måttet gjøre en god del i årene fremover. Jeg vet ikke om å kjøpe ny bolig er et anbefalt energieffektiviseringstiltak, men for vår del blir det slik. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *