Kjøp selskaper, ikke aksjer

Publisert 23. oktober 2020

Noen ser på aksjer som gambling, en lottokupong som man setter noen penger på for å prøve å bli rik. Aksjekursen er ikke det som en investor bør fokusere på. Bak hver aksje er det et selskap, som er det man bør fokusere på.

Foto: Mostafa Meraji, Unsplash

Jeg er skipsreder, og eier et rederi som heter Hunter Group til en pris på 40 000 kroner. Jeg har et skip som har kapasitet til å frakte 45 tonn olje – tilsvarende 324 fat olje. Skipet mitt er nesten helt nytt, og blant de mest miljøvennlige på de sju hav.

Dette skipet reiser verden rundt for å frakte olje fra stedene hvor det pumpes opp til hvor behovet er størst. Oljeetterspørselen i verden er fortsatt økende, og man antar at etterspørselen fortsatt vil uke de neste ti årene – til tross for stort fokus på grønn energi.

For å frakte dette får jeg i snitt 70 kroner per dag, og jeg betaler 35 kroner per dag for mannskap og andre driftskostnader. Klarer båten dette et helt år blir det en fortjeneste på 12000 kroner i året. Det skal med andre ord ikke mange årene til med disse inntektene før jeg tjener inn skipet.

Foto: Ramille Soares, Unsplash

Jeg er lakseoppdretter, og eier et oppdrettsanlegg som heter Grieg Seafood til en pris på 40 000 kroner. Selskapet mitt vokser raskt, og jeg håper å kunne tilby 50% mer sunn mat til verden i 2025.

Allerede 2019 slaktet anlegget mitt 422 kg flott, nordatlantisk laks. Dette ble solgt videre med en driftsinntekt på 13 kr pr kilo, og gav 5 500 kroner i driftsinntekt i 2019. I år har det vært litt utfordrende for selskapet mitt, som for mange andre, men jeg har tro på at sunn, næringsrikt mat produsert på en bærekraftig måte blir stadig viktigere fremover.

Foto: Fikri Rasyid, Unsplash

Jeg eier en butikk som heter Europris, og den har nå en pris på 20 000 kroner i dag – men jeg fikk den for rundt 12 000 kroner i mars. Butikken min er på cirka en halv kvadratmeter, men hadde en omsetning på 16 400 kroner i 2019.

Det gav meg en fortjeneste på 975 kroner. Jeg kan garantere deg at du finner det du trenger av billige kvalitetsprodukter, julevarer og halloween-pynt der. I butikken har jeg en ansatt som jobber 1,5 dagsverk hvert år.

Foto: Kon Karampelas, Unsplash

Jeg eier et sosialt nettverk på nettet til en pris på 40 000 kroner – hvor tanter, gamle skolekamerater og naboer kan komme i kontakt, selge ting, dele bilder og snakke sammen. Hver dag har jeg cirka 10 aktive brukere, og for å videreutvikle siden bruker jeg en utvikler i en halvtime hvert år.

Dette gir meg mulighet for å vise reklame som gir en omsetning på 3 700 kroner hvert år, og etter utgifter og skatt sitter jeg igjen med en inntekt på 1300 kroner.


Hva leste du akkurat? Jo, la meg prøve å forklare…

Nordmenn kjøper bolig eller ny hytte for 4 millioner etter en halvtimes visning og en gjennomgang av tilstandsrapporten – men å sette 10 000 kroner i en aksje er de fleste mer skeptiske til. Frykten for at pengene skal gå tapt eller at kursen skal stupe gjør at man unngår å sette noen betydelig del av sparepengene i aksjer.

Det jeg mener er viktig å huske, er at bak hver aksje skjuler det seg et selskap. Et selskap der hundrevis eller tusenvis av mennesker drar på jobb hver dag. Hvis du eier en eller flere aksjer i dette selskapet, er du en eier av dette selskapet, og de som jobber i selskapet jobber for at sparepengene dine skal få avkastning – selvsagt i tillegg til å tjene sin egen lønn.

Kanskje jobber du selv i et børsnotert selskap, slik som meg. Vi er heldige og har et aksjespareprogram som gjør at vi får kjøpe rabatterte aksjer i vårt eget selskap. Noe av det viktigste når man skal investere sparepengene sine i et selskap, er god kjennskap til selskapet og selskapets forretning. Hvem er bedre til å kjenne pulsen på et selskap enn de ansatte selv, som kjenner stemningen i kantina, snakker med kundene og diskuterer med kollegaene? Er du like heldig som meg og kan investere i din egen arbeidsplass, anbefaler jeg at du gjør det – selvsagt med forutsetning om at du har troa.

Jeg investerer også i andre selskaper, og tenker da at det er selskaper – ikke aksjer – jeg investerer de dyrebare sparepengene mine i. Warren Buffett anbefaler at vi tenker som om vi skulle kjøpt hele selskapet når vi kjøper aksjer i selskapet. Jeg kjenner dette er en nyttig og veldig interessant måte å se på sine investeringer, og over gikk jeg derfor gjennom noen eksempler på selskaper jeg selv er investert i under.

Jeg liker godt både å gå gjennom siste tiårs regnskaper for å finne gode investeringer, og lese hundre sider årsrapport for å lære om alt fra lakseoppdrett til oljetankere. Har ikke du den samme interessen, kan du kjøpe deg en liten andel i alle verdens selskaper ved å sette sparepengene dine i et globalt indeksfond – og du vil per definisjon gjøre det bedre enn halvparten av oss som plukker enkeltaksjer.

Hvis du vil gjøre tilsvarende tankeeksperiment selv, finner du ut hvor stor andel av selskapet du eier ved å enten dele ditt investerte beløp på markedsverdien til selskapet, eller antallet aksjer du eier på totalt antall aksjer. Deretter finner du noen interessante tall fra investorpresentasjoner, årsrapporter eller nettsiden som du ganger med denne brøken. Da får du et inntrykk av hva dine sparepenger er plassert i – ikke et papir eller et tall som går opp og ned på daglig basis.

3 kommentarer

Kjetil ():

Jeg er privat kapitalforvalter, og eier Storebrand, en ledende aktør i det nordiske markedet for langsiktig sparing og forsikring. Jeg kjøpte selskapet for 35.000 kroner tidligere i år, og det er nå verdt 40.000 kr.

Tre nordmenn og svensker plasserer sparepengene sine hos meg, og jeg skal forvalte kundene mine sine penger effektivt og ansvarlig. Gjennom å administrere pensjonssparing, forsikringer og andre finansielle tjenester for disse tre kundene hadde selskapet mitt inntekter på 7949 kr i 2019. Etter skatt og andre kostnader sitter jeg igjen med et overskudd på 3118 kroner. Målet mitt er å ta ut ca. 50% av resultatet etter skatt som utbytte, mens resten av overskuddet skal brukes til videre vekst innenfor forretningsområdene tjenestepensjon og privat sparing.

Remi ():

Hei, synes dette er en interessant blogg og liker godt prosjektet ditt.
Kunne du kanskje snakket litt om hvordan du finner inspirasjon til nye selskaper som ser spennende ut?

    Spareplan.no ():

    Takk for det!

    Jeg har en plan om å skrive litt mer om hvordan jeg finner spennende selskaper. Det jeg gjør mest er screening basert på forskjellige nøkkeltall (EV/EBIT, RoE, FCF, 5-års vekst i salg) og se på hva kjente investorer og porteføljeforvaltere investerer i.

    Her er et innlegg jeg skrev der jeg gikk gjennom noen posisjoner for investeringsguruer omtrent på bunnen av markedet i vår: https://aksjesparer.no/guruenes-investeringer/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *