Status for juni 2020
I aksjemarkedet kan de se ut som både pandemi og opptøyer er glemt, og slik ser det også ut for porteføljen min som har gått opp hele 139 513 kroner. En del av dette kommer fra ekstraordinær lønnsutbetaling, men det har også vært en bra aksjemåned.
Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.
Status: 691 489 kr
Den vestlige verden åpner opp igjen etter pandemien, noe som naturligvis er positivt for aksjemarkedet. Allikevel er jeg overraska over hvor fort det har snudd, spesielt med tanke på at det er mye usikkerhet rundt både covid-19, opptøyer i USA og gnisninger i forholdet mellom USA og Kina.
Dette tilsier at jeg fortsatt bør være noe tilbakeholden med tanke på kjøp av aksjer, men har fortsatt kjøpt ganske mange selskaper også nå i mai. Andelen aksjer og aksjefond er fortsatt på rundt 87%, som er ned noe fra forrige oppdatering. Det er et stykke ned til målet mitt på 80%.
Når vi ser bort fra «boligkreditten», som i praksis er en midlertidig utvidelse av boliglånet som vi skal bruke til oppussing de neste årene, så har porteføljen min omtrent ingen belåning nå. Det gjør at jeg har en del tørt krutt å skyte inn hvis markedene skulle finne på å falle fremover. Jeg anser sannsynligheten for en volatil høst som stor.
Jeg har gjort endringer i nesten alle typene aktivaklasser denne måneden, så det blir litt å gå gjennom. Det som er viktig å merke seg er at en god del av verdiøkningen i totalporteføljen denne gangen kommer fra ekstraordinær lønnsutbetaling. I selskapet jeg jobber i har vi en flott bonusordning hvor en del av overskuddet fra driften blir utbetalt, likt fordelt, til alle ansatte året etter. På den måten har vi en bonusordning helt uten trynefaktor og misunnelse. Alle kan glede seg over at driften går godt. Noen selskaper har også åpne lønnsbestemmelser, slik som norske Variant, og jeg håper også flere selskaper kommer tid etter hvert.
Derfor er mai også måneden hvor det det blir litt ekstra luksus, og vi har blant annet kjøpt oss platespiller (og en god del LP-plater) og pusset opp i hagen med et lite drivhus og krydderhage. Jeg vurderer også noe mer forbruk, blant annet en ny PC (har en fra 2012) og nytt ølbryggingsutstyr. En viktig del av spareplanen min er at man ikke skal spare mer enn at man også får et fullgodt liv. Har man råd til det ser jeg ingen grunn til at man ikke kan spandere på seg litt luksus. Det handler om alternativkostnaden, som jeg skrev et innlegg om tidligere.
Når jeg oppsummerer måneden så har jeg kjøpt 8 forskjellige selskaper, seks av de er selskaper jeg ikke eier fra før. I tillegg foretok jeg tre salg.
I alfaporteføljen kjøpte jeg mer av Solaris Oilfield Infrastructure, og om du er interessert i å lese mer om det har jeg skrevet en egen oppdatering om alfaporteføljen på aksjesparer.no. Et viktig poeng er at jeg har økt egenkapitalen i alfaporteføljen med 50 000 kroner, som er første innskudd siden jeg startet for to år siden. I indeksporteføljen valgte jeg å kjøpe litt mer av Hunter Group, samtidig som jeg solgte en liten porsjon av Bouvet, som ligger på omtrent all-time-high. Dette er fortsatt min klart største posisjon, men som jeg trimmer litt av nå og da for å unngå at den blir en for stor del av porteføljen.
På IPS-kontoen, som jeg fra nå av kaller vekstporteføljen, har jeg solgt meg helt ut av Nordnet Smart 15-fondet, som jeg har varslet om tidligere. Jeg ønsker heller å fokusere på den delen selskaper og fond jeg ikke får dekt med de mer verdifokuserte porteføljene mine. Det mest presise er kanskje en Peter Lynch-portefølje, hvor jeg fokuserer på å finne selskaper med både inntjening og god vekst.
Det kommer nok en egen presentasjon av denne porteføljen på sikt, men så langt består den av Alphabet, Facebook, Alibaba og månedens kjøp – Baidu. Jeg synes Baidu kommer litt i skyggen av de andre kinesiske gigantene Alibaba og Tencent, og synes de har en god posisjon til å bli et ledende selskap innen kunstig intelligens.
Utbytteporteføljen er den porteføljen jeg har gjort klart mest handler i, fem kjøp og to salg. Jeg har også skrevet en introduksjon til denne porteføljen, og første kvartalsvise rapport kommer i juli. I slutten av mars var dollaren over 12 kroner, og det gjorde at jeg fokuserte på kjøp i norske aksjer. Nå som dollaren igjen har kommet under 10 kroner, ønsker jeg å flytte en del av pengene over i utenlandske aksjer og har derfor solgt posisjonene i Pareto Bank og DNB med god fortjeneste. Jeg har også kjøpt meg inn i Fondsfinans Kreditt igjen, etter å ha vært ute siden starten av mars. Fondet har falt en del siden jeg solgte det, men anser det som et godt fond for å redusere volatiliteten i porteføljen uten å måtte ha pengene i cash.
I forrige oppdatering sa jeg at jeg ville fokusere på råvarer, og tre av kjøpene jeg har gjort fokuserer på dette. Indiske Vedanta er en gruvegigant med tilgang på både jern, olje, gull og aluminium. Andre posisjon er LukOIL som er et russisk oljeselskap, og regnes som et av «oil majors» i verden. Det betyr at de kontrollerer både utvinning, raffinerier og salg til sluttkunden. Siste råvareposisjon er Gazprom, som fokuserer på naturgass. Naturgass er svært billig nå, men jeg tror det kan bli en viktig ressurs over de neste 10-20 årene når kull forhåpentligvis skal fases ut og flere og flere i Midt-Østen, Øst-Europa og Asia når middelklassen. Disse tre posisjonene skal derfor fungere som hedging i stedet for råvarepapirer direkte, samtidig som de akkurat nå er attraktive verdiaksjer og utbytteaksjer.
De to andre posisjonene er Porsche Automobile Holding og Fiat Chrysler Automobiles. Tilsammen kontrollerer disse selskapene merkene Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Bugatti, Lamburghini, Porsche, Ducati, Scania og Man, og Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Dodge, Maserati, Jeep og Ram. Hvert av disse selskapene er verdt omtrent en tiendedel av Tesla, som jeg synes er for lavt. Jeg tror disse selskapene vil kunne skape verdier for aksjeeierne i mange år enda, og kjøper disse to selskapene fremover en ETF som CARZ, som også inkluderer Tesla nå. Dette er rene verdi-fokuserte kjøp, hvor jeg håper utbytte og verdiøkning skal gjøre investeringen verdifull over de neste tiårene.
Det var de børsnoterten aksjene, og i tillegg har jeg kjøpt en ny miniaksje, Orbital Machines i en emisjon hvor jeg skriver av halvparten med en gang. Jeg synes romfart er en svært spennende sektor, og vurderer sterkt flere posisjoner innen det, men er godt fornøyd med å få kjøpe meg inn i en lokal oppstartsbedrift.
Jeg har også investert i to nye lån på Monner, som gir meg en eksponering på rundt 45 000 kroner i crowdfunding-lån. Jeg har tenkt å sette minst 5000 kroner til i dette i løpet av året.
Siste punkt er krypto, hvor jeg har kjøpt mer bitcoin. Det som er spesielt denne gangen er at jeg ikke kjøper tracker-sertifikatet, men i stedet har kjøpt bitcoin direkte. Dette gjør at jeg slipper avgiften og har mulighet for å kjøpe og selge døgnet rundt. Dessuten får man bedre forståelse hvis man eier det direkte. En bakdel er at skattemeldingen blir litt vanskeligere, men siden jeg ikke har tenkt å aktivt trade tror jeg det skal gå bra.
Jeg har kjøpt gjennom den norske kryptobørsen MiraiEx, som jeg kommer tilbake med en egen post om. Den er godkjent av finanstilsynet, og gir mulighet for å opprette konto enkelt med BankID. Per nå har jeg bitcoin liggende hos de, men kommer også til å flytte det videre til min egen wallet på sikt. Jeg har kjøpt bitcoin for 6000 kr nå, og har i tillegg 8000 kroner i tracking-sertifikater. Jeg ønsker fortsatt å kjøpe bitcoin for 5-10 tusen til i år, men ønsker å spre det litt utover.
Status for mai blir dermed +139 513 kroner, totalt 691 489 kroner. Jeg antar at omtrent 80 000 kroner er innskudd og 60 000 kroner er verdiøkning og utbytte. Da jeg startet året satte jeg meg et mål om 800 000 kroner ved utgangen av året, noe som kanskje var noe ambisiøst. Jeg er iallefall svært godt fornøyd med porteføljen så langt i år, og hadde aldri trodd den skulle komme så høyst da den vestlige verden stengte ned i mars.
I den langsiktige planen min var målet på 721 750 kroner i slutten av året, og det ser ut til å være overkommelig iallefall. Det viktigste er at jeg klarer å spare rundt 35% av inntekten, og der er jeg. Børsene har jeg mindre kontroll på, så totalverdien av porteføljen får gå dit den vil.
Neste måned er det feriepenger, og siden noe av det mest spennende jeg kan tenke meg er å sitte og lese hva Howard Marks og Michael Porter har skrevet om investeringer og forretningsdrift, så blir det helt sikkert en del penger til overs som jeg kan putte inn i den langsiktige spareplanen. Har også et håp om at det blir noen skattekroner til overs, selv om det selvsagt hadde vært mer fornuftig å investere de i fjor.
Jeg kommer nok til å fokusere på å bygge opp alternative investeringer og hedging den neste måneden, men kommer nok til å se etter gode aksjer også. Får vi pengetrykking i det formatet vi har sett i USA en stund fremover, tror jeg aksjer vil være en god inflasjonshedge.
Bildet i toppen er av Slaven Gujic og hentet fra Unsplash. Det viser opprørspoliti i Phoenix, Arizona.