Status for juli 2020

Publisert 1. juli 2020

Til tross for økende frykt for bølge to av pandemien, har vi bare sett enkelte dager med større nedgang som raskt har blitt hentet inn igjen. Jeg har som jeg planla i forrige oppdatering flyttet en del penger ut av aksjer, for å være klar for en eventuell ny nedtur.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 735 422 kr

Porteføljefordeling per 1. juli 2020

Til tross for at jeg har solgt meg ned en del i aksjer, så viser fordelingen fortsatt at jeg har 87% i aksjer. Det er hovedsaklig fordi jeg har flyttet penger over fra aksjer til cash, men ikke kjøpt så mye andre aktivaklasser denne måneden.

Dette vises bedre i portefølje-endringsgrafen under, som viser at kontantandelen av porteføljen har økt med 123 812 kroner. Det meste av dette er salg av aksjefond. Jeg har også solgt en del enkeltaksjer, men på grunn av verdiøkningen på den aksjene jeg har igjen så er investert beløp i aksjer omtrent stabilt.

Siden jeg regner 200 000 kroner fra boliglånet vårt som et midlertidig lån i spareplanen, så har jeg i praksis nå ca 120 000 kroner i frie midler som jeg kan investere om markedet skal begynne å falle igjen. Sammen med belåning på opp til 100 000 kroner til 3% rente mener jeg at jeg nå er klart for en eventuell ny nedtur.

Endringer i porteføljen i juni 2020

Vi får feriepengene våre utbetalt i slutten av juni, som betyr at jeg har fått en høyere utbetaling enn en vanlig måned. Sparingen blir omtrent som vanlig, fordi juni er den måneden vi gjerne gjør litt større innkjøp som vi har vurdert det siste året.

For min del så har jeg kjøpt en ny stasjonær PC for 20 000 kroner, som er første oppgradering siden 2012. Vi har også kjøpt oss en ny iPad, og jeg har kjøpt en rekke gode bøker fra Amazon, som jeg bruker å gjøre en gang i året. Årets bestilling ble på 3000 kroner inkludert porto, men jeg mener kunnskap er det man kan få aller best avkastning på investert kapital på.

Kvanteporteføljen

I løpet av juni har jeg jobbet med å videreutvikle kvanteporteføljen min, som jeg startet opp i desember i fjor. Her har jeg gjort en god del endringer, blant annet justert hvordan jeg kalkulerte hvilke selskaper jeg investerer i. Jeg har skrevet en full Q2 2020-rapport for kvanteporteføljen, hvis noen er interessert i detaljene.

I denne porteføljen har jeg solgt Elkem og Equinor, og kjøpt Austevoll Seafood, Norske Skog, North Media A/S og Tethys Oil AB. Disse selskapene skal jeg sitte på i minst ett år, og det blir to nye kjøp i september.

Utbytteporteføljen

Den første kvartalsrapporten for utbytteporteføljen kommer nå i juli på aksjesparer.no, men jeg kan si at jeg har foretatt fire salg her. Jeg solgte Sparebank1 Nord-Norge, som jeg kjøpte da markedet var på bunnen i mars, og med dette kommer jeg nok til å sitte med de 14 posisjonene jeg nå har i porteføljen.

Den største endringen er at jeg har bestemt meg for at utbytteporteføljen skal bestå av enkeltaksjer så lenge jeg er såpass interessert i det som nå. Det betyr at jeg solgte de tre fondene i porteføljen – BTC iShares J.P. Morgan EM High Yield Bond ETF, Vanguard Real Estate ETF og Vanguard Global ex-U.S. Real Estate ETF. I tillegg er det siste fondet, Fondsfinans Kreditt på vei til å bli solgt og vil være ute i neste oppdatering.

Andre porteføljer

I alfaporteføljen solgte jeg de to kinesiske selskapene JOYY og Sina, som jeg forklarer nærmere i månedsrapporten for alfaporteføljen.

I indeksporteføljen solgte jeg alt av indeksfond jeg hadde, som var ca 46 000 kroner fordelt på KLP AksjeGlobal Indeks V, KLP AksjeGlobal Small Cap Flerfaktor, KLP AksjeGlobal Flerfaktor I og KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II. Dette var både fordi jeg ønsket å vekte meg ned i markedet, men også fordi jeg har lyst til å dyrke interessen rundt å finne gode enkeltaksjer å investere i. Alt av indeksfond jeg har i dag ligger nå på Kron.

Det betyr at jeg sitter igjen med noen enkeltaksjer i indeksporteføljen, men meg må vurdere litt hva navnet på denne porteføljen skal være fremover. Det ble ingen endringer i hedgeporteføljen eller vekstporteføljen denne måneden.

Andre aktivaklasser

Det er noen endringer i de andre aktivaklassene. Jeg tester for tiden crowdlendingsplattformen Bondora, og har satt inn 4000 kroner for å se hvordan og hvor godt det fungerer. Jeg kommer tilbake med en anmeldelse av dette i vinter når jeg har fått brukt det en stund.

Det spesielle her i forhold til de mer kjente, norske plattformene, er at man ikke velger lånene selv men at det blir automatisk fordelt ut i mikrolån på 1-10 euro per lånetaker. Jeg antar dette er for å redusere risikoen med hvert lån. Noe som er spesielt er at lånerenten her er mellom 20-30%, så jeg forventer at en betydelig andel av lånene rett og slett ikke blir betalt.

Jeg investerte også i en ny crowdfunding-emisjon, appen Horde, som satte ny rekord hos dealflow med over 12 millioner investert. Jeg testet på forhånd appen, og syntes den virket godt, så jeg er spent på om de klarer å tjene penger på den. Med dette har jeg nå investert i to spennende finans-startups i Horde og Norquant, begge hos dealflow. Som vanlig skrev jeg ned verdien med 50% med en gang, så økningen som vises i miniaksjer over betyr at jeg investerte 6256 kroner.

Jeg har ikke gjort noen plasseringer i kryptovaluta eller råvarer den siste måneden, men det er noe jeg absolutt vurderer fremover.

Fordeling av investeringer per 1. juli 2020

Status for juli ble dermed +43 933 kroner, totalt 735 422 kroner. Denne måneden antar jeg omtrent 14 000 kroner er innskudd, mens 30 000 kroner er verdiøkning.

Denne måneden har jeg altså solgt fond og aksjer for rundt 150 000 kroner, og kjøpt for rundt 40 000 kroner. Dette er det første store nedsalget jeg har gjort, men jeg føler meg langt tryggere på høsten med en solid mengde tørt krutt. Det er fortsatt noen posisjoner jeg sannsynligvis kommer til å redusere hvis oppturen fortsetter.

Juli blir nok en rolig måned når det gjelder spareplanen. Jeg har lyst til å flytte noe mer penger inn i gull eller andre råvarer, og kryptovaluta kan også være aktuelt å øke litt i. Jeg tror ikke det blir mange aksjekjøp i løpet av måneden, men ser etter et nytt selskap til alfaporteføljen.

Bildet i toppen er av Sean O. og hentet fra Unsplash. 

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

2 kommentarer

Astrid ():

Bondora virker som en veldig interessant plattform. Siden plattformen er utenlandsk, må man betale sin egen bank en avgift for å overføre penger til Bondora-kontoen?

    Spareplan.no ():

    Jeg kommer tilbake med mer informasjon etter hvert, men måten jeg gjorde det på var å betale med et kredittkort. I tillegg måtte jeg gjennom en prosess rundt godkjenning av ID med førerkort for å få godkjent konto.

    Begynte med å prøve å overføre fra DnB, men det ville i såfall ført til et forholdsvis betydelig gebyr. Et valuta-vennlig kort som f.eks. Revolut er trolig det beste alternativet. Jeg er spent på hvor enkelt det er å få pengene ut igjen, som jeg må teste før jeg kan komme med noen erfaringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *