Status for august 2021

Publisert 13. september 2021

Her kommer en forsinka august-oppdatering, med en stor sommervask av porteføljen. I juni gjorde jeg ingen handler, men det tok jeg definitivt igjen i juli. En liten nedgang på verdien i spareplan-porteføljen denne måneden.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 256 842 kr

Porteføljefordeling per 1. august 2021

Som sagt blir det nok er kjapp oppdatering på spareplanen, det har ikke blitt mye tid til bloggen denne sommeren, så vi får se om det bedrer seg til vinteren.

Endringer i porteføljen i juli 2021

I alfaporteføljen gjorde jeg en oppdatering, hvor jeg solgte Hooker Furniture og kjøpte Corsair Gaming. Jeg har skrevet litt om det i alfaportefølje-oppdateringen.

På Zero-kontoen for verdiporteføljen gjorde jeg betydelige endringer. Jeg solgte Tui, fordi jeg anså faren for at delta-varianten ville gjøre det problematisk med charterreiser nok en stund. Dette var en kortsiktig trade som jeg er fornøyd med å gjort gode penger i.

Jeg solgte også posisjonen Porsche Automobil Holding. Det at jeg har fått 100% her er mest flaks, min hypotese var at andre elbilprodusenter ville få en rekyl og at Porsche så ut til å være i en solid posisjon til å gjøre det godt.

Det kanadiske gruveselskapet Teck Resources ble også solgt etter en oppgang på 100% det siste året. Det kan godt hende det fortsatt er oppside her, men min strategi er at når en aksje dobler seg i løpet av et år så skal man ha gode argumenter for å ikke selge eller i det minste redusere.

Det ene kjøpet som ble gjort på bakgrunn av disse salgene er ETFen Cambria Global Value (GVAL), som forvaltes av Meb Faber som jeg virkelig har sansen for. Jeg ser også på noen av de andre fondene hans, og dette blir da den tredje ETFen jeg har i porteføljen. Faber har en verdifokusert og kvantitativ analysemetode som prøver å finne de mest underprisa aksjene i de 25% billigste markedene i verden.

Jeg kommer trolig til å fokusere på å bygge opp disse ETF-posisjonene fremover, slik at de kan ha en betydelig størrelse før vi eventuelt blir forhindra fra å kjøpe noen annet en UCITS-fond.

Det ble også gjort 6 andre kjøp, nemlig seks selskaper som så best ut i min nye screening etter eiermargin. Jeg har nå begynt å kjøpe aksjer basert på eiermargin på tvers av alle markeder, og uavhengig om det er mulig å kjøpe på aksjesparekonto, som gjør at jeg kan kjøpe langt mer feilprisa aksjer.

De seks aksjene jeg har kjøpt i juli er Happiness Biotech Group, Skillfun Craftsman Education Technology, Orca Energy Group, Majestic Gold, DDM Holding og QIWI plc. Dette er aksjer som er så mislikt i markedet at de har en eiermargin på 25%. Så langt (halvveis ut i september) har disse aksjene prestert elendig, så jeg er spent på hvordan det ser ut i juli neste år.

På aksjesparekontoen har jeg solgt unna en del aksjer jeg eide basert på eiermargin, nemlig Lundin Energy, Tethys Oil og Norske Skog (delvis). Jeg har i tillegg solgt meg helt ut av Okea og solgt halvparten av posisjonen i Hunter Group.

Jeg har også kjøpt et nytt selskap her, Fjordkraft Holding, og økt i Betsson. Dette er selskaper som over tid har vist svært gode resultater, og som begge ser billige ut i dag samtidig som de fortsatt kan få til vekst fremover.

Etter en svært rolig måned i juni resulterte altså sommerryddinga i betydelige endringer i porteføljen.

Jeg har gjort en ny crowdfunding-emisjon, nemlig BoldBooks. Som vanlig skriver jeg av 50% av investeringen umiddelbart her, siden slike emisjoner med svært stor sannsynlighet ikke vil gi noe gevinst. Jeg synes BoldBooks har et spennende konsept med selvpublisering av bøker, og jeg håper kanskje å prøve ut systemet en gang i fremtiden med en egen bok.

Kryptovaluta har fått et nytt oppsving, som bidrar godt til porteføljen denne måneden, men jeg har ikke gjort noen kjøp eller salg i løpet av måneden.

Fordeling av investeringer per 1. august 2021

Resultatet for juli er dermed -8431 kr. Aksjer bidro totalt med en nedgang på ca 24 000 kr, utbytte på aksjer bidro med ca 5000 kr, kryptovaluta bidro med en verdiøkning på 7500 kr og 700 kr er renter på crowdfunding. 2500 kr ble skutt inn i crowdfunding-emisjon. Sparing ble dermed ca 20 000 kr.

Porteføljerapport for juli 2021 fra Nordnet

Masse sommerrydding i juli, men lite tid til å bruke på bloggen. I forrige oppdatering skrev jeg at jeg kanskje ville få tid til å skrive nå som det ble ferie, men ferien ble rett og slett brukt på ferie denne gangen – og mange gode finansbøker!

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

4 kommentarer

Ronny Oswold ():

Meget morro å følge deg👌

    Spareplan.no ():

    Takk for det, hyggelig å høre! 🙂

Brian Bendiksen ():

Hei!
Hva bruker du til å spore porteføljen din? Det ser så oversiktlig og fint ut.
På forhånd takk.

    Spareplan.no ():

    Jeg bruker regneark i Google Sheets. Jeg har en mal jeg setter meg ned og fyller ut den siste dagen i hver måned, når børsen har stengt. Da går jeg gjennom aksjer, kryptovaluta, utlån og andre verdier jeg har, og putter det inn i regnearket. Et sum-skjema som summerer opp for hver måned fylles så ut og jeg får de grafene jeg presenterer over.

    Siden flere har spurt, har jeg tenkt å lage en liten veiledning til hvordan man kan lage en sånn selv på en enkel måte. Jeg synes det er svært motiverende for sparingen at det går oppover over tid, uansett om det er en rød eller grønn dag på børsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *