Status for april 2020

Publisert 7. april 2020

Mars ble en måned hvor verden gikk inn i unntakstilstand, og børsene har rast videre nedover. Ikke uventa raste også verdien på aksjer og fond i min portefølje, og er nå nede i 464 300 kroner. Men jeg har gjort mange kjøp, så dette blir et langt innlegg.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 464 300 kroner

Porteføljefordeling per 1. april 2020

Som alle andre har også min hverdag blitt endra de siste ukene, med kombinert hjemmebarnehage og hjemmekontor. Det går overraskende bra for vår del, pluss at jeg er heldig og har en jobb jeg like godt kan holde på med hjemme.

Jeg har skrevet oppdateringer av min strategi gjennom de siste ukene med store svingninger i markedene, og har fulgt planen min med å kjøpe mer og mer. Det gjorde at jeg de tre første ukene i mars kjøpte veldig mye aksjer, og gjorde en del endringer.

Vi har også tatt et valg på grunn av at vi tror dette kan være en av de beste mulighetene for plukke opp rimelige aksjer på lang tid. Vi har derfor utvidet boliglånet vårt med 200 000 kroner slik at vi kan putte dette inn i aksjemarkedet om det skulle falle mye fremover. Dette gjør at jeg fortsatt har en del tørt krutt, så for min del kan gjerne markedene vente litt før de går opp igjen. Pengene skal i fremtiden brukes til oppussing av kjøkken og kjellerstue, og står derfor som «lån» i totalporteføljen. De blir tatt ut igjen når markedet begynner å bli høyt prisa.

Siden dette er en spesiell måned med mye hendelser og investeringer, så vil jeg kommentere hver aktiva-klasse jeg har, og hver av enkeltporteføljene jeg har i aksjer og fond.

Endringer i porteføljen i mars 2020

Krypto

Alt av investeringer har falt i mars, og bitcoin var ikke noe unntak. I midten av måneden syntes jeg den hadde falt mye, og jeg ønsker at krypto-porteføljen min skal være på minst 1-2%. Den 17. mars duppet prisen under 5000 dollar, og da økte jeg posisjonen med litt over 50%. Så langt ser det ut som jeg traff godt på en lokal bunn, selv om dette ikke var intensjonen.

Råvarer

Jeg har vurdert å kjøpe olje kortsiktig, men siden jeg her forholdsvis godt investert i olje allerede, har jeg ikke gjort det. Om oljeprisen skulle falle til 10-15 dollar kan det godt hende jeg vurderer det igjen.

Av råvarer så har jeg kun en posisjon i gull per i dag. Gullprisen har også vært noe volatil, men har hentet seg greit inn igjen etter en nedtur i midten av måneden.

Crowdlending og miniaksjer

I starten av mars betalte jeg for emisjon i Orbital Machines som var bestilt tidligere i år, og skriver av halvparten med en gang. De 6100 kronene jeg puttet inn har dermed økt denne posten med litt over 3000 kroner. En del av de miniaksjene jeg eier kan nok få problemer i denne markedssituasjonen, men det er ikke noen som har annonsert noe enda.

Av crowdlending så har renter og avdrag blitt utbetalt som de skulle så langt, men her er jeg forberedt på at det vil komme tap. Ingen har sagt noe om dette enda, og det blir spennende å se hvordan markedet for folkefinansierte lån vil se ut om et år. Mange kan nok bli skremt fra å investere hvis det kommer store tap fremover.

Rentefond

Posten for rentefond er betydelig redusert, og årsaken er at jeg solgte Fondsfinans Kreditt i starten av mars. Høyrentefond har falt kraftig utover i mars, så dette viste seg å være lurt. Årsaken var ikke at jeg fryktet for verditap, men fordi jeg ønsket å flytte pengene fra rentepapirer til aksjer.

Peter Warrens advarsel om dårlig likviditet i norske høyrenteobligasjoner var også viktig for min vurdering her. Det kan du høre ved å sjekke en av de siste episodene av Tid er penger-podcasten. Høyrentefond ligger fortsatt lavt, på et nivå slik det lå for 3 år siden, så jeg vurderer å putte nye penger inn her slik markedet ser ut nå.

Aksjer og fond

Jeg har gjort svært mange kjøp av aksjer den siste måneden, og vil gå gjennom det litt tematisk basert på hvilke typer kjøp det er. I tillegg til aksjene har jeg fortsatt de månedlige innskuddene i indeksfond. Jeg valgte også å putte 20 000 kroner ekstra i indeksfond i midten av mars.

Som oversikten over viser, så har jeg over 100 000 kroner mer investert nå i aksjer og aksjefond enn i starten av mars. Siden disse også har hatt verditap, betyr det at jeg reelt har kjøpt aksjer for enda mer. Jeg summerte alle kjøpene for mars, og det ble faktisk 160 000 kroner, i tillegg til de 20 000 kronene ekstra i indeksfond. Hvilke aksjer jeg har kjøpt kan du se under.

Alfaporteføljen har gått mye ned, og det har jeg skrevet om i månedsoppdateringen på aksjesparer.no. Jeg har også foretatt fire nye kjøp, alle i selskaper jeg allerede eier. Det er Educational Development Corp, PBF Energy, Zagg Inc og Bank Norwegian. Jeg har fortsatt tro på at det er mange gode selskaper i den porteføljen, og håper turen opp bli like kjapp som turen ned. Jeg har også planer om å skyte inn mer penger i porteføljen, som har vært uten nye innskudd siden jeg startet den i 2018.

I det som på Shareville kalles Indeksporteføljen har jeg gjort to nye kjøp. Jeg har kjøpt litt mer i oljeselskapet Okea og oljetankselskapet Hunter Group. Ingen av disse har levert spesielt bra i det siste, men jeg synes begge fortsatt ser attraktive ut.

Det jeg har gjort med de fleste av pengene jeg har kjøpt aksjer for den siste måneden, er å fylle på utbytteporteføljen min som jeg startet i mai i fjor. Siden da har det kun vært noen få fond og aksjer der, men denne måneden gav meg mulighet for å gjøre mange handler. Utbytteporteføljen min og utbyttestrategien min kommer jeg til å skrive mer om på aksjesparer.no fra mai av.

I utbytteporteføljen har jeg kjøpt Educational Development Corp, Equinor, Europris, DNB, Pareto Bank, Sparebank 1 SMN, Sparebank 1 Nord-Norge, Grieg Seafood og Polaris Media. I tillegg har jeg kjøpt noe mer Elkem og Equinor i kvanteporteføljen. Alt dette er selskaper jeg har hatt i kikkerten over tid, og ikke impulskjøp for å ta det første og beste. Mange av disse kom nå på et nivå hvor jeg synes de ser billige ut, mens andre rett og slett er normalprisa kvalitetsselskaper.

Det har blitt mye norske aksjer denne måneden, rett og slett fordi dollaren ble svært dyr. Nå nærmer den seg 10 kroner igjen, og da blir det mer aktuelt å kjøpe amerikanske aksjer. Jeg håper å fortsette å kjøpe aksjer på tilbud både i april og mai.

Fordeling av investeringer per 1. april 2020

Status for mars blir dermed -87 646 kroner. Dette er mye, men ikke så mye som jeg kanskje fryktet. Jeg håper at de kjøpene jeg har gjort gjennom mars vil betale seg i et godt resultat når man ser et par år fra nå av.

Så langt i april har børsene virkelig skutt fart, og kanskje har vi vært på bunnen allerede. Jeg har en plan uansett om vi skal ned igjen eller videre opp, og sover godt basert på det. Jeg er spent på hva som vil skje med oljeprisen fremover, siden jeg har stor eksponering både med PBF Energy, Solaris, Okea, Equinor og Shell. Disse tror jeg kan gå godt hvis verdensøkonomien tar seg opp i løpet av noen måneder, og får i gang oljebruken igjen.

Egentlig skulle jeg kjøpe to nye aksjer til kvanteporteføljen, men på grunn av jobb+barnehage har jeg ikke hatt tid til å gå gjennom årsrapportene for norske selskaper. Jeg håper at påskeferien skal gi meg tid til det og at jeg kan kjøpe to nye nå i april.

Ellers vil jeg avvente markedet litt fremover, og kjøpe hvis jeg ser at børsene får seg en ny nedtur. Jeg har mer penger som skal inn i markedet de neste månedene, så jeg håper jeg fortsatt kan finne gode selskaper til lave priser. Jeg har handlet mye norske aksjer nå, så målet de neste 2-3 månedene er å finne 3 nye aksjer til alfaporteføljen, og skyte inn 50 000 kroner ekstra der.

I tillegg håper jeg å kjøpe 3-4 amerikanske utbytteaksjer, og jeg ser både på cruise/reiseselskaper (Carnival Corp og TUI) og en del andre. Jeg skal også kjøpe vekstaksjer for 20-30 000 kroner på pensjonskontoen, og ser på selskaper jeg har fra før som Alphabet og Facebook, og nye som Tencent.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

2 kommentarer

Haakon ():

Hei. Jeg har stor glede av innleggene dine, men jeg lurte på om det snart kommer et innlegg om hvilke modeller du bruker/hvordan du beregner fundamentalverdien til en aksje? Føler selv at jeg er god til å vurdere de fleste områdene, bortsett fra dette.

    Spareplan.no ():

    Takk for det, det er hyggelig å høre!

    Modellene jeg bruker for fundamentalverdi har jeg en plan for å skrive om. Egentlig hadde jeg planlagt å lage et innlegg hver måned på aksjesparer.no som handler om hva jeg ser på når jeg analyserer aksjer (nedside, konkurransefortrinn og fundamentalverdi i første omgang), men så kom koronaviruset og snudde opp ned på våren. Jeg håper å få skrevet videre på dette, og lagt ut innlegg med eksempel i løpet av en måned eller to.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *