Skattefri gevinst på sparing til barn

Publisert 15. september 2019

Mange velger å spare til barna sine, f.eks. deler av barnetrygden. Vi gjør også det, og tenkte derfor å gå gjennom hvordan jeg gjør det og hvorfor jeg gjør det. Merk at jeg er verken jurist eller økonom, så dette er mine tips basert på det jeg har lest meg opp på. Til slutt vil jeg beskrive planen for å unngå skatt på hele gevinsten!

For å få høre flere tips og diskusjoner rundt sparing til barn anbefaler jeg å høre både relatert episode i Pengepodden fra Nordnet og Pengerådet fra Dine Penger. Der får du mange gode tips og vurderinger.

Hvor mye skal du spare?

Det første man må ta stilling til er hvor mye man ønsker å spare. Her er det selvsagt ingen fasitsvar, og man må selv ta stilling til hvor mye man vil spare til barnet. Selv anbefaler jeg å kun spare til barn om man allerede sparer til seg selv og egen pensjon.

Når det er sagt, så trenger ikke beløpet å være så stort. F.eks. 100 kroner i måneden vil kunne gjøre store ting hvis man starter når barnet blir født. Kanskje vil det være naturlig å trappe opp eller ned etter hvert som man har bedre eller dårligere råd også.

Selv har vi valgt å legge oss på 500 kroner i måneden. Over 20 år vil dette da bli 120 000 kroner i innskudd, 6000 kroner per år. Hvis vi beregner en avkastning på 7% i året, så vil dette gi 255 000 kroner etter 20 år. Tilsvarende beløp med 100 kroner i måneden er 51 000 kroner, et respektabelt beløp.

Aksjer eller sparekonto?

Det andre man må ta stilling til er hvordan man ønsker å spare. Siden det her er snakk om sparing på veldig lang sikt mener jeg det ikke finnes noe alternativ til aksjemarkedet.

Vi har en sparekonto i tillegg, som vi har satt inn dåpsgaver og bursdagsgaver. Vi har DNB hvor renten på barnas sparekonto per nå er 1,7%. Det betyr at pengene trolig taper verdi over tid når man tar med inflasjonen. Får vi et større fall i aksjemarkedet kan det godt hende vi overfører noe fra sparekontoen til aksjefond.

Vi vurderte også andre alternativer – f.eks. BSU Start, tilsvarende BSU 2.0 – altså BSU uten skattefradrag. Det gir en rente tilsvarende BSU på 3,75%, men vi ser rett og slett ikke poenget med det på så lang sikt. Vi har en horisont på 20+ år, og da er aksjemarkedet et langt bedre sted å putte pengene. Dessuten er ikke pengene bundet til fremtidig boligkjøp.

Mens jeg i min egen sparing gjør det ganske avansert med enkeltaksjer og mange forskjellige strategier, gjør jeg det enkelt med barnesparingen. 400 kroner per måned settes inn i KLP AksjeGlobal Indeks V og 100 kroner settes inn i KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II.

Det gir en liten overeksponering mot fremvoksende markeder, men gir i praksis markedets avkastning til en så rimelig pris som mulig. Det kan hende jeg kan komme til å spe på med noen enkeltaksjer som bursdagsgaver eller enkeltinnskudd, men tanken er at dette skal være en enkel og helt passiv portefølje. Fondene skal ikke byttes før de tas ut eller legges ned, evt det kommer et billigere fond på banen.

Sparing i eget eller barnets navn?

Jeg har valgt å spare i eget navn til barna. En av årsakene til dette er at jeg ønsker ikke å risikere at pengene tas ut til russetur til Ibiza (eller hvor russen drar for tiden) eller andre formål jeg ikke støtter. Jeg vet selv hvor umoden man kan være som 18-åring, så når vi foreldre sparer så har vi litt å si om hvordan de brukes.

For all del, jeg tror det er sunt at både konfirmanter og 18-åringer har stor innflytelse på hvordan konfirmasjonsgaver og større pengebeløp forvaltes. Derfor kan det godt hende jeg godtar at 10-20% kan tas ut og brukes akkurat som barnet vil. Kanskje skattegevinsten beskrevet til slutt kan gå til det?

I all hovedsak tenker jeg at denne sparingen skal gi et mulighet til å komme inn på boligmarkedet tidligere, men noe av det kan gjerne brukes til å følge en drøm eller ta en backpackertur gjennom Asia. Jeg tror det er sunt at barnet uansett også må ta eget ansvar for å spare opp noe egenkapital til den første boligen, f.eks. gjennom BSU-sparing.

Det er også andre grunner til at jeg sparer i mitt navn, f.eks. at fylkesmannen kan ta over forvaltningen av formuen eller at barnet kan få kutt i stipendet fra Lånekassen ved stor formue.

Kontotypen jeg har valgt er aksjesparekonto, fordi det er den beste kontotypen slik jeg ser det. Det gir meg mulighet til å bytte fond hvis det kommer billigere fond på markedet. Jeg vurderte Investeringskonto Zero, men siden jeg ikke har noen planer om å kjøpe fond eller aksjer som krever dette synes jeg aksjesparekonto er det greieste. Dessuten var det nødvendig for det neste viktige punktet.

Skattefri gevinst på sparingen

Det siste punktet er kanskje det mest interessante, og handler om planen min for å unngå skatt på gevinsten. Dette er ikke fordi jeg avskyr skatt og mener vi betaler for mye, men rett og slett fordi jeg synes det er fornuftig å bruke de skattereglene vi har for å få så lav beskatning som mulig. Akkurat som jeg vil utnytte BSU- og IPS-sparing for skattefradrag og skatteutsettelse, vil jeg også bruke Dine Penger sitt superluretriks for å slippe skatt på sparingen til barnet.

Superluretrikset får du kjøpe et abonnement av Dine Penger (eller høre på podcasten deres) for å bli satt godt inn i, men kjapt oppsummert: Hvis man tjener lite, som en student typisk gjør, vil man få et fribeløp på rundt 40 000 kroner på aksje- og fondsfortjeneste.

1. Overføre aksjesparekontoen til barnet

I følge DNB så er det mulig å overføre aksjesparekontoen til barn uten at det utløser skatt. Jeg har ikke funnet dette beskrevet hos andre, men antar at den samme muligheten er til stede. I verste fall får jeg overføre ASKen til DNB først.

Her er det to viktige punkter som må være oppfylt. For det første må hele aksjesparekontoen overføres i sin helhet til ett barn. Derfor er det viktig at man lager en aksjesparekonto per barn. Det andre er at dette gjelder aksjesparekonto, og det er tvilsomt at man får gjort det samme med en standard VPS-konto eller en Investeringskonto Zero.

For å overføre kontoen til barnet vil jeg først forsikre meg om at jeg stoler på at pengene hovedsaklig blir brukt til det de er ment til, altså bolig eller annen sparing. Hvis jeg mistenker at mye skal «investeres» i russebuss venter jeg med å overføre kontoen.

2. Ta ut gevinsten skattefritt

Siden det er en aksjesparekonto vil det være mulig å ta ut innbetalt beløp uten å skatte av det. Derfor vil barnet opprette en ny aksjesparekonto hvor alle pengene skal overføres til.

La oss for enkelhets skyld si at vi gjør dette når barnet er 20 år. Da vil det være satt inn 120 000 kroner, og vi kan anta at gevinsten er på ca. 135 000 kroner som tenkt tidligere. De 120 000 kronene som er satt inn kan tas ut med en gang og flyttes over til aksjesparekontoen uten å utløse skatt.

Resten av pengene som nå er der er gevinst og vil normalt være skattepliktige og utløse skatt. Men ikke hvis barnet har en inntekt på under 30 000 kroner. Da har barnet nemlig et fribeløp på ca 40 000 kroner per år. Hvis barnet da tar ut dette hvert år vil det ta ca. 4 år før alle pengene er overført til de nye aksjesparekontoen skattefritt.

Hvis barnet har inntekt på over 30 000 kroner, så kan vi f.eks. benytte BSU-sparing for å få skattefradrag som gjør at det i praksis blir skattefritt. Da må pengene settes i BSU i stedet for inn på en ny aksjesparekonto.

Nå kan mye skje med reglene på de neste 15 årene, men jeg synes det er lurt å tenke litt fremover når man planlegger. Med denne spareplanen vil barnet trolig ha rundt 40 000 kroner ekstra å rutte med i forhold til noen som ikke får brukt denne metoden, men sparer like mye og på samme måte. Det kan komme godt med både for en interrail-tur gjennom Europa eller for en leilighet i Oslo.

Hvordan sparer du til egne barn? Putter du også alt i fond, eller sparer du også i rentepapirer eller på bankkonto?

Foto i toppen av Ben White (Unsplash).

2 kommentarer

Berit Figenschou ():

Det eneste som gir barnas penger god avkastning/verdistigning over tid er sparing i de beste globale- og nordiske indeksfond.

    Spareplan.no ():

    Historisk har dette vært et veldig bra valg ja! Jeg tror også det vil være det fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *