Grådighet og nøysomhet

Publisert 13. oktober 2019

Sparing har blitt mer trendy og populært de siste årene, og jeg heier på det for fullt. Som mange andre bloggere deler jeg mine tips og erfaringer her på bloggen, forhåpentligvis til motivasjon både for meg selv og andre. Men det er fortsatt noen som misliker både FIRE-bevegelse, sparerate og nøysomhet.

Det som irriterer meg mest er de som ikke klarer å skille mellom grådighet og nøysomhet. De som tror at for å spare som Pengesnakk-Lise så må man oppføre seg som Onkel Skrue, og de som mener at tips oppskriftene til Fattig Student kun er ment for … fattige studenter.

Jeg mener at vi som samfunn har et ansvar for å leve mer nøysomt enn vi gjør i dag, og bloggerne over er gode forbilder på akkurat det. Det å bruke lite penger på forbruk handler ikke om å være gjerrig, det handler om å ta samfunnsansvar.

En av verdens rikeste menn, Warren Buffett, bor i dag i det samme huset som han kjøpte i 1958 for $31000. Han kjører rundt i en Cadillac til ca $45000, som han kjøpte i 2014. Han har en formue på omtrent 82 milliarder dollar, og har eller kommer til å gi bort det meste av formuen til veldedige formål. (Kan forøvrig anbefale Becoming Warren Buffett på HBO, for å komme litt nærmere inn på han.)

Dette er nøysomhet, ikke grådighet. Han ser ikke behovet for å ha en dyrere bil, et større hus eller dyrere mat.

Norsk Tipping har et slagord om at «Lottomillionærer ikke er som andre millionærer». Det har de kanskje rett i, men ikke i positiv forstand. Reklamene bruker å handle om at man skal sløse bort pengene som er vunnet slik på noe helt unødvendig. Jeg synes de heller kan promotere muligheten til å sette pengene i globale indeksfond og så trappe ned til 75% jobb.

Nå håper, og tror, jeg at de fleste lottomillionærer heller bruker pengene på å betale ned boliglånet enn å bygge seg hytte på stranda i Hella. Men mange ser på penger de ikke forventer eller vinner som noe annet enn det de får i lønn, og bruker det annerledes. Heldigvis ser det også ut til at trenden her går riktig vei, ved at stadig flere bruker skattepengene de får igjen til sparing.

Oppskriften på å leve nøysomt er for meg veldig enkelt, du må tjene mer enn du bruker. Helst bør du sette av minst 10% til sparing, men i perioder kan du selvsagt måtte bruke alt du tjener. Kanskje må du også tære av de sparte midlene en gang i blant. Men om du over tid bruker mer enn du tjener bør varsellampene blinke!

Jeg heier på de som velger å promotere dette levesettet, og håper det blir stadig mer trendy å ikke bare kildesortere og spise lokal mat – men også høy sparerate og indeksfond.

Foto i toppen av NeONBRAND (Unsplash).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *