Er du haren eller skilpadden?

Publisert 28. oktober 2019

Mange som starter med aksjehandel er opptatt av å finne aksjene med størst mulig oppside – og stopper der. De ønsker å tjene 50% – kanskje 100% – på en aksje de neste månedene. Dette er haren, som har det travelt fordi den skal bli rik fort – men kanskje aldri blir det.

Jeg ser på meg selv med som skilpadden. Det jeg vet er at om jeg klarer å slå indeksen med 5% i snitt, kommer jeg trolig til å ende opp med mer enn dobbelt så mye penger om 20 år enn jeg ville ha gjort om jeg investerte det i indeksen.

Det jeg ønsker er å finne de aksjene som kan gi meg 10-15% avkastning per år de nesten 10 årene. Ikke de som kan gi 100% frem til nyttår. Selvsagt ønsker jeg å finne de også, men jeg er klar over at sannsynligheten for at jeg er så mye smartere enn markedet er små.

Jeg må finne det som gjør at jeg kan skape litt mer avkastning på sparepengene mine enn om jeg hadde plassert de i indeksfondet. Da må jeg bruke fordelene jeg har av å være en knøttliten investor.

Jeg har tro på at «Hypotesen om effisiente markeder« er like bra som Newtons andre lov (F = ma). Den ser ut til å fungere – med mindre man ser på ekstreme situasjoner. Newtons andre lov bryter sammen når man ser på hastigheter nær lysets hastighet, som Einstein senere beviste med sin relativitetsteori.

I ekstreme markedssituasjoner bryter også hypotesen om effisiente markeder sammen, og vi får bobler og depresjoner. Det er også situasjoner hvor jeg mener vi har større sjanser for å finne feilprisa aksjer, for eksempel under-analyserte, ignorerte og små aksjer. Derfor ser jeg at alfaporteføljen min har en tydelig overvekt av små aksjer.

I dag nådde jeg målet jeg hadde satt meg i starten av året om å nå 500 000 kroner investert i aksjer og andre verdipapir innen nyttår. Fra jeg startet for fullt å studere investering i fjor sommer, har jeg gått fra rundt 200 000 kroner til 500 000 kroner, inkludert en utvikling i aksjeverdiene på over 125 000 kroner. I tillegg har jeg fortsatt planer om å investere ytterligere 35 000 kroner frem mot nyttår.

Jeg har per nå delt opp pengene mine i fem forskjellige kontoer på Nordnet, som du kan følge på shareville. Det som er ekstra gledelig er at alle fem per i dag har en vurdering på 2 eller 3 stjerner. Dette er selvsagt ikke noe jeg forventer å kunne ha fremover, men jeg håper at det betyr at jeg er ikke har tatt helt feil vei.

Utviklingen i år på tvers av porteføljene er +40%, et helt utrolig tall. Riktignok har min største posisjon, Bouvet, en stor del av æren for dette tallet, men også mange av mine andre posisjoner har gått bra.

Dette er ikke tall jeg forventer å kunne opprettholde fremover, men det er uansett gledelig å se at det er mulig å bygge seg opp en betydelig investeringsportefølje uten å ta kortsiktige posisjoner for å få 50% avkastning på en måned.

Min taktikk fremover er å fortsatt være verdi- og skilpaddefokusert. Jeg håper andre også er interessert i min reise videre mot økonomisk frihet, og min evaluering av om det er mulig for en amatørinvestor å plukke enkeltaksjer som slår indeksen.

Vi har jo allerede nevnt Einstein en gang, og for oss langsiktige verdifokuserte investorer kan vi trøste oss med hans påstand om at «renters rente er verdens åttende underverk, og den viktigste kraften i universet». (forholdsvis fritt gjengitt fra nettet)

Foto i toppen av Jeremy Bishop (Unsplash)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *