Status for juli 2022
I juni fortsatte nedturen i markedet, og porteføljen min fikk seg en skikkelig knekk. Krypto bidro også til nedgang. Har gjort en del handler, og er spent på om vi så bunnen på nedturen i løpet av juni, eller om vi skal videre ned.
Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.
Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.
Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.
Status: 1 621 367 kr
Inflasjonen er skyhøy i de fleste vestlige land, og rentene er på vei oppover enda. Ingen vet hvor langt opp det skal, men noe tyder på at prisveksten kanskje ikke blir like høy nå utover sommeren ettersom prisen på olje og mange andre råvarer har falt i det siste.
Kanskje er dette også årsaken til at markedene har bunnet ut midlertidig i midten av juni? Allikevel bør vi være forberedt på at det fort kan komme nye fall. Det er typisk i nedgående markeder å se stadig lavere topper og bunner.
Jeg er omtrent fullinvestert, men komfortabel med tanken på ytterligere nedgang. Jeg er godt fornøyd med sammensetningen av porteføljen min, både når det gjelder fond og enkeltaksjer. Nå starter jeg gjennomgangen av Q2-rapportene for selskapene jeg eier, og synes det har blitt en veldig god arbeidsmetode med å ta en god vurdering på selskapene hvert kvartal. Det gjør at jeg kan fokusere på selskapenes prestasjoner og i større grad unngår å tenke på de daglige svingningene i markedet.
Under er endringene i porteføljen for juni, med det nye oppsettet med to forskjellige fremstillinger. Den første viser absoluttendring i verdiene for de forskjellige investeringstypene, mens den andre viser avkastningen (eventuelt tapene) har kommet fra.
Det betyr at jeg nå har 98 000 kr mindre i aksjer enn i mai, men at omtrent 75 000 kr av dette kommer fra nedgang i aksjemarkedet, resten er på grunn av mer salg enn kjøp av aksjer.
Jeg har fortsatt å kjøpe kryptovaluta, denne gangen 1000 kr i bitcoin, 1000 kr i ethereum, 250 kr i Solana og 250 kr i Polkadot. Jeg aner ikke om vi er på en bunn her, men vil fortsette å kjøpe til kryptodelen av porteføljen når 3-4%. Jeg har lenge fundert på en innlegg hvor jeg prøver å redegjøre litt for mitt syn på kryptovaluta, og hvorfor jeg som verdiinvestor putter penger inn i det. Kanskje får jeg skrevet ned tankene og lagt ut et innlegg om det i løpet av sensommeren.
Oversikten viser også at jeg har fått utbetalt ca 10000 kr fra crowdlending, som er lån som har gått til utbetaling av innskutt beløp. Det er lenge siden jeg har satt penger inn i crowdlending nå, rett og slett fordi jeg er usikker på om det er verdt det. Jeg synes jeg nesten månedlig får epost fra en av crowdlending-tilbyderne om at renter ikke blir betalt eller konkurser. Derfor vil jeg ta en full gjennomgang av mine crowdlending-erfaringer i et innlegg, det også forhåpentligvis i løpet av sensommeren.
Kjøp og salg av verdipapirer
08.06.22 – Kjøpte 1500 aksjer i Komplett Bank på 6,73 kr (10 549 kr)
Jeg har pengene mine fordelt på en aksjesparekonto, samt to investeringskonto zero. Komplett Bank passer bedre på en ASK, og derfor flyttet jeg aksjene ved å selge de på Zero-kontoen og kjøpe de på aksjesparekontoen. Samtidig økte jeg posisjonen fra 3500 aksjer til 5000 aksjer.
Selskapet har fått en ny leder, og tatt store nedskrivinger. Aksjen selges nå rundt 64% av bokverdien, som jeg anser som rimelig. Med en utbytteprosent på 6-7% og det jeg anser som begrenset nedside, tror jeg dette er et forholdsvis trygt sted å parkere litt penger. Allikevel er jeg spent på hvordan det går med misligholdet av slik gjeld hvis vi går mot trangere tider med høyere renter og inflasjon.
15.06.22 – Kjøpte 400 aksjer i Educational Development Corp på $4.82 (19 431 kr)
Educational Development Corp er en gammel kjenning, og et av selskapene jeg har tjent mest penger på. Når prisen nå har kommet ned på og under de nivåene jeg kjøpte aksjen for tilbake i 2020, har jeg kjøpt en ny posisjon.
Selskapet som selger barnebøker gjennom et slags MLM-nettverk fikk stor suksess gjennom pandemien, men har nå bygd opp for store lagre av bøker og salgsveksten de så under pandemien har gått over i nedgang. Det ser fortsatt svært bra ut når man ser over litt flere år, og dette er et av selskapene jeg analyserte mest tilbake i 2020.
Jeg har lest om en risiko som jeg ønsker å avklare før jeg eventuelt øker posisjonen, og det er at det engelske selskapet, Usborne Books, som har rettighetene til de fleste av bøkene skal ha sagt at de vurderer det videre samarbeidet, noe som vil påvirke Educational Development Corp betydelig. Håper å få høre mer om dette ved neste kvartalsrapport.
17.06.22 – Solgte 150 aksjer i Grieg Seafood på 137,30 kr (20 564 kr)
Grieg Seafood har vært min viktigste sjømatinvestering de siste årene, og jeg har kjøpt jevnlig mens prisen har holdt seg under 100 kr. De siste månedene har prisen virkelig skutt fart, og gått over det som jeg anser som potensielt laveste fundamentalverdi. Derfor har jeg solgt en liten andel av porteføljen.
Det er fortsatt min 5. største posisjon, og jeg tror prisen skal over 200 kr over de neste fem årene. Allikevel er det naturlig å selge seg ned etter vert som prisen øker siden sikkerhetsmarginen minker og det kan være andre selskaper hvor pengen kan vokse bedre. Derfor utelukker jeg ikke flere salg hvis den når 160-170 kr. Jeg ser spesielt på Ice Fish Farm med fokus på Island, og norske Måsøval. Sistnevntes eier er også veldig involvert i Ice Fish Farm.
17.06.22 – Solgte 200 aksjer i Paradox Interactive på 180,62 kr (35 188 kr)
Paradox Interactive har jeg eid i rundt 2 år, men valgte å selge selskapet i midten av juni. Årsaken er at det har holdt seg forholdsvis flatt, samtidig som kontantstrøm og inntjening ikke har tatt av. Jeg kjøper gjerne Paradox igjen, men da til en lavere pris enn det er i dag.
Jeg elsker produktet deres, men aksjen er for dyr for meg i dag. Jeg kommer gjerne inn igjen om den kommer ned mot 100 kr igjen, om tallene da tilsier at det er et godt kjøp.
28.06.22 – Solgte 13 aksjer i Sea ADR på $77.68 (9 818 kr)
Sea er et selskap jeg kjente for dårlig da jeg kjøpte det. Her gjorde jeg rett og sett en feil og kjøpte et selskap som jeg hadde sett mye bra om, og som hadde falt betydelig fra toppen. Men selv om en aksje har falt 60% er det ikke noe som forhindrer den fra å falle 95% til. Her gjorde jeg ikke jobben før, og solgte derfor inntil jeg kan forsvare investeringen med en fundamentalverdi.
29.06.22 – Kjøpte 500 aksjer i Balder på 50,55 kr (24 497 kr)
Et annet selskap som har falt mye i år, er Balder, og det virker som om hele FinTwit Norge har kjøpt denne aksjen i juni. Jeg kjøpte litt før den foreløpige bunnen, men det så langt ser dette ut som et utmerket kjøp.
Jeg har ikke regna meg frem til fundamentalverdi-intervallet for denne aksjen enda, men kom i alle fall frem til at det er betydelig over 50 kr, og jeg startet derfor en posisjon der.
Resultatet for juni ble dermed -75 921 kr. Både aksjer og krypto bidra med et betydelig negativt resultat, som ble oppveid til en viss grad med et bra sparebeløp med feriepengene. Når jeg oppsummerer de seks første månedene har jeg spart totalt 126 400 kr. Tilbake i starten av året satt jeg meg et mål om å spare 160 000 kr, som jeg vil nå med 6000 kr pr måned. Det skal jeg klare, med god margin!
Aksjer | – 75 000 kr |
Rentefond | 0 kr |
Crowdlending | 900 kr |
Miniaksjer | 0 kr |
Råvarer | 0 kr |
Krypto | – 21 800 kr |
Sparing | 20 000 kr |
Resultat: | – 75 900 kr |
Jeg fokuserer nå på kvartalsrapportene for selskapene jeg eier, men kommer nok ikke med noen oppdatering av Q2 før i slutten av august når alle selskapene har rapportert. Jeg ser for tiden på en del selskaper som jeg vurderer å investere i. Blant disse selskapene er Capri Holdings, Kone, Ice Fish Farm, Warner Bros Discovery, Smith & Wesson Brands, Adobe, GoPro, Pubmatic, Inmode, TriNet Group og Primerica. I tillegg vurderer jeg å øke posisjonene i Intel, Spotify, iRobot og Meta.
2 kommentarer
Lykke til med sparingen, har et lignende projekt selv med endel i krypto.
Når det gjelder krypto tror jeg XRP(ripple) er fremtiden. Der har jeg tatt et stort lodd.
Anbefaler en research selv.
Takk for det!
Jeg eier noe Ripple, men majoriteten ligger i Bitcoin og Ethereum. Jeg kjører litt indeksfond-strategien når det gjelder krypto, og fordeler innskuddene utover basert på valutaenes markedsverdi.