Status for november 2020

Publisert 11. november 2020

Oktober ble nok en måned med lite fokus på aksjer og spareplan, og mest fokus på flytting til ny bolig. Det å bytte bolig medfører en rekke forutsette og uforutsette utgifter, så dette ble en måned hvor spareplanen krympet litt.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 779 259 kr

Porteføljefordeling per 1. november 2020

I løpet av oktober har vi tatt over nytt hus, og flyttet inn. Det er utrolig hva man har fått plass til i en 150 kvm stort rekkehus i løpet av 6 år, så til tross for en dugnadsdag med super hjelp fra familie har det blitt mange kvelder med pakking og rydding i det gamle huset.

Vi har en måneds overlapp hvor vi eier begge husene, og dette gjør at det er overkommelig. Vi begynner å se enden på flyttingen, og satser på å få det meste på plass i nytt hus til jul.

Ved en slik flytting blir den en del utgifter, som gjør at det ikke blir en spesielt god sparerate i oktober. Trolig heller ikke i november. Hvitevarer skal kjøpes, bod må innredes, rom må males og alarm må installeres. Jeg tenkte å lage en full rapport rundt boligbyttet vårt når vi har overlatt nøklene til de nye eierne, men gratis er det definitivt ikke.

Endringer i porteføljen i oktober 2020

Vi måtte frigjøre en del kapital for å få nok egenkapital til ny bolig til å få den beste renten. Derfor har det blitt en god del salg og faktisk også en god del kjøp i løpet av måneden.

I alfaporteføljen foretok jeg kjøp av de to samme selskapene som i forrige måned, altså PBF Energy og Grieg Seafood. Jeg synes disse ser ut som svært gode investeringer akkurat nå, og har skrevet mer om det i den dedikerte oppdateringen for alfaporteføljen.

I utbytteporteføljen har jeg foretatt fire salg, alle for å frigjøre kapital til ny bolig. Dette var Fiat Chrysler, 2020 Bulkers og BW LPG. Årsaken til at jeg solgte akkurat disse var at det er noen av selskapene jeg kjenner dårligst til, eller hvor jeg har eksponering som jeg tror kan være like god eller bedre. I tillegg solgte jeg litt mer av Educational Development Corp. I tillegg til disse salgene økte jeg i Royal Dutch Shell, som jeg anser som svært billig på dette nivået.

På den generelle aksjesparekontoen min har jeg foretatt to kjøp. Det er Sparebank 1 Nordvest og Aker BP. Akkurat som for Shell, så anser jeg Aker BP som svært undervurdert for tiden, og jeg tror det vil komme en kraftig rekyl i oljeprisen når coronasituasjonen er over. Per 11.11 når jeg skriver dette, ser vi allerede oljeprisen på et langt høyere nivå enn i oktober. Årsaken til at Aker BP kjøpes på ASK er rett og slett at det er en mer kortsiktig posisjon, og at jeg ønsker å utnytte lånerammen (med 3 % rente) til Nordnet.

Når det gjelder Sparebank1 Nordvest så kjøper jeg denne i påvente om at de slår seg sammen med Surnadal Sparebank. Surnadal Sparebank er min «lokalbank», og i tillegg har de drevet godt over mange år. Derfor er det en bank jeg ønsker å eie, men de har vært notert på Merkur Markets (nå Euronext Growth). Aksjer notert der kan man ikke ha på ASK.

Jeg har også foretatt to kjøp i kvanteporteføljen, men har så langt ikke hatt tid til å skrive en oppdatering på dette. Der økte jeg i Norske Skog som jeg eier fra før og som jeg anser som svært underpriset etter kriteriene porteføljen er bygd opp av. Det eneste nye selskapet jeg har kjøpt her er Lundin Energy, altså nok et oljeselskap.

Som denne oppdatering viser, har jeg en svært positivt syn på utsiktene til oljeselskapene fremover. Selv om de fleste (inkludert meg) ser behovet for grønnere energi på sikt, er også de fleste som kjenner feltet godt enige om at oljeetterspørselen fortsatt vil være stor fremover, og at veksten i etterspørselen kanskje topper i 2030. De siste årene, spesielt etter 2015, har vi sett en tydelig stopp i ny prosjekter, som kan gjøre at oljeprisen kan få en svært kraftig rykk de neste årene. Dette er årsaken til jeg har mer enn ti posisjoner i dag som er direkte eller indirekte eksponert mot oljeprisen og oljeetterspørselen. Jeg kommer med en egen porteføljegjennomgang hvor jeg ser nærmere på dette.

I tillegg til dette har jeg solgt posisjonene min i Bitcoin XBT og iShares Gold Trust. Dette er rett og slett fordi jeg ønsket å frigjøre kapital til bolig, og at jeg ønsker et større fokus på selskaper fremfor assets. Jeg har fortsatt posisjonene mine direkte i Bitcoin og Ethereum. Kryptovaluta har gått såpass mye i det siste at det blir interessant å se hvor den står om et halvår. Jeg vurderer også å kjøpe et gullgruveselskap for å bevare eksponseringen min mot gull som jeg anser som godt inflasjonsbeskyttelse.

Fordeling av investeringer per 1. november 2020

Status for november er dermed -13 816 kr, totalt 779 259 kr. I praksis har jeg gått enda mer i minus, på grunn av at vi i oktober fikk utsatt lønnsoppgjør med tilbakevirkende kraft til mai. Jeg ser ikke frem til å ta en full gjennomgang av regnskapet for denne høsten, men det blir nok en nyttig oppgave som kan skape litt motivasjon for å få økt spareraten fremover.

Jeg har tatt ut 100 000 kroner fra Nordnet i løpet av måneden for å skyte inn i egenkapital i ny bolig, men siden jeg har regnskapsført dette som et «lån» tidligere i spareplanen, så påvirker det ikke spareplanen.

Nå som november er godt i gang, vet jeg at det blir mye action i november-rapporten med både presidentvalg og corona-vaksine. En del av de valgene jeg har beskrevet her, som større eksponering mot olje, har allerede vist seg å være gode nå når markedet ser en ende på coronakrisen. Jeg har tro på at jeg i løpet av november skal bikke 800 000 kroner i spareplanen, til tross for at jeg får spart så mye nye kroner.

Bildet i toppen er av Zbynek Burival og hentet fra Unsplash.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *