Status for mai 2021

Publisert 12. mai 2021

April ble en måned hvor jeg følte det lugget litt, men når jeg nå gjør opp status ser jeg at jeg kom godt i pluss også denne måneden. En diversifisert portefølje gjør kanskje at man legger mer merke til det som faller, enn det som går oppover.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 199 931 kr

Porteføljefordeling per 1. april 2021

I mai og juni er de månedene hvor jeg har mulighet for å øke spareplanen mest. Selskapet jeg jobber for har en overskuddsdeling hvor en del av overskuddet hvert år fordeles likt til alle ansatte. Dette utbetales i mai. I tillegg kommer feriepengene i juni, som også gir litt ekstra penger inn i spareplanen.

Derfor planlegger jeg å investere en del nye kroner i aksjer fremover, og jeg er fortsatt på leting etter flere investeringer.

I slutten av april delte jeg den første Verdiportefølje-oppdateringen, hvor jeg går gjennom alle enkeltaksjene jeg eier utenfor alfaporteføljen. Dette er en oppdatering jeg har planer om å gjøre ca. hver tredje måned, og gir meg anledning til å gi litt mer innsikt i enkeltaksjene jeg velger meg ut. For min egen del er det for å ha en logg for fremtiden hvor jeg kan gå tilbake og lese hva jeg tenkte om selskapene.

Endringer i porteføljen i april 2021

I alfaporteføljen gjorde jeg ett kjøp i april. Jeg økte posisjonen i Grieg Seafood, og dette har jeg skrevet mer om i den dedikerte oppdateringen.

I verdiporteføljen valgte jeg å selge North Media, etter at den hadde omtrent dobla seg. Dette var et kjøp jeg gjorde for omtrent et år siden, og var en ren kvantitativ vurdering basert på eiermargin.

Det var faktisk de eneste endringene i enkeltaksjer jeg gjorde, som må være den roligste måneden siden jeg startet med disse oppdateringene.

Som endringsoversikt over viser, så ble crowdlending redusert med ca. 5000 kroner etter at et lån ble ferdig. Det er også flere lån som er ferdige i månedene som kommer, så jeg vil nok gå inn i noen nye crowdlending-lån fremover.

Kryptoeksponeringen min i bitcoin og ethereum fortsetter oppover, og verdien er nå (månedsskiftet), på 85 000 kroner. Dette er på et innskudd på 16 000 kroner i fjor, som gir en svært bra avkastning. Som jeg skrev i forrige oppdatering, så synes jeg at økningen har vært veldig stor, og har derfor nå i mai redusert posisjonen noe. Dette skriver jeg mer om i neste oppdatering.

Oversikten viser også at jeg har gjort et nytt «miniaksje»-kjøp, som vil si emisjoner i oppstartsselskaper på dealflow eller folkeinvestering. Denne måneden var jeg med i emisjonen til Solgt.no, en plattform for fleksibel og billig boligsalg. Som vanlig så skriver jeg av halvparten av innskutt beløp hver gang jeg investerer i sånne selskaper, siden risikoen er skyhøy.

En erfaring jeg har gjort meg med slike investeringer, er at jeg skal fokusere på kapitallette, skalerbare og kunnskapsbaserte prosjekter. Prosjekter som krever produksjon av hardware, lokaler og annet tror jeg har større sannsynlighet for å feile. Men det blir nok fortsatt litt magefølelse som styrer hvilke prosjekter jeg investerer i. Ingen av disse emisjonene kan vurderes basert på de vanlige verdi-faktorene jeg bruker på børsnoterte selskaper.

Fordeling av investeringer per 1. mai 2021

Resultatet for april er dermed +21 994 kr. I tillegg kommer nedskrivingen av halvparten av Solgt.no-emisjonen på 5900 kroner, så ca 28 000 kroner totalt. 17 000 kroner er verdiøkning på aksjer, 5600 kroner er verdiøkning på kryptovaluta, 700 kroner er renter på crowdlending og ca 5000 kroner er sparing.

Porteføljerapport for april 2021 fra Nordnet

Jeg har allerede gjort en del endringer i mai, både kjøp av nye selskaper og redusert kryptoeksponeringen. Jeg vil som sagt få mulighet til å dytte en del friske penger inn i markedet fremover, og leter derfor etter gode muligheter.

Det volatile markedet vi ser i dag gir en del muligheter, og det er både en del teknologiselskaper og andre typer selskaper som kommer på et nivå som gjør at de kan være aktuelle.

Den sektoren jeg ønsker å bygge meg opp en større posisjon i nå er atomkraft. Jeg tror atomkraft vil være en fremtidig nøkkel for å produsere nok strøm, og samtidig ha en pålitelig produksjon uavhengig av vind og sol. Om jeg rett og slett kjøper en ETF, finner enkeltselskaper eller velger å kjøre en kombinasjon har jeg ikke bestemt meg for.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *