Status for juni 2021

Publisert 28. juni 2021

Mai ble en bra måned, men på grunn av at juni har vært svært travel blir det en kort og enkel oppdatering denne gangen. Det er kun noen få dager til jeg skal i gang med juli-oppdateringen. Mye nye posisjoner i løpet av mai, som jeg går gjennom.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 242 024 kr

Porteføljefordeling per 1. mai 2021

Dette blir en kort oppdatering, fordi juni rett og slett har gått unna helt uten at jeg har fått eller tatt meg tid til å skrive oppdateringen etter mai. Nå som måneden straks er ferdig, må jeg ta meg sammen og få lagd en kort rapport, slik at jeg ikke går glipp av en måned. Er det noe som skal komme hver måned så er det oppdateringene på totalporteføljen og alfaporteføljen. Så får den bare være litt kort.

Mai er spesiell fordi bedriften jeg jobber i betaler ut overskuddsdeling til alle ansatte. En del av overskuddet for fjoråret blir fordelt mellom alle i regionen, som gjør at muligheten for å sette inn ekstra penger til sparing er store i mai. Det gjør nok at resultatet for måneden er kunstig høyt i forhold til mange andre måneder.

Endringer i porteføljen i mai 2021

Mye penger har gått inn i aksjemarkedet denne måneden, både utvidelser av eksisterende posisjoner og noen nye selskaper og en ny ETF.

Alfaporteføljen har jeg gitt en kort oppdatering på tidligere, og der valgte jeg å øke LifeVantage-posisjonen, slik at den er en av de største i porteføljen.

I verdiporteføljen valgte jeg å ta en posisjon i riggselskapet Northern Ocean, etter å ha lest en del både om selskapet og andre selskaper. Det prises nesten til konkurs, og det er et bet på at selskapet skal få leid ut riggene som er spesialisert for krevende områder.

Jeg har også kjøpt meg inn igjen i Intel Corp, som jeg anser som et langsiktig solid selskap. Mens mange av de andre chip-selskapene har får luftige priser, får man Intel på P/E 12 og EV/EBIT på 11. Det har god avkastning på egenkapital og vokser. Om AMD og Nvidia tar en del markedsandeler, så tror jeg fortsatt Intel vil være storebror i dette markedet.

Det har også blitt et nytt kjøp av en ETF, nemlig Global X Uranium. Jeg har lenge vurdert og få en posisjon innen kjernekraft, og siden jeg ikke har fått studert selskapene eller kjenner forretningen godt nok, velger jeg en forholdsvis bred ETF. Dette er en posisjon jeg enten vil utvide i fremtiden, eller så kan det hende jeg finner et enkeltselskap. Jeg tror atomkraft vil være en essensiell brikke for fremtidens grønne samfunn med store strømbehov.

Et selskap jeg har sikla lenge på, er Swedish Match. Et selskap med stabil inntjening, utbytte og vekst som selge rundt 15 EV/EBIT og 20 P/E. Dette er også et selskap jeg tror vil holde seg gått om vi får en nedtur, og som vil kunne øke prisene med eventuell inflasjon. En defensiv og langsiktig investering.

De to siste kjøpene denne måneden er Alibaba og Baidu, som jeg hadde fra før men som jeg anser som såpass attraktive at jeg øker i de. Jeg vurderer også Tencent, spesielt nå etter at jeg fikk greie på at det er mulig å kjøpe det uten å gå gjennom meglerbordet til Nordnet.

Jeg valge også å selge ca 30 % av kryptobeholdingen min den 10. mai, både Bitcoin og Ethereum. At dette skulle vise seg å være omtrent toppen, er kun flaks. Årsaken til at jeg solgte, var at verdien til sammen nådde 100 000 kroner, og det nådde en grense hvor jeg mente jeg måtte rebalansere.

Derfor solgte jeg for ca 30 000 kroner, og utløste med det en fortjeneste på kryptovaluta på nesten 100%. Jeg har kjøpt de jeg satt med for 16 000 kroner, og kan derfor nå sitte med en komfortabel fortjeneste som både bitcoin og ethereum skulle gå i null.

Sjansen for akkurat det ser jeg på som svært liten, men jeg er klar for å kjøpe om disse kommer ned en del til, og jeg ser at kryptofeberen har gått over. Nå som vi har sett verdien halvere seg er det utrolig hvor mye stillere det har vært fra de som er bull krypto.

Innen crowdfunding er et lån fra Fundingpartner tilbakebetalt denne måneden, og her har brukt litt tid i juni på å få økt posisjonene mine.

Det er ikke mulig å investere i kryptovaluta, slik jeg definerer investering. Man kan spekulere i det, men det vil aldri gi en fremtidig kontantstrøm. Derfor blir det å vurdere å en viss prosentandel i det når sentimentet er på det laveste.

Fordeling av investeringer per 1. juni 2021

Resultatet for mai er dermed +42 466 kr. Aksjer bidro med et verditap på 9000 kr og kryptovaluta bidro med et verditap på 7000 kr når man regner med de realiserte gevinstene. 700 kr er renter på crowdfunding. Det som bidro til resultatet er dermed 58 000 kroner i sparing.

Porteføljerapport for mai 2021 fra Nordnet

Det ble mye handler i mai, og det er svært lite endringer så langt i juni. Jeg ønsker å ta en revisjon på de kvantitative posisjonene mine, og potensielt starte noen nye basert på likvideringsverdi. Men det krever at jeg får tid til det og siden jeg ikke har gjort det til nå i måneden blir det nok ikke i juni.

Jeg har en belåning jeg ønsker å redusere før jeg eventuelt kjøper nye aksjer, så det er en del posisjoner jeg vil vurdere å selge meg ned eller ut av.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Merk: Det var tidligere en feil i beregningen min som gav et resultat som var 30 000 kr bedre enn det skulle være. Dette ble rettet i forbindelse med gjennomgang av neste måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *