Status for februar 2023

Publisert 11. februar 2023

Som man ville sagt i 2021, «to the moon 🚀🚀🚀». Dette året har startet utrolig, hvor det meste av nedgangen i 2022 er tatt igjen. Økningen i januar ble såpass stor at hvis dette blir resultatet for hele året, vil jeg være godt fornøyd.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 798 205 kr

Porteføljefordeling per 1. februar 2023

Mange av aksjene mine fikk en utrolig sterk start på året. De kinesiske aksjene Tencent, Baidu og Alibaba har skutt fart, tilsvarende har Meta som nesten har doblet seg siden bunnen i høst. Faktisk ble oppgangen så stor nå i januar at jeg ser på muligheten for å selge meg ned i flere av de største posisjonene mine. Jeg har ca 15 % belåning nå, og det er høyt når Fear and Greed-indeksen har kommet opp til extreme greed.

Jeg har gjort en del kjøp og salg av aksjer nå i starten av året, men totalt sett har jeg omtrent like mye investert. Detaljene på hvilke selskaper jeg har kjøpt og solgt kommer lenger ned.

Krypto har også skutt fart, og i løpet av januar kjøpte jeg krypto for 5000 kr, hovedsakelig bitcoin og ethereum. Andelen av porteføljen er på rundt 2.5%, så det er mulig jeg putter inn litt mer i løpet av våren hvis vi ikke får en kraftig oppgang.

Ellers holder jeg på å gå gjennom alle enkeltaksjene mine, og hvordan de har gjort det det siste kvartalet. De fleste selskapene slipper også årsrapporter i disse tider, så det er mye å lese seg opp på. Aksjeinteressen får alltid et oppsving for meg rundt denne tiden, fordi det er kaldt og mørkt ute, og mye spennende aksjenyheter. Derfor forventer jeg nok at jeg også vil gjøre litt endringer i porteføljen i løpet av februar og mars.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i januar 2023
Bidrag til porteføljeendringen i januar 2023

Kjøp og salg av aksjer

Kjøp (blå) og salg (rød) i Spotify siste 3 år

03.01.23 – Kjøpte 19 aksjer i Spotify på $81.24 (15 598 kr)
Spotify eier jeg på IPS-kontoen, hvor det er mulig å sette inn 15 000 kr i året. Dette satte jeg inn i starten av januar, og sikret meg Spotify-aksjer på litt over 80 dollar. Siden da har prisen gått opp 50%, men dette er ikke en posisjon jeg vurderer å selge meg ut av.

Spotify er ett av få selskaper jeg eier som ikke har en god inntjening i dag, men som jeg tror vil vokse veldig de neste 10 årene. I motsetning til streamingselskapene som kjemper mot hverandre, så tror jeg musikk og lyd-markedet vil bli dominert av en eller to store aktører. Spotify er for meg den beste kandidaten til å vinne dette markedet, i hard konkurranse med gigantene Apple og Alphabet.

Har ingen konkrete tall på fundamentalverdi her, men vil nok vurdere å selge meg ned eller ut om vi kommer opp i tidligere toppnoteringer på 300-400 dollar i løpet av et år eller to.

Kjøp (blå) og salg (rød) i Elmera Group siste 3 år

11.01.23 – Kjøpte 1200 aksjer i Elmera Group på 16.23 kr (19 505 kr)
Elmera Group, tidligere Fjordkraft, er den fallende kniven jeg til stadighet prøver å fange. Det har blitt en av mine aller største posisjoner, og jeg mener at aksjer er svært billig rundt 15 kr. Selskapet har alltid hatt en god og lønnsom drift, med god kapitalavkastning. Innen strømselskapene er de her i en særposisjon mot mange som brenner investorenes penger hvert kvartal.

Elmera Group har svært gode avtaler med blant annet LO Favør og Power, som rekrutterer nye kunder til de. Jeg er veldig spent på hvordan tallene som kommer 16. februar ser ut, og om det har klart å ta en del nye kunder i løpet av høsten, hvor blant annet Tibber har vært i hardt vær.

Som en av de største aktørene, har også Elmera Group stordriftsfordeler innen utvikling av systemer, apper og løsninger for strømhandel. Jeg tror det kan komme pålegg om forholdsvis kompliserte fastprisavtaler som strømselskapene skal tilby, og at strømstøtten går over til å basere seg på timespris og ikke snittpris over måneden. Dette kan skape problemer for mindre leverandører som så langt har basert seg på å tilby et enkelt produkt med spot-pris.

Kommer ikke til å regne ut ny fundamentalverdi for Elmera Group før kvartalsrapporten senere i februar, men den kommer med kvartalsrapporten min for enkeltaksje-porteføljen.

Kjøp (blå) og salg (rød) i Komplett Bank siste 5 år

20.01.23 – Kjøpte 3000 aksjer i Komplett Bank på 5.48 kr (16 469 kr)
Komplett Bank handle rundt 0.5 P/B, som er det laveste siden mars 2020. De har tatt store nedskrivinger på balansen de siste årene, og jeg tror de har fått fjernet de verste skjelettene fra skapet. Forbruksbank er ikke en bransje jeg har lyst til å eie på lang sikt, men jeg mener at prisen nå er så lav at det er verdt risikoen. Kommer egenkapitalavkastningen opp på tidligere 20-30%, bør selskapet kunne betale ut store utbytter, og vi bør kunne se en dobling i prisen.

Femårsmål: 12 kr (16% avkastning per år + utbytte)
Min kjøpsgrense: 6 kr / Min salgsgrense:  9,40 kr

Kjøp (blå) og salg (rød) i Betsson siste 5 år

20.01.23 – Solgte 600 aksjer i Betsson AB på 86.44 kr (49 531 kr)
Et selskaps i porteføljen som har gått veldig godt i 2022, er Betsson. Jeg valgte å selge meg ut nå på litt under 90 kr, etter at aksje nesten har doblet seg i løpet av det siste året. Jeg synes fortsatt Betsson ser rimelig ut, men det er en viss politisk risiko i betting-selskaper, og nå ser det ut til at det er en del optimisme bakt inn i prisen på selskapet. Bettingselskap er heller ikke noe jeg kjenner veldig godt, så det var hovedsakelig en kvantitativ investering basert på nøkkeltallene. Betsson fremstod som det mest opplagte selskapet å selge av aksjene i porteføljen, og forsvant dermed ut. Så får vi se om de selskapene jeg kjøpte nå i januar gir bedre avkastning enn Betsson over de neste årene.

Fordeling av investeringer per 1. februar 2023

Resultatet for januar ble dermed +216 261 kr. Et spinnvilt resultat, hvor aksjene er den viktigste bidragsyteren til avkastning, men også krypto har begynt å gå oppover. Jeg fjernet verdien fra Smartbells AS fra miniaksjer, som gikk konkurs i fjor uten at jeg hadde skrevet ned verdien av selskapet i dokumentet mitt.

Aksjer193 000 kr
Rentefond0 kr
Crowdlending500 kr
Miniaksjer– 2 400 kr
Råvarer0 kr
Krypto13 400 kr
Sparing12 000 kr
Resultat:216 500 kr
Porteføljerapport for januar 2023 fra Nordnet

Februar startet også veldig godt, men jeg har kommet litt ned på jorda igjen nå i andre uka med en del selskaper som har skuffet i resultatfremlegginga og av andre årsaker har falt. Jeg har allerede kjøpt ett nytt selskap i februar, men det meste av tiden går med på å gå gjennom årsrapporter, presentasjoner og regne på alle posisjonene mine. Jeg synes det er vanskelig å finne noen posisjoner å selge meg ned eller ut av, så det spørs om jeg bare må ta en avgjørelse og selge meg ned i det som er minst bra ut for å redusere belåningen litt. Historiens mest venta resesjon står for døren, og da er det greit å ha muligheten for å kjøpe nye aksjer hvis vi får en nedtur.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *