Status for desember 2020

Publisert 9. desember 2020

November ble en eksepsjonell måned, hvor aksjemarkedet – og spesielt verdiaksjer – gikk så det suste. Spareplanen nådde ny rekord, og er opp hele 130 000 kroner. Det er i all hovedsak på grunn av verdiøkning i aksjene.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 909 329 kr

Porteføljefordeling per 1. desember 2020

Nå er vi endelig ferdige med flytteprosessen over til ny bolig, og det blir litt mer tid på kveldstid til å både analysere selskaper og skrive blogg. De siste ukene har vært blant de mest spennende i min korte investeringskarriere, kanskje kun slått av mars tidligere i år.

Vi har sett et stort skifte over til sykliske aksjer og verdiaksjer, og oljeprisen har gått betydelig oppover igjen. Det har gitt et solid løft til porteføljen min, som er kraftig eksponert mot både verdi og olje.

Merk at i porteføljefordelingen over har jeg nå kombinert aksjefond inn i aksjer, siden det er aktivaklasser jeg ønsker å vise der. Det har også med at jeg i stadig større grad selger fond og fokuserer mer på enkeltaksjer. Jeg kommer til å vise det på en litt ny måte fra neste år av.

Endringer i porteføljen i november 2020

Som endringene over viser, så har jeg økt kontantbeholdningen litt – det vil si redusert belåningen. Jeg er ikke mye belånt, men har brukt ca 100 000 kr i porteføljebelåning i Nordnet til 3% rente. Denne er nå redusert til ca 70 000 kr. Jeg har allerede redusert den ytterligere i desember ettersom mange av aksjene har fortsatt å øke i verdi så langt i desember.

Blant eiendelene som ikke er aksjer, så er det krypto som er verdt å kommentere. Bitcoin og Ether, som er de to kryptovalutaene jeg eier, har gått opp i verdi i det siste. Jeg har ikke gjort noen kjøp eller salg her. Jeg er spent på om 20 000 dollar blir grensen denne gangen, eller om den finner en ny topp. Jeg kommer til å sitte rolig, selv om jeg kunne tenkt meg å hatt noen prosent til i krypto.

I alfaporteføljen, som stod for en stor del av oppgangen, har jeg gjort tre endringer. Jeg har solgt Bank Norwegian og kjøpt mer Zagg og et nytt selskap – iRobot Corporation. Mer om dette er det mulig å lese om i alfaportefølje-oppdateringen for november.

Jeg har nå valgt å flytte all blogging, aksjeanalyser og oppdateringer på porteføljer hit til spareplan.no. Etter et år innser jeg at jeg ikke har kapasitet til å gi to blogger den oppmerksomheten de trenger. Derfor bruker jeg aksjesparer.no til et annet prosjekt. Jeg har lyst til å bygge meg en portefølje-overvåkningsverktøy, så får vi se om tiden rekker til det en gang i fremtiden. Kanskje når jeg blir økonomisk uavhengig?

I teknologiporteføljen (IPS) har jeg gjort en del endringer. Jeg har solgt de to ETFene Emering Markets Internet & Ecommerce og iShares Automation & Robotics. Årsaken er at jeg ønsker å heller velge meg ut enkeltaksjer. Jeg har derfor kjøpt tre selskaper, Dropbox, Electronic Arts og Embracer. Det svenske spillselskapet Embracer er et uvanlig valg for meg, siden de ikke tjener penger, men jeg synes det er et svært spennende selskap med en ansvarlig oppkjøpsstrategi.

I utbytteporteføljen har jeg valgt å selge Polaris Media på 57 kr, etter at selskapet ble anbefalt i Finansavisen og fikk et kraftig hopp. Det er mulig jeg kjøper meg inn igjen om prisen går betydelig ned. Jeg kjøpte selskapet i mars for rundt 30 kr, så nesten 100% på litt over et halvt år må jeg si meg fornøyd med.

De pengene brukte jeg blant annet på å kjøpe meg inn i en litt mer spekulativ posisjon, reiseoperatøren TUI, til 4,43 euro. Jeg tror det kan gå en del opp og ned de neste månedene, men ut i fra balansen til selskapet tror jeg de vil klare seg uten noen emisjon eller konkurs. Hvis folk begynner å bestille turer til neste sommer, og reiselysten etter pandemien blir så stor som jeg tror, kan dette være minst en doblingskandidat på forholdsvis kort sikt.

Jeg kjøpte også et fond, Roundhill Acquirers Deep Value ETF, som jeg ønsker å bygge en større posisjon rundt. Dette er et fond som følger Tobias Carlisle sine prinsipper om deep value, men som investerer i kun små selskaper. Dette er en kombinasjon som har fått svært hard medfart de siste årene, men som jeg tror kan bli en vinner fremover. Jeg ønsker å bygge dette opp til en større posisjon med minst ett kjøp til.

På aksjesparekontoen foretok jeg et litt spekulativt kjøp, nemlig SAS på 1,08 kr. Egentlig skulle jeg kjøpe denne for å få bonuskort som gir billigere billetter, men da Norwegian meldte om at de hadde søkt om konkursbeskyttelse og markedet ellers også snudde opp på vaksinenyheter, valgte jeg å selge bare en uke etterpå på 1,55 kr. Over 40% på en uke må jeg si meg godt fornøyd med.

Fordeling av investeringer per 1. desember 2020

Status for november er dermed +130 070 kr, totalt 909 329 kr. Jeg tror det aller meste av dette er verdiøkning, siden spareraten har det vært så som så med de siste månedene med innkjøp til nytt hus.

Da jeg startet med disse oppdateringene i januar i år, var status på 573 500 kroner. Hvis dette fortsetter estimerer jeg at jeg kommer ut av året på over 950 000 kroner, og er med det nesten et år foran skjemaet jeg satte opp da jeg la en plan for å bli økonomisk uavhengig i 2035.

Det skal sies at jeg ikke kan forvente en slik avkastning på aksjene hvert år, og vet det fort kan komme noen år hvor det står stille. Det som er motiverende er at jeg nå føler jeg har en solid strategi, har tro på selskapene jeg eier og sover godt selv om børsene skulle falle i fremtiden.

Jeg vil gjøre noen endringer i oppdateringene neste år, blant annet vil jeg kombinere alle aksjene som ikke er en del av alfaporteføljen, teknologiporteføljen og kvanteporteføljen i en ny verdiportefølje. Denne vil erstatte utbytteporteføljen som jeg har skrevet en oppdatering om før, men som i praksis ikke har blitt noen utbytteportefølje.

Lufta gikk litt ut av ballongen da det viste seg at vi trolig ikke får refundert kildeskatt fra utenlandske selskaper på kontotyper med utsatt skatt. Dermed kommer jeg nok til å prøve å unngå selskaper med høyt utbytte i fremtiden, og kanskje bare beholde norske utbytteselskaper. Jeg kommer nok tilbake med en oppdatering om verdiporteføljen før året er omme.

Bildet i toppen er av CDC og hentet fra Unsplash.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *