Status for august 2022
Vi vet ikke om vi har sett bunnen for denne gang, eller om vi får en ny nedtur utover høsten. Men det jeg vet at juli ble en svært bra måned for spareplanen, med et resultat på +93 499 kr.
Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.
Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.
Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.
Status: kr 1 714 866
Siden midten av juni har vi sett en bra oppgang på verdens børser, og likeså med min langsiktige spareportefølje. Jeg er omtrent fullinvestert, men har de fleste spareårene fremfor meg enda. Hvis jeg hadde investert i indeksfond og holdt til jeg skulle brukt pengene, hadde det beste vært videre fall på børsene for langsiktig avkastning, siden jeg kunne kjøpt selskaper til lavere pris.
Nå er ikke min strategi slik, men jeg prøver å finne gode selskaper til en lav pris, uavhengig av hvordan markedet er priset og hvordan utsiktene for verdensøkonomien er. Jeg ønsker å kjøpe fremtidig kontantstrøm for så lav pris som mulig. Derfor ønsker jeg et volatilt marked velkommen, siden det gir større mulighet for at prisen på aksjene jeg kjøper når sin fundamentalverdi på kortere tid.
Min hovedstrategi er å kjøpe aksjer jeg tror verdien vil være dobbelt så høy som prisen er i dag. Det tilsvarer en gjennomsnittlig avkastning på rundt 15%, som er utrolig høyt (selv om dagens WSB-spekulanter sikker ler av slike tall). Jeg tviler på jeg klarer 15%, men jeg investerer i selskaper hvor jeg tror det er mulig å få denne avkastningen.
I et volatilt marked er det større sjanse for at en aksje som i dag koster 20 kr skal nå en fundamentalverdi på 40 kr, slik at jeg potensielt kan få enda bedre avkastning enn jeg ville hatt i et marked med lav volatilitet. Selvsagt vil eventuelle smeller også være større da.
Det meste av juli-resultatet kommer fra aksjer, og som diagrammet over er bidraget på 90 000 kr, resten er fra krypto med 12 000 kr. Det at sparing står som -10 000 kr betyr at det ble en del ekstra utgifter i juli. Blant disse er at vi kjøpte inn ved til vinteren, har vært på ferie, måtte kjøpe nye sommerdekk til bilen og byttet registerreim på bilen. Forhåpentligvis blir det ikke så mange ekstrautgifter utover høsten.
Jeg sitter fortsatt og vurderer hvordan jeg får fremstilt de to grafene over på best mulig måte, og hvordan jeg kan forklare forskjellen på de. Den øverste er endringene i verdi fra forrige måned i aktivaklassen. Eksempelvis eier jeg 124 000 kr mer i aksjer nå enn måneden før, hvor 90 000 kr kommer fra verdiøkning og 34 000 kr kommer fra kjøp av nye aksjer.
Det er fortsatt ikke aktuelt å investere mer i crowdlending, og jeg synes jeg ukentlig får brev om manglende betalinger fra disse lånene. Venter fortsatt på motivasjon og tid til å ta en full gjennomgang av mine erfaringer med crowdlending.
Det skal også mye til for å investere i crowdfunding for aksjer – jeg tror forventa avkastning der er svært lav sammenligna med børsen. Kommer det noen prosjekter jeg brenner for, kan det hende jeg åpner lommeboka. Min strategi er å investere i selskaper som allerede tjener penger, og der er det få eksempler i crowdfunding.
Kryptovaluta-verdiene begynte å gå opp igjen samtidig som aksjemarkedet snudde, og andelen krypto er nå oppe i 2,6%. Fortsatt lavt, så det kan hende jeg plasserer noe mer utover høsten for å komme opp mot 4-5%. Spent på Ethereum og overgangen til Proof of Stake. Har veldig lyst til å se nærmere på hva dette innebærer teknisk.
Kjøp og salg av verdipapirer
11.07.22 – Kjøpte 500 aksjer i LifeVantage Corp på $4,16 kr (21 244 kr)
Dette er fjerde gang jeg kjøper LifeVantage siden jeg startet posisjonen i januar 2021, og så langt ser det ut som jeg har gått i en solid value trap. Allikevel har jeg økt posisjonen i sommer, fordi uansett hvordan jeg snur og vender på det så finner jeg ikke noen grunn til at prisen skal være så lav.
LifeVantage er et helsekostselskap som fokuserer på vitenskapelige metoder for å fremstille blant annet aldringshemmende kosttilskudd. Selskapet er også spesielt ved at det fokuserer på markedsføring gjennom provisjonsselgere. Jeg har prøvd å sette meg inn i vitenskapen her, men det skorter nok litt på lege- og kjemikunnskapene til at jeg skjønner det godt. Det er absolutt en fare for at jeg her går litt langt utenfor min Circle of Competence, men da får jeg ta det som læring til senere.
Produktet virker å ha god omtale, og selv med minimal vekst framover anslår jeg en verdi på aksjen mellom $8-12. Med dagens pris på lave 4-tall tror jeg på en CAGR de neste fem årene på over 25%. Dette er en aksje jeg godt kan bygge opp til en av mine største posisjoner over tid, med mindre jeg finner gode motargumenter. Veldig spennende, lite selskap.
Femårsmål: $14 (26% CAGR)
Min kjøpsgrense: $7.60 / Min salgsgrense: $12.08
19.07.22 – Kjøpte 75 aksjer i Ebix på $20.07 (15 014 kr)
Sommerens andre kjøp ble Ebix, et slags finans/investingsselskap med fokus på India, ledet av den eksentriske Robin Raina. Selskapet ble angrepet av shorterne i Hindenburg Research i juni, som resulterte i et fall på rundt 50%. Etter hvert som jeg har lest meg opp på påstandene, tror jeg de ikke har en så god sak, og at Ebix er på billigsalg nå. Tok derfor å økte posisjonen min i midten av juli.
Selskapet tjener godt med penger, og jeg blir overraska hvis det er en svindel. Selskapet har hatt en god fri kontantstrøm over mange år, selv om resultatene har gått en del opp og ned. Hyppig skifte av revisor er også noe som er et rødt flagg som tilsier at selskapet bør prises noe billigere enn tilsvarende selskaper.
Men jeg tror risk/reward her er godt, og jeg synes det er et nyttig diversifiserende element å ha et spennende selskap med fokus på India i porteføljen.
Femårsmål: $50 (15% CAGR)
Min kjøpsgrense: $26.00 / Min salgsgrense: $41.00
Resultatet for juli ble dermed +93 499 kr. Fordelingen av resultatet gikk jeg gjennom i detalj lenger opp, så ser ikke noen grunn til å gjenta det.
Aksjer | 90 500 kr |
Rentefond | 0 kr |
Crowdlending | 900 kr |
Miniaksjer | 0 kr |
Råvarer | 0 kr |
Krypto | 12 100 kr |
Sparing | – 10 000 kr |
Resultat: | 93 500 kr |
Så langt i august har jeg kjøpt 2 nye selskaper, og motvillig solgt 1 selskap som blir kjøpt opp. Jeg kommer nok ikke til å kjøpe noen flere i august med mindre jeg i kvartalsgjennomgangen finner noen selskaper jeg ønsker å selge.