Status for august 2020

Publisert 9. august 2020

Juli ble en rolig måned, men jeg gjorde noen kjøp og salg før jeg tok sommerferie. Jeg har fortsatt med å øke kontantbeholdningen, og er forholdsvis klar for en eventuell nedtur utover høsten som kan gi kjøpsmuligheter.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 728 414 kr

Porteføljefordeling per 1. august 2020

Dette blir nok en litt kortere statusrapport enn vanlig, siden det er forholdsvis få endringer i feriemåneden juli. Jeg har solgt noen fond og aksjer, og kjøpt noen andre aksjer.

Totalt har dette gjort at kontantandelen har økt litt, uten at det er et bevisst valg. Alfaporteføljen har en kontantandel på 78 000 kroner, hvor jeg har som mål at den skal være fullinvestert.

I løpet av ferien har det dukket opp en problemstilling som kan ha stor betydning for spareplanen. Vi har (nesten) bestemt oss for å bytte bolig. I dag bor vi i rekkehus, og vi har lyst på enebolig i samme område. Det vil bety å bytte bolig fra et hus som er koster 3.5-4 millioner til et som koster 5-5.5 millioner.

I verste fall betyr det en økning i boliglånet på 2 millioner, som vil bety en økning i boligutgiftene på rundt 8500 kroner i måneden, hvorav 3500 kroner er renteutgifter.

Det vil ha noe å si for hvor fort jeg kan nå målet om økonomisk uavhengighet, men som jeg har sagt mange ganger tidligere så handler det ikke om å bli pensjonist. Spareplanen og ønsket om økonomisk frihet handler om å ha mulighet til det vi ønsker å gjøre nå, oppgradere boligen for å få en del ting vi savner i dagens bolig. Det blir en oppdatering på boligjakten neste måned, og hva det eventuelt innebærer for spareplanen.

Endringer i porteføljen i juli 2020

I juli solgte jeg to fond, rentefondet Fondsfinans Kreditt og ETFen iShares HealthCare Innovation. Begge disse salgene handler om porteføljespissing. I tillegg solgte jeg min største posisjon i alfaporteføljen, Educational Development Corp, etter en mangedobling siden mars. For mer informasjon om dette refererer jeg til alfaportefølje-oppdateringen for juli.

Rentefondet solgte jeg fra utbytteporteføljen, hvor jeg ønsker å kun ha enkeltaksjer. ETFen ble solgt i IPS-kontoen, som jeg har bestemt meg at skal være en teknologiportefølje. Begge disse kan være aktuelle å kjøpe igjen utenfor disse porteføljene, men akkurat nå brukte jeg det jeg fikk på å gjøre nye kjøp.

I teknologiporteføljen har jeg foretatt to kjøp, Paradox Interactive og Intel Corporation. Begge disse anser jeg som selskap av høy kvalitet. Paradox Interactive utvikler og publiserer spill, med fokus på strategispill som jeg selv elsker. Jeg kjøper selv nesten alle spill de lager eller utgir, og tror de for en større og større posisjon siden dette er spill som «voksne» gamere ofte setter pris på.

Intel fikk en kraftig dupp nå i slutten av juli, som følge av at de har problemer med å utvikle neste generasjon prosessorer. Dette har gjort at AMD har fått en utrolig utvikling de siste ukene og nådd omtrent 50% av markedsverdien til Intel. Intel har omtrent monopol på CPU for forretnings-PCer og servere, og har tjent godt med penger i flere tiår. Derfor har jeg valgt å kjøpe dette selskapet til min langsiktige teknologiportefølje nå.

For å opprettholde aksjeandelen i totalporteføljen, valgte jeg å kjøpe tre nye posisjoner i utbytteporteføljen. Siden jeg avventer hva som skjer med kildeskatt og investeringskonto zero, valgte jeg å kun kjøpe norske selskaper og det ble shippingselskaper.

De tre selskapene 2020 Bulkers, BW LPG og Okeanis Eco Tankers har skip innen henholdsvis tørrbulk, gass og oljetank. Jeg har gått gjennom mange årsrapporter og prøvd å lære om shipping i det siste, og anser dette som et nytt steg i læreprosessen. Jeg synes alle disse ser attraktivt priset ut og virker å være godt drevet. Skal man virkelig lære om en bransje eller selskap synes jeg det er svært nyttig å ha «skin in the game». Jeg kjøper derfor disse uten å ha gjennomanalysert sektorene eller selskapene, men anser det som selskaper som kan se svært bra ut om 5-10 år. Dette er sykliske selskaper, og dobler de seg i verdi plutselig kan det bli aktuelt å selge eller redusere posisjonene.

Innen andre aktivaklasser er det lite å rapportere. Krypto-posisjonen har blitt noe større på grunn av at bitcoin har økt en del i verdi siste måned. Gull er også noe opp, og crowdlendingposisjonene er litt ned på grunn av at avdrag betales.

Fordeling av investeringer per 1. august 2020

Status for august er dermed -7 008 kroner, totalt 728 414 kroner. Forbruket denne måneden ble nok en del mer enn vanlig – rundt 15-20 000 kroner – på å grunn av ferie og ekstraordinære utgifter (hun sa ja). Selge investeringsporteføljen har dermed gått i pluss.

Det som blir spennende nå i august er om vi kjøper oss nytt hus, og hva dette vil ha å si for porteføljen. Ellers vil jeg nok prøve å handle forholdsvis lite, kanskje kjøpe noen aksjer i alfaporteføljen.

Bildet i toppen er av Chris Pagan og hentet fra Unsplash.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *