Status for april 2021

Publisert 15. april 2021

Mars føltes som en måned som gikk sånn omtrent i null, men når jeg oppsummerer så har det faktisk gått veldig bra. Totalt er spareplanen opp 51 821 kroner i mars, og jeg har kjøpt en god del aksjer i løpet av måneden. Kryptovaluta har bidratt godt til økningen også denne måneden.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 1 177 564 kr

Porteføljefordeling per 1. april 2021

Jeg syntes det lugga litt i løpet av mars, hvor en del aksjer gikk bra, men mange av verdiaksjene i porteføljen har ikke hatt den samme oppgangen som tidligere måneder.

Det at verdien på spareplanen øker med en god månedslønn på en måned når jeg føler dette, tyder kanskje på at jeg har vært litt bortskjemt det siste året når det gjelder avkastning. Jeg må forvente at jeg kan være i minus i flere måneder og år, noe jeg håper og tror jeg vil takle godt.

I løpet av måneden har jeg kjøpte mange nye aksjer, og da spesielt i alfaporteføljen. I tillegg har jeg kjøpt ETFer på Egen pensjonskonto, og jeg har presentert en rekke ETFer der er mulig å ha på EPK og hvilke jeg selv har valgt. Jeg har valgt å holde denne porteføljen utenfor spareplanen, men vil prøve å presentere porteføljen på EPK en gang i året eller ved endring.

Endringer i porteføljen i mars 2021

Som vanlig har jeg skrevet om alfaporteføljen i en egen oppdatering, her har jeg endelig fått satt mye av pengene jeg hadde tilgjengelig i arbeid gjennom å kjøpe fire nye selskaper. Dette er Komplett Bank, Sprouts Farmers Market, Perdoceo Education Corp og Ebix. Jeg har også solgt to aksjer her, United Rentals og Zagg. Zagg ble kjøpt opp og dermed tvangsinnløst.

Alle disse blir presentert i oppdateringen over, hvor jeg også denne gangen har fått lagd et nytt format på tabellene som presenterer aksjene. Forhåpentligvis er det mer oversiktlig nå, og jeg har lagt ut alle prismålene jeg har for selskapene over de neste fem årene.

Resten av porteføljen min har nå blitt slått sammen til en verdiportefølje, oppdelt i Individuell Pensjonssparing (IPS), Aksjesparekonto (ASK) og Investeringskonto Zero (IKZ). Jeg har tenkt å lage en kvartalsvis presentasjon hvor jeg går gjennom alle enkeltaksjer jeg kjøper og selger her.

På IPS (tidligere teknologiporteføljen) har jeg solgt resten av Intel Corp og flyttet disse pengene over i Spotify. På IPSen har jeg de aksjene jeg anser som vekst-delen av verdiporteføljen, og Spotify er en aksje jeg lenge har hatt lyst til å eie. Da Spotify gikk ned fra 350 dollar til rundt 270 dollar, benyttet jeg sjansen og investerte.

Spotify er ledende innen musikk, og begynner også å etablere en viktig posisjon innen podcasting. De vokser fort, og jeg er spent på om de også vil prøve seg innen lydbøker. Uansett, Spotify plasseres i den litt mer spekulative vekst-delen av porteføljen, og har etter min mening konkurransefortrinn som gjør at de kan bli ledende innen lydmedia.

På aksjesparekontoen (tidligere ASK kombinert med kvanteportefølje), har jeg solgt 1/3 av posisjonen min i Okea, og kjøpt Betsson for samme beløp. Alle oljeaksjene mine har gått svært bra det siste halvåret, og da mener jeg det er fornuftig å selge seg litt ned i de største posisjonene.

Betsson kjøpes basert på at nøkkeltallene ser svært bra ut. Det finnes sikkert selskaper med bedre vekst innen betting-nisjen, men Betsson har over mange år levert et bra utbytte og gode overskudd kombinert med vekst og god avkastning på kapitalen. Helt klart en aksje jeg skulle plukka opp mye av for et år siden, men en aksje som fortsatt ser attraktiv ut med en EV/EBIT rundt 10 og FCF-margin på 10%.

På IKZ-kontoen (tidligere utbytteportefølje) har jeg solgt aksjene i Grieg Seafood. Årsaken er at jeg eier en stor porsjon Grieg i alfaporteføljen, og velger derfor å ta litt gevinst på rundt 90 kroner samtidig som jeg får rydda litt i porteføljene. Nå som vi er halvveis ut i april, viste dette seg å være smart, og jeg fikk til og med kjøpt tilbake aksjene på alfaporteføljen på rundt 78 kroner.

Jeg kjøpte Barrick Gold Corp, et gullgruveselskap. Dette blir min eksponering mot gull som kan fungere som en hedge mot inflasjon fremover. Barrick Gold er et solid selskap som trolig ikke vil hoppe så mye opp som mindre gullprodusenter om gullprisen skulle gå oppover, men en posisjon jeg er komfortabel med å sitte i som et alternativ til kontanter.

I løpet av mars investerte jeg 15 000 kroner fordelt på tre crowdlending-prosjekter på Monner. En del av lånene jeg har er ferdige nå i løpet av de neste månedene, og jeg ønsker å ha rundt 8% av spareplanen i slike utlån med en rente mellom 7-9%. Det er en viss risiko forbundet med slike utlån, men som et risk/reward ser bra ut for min del. Får jeg 5-6% avkastning etter tap på lang sikt, virker crowdlending som et attraktivt sted å lagre pengene fremfor en «høyrentekonto». Det kan hende jeg vil kjøpe noe høyrente-fond fremover igjen, for å komme til rundt 12% rente-andel totalt.

Jeg kjøpte bitcoin og ether(eum) direkte i fjor for 16 000 kroner, etter å ha eid sertifikater på Nordnet frem til da som krypto-eksponering. Bare i mars gikk verdien på dette opp med 16 337 kroner, og er nå oppe i 80 000 kroner. Dette gir en andel på 6-7% totalt, som jeg synes er greit. Den får nok komme opp på 10% før jeg vurderer å selge meg ned.

Blokkjede-teknologi har jeg stor tro på, men jeg synes bitcoin-feberen som nå herjer minner mye om det vi så på slutten av 2017. Jeg har inngangsverdi i bitcoin på rundt $9000, men jeg er bekymra for de som laster opp på $50000 og over. Får vi en dupp ned igjen til $10000 i løpet av de neste to-tre åra kan det fort være mange av disse som selger, kanskje til meg.

Nå ser vi mindre altcoins skyte opp i verdi, som vi også så i 2017. Jeg vet ikke hvor lenge dette vil vare, men akkurat nå ser optimismen ser ut til å være urokkelig. Slik var det også i 2017 – i 2019 var det forholdsvis lite snakk om bitcoin. Om det nå blir vanlig i 2023, eller om vi ser tilbake til en ny topp vet jeg ikke – men skal jeg spå så skal den ned 80% igjen, vi vet bare ikke fra hvor. I dag ble Coinbase børsnotert, og var deler av dagen mer verdt en Goldman Sachs – det er vilt.

Hadde jeg kunne tatt ut penger fra bitcoin og overført til andre assets skattefritt, hadde jeg nok tatt noe gevinst nå. Siden dette ikke er mulig, vil jeg nok sitte videre med kryptovalutaen, og ta en ny vurdering om den når 100 000 dollar.

Fordeling av investeringer per 1. april 2021

Resultatet for mars er dermed +51 821 kr, totalt 1 177 564 kr. Ca 8000 kroner er sparing, 16 000 kroner er økning i kryptoverdiene, ca 800 kroner er renter på crowdlending. Resten, ca 27 500 kroner, er kursøkning på aksjene.

Jeg benytter en viss andel belåning på Nordnet nå, men 100 000 kroner av det som vises i belånt portefølje over er økning på boliglånet vår som jeg gjorde i fjor vår. Belåningen betaler jeg altså rundt 1.5% rente på, mindre enn forventet inflasjon.

Porteføljerapport for mars 2021

Jeg vil fortsatt lete etter gode aksjer, men vil nok ikke øke eksponeringen mye den neste måneden. Et felt jeg ønsker eksponering mot er atomkraft, men vurderer fortsatt om jeg skal prøve å finne et enkeltselskap eller benytte meg av en ETF for eksponering.

I løpet av juni og juli kommer det mer friske kontanter inn i porteføljen, ettersom det er måneder for feriepenger og overskuddsdeling på jobben. Planen er å nedbetale kreditten, og ellers være litt forsiktig med å putte alt for mye penger inn i markedet nå. Finner jeg rimelige og gode selskaper så skal jeg kjøpe, men i motsetning til for et år siden, ser markedet svært mye dyrere ut i dag.

Jeg jobber også med en ny form for rapport, som jeg kommer til å skrive hvert kvartal. Da skal jeg gå gjennom alle enkeltaksjene i verdiporteføljen, som nå bare sporadisk blir nevnt i disse rapportene. Jeg vil presentere årlig avkastning, se på nøkkeltall og hvilken strategi de forskjellige tilhører. Veldig nyttig gjennomgang for meg, forhåpentlig også interessant for de som følger reisen mot økonomisk uavhengighet.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *