Nedsidefokusert investering

Publisert 20. februar 2020

De to siste årene har jeg dykket ned i hva de flinkeste investorene i verden har sagt, for å prøve å få et overtak som gjør at jeg kan finne aksjene som vil gjøre det godt fremover. I løpet av de neste månedene tenkte jeg å skrive om det jeg ser på som de viktigste erfaringene deres, og hvordan jeg har bygd dette inn i min egen investeringsstil.

Mens mange ferske investorer prøver å finne det neste Amazon, Netflix eller Tesla, er noe av det jeg ser går igjen mest er fokuset på nedsiden fremfor oppsiden. Dette er kanskje det jeg ser går aller mest igjen blant de verdifokuserte investorene jeg har studert og lest om. Jeg kommer til å bruke noen sitater for å illustrere dette, og først ut er den norske investoren Arne Fredly, som jeg forøvrig anbefaler å se hele foredraget til. Det starter omtrent 3 timer ut i sendingen.

Jeg tenker aldri oppside på en aksje, jeg regner bare på nedsiden. Du kan godt kalle meg en nedsideinvestor.

Arne Fredly på HegnerTV Juleavslutning 2017

Det å være en nedsideinvestor betyr at i stedet for å finne årsaker til at en aksje skal opp i verdi, fokuserer man på å finne årsaker til at en aksje kan falle i verdi.

Dette er en regel som ikke må brukes uten andre gode prinsipper, men hvis man er klar over alle farene med en investering vil man være langt bedre rustet hvis en investering ikke skulle gå veien.

My experiences as a businessman have very direct, long-term positive impacts on me as an investor, because when I’m looking at an investment, I now look at it like the way I looked at my first business, which is, the first thing I’m looking at is, how can I lose money on this? And can I absolutely minimize my downside? The up sides will take care of themselves. It’s the downsides that one needs to worry about…

Mohnish Pabrai

For min egen del har jeg laget en liste på, så langt, 20 punkter som jeg kaller røde flagg. En annen gang kan jeg gå gjennom hele listen, men eksempler på røde flagg er «Ny og uerfaren ledelse», «Manglende konkurransefortrinn» og «Vekst på under 5%».

Når jeg finner et slikt rødt flagg i en selskapsanalyse, må jeg dykke ned dypere for å finne ut hvor stor sannsynlighet er det for at dette kan redusere den fundamentale verdien til selskapet. Et rødt flagg betyr ikke nødvendigvis at det ikke er en god investering. Det betyr at jeg må undersøke nærmere, prøve å vurdere risikoen. Om jeg gjør en investering så skal det være på tross av risikoen jeg har funnet.

Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.

Warren Buffett

Mange tror at Warren Buffetts regler sier at man ikke skal gjøre en investering man kan tape penger på, men det mener jeg er feil. Det Buffett sier, er at det viktigste for en investor er å beskytte kapitalen. For en investor er kapitalen arbeidsverktøyet, og uten det vil man ikke ha noen mulighet for å gjøre en god investering.

I’m always thinking about losing money as opposed to making money. Don’t focus on making money, focus on protecting what you have .

Paul Tudor Jones

Jeg fokuserer på å bevare kapital gjennom diversifisering, noe som Buffett ikke er så stor fan av. Jeg har en investering på 20%, men ellers så er alle enkeltinvesteringene under 5% av total kapital. Over tid kan det godt hende jeg bygger nok selvtillit på det å plukke enkeltaksjer for en enda større andel, men inntil videre er diversifisering en måte unngå å tape penger.

Invert, always invert: Turn a situation or problem upside down. Look at it backward. What happens if all our plans go wrong? Where don’t we want to go, and how do you get there? Instead of looking for success, make a list of how to fail instead – through sloth, envy, resentment, self-pity, entitlement, all the mental habits of self-defeat. Avoid these qualities and you will succeed. Tell me where I’m going to die, that is, so I don’t go there..

Charlie Munger

Har du en ide til en investering, prøv å finne alle argumenter for hvorfor du ikke bør gjøre den investeringen. Klarer du å argumentere for hvorfor de tar feil, kan du gå videre med vurderingen av selskapet. Klarer du det ikke, bør du kanskje gå videre og se på et annet selskap.

I’d say it’s that most people think that very wealthy people take huge risks and that’s why they have huge rewards. But the very best on earth are completely obsessed with not losing money. That sounds overly simplistic, but they know that if you lost 50 percent, it takes 100 percent to get even. Most people don’t make that math in their head, so it takes years and years. They are obsessed with not losing money.

Tony Robbins

Jeg har tro på at det å beskytte kapitalen er en vital del av det å være en god investor. Og er du i tvil om et selskap fortsatt er en god investering, selg. Jeg avslutter denne samlingen av gullkorn med et sitat fra Bernard Baruch.

I made my money by selling too soon.

Bernard Baruch

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *