Handler spareplan.no om FIRE?

Publisert 14. februar 2019

FIRE-bevegelsen (Financial Independence, Retire Early) handler om å maksimere sparingen sin for så å si opp jobben og leve på avkastningen. Det har vært populært en god stund i USA, og begynner å bli mer og mer kjent i Norge også (DN, Aftenposten). En vanlig fremgangsmåte er å spare 50 % eller mer av inntekten sin i et indeksfond, og pensjonere seg når man kan leve på ca 4 % av beløpet. Det idylliske bildet av dette er selvsagt å reise til en sydhavsøy og leve lykkelig i alle sine dager.

Min spareplan handler ikke om FIRE. Det er ting i FIRE-bevegelsen som jeg liker, for eksempel det å ha et større fokus på eget forbruk, gjenbruk og en grønnere livsstil. Men jeg setter ikke av nok penger til å kunne pensjonere meg om 10 år. Trolig ønsker jeg heller ikke å pensjonere meg da – og jeg ønsker definitivt ikke å bo resten av mine dager på en sydhavsøy.

Nå vet jeg at de aller fleste som pensjonerer seg tidlig ikke gjør det for å slappe av på stranda hele livet, men å få kontroll på sin egen tid og bruke den på det de vil. Det kan være å skrive en bok, drive med veldedig arbeid eller flytte på fjellet. Finansnerden oppsummerer det godt med sin beskrivelse av «Fuck you-money». Den delen er det jeg også er interessert i altså Financial Independence.

Noe jeg synes jeg veldig ironisk og litt morsomt er at om alle skulle levd etter de mest ekstreme i FIRE-bevegelsen hadde nok samfunnet slik vi kjenner det i dag gått under, og indeksfondene som man hadde planlagt å leve på avkastningen av ville nok stupt i verdi. Vi er inntil videre helt avhengige av å ha så mange som mulig i arbeid.

Sannsynligheten for det er nok liten, og mange kunne nok hatt godt av å ta litt lærdom fra FIRE. I følge Princeton University så lever rundt 40 % av husholdingene i USA fra hånd til munn, altså forbruker hele sin inntekt hver måned. Jeg tror nok også mange nordmenn bruker hele beløpet som kommer på lønnskonto hver måned.

Som ellers i livet tror jeg det beste er noe i midten, og det er dette min spareplan handler om. Jeg ønsker å ha en pensjonssparing som gjør at jeg kan pensjonere meg når jeg vil, iallefall når jeg begynner å komme opp i åra. Men har jeg en jobb jeg liker og god helse ser jeg ikke bort fra at jeg gjerne kan jobbe langt inn i 70-åra.

Spareplanen handler også om å ha penger til å ha frihet til å kunne ta noen måneders permisjon hvis vi får lyst til å reise. Eller ha en godt økonomi i tilfelle en krise inntreffer og vi plutselig har behov for sparepenger.

Jeg skal innrømme at jeg synes det er særdeles morsomt å investere i enkeltaksjer og analysere selskaper, og denne siden vil nok ha et hovedfokus på investering og forvaltning av sparepenger. Engasjementet mitt hadde nok vært litt lavere om jeg hadde puttet alle pengene i en indeksfond – det er jo dørgende kjedelig. Det å prøve å finne de selskapene som er undervurdert og som på fem år kan gi en dobling eller tredobling av pengene er veldig morsomt. Dessuten er det lærerikt å sette seg inn i forskjellige bransjer og selskaper.

Kort sagt handler spareplan.no om å tjene mer, bruke mindre og forvalte sparepengene – å bli mer økonomisk fri. Så langt har jeg stort sett skrevet om å forvalte sparepengene, men etter hvert vil jeg nok også skrive litt om det å tjene mer og bruke mindre penger også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *