Handler spareplan.no om FIRE?

Publisert 14. februar 2019

FIRE-bevegelsen (Financial Independence, Retire Early) handler om å maksimere sparingen sin for så å si opp jobben og leve på avkastningen. Det har vært populært en god stund i USA, og begynner å bli mer og mer kjent i Norge også (DN, Aftenposten). En vanlig fremgangsmåte er å spare 50 % eller mer av inntekten sin i et indeksfond, og pensjonere seg når man kan leve på ca 4 % av beløpet. Det idylliske bildet av dette er selvsagt å reise til en sydhavsøy og leve lykkelig i alle sine dager.

Min spareplan handler ikke om FIRE. Det er ting i FIRE-bevegelsen som jeg liker, for eksempel det å ha et større fokus på eget forbruk, gjenbruk og en grønnere livsstil. Men jeg setter ikke av nok penger til å kunne pensjonere meg om 10 år. Trolig ønsker jeg heller ikke å pensjonere meg da – og jeg ønsker definitivt ikke å bo resten av mine dager på en sydhavsøy.

Nå vet jeg at de aller fleste som pensjonerer seg tidlig ikke gjør det for å slappe av på stranda hele livet, men å få kontroll på sin egen tid og bruke den på det de vil. Det kan være å skrive en bok, drive med veldedig arbeid eller flytte på fjellet. Finansnerden oppsummerer det godt med sin beskrivelse av «Fuck you-money». Den delen er det jeg også er interessert i altså Financial Independence.

Noe jeg synes jeg veldig ironisk og litt morsomt er at om alle skulle levd etter de mest ekstreme i FIRE-bevegelsen hadde nok samfunnet slik vi kjenner det i dag gått under, og indeksfondene som man hadde planlagt å leve på avkastningen av ville nok stupt i verdi. Vi er inntil videre helt avhengige av å ha så mange som mulig i arbeid.

Sannsynligheten for det er nok liten, og mange kunne nok hatt godt av å ta litt lærdom fra FIRE. I følge Princeton University så lever rundt 40 % av husholdingene i USA fra hånd til munn, altså forbruker hele sin inntekt hver måned. Jeg tror nok også mange nordmenn bruker hele beløpet som kommer på lønnskonto hver måned.

Som ellers i livet tror jeg det beste er noe i midten, og det er dette min spareplan handler om. Jeg ønsker å ha en pensjonssparing som gjør at jeg kan pensjonere meg når jeg vil, iallefall når jeg begynner å komme opp i åra. Men har jeg en jobb jeg liker og god helse ser jeg ikke bort fra at jeg gjerne kan jobbe langt inn i 70-åra.

Spareplanen handler også om å ha penger til å ha frihet til å kunne ta noen måneders permisjon hvis vi får lyst til å reise. Eller ha en godt økonomi i tilfelle en krise inntreffer og vi plutselig har behov for sparepenger.

Jeg skal innrømme at jeg synes det er særdeles morsomt å investere i enkeltaksjer og analysere selskaper, og denne siden vil nok ha et hovedfokus på investering og forvaltning av sparepenger. Engasjementet mitt hadde nok vært litt lavere om jeg hadde puttet alle pengene i en indeksfond – det er jo dørgende kjedelig. Det å prøve å finne de selskapene som er undervurdert og som på fem år kan gi en dobling eller tredobling av pengene er veldig morsomt. Dessuten er det lærerikt å sette seg inn i forskjellige bransjer og selskaper.

Kort sagt handler spareplan.no om å tjene mer, bruke mindre og forvalte sparepengene – å bli mer økonomisk fri. Så langt har jeg stort sett skrevet om å forvalte sparepengene, men etter hvert vil jeg nok også skrive litt om det å tjene mer og bruke mindre penger også.

2 kommentarer

Økonomisk sans ():

Hei!

Oppdaget bloggen din nå, den ser meget spennende ut! Er veldig enig med deg i det du skriver i denne posten. FIRE-bevegelsen har blitt veldig poppis de siste par årene, men jeg mistenker at mange idealiserer denne livsstilen, fordi man gjerne assosierer det å være økonomisk uavhengig med høyt forbruk slik at man kan gjøre akkurat det man vil uten å trenge å tenke på penger. I praksis vil FIRE-livsstilen snarere være det stikk motsatte, med et minimalt forbruk selv om man i teorien er økonomisk uavhengig. Jeg tror det er relativt få nordmenn som vil være tilfreds med en slik livsstil. Når det er sagt, er jeg fascinert av bevegelsen, og heier på alle som prøver seg på dette målet!

Det ser ut som vi har veldig like tanker ang. sparing og privatøkonomi, så jeg er allerede en fast leser 🙂 Stå på!

Spareplan.no ():

Takk for det! Har også fått din blogg inn i RSS-leseren min nå

Jeg har akkurat lest ferdig boka «Money: Master the game» av Tony Robbins, og han synes jeg har en veldig god tilnærming til det med FIRE. Han definerer fem forskjellige grader av finansielle drømmer, fra Financial Security som handler om å ha passive inntekter til å dekke det absolutt nødvendige til Absolute Financial Freedom hvor man har råd til omtrent det man vil.

Tenkte å skrive litt om det etter hvert, men kan anbefale boka til alle som har lyst til å høre om en god inngang til FIRE.

Heier også på alle som kjører på, og blir imponert over hvor høy sparegrad enkelte klarer å få til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *