Fem år som aktiv aksjeinvestor

Publisert 4. november 2023

Det er nå over fem år siden jeg startet som aktiv investor, og satte ut på en reise for å lære meg å investere pengene mine fornuftig og lønnsomt. Dette blir første innlegg i en serie hvor jeg håper å oppsummere erfaringene mine for egen og kanskje andres del.

Når jeg ser i arkivet for de fem siste årene og de 143 innleggene jeg har publisert, ser jeg at i de siste par årene har blitt svært mye oppdateringer på porteføljen og lite annet. Jeg la riktig nok ut et innlegg i sommer om hvordan jeg prøver å bli kjent med selskapene jeg kjøper, men før det må vi tilbake til sommeren 2022 før vi finner noe noe annet enn porteføljeoppdatering.

Det synes jeg er synd, fordi noe av det jeg likte best som spareblogger var å dele egne tanker og meninger om både strategi, taktikk og marked. Kanskje har jeg blitt såpass erfaren nå at jeg ikke lenger tror jeg har noe å komme med, eller at erfaringen har lært meg at det å forutsi noe er vanskelig, spesielt om fremtiden.

Allikevel er det disse innleggene fra starten av min investorkarriere som i størst grad viser hvor langt jeg har kommet som sparer og investor i dag, selv om jeg synes jeg var i overkant naiv og optimistisk på egne vegner da. Det å skrive ned sine tanker i en journal er en utrolig givende og lærerik aktivitet – jeg håper å finne litt tilbake til dette i fremtiden. Det handler nok også om å ha godta at man ikke nødvendigvis kommer med revolusjonerende informasjon hver gang, og har litt lavere terskel for å faktisk skrive et innlegg.

Det eneste jeg kan gjøre med det er å skrive, og det prøver jeg å gjøre nå, så da begynner jeg med litt tanker om de fem siste årene som aktiv aksjeinvestor.

Markedet de siste fem årene

Det markedet jeg følger mest med på er det amerikanske, og da spesielt S&P500. Den er opp ca 60% siste fem år, men da er det viktig å huske at det er amerikanske dollar. Kronen har svekket seg markant over perioden fra 8,44 kr per dollar til 11,03 kr per dollar. KLP AksjeUSA Indeks er opp hele 126% de siste fem årene, som viser hvor svak krona er i dag.

S&P500 siste fem år, representert ved SPY-etfen

Den andre indeksen jeg følger nøye med på er den brede verdensindeksen, best representert ved Vanguards ETF VT (Total World Stock Index). Den er opp 33% siste fem årene. I Norge er det trolig best å sammenligne med KLP AksjeVerden Indeks, som er opp 95% siste fem år, altså nesten en dobling i vår valuta.

KLP AksjeVerden Indeks P siste fem år

Selv om det ser ut som en forholdsvis jevn opptur, så har det skjedd utrolig mye, og jeg føler jeg har kjent hver opptur og nedtur på kroppen. Derfor synes jeg det er naturlig å ta en tur gjennom hvert år og hvordan jeg opplevde de.

2018

Det var sommeren 2018 jeg bestemte meg for at jeg skulle prøve å lære meg mer om aksjer. En av årsakene var at jeg kjøpte meg bitcoin for første gang i desember 2017, som viste seg å være helt på toppen. Heldigvis viste det seg at jeg ikke tapte veldig mye penger på akkurat den handelen, men jeg var nysgjerrig på å lære hvordan jeg skulle forvalte pengene mine fornuftig.

I starten visste jeg ikke hva jeg så etter, og kjøpte bøker om både teknisk analyse og fundamental analyse. En av de viktigste bøkene i starten var «Free Capital» av Guy Thomas, en bok om mer eller mindre vanlige folk som hadde investert seg opp til mer enn en million pund i kapital. Den andre viktige boken min var «Rule #1» av Phil Town, som introduserte meg til verdiinvesting, hvor prisen på en aksje og verdien til en aksje var to forskjellige ting. Derfra var det «The Intelligent Investor» av Benjamin Graham og «One Up On Wall Street» av Peter Lynch som ble de viktigste inspirasjonskildene mine, jeg må nok komme med et eget innlegg om det jeg anser som de beste investeringsbøkene.

2018 var en spennende tid å starte på, og jeg startet min alfaportefølje i august 2018. Der plukket jeg aksjer jeg mente kunne ha potensiale til å være gode investeringer. Når jeg ser tilbake på den opprinnelige porteføljen min til en verdi av 144 000 kr så ser jeg hva jeg tenkte, men ser også at jeg var naiv og visste egentlig lite om selskapene. Apple er vel det selskapet som i dag står igjen som er svært bra investering over de fem siste årene, så jeg har heldigvis utviklet meg.

Gjennom høsten 2018 var det et forholdsvis tøft bear-marked. Det var den største nedgangen gjennom de siste ti årene og jeg husker spesielt romjulen 2018 hvor vi fikk store utslag og markedet virkelig var rødt. MSCI World endte ned 8% det året, og det meste av nedturen kom på senhøsten og vinteren.

2019

Jeg fikk oppleve røde tall utover slutten på 2018, og alfaporteføljen som startet på 144 000 kr sank ned til 119 000 kr i løpet av året. Beløpene jeg investerte i denne perioden var svært lave i forhold til det jeg har i dag, men jeg tror jeg følte mer på det da enn i dag.

Det sies at man enten tjener penger, eller så tjener man erfaring i aksjemarkedet. Og 2019 var nok et år jeg tjente penger. I følge årsoppdateringen min så økte verdien på 47% i løpet av året, da med en verdiøkning på 155 000 kr. Dette er langt lavere beløp enn det jeg har investert i dag, så det viser hvor langt det er mulig å komme på noen få år.

Jeg husker lite fra markedet, men vet jeg lærte utrolig mye og er nok det året hvor jeg lest flest bøker og skrev flest blogginnlegg på denne bloggen. Det var motiverende å se at beløpet på kontoen økte, og jeg fokuserte på høy sparerate, kutt i kostnadene og fornuftige investeringer. Akkurat det man bør gjøre når man starter med sparing.

MSCI World Indeks gikk opp 28% i løpet av året, så det var nok et bra år for de aller fleste.

2020

Så kom 2020, et definerende år for enhver investor. Det største fallet på en måned man har sett på flere tiår i markedet, og panikk. Men dette var noe som påvirket hele verden, og vi visste rett og slett ikke hva som ville skje. Dette var noe som påvirket hele samfunnet, og snudde alt på hodet.

Det var mitt første møte med totalt frykt i markedet, og jeg gjorde det jeg i dag ser på som det smarteste man kunne gjøre – kjøpe kvalitetsselskaper med begge hender. Jeg fikk overbevist kona om å låne 200 000 kr ekstra på huset for å kjøpe aksjer. Det er trolig blant de grepene som gjør at jeg i dag har flere millioner kroner investert i aksjer.

Ser man tilbake på MSCI World Indeks for 2020 i dag, så sier historien at det var en oppgang på 16,50%. Det man ikke ser er i det tallet er et fall på 20-30%, med en massiv rekyl opp igjen. Jeg holdt hodet kaldt og kjøpte kvalitetsselskaper som raskt gav meg 50-100% avkasting i denne perioden, og endte opp med et veldig godt år.

Det var også et år hvor jeg fortsatt lærte mye, og utviklet stadig investeringsstrategien min. Men det viktigste var nok at jeg fikk verifisert Buffetts gamle visdomsord «Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.»

2021

Så kom et nytt år som lignet på 2021. Jeg høstet trolig ikke så mye erfaring, men tjente en del penger. 2021 var et merkelig år, fordi porteføljen min toppet egentlig ut i mars 2021, og derfra og ut året så var den egentlig helt flat.

Dette var året for spekulative aksjer og bobler, wallstreet bets og krypto. Jeg som satt med verdiaksjer fikk ikke så mye ut av dette, selv om året sett under ett endte opp helt greit. I følge spareåret-innlegget mitt så var jeg opp 15% for året, som er litt kjedelig når MSCI Word indeksen er opp 22%.

Det var et år hvor spareraten var lavere enn tidligere, men uten at det egentlig bekymret meg nevneverdig. Porteføljen begynte nå å nærme seg 2 millioner, riktignok inkludert 500 000 kr i forskudd på arv som jeg fikk i slutten av året.

Den største endringen dette året var nok at jeg ikke lenger følte vi hadde noen økonomiske bekymringer. Jeg prøvde fortsatt å spare det jeg kunne, men jeg visste at neste uansett hva som skjedde så var ikke økonomien noe jeg trengte å bekymre meg for.

Det gjorde også at jeg fremover bestemte meg for at helse ikke skulle være noe sparepost. Jeg kunne bruke hva jeg ville på helse, både når det gjelder kosthold og trening. Dette er nok det som er noe av det viktigste med spareplanen min i dag, og den største endringen fra starten.

2022

Jeg hadde allerede sett porteføljen min være forholdsvis flat utover i 2021, men i løpet av 2022 så ble det definitivt verre. Fasiten for hele året viser -20% for året, som da betydde -300 000 kr. Et langt og tungt år som jeg er glad jeg ikke opplevde tidligere i investeringskarrieren. Vi så krig i Ukraina, inflasjon som løp løpsk og i tillegg opplevde jeg at faren min døde. Alt i alt et forholdsvis bedrøvelig år.

Sparingen gikk fortsatt bra, og jeg klarte å sette av 160 000 kr til sparing. Jeg utvidet også det jeg fritt kunne bruke penger på til kunnskap. Dermed var det helt fritt frem for å bruke penger på helse og kunnskap, to ingredienser jeg tror er viktigere enn en stor sparekonto på lang sikt.

Jeg hadde heldigvis allerede etablert en investeringsfilosofi, som gjorde at jeg var komfortabel med at kursene falt og falt utover året. Jeg klarte også å plukke opp en del aksjer som virkelig har kommet tilbake, eksempelvis Meta Platforms (Facebook), som har nesten firedoblet seg det siste året.

2023

Dette året startet utrolig sterkt for meg, og spareplan-porteføljen spratt opp over 200 000 kroner i januar i år. Det har også vært bra utover resten av året, og jeg er nå opp over 500 000 kr i år. Dette til tross for mye usikkerhet i markedet, men jeg er veldig komfortabel med posisjonene jeg sitter på nå.

I motsetning til de første årene, mener jeg at jeg gjør langt grundigere vurderinger i dag. Jeg har nok fortsatt et stykke å gå før jeg kan si jeg er ferdig utlært, men jeg tror de siste fem årene har gitt meg kunnskap nok til at investering kan bli en definerende del av resten av livet mitt.


Det var litt tanker rundt hvordan jeg har opplevd de siste fem årene. Jeg kunne sikkert ha skrevet en bok om jeg hadde hatt tid og tålmodighet, men tenker det er greit å sette strek der.

Neste innlegg tror jeg vil ta for seg investeringsfilosofien min når det gjelder aksjer og hva jeg har lært der. Og har det egentlig vært lønnsomt for meg å investere i enkeltaksjer? Skulle jeg heller ha kjøpt indeksfond og brukt tiden på andre ting?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *