Status for januar 2023

Publisert 21. januar 2023

Desember avsluttet et vanskelig aksjeår, og for første gang er porteføljen verdt mindre enn den var ett år tidligere. Jeg håper på 2023 blir bedre, og at vi kommer opp på en ny all-time-high i løpet av året.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å bli økonomisk uavhengig i 2035 – det vil si å ha nok penger investert til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne overleve. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Advarsel:
Det er viktig at du ikke anser dette som økonomisk rådgivning. Jeg er en amatør som forsøker å forvalte pengene aktivt selv, og inviterer deg til å følge med på hvordan jeg gjør dette.

Dette er mine vurderinger og analyser, og du må finne din egen metode for sparing. Hadde jeg kjøpt et globalt indeksfond for alle pengene i stedet for å kjøpe enkeltaksjer, hadde jeg hatt et større investert beløp i dag. Det å slå markedsavkastningen er svært vanskelig. Aksjeanalyse og investering har blitt en hobby jeg liker svært godt, og er årsaken til at jeg fortsetter med dette. Hadde jeg ikke hatt den interessen hadde jeg trolig brukt mer av pengene på forbruk og mindre på sparing.

Status: 1 581 944 kr

Porteføljefordeling per 1. desember 2022

Da var status for 2022 unnagjort, og det er på tide å oppsummere desember. Det ble en forholdsvis dårlig måned når man ser på avkastningen (bidrag til porteføljeendring under), men grunnet en svært høy sparesum så kom jeg så vidt i pluss for desember måned.

I listen over kjøp og slag av aksjer viser bare ett kjøp, men i tillegg til det så har vi i desember et aksjespareprogram i bedriften jeg jobber. Da kan jeg kjøpe aksjer på kreditt, som jeg betaler ned det neste året fra lønningen. I tillegg får jeg tilsvarende antall bonusaksjer etter tre år hvis jeg fortsatt har aksjene og jeg fortsatt er ansatt. Det utgjorde 40 000 kr i desember, for nye aksjer og bonusaksjer fra tre år tilbake.

Det er nå et år siden jeg sist investerte i crowdlending sist, og verdien på alle lånene er nå nede i ca 80 000 kr, som utgjør under 5 % av porteføljen. Jeg tenker at det er greit å ha ca 5% i slike crowdlendinglån, selv om man ikke må falle for fristelsen å tro at dette er risikofrie investeringer.

Det har nok helt klart blitt vanskelig å finne investorer til slike lån, og jeg ser at man kan få over 10% rente nå på lån med risikoklasse A og B. Jeg kommer til å følge med litt, og kanskje investere i noen nye lån.

Kryptovinteren er her fortsatt, og andelen av porteføljen i krypto er nede i under 2%. Her vil jeg også vurdere å gå inn med litt mer, sakte men sikkert, for å komme opp i 5%. Jeg kommer nok ikke til å investere meg opp til mer enn 2,5%, for hvis krypto igjen skulle begynne å gå, kan det gå fort at andelen kommer opp i 5%. Skulle den komme opp i 10% så vil jeg nok selge meg ned i krypto igjen, men den diskusjonen er vi langt unna enda.

Endringer i aktivaklasser for porteføljen i desember 2022
Bidrag til porteføljeendringen i desember 2022

Kjøp og salg av aksjer

Kjøp (blå) og salg (rød) i Educational Development Corp siste 5 år

01.12.22 – Kjøpte 400 aksjer i Educational Development Corp på $3.16 (12 375 kr)
Educational Development Corp (EDC fra nå) er en amerikansk barnebok-distributør, som bruker salgsagenter for å selge bøkene sine. Jeg brukte mye tid for å bli kjent med dette selskapet i starten av 2020, og kjøpte meg kraftig opp. Det ble den største vinneren min noen gang, ved at selskapet fikk en kraftig oppsving i koronaperioden, og jeg solgte meg ut i løpet av andre halvår 2020 med ca 200% profitt.

Nå har selskapet hatt litt problemer, og kommet ned på de nivåene vi så da jeg kjøpte sist. De har mistet den eksklusive avtalen til distribusjon av Usborne-bøkene, men har i stedet kjøpt opp SmartLab Toys, som lager pedagogiske leketøy.

Jeg liker dette selskapet fordi de historisk har god avkastning på kapitalen, og stor egeninteresse blant styret og ledelsen fordi de er storeiere av selskapet. Jeg er ikke like sikker nå som for 3 år siden på at dette blir en bra investering, men velger å sakte men sikkert bygge opp en posisjon. Holder kursen seg under $4 og de neste kvartalsrapportene er oppløftende, blir det nok enda et kjøp i løpet av våren.

For 2 år siden kom jeg frem til en fundamentalverdi på rundt 9 dollar, men med usikkerheten rundt Usborne-avtalen ser jeg nå for meg en fundamentalverdi nærmere 6 dollar.

Fordeling av investeringer per 1. januar 2023

Resultatet for desember ble dermed +1 154 kr. Som sagt så bidro aksjer negativt til resultatet i desember, men det ble reddet av et høyt sparebeløp i form av aksjespareprogrammet i bedriften jeg jobber. Krypto gikk videre ned i desember, og bidro også noe til at resultatet ikke ble all verden.

Aksjer– 33 000 kr
Rentefond 0 kr
Crowdlending 500 kr
Miniaksjer 0 kr
Råvarer 0 kr
Krypto– 3 000 kr
Sparing 36 500 kr
Resultat: 1 000 kr
Porteføljerapport for desember 2022 fra Nordnet

Jeg er mer belånt enn noen gang tidligere nå, selv om det er snakk om ca 15% av totalverdien på porteføljen i belåning. Starten på 2023 har vært svært bra for porteføljen, og jeg har derfor begynt å selge meg ut av noen posisjoner for å redusere belåningen.

Det kan ha vært bunnen vi så i løpet av høsten 2022, men jeg ønsker å være klar hvis vi skal ned igjen i løpet av 2023. Det betyr å selge meg ned når markedet blir mer positivt, fordi det er det jeg gjør som kontrær investor. På fear and greed-indeksen er vi nå over på «greed», som betyr at det er sannsynlig at vi nærmer oss en lokal topp.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå, men fordelt på måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *