Min Egen pensjonskonto
Egen pensjonskonto gir oss investeringsnerder mulighet til ta aktive valg rundt pensjonssparingen fra arbeidsgiver. Jeg har valgt fremgangsmåten de fleste spareøkonomier frykter, nemlig en portefølje helt uten globale indeksfond.
Egen pensjonskonto (EPK), som ble innført nå i år, gjør at vi i privat næringsliv får selv velge leverandør for pensjonssparingen fra arbeidsgiveren. Jeg har tidligere hatt det i Storebrand, men har nå valgt å flytte egen pensjonskonto over til Nordnet.
Årsaken til at jeg velger Nordnet, er at de gir meg den største friheten til å investere pensjonskontoen slik jeg selv vil. Jeg kan ikke kjøpe enkeltaksjer, og jeg kan ikke kjøpe amerikanske fond og ETFer, men jeg kan kjøpe UCITS-fond. Det er rundt 1800 slike fond og ETFer tilgjengelig, som gir meg langt mer frihet enn før. I Storebrand kunne jeg kun velge andel aksjer i forhold til obligasjoner.
Det første jeg må si er at for de aller fleste er nok globale indeksfond det mest fornuftige. Om du ikke ønsker å gjøre mange aktive valg rundt pensjonssparingen din, er det å ha en høy aksjeandel og så lave utgifter som mulig det viktigste. Nordnet er ikke lenger de billigste på indeksfond.
Hadde jeg skulle valgt en leverandør for indeksfond på EPK i dag, så hadde jeg valgt Kron. De tilbyr Kron Indekspakke Verden for 0,19% avgift per år, som hovedsakelig er KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar. De har også en rekke andre fond man kan kjøpe med plattformavgift på 0,10%.
Jeg har valgt å spare på Nordnet, og da i ETFer. Som sagt så har jeg ingen rene globale indeksfond, men har valgt meg en del indeksnære fond med et verdifokus som grunnmur i porteføljen. Alle ETFene jeg har valgt er gjort basert at jeg synes de ser bra ut fra et verdiperspektiv.
Totalt begynt jeg med ca 20 ETFer som så interessante ut fra listene til Nordnet, og gikk gjennom priser, strategi og hvilke selskaper som lå i fondene. Jeg endte med 10 fond, og disse har jeg merket med stjerne i oversikten under.
For å kunne gi litt inspirasjon til interessante UCITS-fond som kan kjøpes på egen pensjonskonto, ASK og IPS hos Nordnet, deler jeg gjennomgangen her. Jeg skriver også litt om hvorfor jeg har valgt eller ikke valgt de forskjellige fondene – like mye for min egen del når jeg skal revidere kontoen om et år.
Alle nøkkeltall for fondene er hentet fra Morningstar, og man skal se på slike tall med sunn dose skepsis.
Verdifokuserte indeksfond
Jeg valgte meg fire forskjellige indeksfond, som alle har forholdsvis lav forvaltningskostnad. De har alle et fokus på verdi, og har en overvekt mot små selskaper. Dette er to parameter jeg tror vil slå et nøytralt indeksfond.
iShares Edge MSCI World Value Factor (IS3C) *
Pris: 0.30% – P/E: 10.9 – P/B: 1.1 – P/S: 0.8 – P/CF: 6.1
5 største posisjoner: Intel Corp (4.95%), AT&T (2.68%), Micron Technology (2.57%), IBM Corp (1.90%), Toyota Motor (1.80%) – Totalt 397 selskaper
Jeg har tro på at verdifaktoren, altså aksjer med lav pris i forhold til inntjeningen, vil gjøre det bedre enn markedet fremover. Det siste tiåret har vi sett stadig synkende renter som har gitt vekstaksjer en utrolig opptur, men nå når vi har nådd 0-rente tror jeg verdiaksjene vil stå seg bedre mot vekst.
Fondet inkluderer mange aksjer jeg allerede eier, og andre som jeg mener ser bra ut. Derfor er jeg veldig komfortabel med å sette en porsjon av sparepengene mine i dette fondet over de neste 30-40 årene frem mot pensjon.
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted (ZPRV) *
Pris: 0.30% – P/E: 13.3 – P/B: 1.5 – P/S: 0.8 – P/CF: 7.1
5 største posisjoner: Kohl’s Corp (0.79%), Macy’s (0.72%), Marathon Oil (0.71%), GameStop (0.66%), Ovintiv (0.59%) – Totalt 1542 selskaper
Dette er i et indeksfond med fokus på selskaper som tjener penger, har god kontantstrøm, er små og er i USA. Dette er selskaper jeg tror vil gjøre det godt fremover, og inkluderer også mange av selskapene jeg aktivt vurderer.
SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted (ZPRX) *
Pris: 0.30% – P/E: 13.7 – P/B: 1.0 – P/S: 0.6 – P/CF: 6.0
5 største posisjoner: thyssenkrupp (1.45%), Centrica (1.31%), AerCap (1.18%), Banco de Sabadell (1.18%), Bank of Ireland (1.18%) – Totalt 867 selskaper
Akkurat som forrige fond, bare nå med fokus på Europa. Amerikanske børser har gått utrolig godt de siste ti årene, og jeg tror Europa fremstår som attraktivt prisa i forhold til USA.
WisdomTree Emerging Markets SmallCap Dividend (WTED) *
Pris: 0.54% – P/E: 9.4 – P/B: 1.1 – P/S: 0.7 – P/CF: 4.6
5 største posisjoner: African Rainbow Minerals (1.27%), Transmissora Alianca de Energia Eletrica (1.26%), TISCO Financial Group (0.93%), AVI Ltd (0.92%), Synnex Technology International (0.81%) – Totalt 921 selskaper
Jeg hadde hatt lyst på et «Value Weighted» fond med fokus på små selskaper i fremvoksende markeder også, men dette var det nærmeste jeg kom. Fondet fokuserer på små selskaper i fremvoksende økonomier som har utbytte, som typisk er verdiselskaper.
Utbytte og kvalitet
Jeg valgte meg ut fire selskaper med fokus på enten utbytte eller kvalitet som jeg så nærmere på, og etter en samlet vurder valgte jeg å kjøpe en av disse ETFene. Her er det nok flere kvalitets-fokuserte fond jeg kunne vurdert, eksempelvis First Veritas.
VanEck Vectors™ Morningstar Global Wide Moat (VVGM) *
Pris: 0.52% – P/E: 17.5 – P/B: 3.1 – P/S: 3.3 – P/CF: 14.5
5 største posisjoner: Baidu (3.68%), Corteva (2.60%), Nabtesco (2.28%), The Toronto-Dominion Bank (2.26%), Alphabet (2.23%) – Totalt 69 selskaper
Dette er første gangen jeg har hørt om dette fondet, og det investerer i selskaper som Morningstar anser å ha en «Wide Moat», altså varige, store konkurransefortrinn. Jeg så gjennom listen over selskaper de er investert i, og fant umiddelbart mange selskaper jeg liker.
Jeg valgte derfor å ta med dette fondet, som gir en annen og mer kvalitetsfokusert samling av selskaper i porteføljen. Samtidig er både inntjening, salg og kontantstrøm innenfor rimelighetens grenser.
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (VGWE)
Pris: 0.29% – P/E: 13.1 – P/B: 1.6 – P/S: 1.3 – P/CF: 8.0
5 største posisjoner: Taiwan Semiconductor (2.35%), Johnson & Johnson (1.99%), JPMorgan Chase (1.81%), Samsung Electronics (1.59%), Nestle (1.45%) – Totalt 1496 selskaper
Vanguards fond var selvsagt med i vurderingen, inkludert dette fondet som fokuserer på selskaper med høyt utbytte, som ofte korresponderer med en solid inntjening for selskapet.
Dette fondet ble ikke med denne gangen, men jeg mener det er et veldig solid fond som man bør vurdere om man ønsker solide selskaper verden over.
WisdomTree Global Quality Dividend Growth (WTEM)
Pris: 0.38% – P/E: 17.5 – P/B: 4.0 – P/S: 2.1 – P/CF: 11.6
5 største posisjoner: Microsoft Corp (3.47%), Nestle (3.06%), Apple (3.00%), Roche Holding (2.47%), Rio Tinto (2.34%) – Totalt 591 selskaper
Som multiplene over viser, så er dette et fond som er langt mer fokusert på kvalitetsselskaper. De fokuserer på kvalitetsselskaper som betaler utbytte, og kan øke dette år etter år. En solid samling selskaper, som jeg tror vil gjøre det godt, men jeg mener de andre fondene jeg valgte har mer potensiale.
SPDR S&P US Dividend Aristocrats (SPYD)
Pris: 0.35% – P/E: 17.4 – P/B: 2.2 – P/S: 1.5 – P/CF: 11.3
5 største posisjoner: Exxon Mobil (3.53%), People’s United Financial (2.59%), AT&T (2.57%), Chevron (2.43%), Federal Realty Investment Trust (2.08%) – Totalt 113 selskaper
Dividend Aristocrats er selskaper som har økt utbytte hvert år i 20 år, og representerer derfor solide selskaper. Dette er populære aksjer blant mange utbytteinvestorer, men jeg mener det ikke nødvendigvis er den beste samlingen av selskaper.
Jeg liker mange av de, og eier både AT&T og Walgreens Boots Alliance som er på topp 10, men mener det er usunt at flere av disse selskapene tar opp lån for å kunne betale utbytte i dårligere tider. De burde også vurdere tilbakekjøp av aksjer fremfor utbytte hvis de mener prisen på egne aksjer er lav.
Regioner
Etter å ha lett gjennom listen på Nordnet, fant jeg også fire regionsfokuserte fond (potensielt også litt sektorfokuserte) som jeg har sett nærmere på. Her fant jeg to fond som jeg tok inn i pensjonsporteføljen min.
Lyxor MSCI Russia (LRUS) *
Pris: 0.65% – P/E: 7.7 – P/B: 1.2 – P/S: 1.2 – P/CF: 5.9
5 største posisjoner: Sberbank (18.27%), Gazprom (17.15%), Lukoil (16.76%), Norilsk Nickel (9.18%), Novatek (8.56%) – Totalt 20 selskaper
Russiske selskaper ser svært billige ut, men har gjort det lenge. Det er en klar politisk risiko, og få selskaper tilgjengelig. Jeg har tro på at russisk økonomi kan få et oppsving, samtidig som jeg liker eksponeringen mot spesielt Gazprom og Lukoil som jeg også eier utenom.
Jeg har valgt å ta med denne ETFen i pensjonssparingen, både for eksponering mot Russland, men mest fordi det gir en stor eksponering mot råvareselskapene i Russland, som er svært billige hvis vi får en opptur i verdensøkonomien med høyere råvarepriser.
iShares Edge MSCI EM Value Factor (5MVL) *
Pris: 0.40% – P/E: 8.6 – P/B: 0.9 – P/S: 0.7 – P/CF: 4.3
5 største posisjoner: Taiwan Semiconductor (4.11%), Alibaba (3.67%), Tencent (3.65%), Hon Hai Precision Industry (3.34%), Vale SA (2.63%) – Totalt 185 selskaper
Dette er et fond som godt kunne vært i den grunnleggende verdifokuserte indeksfond-kategorien. Dette fondet fokuserer på verdi-selskaper i fremvoksende markeder.
Jeg tror disse selskapene vil gjøre det godt fremover, og sammen med ETFen som fokuserer på små utbytteaksjer fra fremvoksende markeder, og ETFen for Russland, gir det meg totalt 30% eksponering mot fremvoksende markeder. Dette mener jeg er en god hedge mot det amerikanske markedet som jeg mener ser dyrt ut i dag.
Franklin FTSE India (FLXI)
Pris: 0.19% – P/E: 22.8 – P/B: 3.3 – P/S: 2.3 – P/CF: 14.7
5 største posisjoner: Reliance Industries Ltd (11.05%), Infosys (8.25%), Housing Development Finance Corp (7.48%), Tata Consultancy Services (5.07%), Hindustan Unilever (3.50%) – Totalt 165 selskaper
Jeg tror økonomien i India vil være blant de viktigste motorene for verdensøkonomien fremover, men jeg syntes ikke at nøkkeltallene og selskapene i dette fondet så attraktive ut.
Derfor håper jeg at eventuelle gode og billige selskaper blir fanget opp av noen av de andre EM-fondene mine, men det kan godt hende jeg ser nærmere på denne i neste revisjon av porteføljen, for å se om veksten i selskapene kan forsvare de forholdsvis høye multiplene.
Emerging Markets Internet & Ecommerce (EMQQ)
Pris: 0.86% – P/E: 37.7 – P/B: 5.2 – P/S: 4.9 – P/CF: 26.2
5 største posisjoner: Tencent (7.73%), Alibaba (7.43%), Meituan (6.54%), JD.com (5.80%), Naspers (5.34%) – Totalt 97 selskaper
Jeg synes dette fondet er spennende, og eide det tidligere. Det har hatt en utrolig oppgang siden starten i 2018, men man må ha tro på videre oppgang for vekstaksjene i fremvoksende markeder.
Selv velger jeg ikke å kjøpe dette nå, men vil nok vurdere det om teknologiaksjer fra EM får seg en nedtur i fremtiden. Jeg velger i stedet å satse på at de solide vekstaksjene inkluderes i de verdifokuserte EM-fondene mine.
Sektor
Denne kategoriseringen min av ETFer flyter litt over i hverandre, men jeg fant fem fond som har eksponering mot et tydelig sektor. Blant disse valgte jeg to fond som jeg kjøpte.
Xtrackers MSCI World Financials (XDWF)*
Pris: 0.25% – P/E: 13.3 – P/B: 1.1 – P/S: 1.7 – P/CF: 6.1
5 største posisjoner: JPMorgan Chase (6.31%), Berkshire Hathaway (4.74%), Bank of America (3.81%), AIA Group (2.14%), Wells Fargo (1.99%) – Totalt 231 selskaper
En gruppe aksjer som har underpresentert siden finanskrisen er finansaksjer, og jeg tror at dette er en sektor som fort kan prestere bedre enn markedet fremover. Får vi økte renter fremover kan dette gi medvind til bankene.
Denne rimelige ETFen gir eksponering mot store banker og finansinstitusjoner over hele verden, og de har en attraktiv kontantstrøm og prising i dag. Jeg har derfor valgt å kjøpe denne i pensjonsporteføljen min.
L&G Cyber Security (USPY)*
Pris: 0.75% – P/E: 24.4 – P/B: 3.7 – P/S: 2.7 – P/CF: 14.7
5 største posisjoner: BlackBerry (3.87%), Fingerprint Cards (3.01%), Fortinet (2.74%), Juniper Networks (2.59%), Cisco Systems (2.55%) – Totalt 55 selskaper
Mange typiske vekstsektorer synes jeg er veldig høyt prisa, men blant de som jeg tror kan bli svært viktige de neste ti årene som som enda ikke er himmelhøyt prisa finner vi sikkerhet på nettet.
Det er definitivt ikke billige selskaper som er her, men de er i en sektor som blir stadig viktigere for bedrifter over hele verden. Derfor valgte jeg å ta dette fondet inn i pensjonsporteføljen. Det er også en sektor jeg ikke har noe eksponering mot fra før.
Xtrackers MSCI World Energy (XDW0)
Pris: 0.25% – P/E: 18.4 – P/B: 1.5 – P/S: 1.2 – P/CF: 10.0
5 største posisjoner: Exxon Mobil (13.71%), Chevron (11.47%), Total SE (7.04%), Royal Dutch Shell (4.97%), BP PLC (4.96%) – Totalt 52 selskaper
Hadde jeg investert for et halvår siden, hadde nok dette fondet blitt med. Siden november har vi derimot fått et kraftig oppsving i mange oljeaksjer, og risk/reward er ikke lenger like attraktivt.
Derfor velger jeg å ikke investere i dette fondet som har en stor overvekt om vestlige og spesielt amerikanske oljeselskap. I stedet har jeg eksponering mot Lukoil gjennom Russland-fondet, og jeg har ellers stor eksponering mot olje i resten av spareplanen min.
Jeg tror olje vil få en solid opptur også de neste 5-10 årene, men synes ikke nødvendigvis de største oljeselskapene, som er de største komponentene i dette fondet, er den beste eksponeringen.
iShares Ageing Population (2B77)
Pris: 0.40% – P/E: 14.7 – P/B: 1.5 – P/S: 1.1 – P/CF: 12.0
5 største posisjoner: Fate Therapeutics (0.98%), TripAdvisor (0.96%), Tenet Healthcare (0.83%), Denali Therapeutics (0.79%), Expedia Group (0.75%) – Totalt 296 selskaper
Verdens befolkning blir stadig eldre, og denne ETFen som fokuserer på selskaper brukt av mennesker på 60 år og opp virket interessant. Etter å ha dykket litt ned i selskapslisten, så velger jeg å ikke kjøpe det, til tross for greie multipler på selskapene totalt.
Problemet mitt er at det er såpass spredt utover på mange selskaper, og tilsynelatende mange sektorer. Jeg hadde nok vært mer interessert om de hadde spisset seg mot en sektor, men her er det en miks av både helse, reiseliv og økonomi.
VanEck Vectors Video Gaming and eSports (ESP0)
Pris: 0.55% – P/E: 26.0 – P/B: 4.5 – P/S: 5.2 – P/CF: 22.1
5 største posisjoner: Tencent Holdings (8.23%), NVIDIA (7.97%), Sea Ltd (6.95%), Bilibili Inc (6.62%), Advanced Micro Devices (6.22%) – Totalt 25 selskaper
Spill og esport-aksjene merket omtrent ikke noe til pandemien, og har hatt en svært bra reise det siste året. Selv om jeg tror dette er en sektor som vil gjøre det bra på lang sikt, velger jeg ikke å kjøpe hele sektoren nå.
Jeg har valgt meg ut noen enkeltselskaper ellers i porteføljen min, men tror at mange av de selskapene som ligger i denne porteføljen kan få en knekk med gjenåpning av samfunnet og eventuelt stigende renter. Dette er definitivt en sektor jeg ønsker eksponering til etter hvert, så jeg vil følge med denne.
Aktivaklasser
Selv om jeg hovedsakelig ønsker eksponering mot aksjer, har jeg også funnet fire ETFer som gir en litt annen eksponering. Jeg har ikke vurdert noen rentefond nå, rett og slett fordi jeg ikke anser renter som fornuftig i en pensjonsportefølje som skal ligge og godgjøre seg i 30-40 år, og fordi jeg ikke tror renter er rett sted å være investert de neste årene.
iShares Gold Producers (IS0E)*
Pris: 0.55% – P/E: 11.4 – P/B: 1.7 – P/S: 2.0 – P/CF: 5.1
5 største posisjoner: Newmont Corp (10.99%), Barrick Gold (9.41%), Franco-Nevada Corp (8.17%), Wheaton Precious Metals (6.21%), Newcrest Mining (5.28%) – Totalt 60 selskaper
Jeg har valgt å kjøpe en gull-ETF. Dette har jeg gjort for å sikre meg mot inflasjon, og for å ha en aktivaklasse som skiller seg tydelig fra aksjene. Det er ikke en langsiktig posisjon, og får gull en opptur som gjør at dette fondet går 50-100% vil jeg nok selge og plassere pengene i aksjer.
VanEck Vectors Global Real Estate (TRET)
Pris: 0.25% – P/E: 24.4 – P/B: 1.4 – P/S: 5.2 – P/CF: 17.5
5 største posisjoner: Prologis (7.02%), Public Storage (3.45%), Digital Realty Trust (3.39%), Simon Property Group (3.33%), Vonovia SE (3.21%) – Totalt 98 selskaper
Eiendom, gjennom REITS, er noe jeg ønsker å være eksponert mot, men jeg har ikke funnet en ETF som ser attraktiv nok ut. Det kan godt være at jeg kjøper denne en gang i fremtiden, som ser ut til å gi forholdsvis god global spredning.
Denne gangen fant jeg ikke kontantstrøm og prising attraktiv nok i forhold til de andre fondene jeg vurderte.
iShares Listed Private Equity (IQQL)
Pris: 0.75% – P/E: 5.3 – P/B: 1.4 – P/S: 2.6 – P/CF: 8.5
5 største posisjoner: Brookfield Asset Management (6.92%), Blackstone Group (6.89%), KKR & Co Inc (6.56%), Partners Group Holding (6.12%), Intermediate Capital Group (4.56%) – Totalt 55 selskaper
PE-selskaper, Private Equity, kan gi en viss diversifisering fra aksjer, og ser attraktive ut fra fra multiplene. Jeg kan for lite om denne sektoren til å vurdere dette fondet, men ville ha det med på listen for å kunne vurdere det i fremtiden.
Invesco Elwood Global Blockchain (BNXG)
Pris: 0.65% – P/E: 23.3 – P/B: 3.0 – P/S: 2.6 – P/CF: 15.7
5 største posisjoner: Canaan Inc (10.82%), Monex Group (5.40%), Silvergate Capital Corp (5.31%), MicroStrategy Inc (4.56%), Ceres Inc (3.56%) – Totalt 48 selskaper
Dette er en ETF som gir eksponering mot blockchain-teknologi, og da Bitcoin. For et år siden ville jeg nok inkludert denne i porteføljen min, men med den oppgangen vi har sett i bitcoin det siste halvåret ville jeg nok vært forsiktig med å sette for mye i denne.
Det gir en mulighet for å få eksponering mot blockchain på EPK, så jeg er nok ikke i tvil om at dette kommer til å bli en populær aksje blant de som ønsker å ta større risiko. En andel på 5-10% av pensjonsporteføljen i denne kan nok være fornuftig, og jeg skal følge med i tilfelle vi får en ny nedtur i krypto-kursene og dermed trolig også denne.
Min pensjonsportefølje
Jeg har altså valgt meg ut 10 ETFer og fordelt pengene på Egen pensjonskonto omtrent likt mellom disse ti. Fordelingen blir da som vist under:
Følgende tabell viser detaljene i porteføljen:
Ticker | Navn | Andel | Antall | Verdi | Kurs | Kjøpskurs | Kjøpsdato |
ZPRV | SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted | 10.49% | 60 | 27 669 kr | € 45.29 | € 41.75 | 01.03.21 |
IS0E | iShares Gold Producers | 9.54% | 200 | 25 154 kr | € 12.35 | € 11.48 | 01.03.21 |
IS3S | iShares Edge MSCI World Value Factor | 10.05% | 85 | 26 519 kr | € 30.64 | € 28.56 | 01.03.21 |
VVGM | VanEck Vectors Morningstar Global Wide Moat | 9.98% | 125 | 26 327 kr | € 20.69 | € 20.59 | 15.03.21 |
ZPRX | SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted | 9.81% | 60 | 25 864 kr | € 42.34 | € 40.98 | 01.03.21 |
5MVL | iShares Edge MSCI EM Value Factor | 10.42% | 70 | 27 487 kr | € 38.57 | € 38.67 | 15.03.21 |
XDWF | Xtrackers MSCI World Financials | 10.03% | 135 | 26 450 kr | € 19.24 | € 19.41 | 15.03.21 |
WTED | WisdomTree Emerging Markets SmallCap Dividend | 9.39% | 150 | 24 761 kr | € 16.21 | € 15.86 | 01.03.21 |
USPY | L&G Cyber Security | 10.74% | 140 | 28 322 kr | € 19.87 | € 20.23 | 15.03.21 |
LRUS | Lyxor MSCI Russia | 9.56% | 60 | 25 222 kr | € 41.29 | € 43.78 | 15.03.21 |
Totalt | 100.00% | 263 776 kr |
Porteføljen er altså på 263 776 kroner, som betyr at vekslingsgebyret fra norske kroner til euro på 0.25% resulterer i en avgift på 660 kroner og i tillegg kommer kurtasje på 490 kroner.
Jeg har altså brukt 1149 kroner (0.43%) av pensjonsporteføljen min allerede på gebyr og avgifter. Om jeg hadde puttet det i et vanlig fond med norsk valuta i stedet for ETF, kunne jeg altså spart dette beløpet.
Siden jeg er over snittet interessert i investering, og prøver å finne metoder for å slå indeksen, er dette prisen jeg betaler for det. Hvis jeg i snitt bytter ut to av disse hvert år, vil kostnad for veksling og kurtasje kunne fordeles på 5 år og dermed kuttes ned til rundt 0.2% (vekslingsgebyr og kurtasje kommer også ved salg). Selve forvaltningsgebyret på ETFen kommer i tillegg, men de er normalt betydelig lavere enn for fond. Jeg slipper også å betale plattformavgift til Nordnet.
For å kunne forsvare den aktive pensjonsporteføljen, bør jeg derfor slå et globalt indeksfond på lang sikt. Jeg vil revidere denne porteføljen hvert år på bloggen, og gå gjennom en ny samling av ETFer jeg vurderer å gå inn i. Det kan hende jeg gjør endringer utenom akkurat revisjonen også, så om du vil følge dette kan du følge min Egen Pensjonskonto på shareville.
Jeg vet ikke om jeg klarer å slå indeksen på lang sikt, og det svaret får jeg nok heller ikke før jeg nesten blir pensjonist. Men tryggheten ved at jeg vet at ca 0% er investert i luftige aksjer uten inntjening gjør det verdt det.
Avslutningsvis vil jeg si at det viktigste er at du har oversikt over hva du betaler for pensjonssparingen din, og at du har nok eksponering mot aksjer. Min påstand er at om du er under 50-60 år bør du ha 100% aksjer.
Logg inn på Norsk Pensjon for å få oversikt over din pensjon, hvis du ikke allerede har gjort det.