Status for september 2020

Publisert 17. september 2020

August har kommet og gått, og dette ble den mest forsinka månedsstatusen så langt. Årsaken er enkelt og greit at vi har kjøpt nytt hus – litt på impuls, og har måttet stå på natt og dag for å klargjøre boligen vår for foto, visning og salg.

Dette er månedsstatus for FI2035-prosjektet, hvor jeg ønsker å ha nok penger investert i 2035 til å ikke være avhengig av en jobbinntekt for å kunne leve tilstrekkelig. Målet er 6 millioner kroner, i tillegg til et nedbetalt hus.

Status: 775 899 kr

Porteføljefordeling per 1. september 2020

Den store nyheten, som jeg hintet opp i forrige oppdatering, er at vi har kjøpt ny bolig. Hadde noen spurt meg for 2-3 måneder siden om det hadde vært aktuelt å flytte fra rekkehuset, hadde svaret vært et rungende nei. Men etter å ha tilbrakt sommerferien til våre foreldre, som begge har eneboliger med store hager, kjente vi at dette var noe vi hadde svært lyst på. Da det dukket opp et hus i samme nabolag som vi bor i dag, slo vi til.

Den nye boligen er bare 10 m² større, men har nyere kjøkken, kjellerstue og vaskerom. Dessuten er det enebolig med større tomt, epletre og plen rundt halve huset. Siden dette ble satt i gang litt på impuls, har det vært fryktelig travelt det siste måneden for å få huset vårt ryddet, vaska og pussa opp slik at det er klart for salg. Et eget innlegg kommer nok om hele husbytte-prosessen, og hvordan det vil påvirke planen om å være økonomisk uavhengig i 2035. En god nyhet er at jeg etter all sannsynlighet slipper å røre aksjeporteføljen, og at konsekvensen blir noe høyere kostnader på renter og avdrag på huset.

Per i dag har vi altså kjøpt og har overtagelse om en måneds tid. Vi skal nå selge vår bolig, og har nå hatt foto og fått rydda og styla alle rom. Forhåpentligvis har vi fått solgt i løpet av september, så jeg håper det blir den store nyheten i starten av oktober.

Endringer i porteføljen i august 2020

I august har jeg valgt å kjøpe en del aksjer, fordelt på forskjellige porteføljer og strategier. Jeg kommer til å gå gjennom dette for hver portefølje. Den eneste endringer bortsett fra i enkeltaksjer er i krypto, hvor jeg har valgt å kjøpe mer. Dette er fordelt på ca 5000 kroner i Ether (kryptovalutaen for Ethereum) og 4000 kroner i Bitcoin. I stedet for å kjøpe sertifikater på Nordnet, velger jeg nå heller å kjøpe det direkte.

I alfaporteføljen har jeg gjort fire endringer, salg av Thor Industries, og kjøp i Grieg Seafood, GIII Apparel Group og Movado Group. Siden jeg skriver en egen oppdatering på alfaporteføljen, refererer jeg til det for å lese mer om disse.

I utbytteporteføljen har jeg også gjort tre kjøp. Dette er alle tre kjøp jeg anser om defensive kjøp, slik at jeg er klar for en eventuell ny nedtur på grunn av pandemien. Allikevel må aksjene jeg kjøper være rimelige i et verdiinvestor-perspektiv, og jeg synes de er det.

Image
AT&T

Det første kjøpet er AT&T, det største telekom-selskapet i USA. Dette er en typisk utbytteaksje som jeg ikke tror kan vokse i betydelig grad. Telekom er fortsatt voksende, og kan få en ny stortid etter hvert som 5G vokser frem. Det som jeg føler er trygt med AT&T er at de betaler et jevnt utbytte, samtidig som de har en solid FCF-margin på 11% de siste 10 årene, egenkapitalavkastning på 11% og liten men jevn vekst.

De har en stor gjeld, men ser ut til å kunne håndtere dette. Gjelden har kommet blant annet på grunn av oppkjøp av Warner Bros Pricutres, og de har også spennende eiendeler som HBO – en utfordrer i streamingmarkedet. Den viktigste årsaken er at jeg mener de har en varig konkurransefortrinn i å være USAs ledende telenettverk, som gjør at de kan mulighet for å øke inntjeningen i takt med inflasjonen.

Image
Teck Resources

Det andre selskapet jeg har kjøpt er Teck Resources. Dette er et råvare-selskap og fungerer derfor som en slags hedge mot inflasjon. Teck Resources er Canadas største råvareselskap, og er hovedsaklig eksponert mot kobber, sink og kull som er brukt i stålindustrien. Dette er ressurser jeg anser som viktige for mer elektrifisering av samfunnet, og en slags «grønn» investering.

De handles i dag til en pris på 0,5 P/B, og en halvering av prisen bare et par år tidligere. De har levert overskudd og fri kontantstrøm nesten hvert år. Et selskap som helt klart er eksponert mot grønnere økonomi, men etter min mening en mye bedre verdiinvestering en de grønne selskapene med store planer og nesten uten omsetning.

Noen av produktene til Essity AB

Det siste selskapet i utbytteporteføljen er Essity AB, et svensk selskap som produserer produkter det er behov for uavhengig av pandemi, oppturer og nedturer. Altså nok et defensivt kjøp med fokus på langsiktig inntjening, utbytte og liten nedside. Essity står bak merker som Tork, Libero, Lotus, Edet, Libresse og Tena. Dette er mye hygieneprodukter som bind, bleier, dopapir og tørkepapir.

Essity kunne da kjøpes til en fri kontantstrøm-margin på 10.6%, 16.4% egenkapitalavkastning og økende marginer. Med en EV/EBIT på 15.4 er det trolig blant de dyreste aksjene jeg har kjøpt, men med slike merker er nedsiden svært mye mindre enn mange av de mer sykliske aksjene jeg eier. Bleier, bind og dopapir har folk bruk for uavhengig av pandemi, kriser og velstand.

Draugen, som kontrolleres av Okea

På ASK-kontoen min har jeg også gjort to kjøp. Begge er i aksjer jeg har fra før, og som jeg fortsatt har troen på. Det første kjøpet er i oljeselskapet Okea, som blant annet Erik Haugane og Ola Borten Moe står bak. De tok over Draugenfeltet fra Shell i 2018. Dette er et selskap som har fått hard medfart på børsen på grunn av fallet i oljeprisen, men som jeg anser som en god investering på sikt forutsatt at oljeprisen kommer et stykke opp igjen og verdensøkonomien kommer godt i gang.

Hunter Frigg

Den andre aksjen er også en oljerelatert aksje, nemlig Hunter Group. Arne Fredlys oljetankselskap virker for meg å være et svært godt risk/reward-bet i dag, og jeg kommer trolig til å øke posisjonen så lenge kursen er under 4 kroner. Hunter Group har nå fått levering på alle sine moderne VLCC-skip, og er klare for å generere kontantstrøm.

Med mindre verdensøkonomien på magisk vis skal borte fra en oljebasert økonomi, tror jeg sannsynligheten for en god periode for tank som høy. Mange gamle skip som skal skrapes og få nybygg gjør at ratene fort kan gå høyt. I tillegg har ledelsen i Hunter Group vist at de klarer å sikre nedsiden, og har fått gode langsiktige avtaler på mange av skipene.

Jeg tror sannsynligheten er stor for at vi om to år ser en svært høy utbyttegrad, en svært mye høyere kurs eller et oppkjøp godt over dagens kurs. Hunter Group er nå min nest største posisjon, uten at jeg sover dårlig om natten av den grunn.

Fordeling av investeringer per 1. september 2020

Status for september er dermed +47 785 kroner, totalt 775 899 kroner. Dette er nok en måned med både bra avkasting og forholdsvis bra sparerate. Mange nye kjøp denne måneden, som gjør at jeg synes eksponeringen er litt høy. Samtidig kjøper jeg nå enkeltaksjer jeg tror er underprisa, og er mer komfortabel med en høy prosentandel investert enn jeg ville ha vært med en indeksportefølje.

Siden jeg i praksis har gått bort fra aksjefond, og heller kjøper enkeltaksjer, har jeg bestemt meg for å dele opp aksjer-visningen i denne porteføljen mer tematisk. Jeg fikk ikke tid til å starte med dette i september, men håper å få gjort det i løpet av året. Jeg tror det er mer nyttig å se hvordan de forskjellige porteføljene mine utvikler seg mot hverandre, enn å se hvordan de utvikler seg om andre verdipapirer og eiendeler.

Bildet i toppen er av Oliver Hale og hentet fra Unsplash.

Utvikling av investeringer fra 1. januar 2020 til nå.
Negative kontanter betyr belånt portefølje.
Utvikling av porteføljeverdi fra 1. januar 2020 til nå.

2 kommentarer

Inger Synnøve ():

Heisan! Hvilken konto bruker du til de utenlandske utbyttefondene dine?:-) AF konto? Har du siste kunnskap om kjøpe av svenske aktier med tanke på det samme( kildeskatt)? Er det bare norske aktier som lønner seg nå?

    Spareplan.no ():

    Jeg bruker så langt Investeringskonto Zero for utbytteaksjene mine, jeg har for tiden ingen utbyttefond. Ellers har jeg noen utenlandske aksjer på aksjesparekonto.

    Så langt jeg vet er det ingen forskjell på svenske aksjer og andre utenlandske aksjer med kildeskatt. Jeg venter på hva skatteetaten kommer frem til, og tar en ny vurdering rundt kontotype for utbyttefokuserte aksjer da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *